Träning träning

Jaha så var snön borta och nu är det bara mörkt och blött igen, lite tråkigt. Men det var ju kul så länge det varade. Här är en kort film från veckans skidturer: https://youtu.be/NIIVBoaJMAk

 

Den här veckan har det blivit ganska lite träning, eller mest trix och fix hemma i vardagsrummet. Cobie har fått nöta på att markera rätt pinne inför vittringsapporteringen, vilket går riktigt bra. Jag hade dem i höga glasburkar till en början men han stöter lätt till dem så att de ramlar, så nu har jag bytt till låga plastlådor istället där pinnarna ligger. Problemet är nu att han trycker sönder lådornas lock med nosen...så jag får fundera på en annan lösning snart igen. Förutom det så har jag återupptagit att lägga belöningar i utgångspositionen och efter första steget i fria följet, för att se om jag kan bygga upp högre förväntan där. Sedan har vi pillat med lite annat som stadga, backa och fjärren, sånt som är kul att göra inomhus. I tisdags var vi och tränade i hallen med Maria och körde en del störningsträning och några väldigt korta kedjor, det var svårt sa Cobie!

 

Lyra får just nu nöta på övergångar mellan de olika positionerna i HTM och lite freestyletrix till vårt nya program, det ska bli intressant att se om jag hinner klart så att vi är tävlingsklara till april-tävlingen, just nu är det ganska mycket kvar att få till, puh. I onsdags hade vårt freestylelag planeringsmöte och middag, så nu är tankar kring ett helt nytt lagprogram igång, skoj!! Kanske får det bli så att vi ändå tävlar vårt gamla kärleksprogram för att samla SM-poäng, för det kommer ju ta ett tag innan vi har det nya klart och då är det för sent att hinna kvala med det.

 

Den här veckan har även jag fått en hel del utbildning. I början av veckan påbörjade jag en Förändringsledarutbildning som jobbet arrangerar, var syfte är att blir mer uppmärksam och fundera över sitt och andras agerande när det gäller jämställdhet, diskriminering av olika slag med mera. Hur mycket plats tar män respektive kvinnor, hur lyssnar man aktivt, vad ska man göra om man själv eller andra blir utsatt för härskartekniker, och mycket mycket annat. Kursen håller på ända till augusti så det är jätteintressant att ha detta framför sig.

 

Och i går tillbringade jag hela dagen på Stockholm Södra Brukshundklubb för att gå "Ledarutveckling för hundfolk - Steg 1". En superbra dag med ett trevligt gäng instruktörer från olika klubbar där vi pratade mycket om första tillfället på en kurs, och vad som är bra att göra då, gruppdynamik, lärstilsmodeller, kommunikation och hur man är en bra ledare. Riktigt bra dag och jag hoppas att jag får möjlighet att gå nästa steg så fort som möjligt!

 

Det som var mindre kul just denna dag var att jag på lunchpausen stod ute i solen en stund och fick bevittna de där gamla trista inlärningsmetoderna som ju en del fortfarande håller på med. Är det inte typiskt att det är nästan det första man ser när man kommer till brukshundklubben alltså!! Hur ska de någonsin komma tillrätta och få nya medlemmar när man tillåter sån där skit?!

 

Den här gången var det väl ingen jättestor sak men scenariot var följande:

Två gubbar fikar några timmar i klubbstugan.

De hämtar sedan schäfer i bilen och marscherar ut på lydnadsplanen. Ingen rastning av hund eller uppvärmning.

Schäfern sätts mittemot ena gubben som tar fram en apportbock och sätter den strax ovanför huvudet på hunden, som då sträcker sig efter den. Gubben ryter "NEJ!".

Schäfern sätter sig igen. Gubben kommenderar auktoritärt "APPORT!" typ 3 ggr, till slut tar hunden apportbocken i munnen.

Gubben backar ett steg så att hunden ska resa sig upp. Gubben ryter "LOSS!!". Schäfern släpper inte apportbocken.

Gubben drar då i halsbandet/kopplet rakt upp för att få hunden att släppa apportbocken samtidigt som han fortsätter att ryta "LOSS!!".

Schäfern släpper apportbocken (eftersom den blir strypt) och gubben släpper en boll på marken som belöning. Schäfern tar bollen och vill såklart leka med sin belöning och springer iväg två meter. Gubben ryter "HIT!" och tar bollen från hunden. Kul belöning liksom.

Allt börjar om.

Gubbe två står bredvid och ger käcka råd.

Efter tre omgångar går gubbarna och och sätter tillbaka schäfern i bilen. Träning slut.

 

Jag blir så himla irriterad och ledsen att folk faktiskt fortfarande tränar på det här sättet. Varför var inte de här gubbarna och lyssnade på föreläsningarna som brukshundklubben anordnade härom helgen kring kommunikation med hunden? Där man i gedigen forskning kan se att hundar är våra bästa vänner för att de är experter på att samarbeta, det finns ingen anledning att träna dem som en auktoritär ledare utan det bästa (och ROLIGASTE) sättet är att träna TILLSAMMANS, man samarbetar! Var finns det roliga i de där gubbarnas träningssätt undrar jag? Eller iofs tränar nog inte den där typen av folk sina hundar för att det är roligt, de har väl något annat syfte, jag vet inte riktigt vad bara.

 

Nåväl, nog om det. I dag blev det iallafall lite träning för mig och mina hundar. Både spår på dagen och lite lydnad och freestyle på kvällen, hur bra som helst! Så nu känns det som att alla är nöjda.  

 

I början av veckan såg det ut såhär...
 
Cobie kollar vinterstudion.
 
Nu ser det tyvärr ut såhär, lite vårigt men jag hade velat ha snö liite till! Det här är parken vid Thorilsplan på väg till naprapaten.
 
Vi ska gå på promenad!
 
Han har dock börjat parkera sig mitt i trappan...
 
Snygg stil...
 
Nej nej det var INTE vi....alltså det måste ha varit någon annan som kom hit och öppnade upp alla mjukisdjur!
 
Kvällsträning en fredagkväll. Det var mest blött och halt överallt men jag hittade en torr spalt...
 
Perfekt när man har en egen flock så att man kan göra gruppmoment!
 
Golfbanan denna helg...
 
Samma plats förra helgen. Jag gillar det här mer.
 
Lördagens utbildning, en jättebra dag!
 
Söndagsfrukost, bananpannkakor med blåbär och kokos, gott och lyxigt!
 
Tog en sväng förbi Stenstallet på Fållnäs gård i dag, en mysig loppis. Det blev inget köp denna gång.
 
Min fina Rissie fick egentid i skogen i dag.
 
 
 
Den här lilla knasen fick ett spår. Han förstod INGENTING! Dessutom mötte vi två människor mitt i spåret som stod och grävde en grop som de skulle begrava sin döda hund i....ehhh mitt i spåret. Det gjorde inte saken lättare.
 
Lyra spårade helt okej men hade lite vääl bråttom och var dålig på att plocka upp pinnarna, Men hon gick i alla fall rakt i spåret och blev väldigt glad över bollen på slutet!
 
Cobie fick gå Lyras spår efteråt och då kopplade han på näsan och gjorde ett fint jobb. Skönt. Han behövde helt enkelt bli lite påmind bara.
 
Avslutade helgen med lite träning i hallen, vi körde fyra ekipage samtidigt för att störningsträna. Cobie var duktig och fick göra mycket koncentrationsövningar. Lyra fick träna freestyle och tyckte att det var lite jobbigt med alla andra hundar, men det var nyttigt för henne.
 
RIP hundbädden. Nu har den gjort sitt och Cobie hjälpte väl till lite på slutet kanske... Men den har faktiskt hållit för Otto, Lucas, Tino, Rissie, Lyra och så valpen. I över 15 år!
 
/Cissi