Utmaning eller ge upp?

Varför måste vi ställa om till vinter- och sommartid? Vaknade såklart kl 05 imorse, en timme för tidigt...blä. Men det tar väl några dagar och sedan är man i gängorna igen. Solen skiner och det är kallt, och i går kom säsongens första snö! Inte mycket, det var väl typ tio flingor som flög omkring, men ändå. Snart är vintern här.
 
I lördags blev det tidig uppstigning då jag skulle vara på plats på Bro-Håbo brukshundklubb vid 07:20. Inte jätteupplyftande att köra hemifrån vid 06-tiden i kolmörker och ösregn och veta att man ska tillbringa hela dagen utomhus på lydnadstävling med en hund som inte gillar regn... Men det var årets sista tävling och jag ville verkligen kolla av hur vi låg till, dessutom var det en dubbeltävling vilket jag tycker om, skönt att gå in en gång till och belöna upp eller rätta till om något gått tokigt på första tävlingen.
 
Tävling är verkligen ett kvitto på ens träning, och jag har lagt ner en hel del tid på att få en bättre känsla hos Lyra i gruppmomenten. De tre tävlingarna vi har gjort i klass 3 har gett fina resultat i de momenten, och hon har sett trygg ut, så otroligt skönt!!! Nu blev det spännande att se om det även skulle fungera i regn, som hon inte tycker är särskilt kul. Vi var 13 ekipage på förmiddagen och Lyra och jag startade som sista ekipage. Gruppmomenten gick bra, förutom att jag fick säga "ligg" två gånger. Men med tanke på att många andra inte ens fick ner sina hundar alls, så är jag mycket nöjd med att få 10+8 p!!
 
Redan på banvandringen insåg jag att det skulle bli svårt, det var vattenpölar på planen och det var svårt att gå i gräset då det började bli lerigt...och när vi gick ut som sista ekipage var det såklart ännu lerigare. Jag kunde själv knappt gå, utan halkade runt där i mina gummistövlar och trodde jag skulle ramla i varje steg, haha! Och Lyra, nej hon vägrade konsekvent att sätta och lägga sig i den där kalla lersörjan, så jag tror att hon stod upp i samtliga halter i hela fria följet! Och även i Z:at där hon skulle ligga och sitta, och även i rutan där hon skulle ligga, och även i apporteringsdirigeringen där hon skulle komma in med apporten och sitta vid min sida... Vi kämpade verkligen där ute i regnet och leran, och jag bröt flera av momenten för att gå till henne och försöka få henne att sätta ner rumpan (på ett lugn och snällt sätt, gick dit och satte mig bredvid henne och klappade på henne), men hon ville verkligen inte. Som tur var så genomfördes tävlingen med delade planer och de sista momenten gick på en del där det inte var lera! Så jag fick ett utmärkt tillfälle att bryta med en fin belöning när hon gjorde en snygg rundning av konen. Lyra blev jättehappy och vi fick en fin känsla när vi sprang ut, vilket var väldigt skönt!
 
Till eftermiddagen togs beslutet att flytta tävlingen till en annan plan där det var mindre lera. Jag funderade på om jag skulle strunta i att tävla och istället åka hem och torka upp...Men med så många trevliga medtävlanden och att jag ändå ville försöka ge Lyra en bra upplevelse efter den leriga katastrofen, så valde jag att stanna kvar. Den nya planen var väldigt liten vilket gjorde att det blev väldigt plottrigt och rörigt med koner och skyltar överallt, och avstånden blev kortare än vad de egentligen ska vara. Dessutom körde de delade planer även denna gång så man var två ekipage som delade på ytan. Men mycket hellre det, än lera!!
 
När vi körde gruppmomenten så kom förresten en dov smäll (de har en militäranläggning en bit därifrån som kan höras ibland) och jag var såå glad över att gruppmomenten sedan årsskiftet är ändrade till att man under en del av tiden står framme. Jag såg att Lyra reagerade små ljudet och att hon tyckte att det var lite jobbigt. Hade jag stått gömd så undrar jag om hon inte hade valt att tassa därifrån och söka trygghet... Men nu stod jag ju 10 m framför henne och kunde med min blick och kropp ändå lugna henne på något sätt, hon låg kvar fastän hon tyckte att det var jobbigt, så himla skönt!!!!
 
Lyra var riktigt taggad när vi sedan gick in för det individuella programmet, jag tror att hon blev riktigt glad över att både hon och jag kunde gå och springa helt normalt helt plötsligt och inte halka i lera! Jag anade att hon skulle reagera så och det var därför jag valde att starta. Vi fick till några fina moment som jag är riktigt nöjd med:
  • Sitt i grupp - 10 p
  • Ligg i grupp - 8 p (fick säga ligg 2 ggr)
  • Fritt följ - 8 p
  • Z - 9 p
  • Inkallning -9 p
  • Rutan - 9 p
  • Apporteringsdirigering - 0 p
  • Rundamomentet - 10 p
  • Vittringsprov - 9 p
  • Fjärrdirigering 5,5 p (extrakommandon och förflyttning)
Summa 248 p
 
Så, tyvärr blev det inget 1:a pris då vi nollade apporteringen vilket var lite surt. Det är i vanliga fall ett väldigt säkert moment för min lilla bruna, men nu gick hon direkt på mitten och när jag dirigerade om henne sprang hon runt och letade, men såg verkligen inte den rätta apporten. Inte så lätt när det var massa bruna löv och apportbockarna var blöta och nästan samma färg, så det var ju lite extra klurigt.
 
Jag är i alla fall väldigt nöjd över att jag stannade kvar och körde eftermiddagstävlingen. Vi hade en rolig stund och Lyra var jätteglad och duktig!! Och det var väldigt trevligt att träffa och hänga lite med flera av de andra tävlande som jag inte sett på ett tag. En stor eloge också till Bro-Håbo BK som trots urusla förutsättningar gjorde dagen riktigt bra!!
 
Söndagen var väldigt lugn och skön med lite plantering på tomten, skogspromenad med svampplockning, Micke bytte däck, och sen var vi inne ganska mycket då det var kallt och väldigt blåsigt. Nu är det bara att tagga för en ny vecka, ikväll är det valpkurs!
 
 
Lördag morgon, kolsvart och ösregn. Jippi.
 
Aningen lerigt på klubben...
 
I väntan på start.
 
Cobie fick träna lite sitt stanna kvar när andra ekipage värmde upp bakom, jättebra träning!
 
Planen ser ju helt okej ut på håll....
 
Men när man kom närmare...Inte roligt eller lätt att gå i för varken människa eller hund.
 
 
Alltså det här var inte så lätt matte. Torka mig och ta mig till värmen tack. Min söta kämpe!
 
Eftermiddagens plan var något torrare.
 
Sandra och Lyras systerson Myx visade upp många fina saker. Tyvärr var han rätt så påverkad av en tik som precis hade slutat löpa så det blev lite struligt.
 
Min fina Lyra var glad och jätteduktig inne på planen!
 
Vi hamnade på pallen!
 
Malin vann båda tävlingarna med så fina poäng, helt otroligt duktigt att gå ut och leverera över 300 poäng på förmiddagen när vi var många som bröt och det endast blev tre 1:a pris av 13 ekipage. Imponerande!!!
 
Vi fick 5 kg kex i pris, lycka!!!
 
Mina kakor!
 
Kaoset som uppstår när man kommer hem efter en heldag i regn. Det blev några tvättmaskiner under resten av helgen. Det gick åt dubbla regnställ, en vinterjacka, en galonregnkappa, två handdukar, två regntäcken, två fleecetäcken och fyra fällar.... Skönt att Rissie var hemma med Micke så det blev lite mindre tvätt...
 
Hemmagjord pizza en lördagkväll är inte helt fel!
 
Grävde lite i rabatterna på söndagen, delade perenner och flyttade om en del.
 
Spännande att se om de tar sig.
 
Säsongens första snö kom flygande och landade på kelpien. Det var inte mycket, men jag såg det i alla fall! :)
 
Blev en tur till djuraffären...
 
Funderar på att skaffa en sån här bädd i plast till Cobie, den är lite mer svåräten än den mjuka han har nu....
 
...eller kanske en sån här?!
 
Var inne och kollade på nymfparakiterna. Åh vad jag saknar våra som vi hade, när jag ser dem såhär och hör ljudet. Kanske får det bli parakiter igen i framtiden, så himla mysiga och sociala fåglar!
 
Kvällsmys med Cobie och Rissie.
 
Gjorde blomkålsgratäng och massor av nyplockade och stekta trattkantareller till det, supersmarrigt!! Perfekt höstmat.
 
 
/Cissi