Träningsboost

Den här helgen har vi fått oss en ordentlig träningsdos, så roligt!! I lördags var vi i Upplands Väsby-hallen i sju (!!) timmar då vi hade en liten miniträff för de Walkaboutare som kunde vara med. Lyra och Lexi från ena kullen och Magi, Myx, Minn och Pod från den andra kullen. 
 
Det blev en riktigt kul dag med massa snack, många jämförelser om våra hundars likheter och olikheter, och såklart diskussioner och funderingar kring träning! Vi hann med att träna lydnad och brukslydnad, htm, rally och lite annat nyttigt. Verkligen inspirerande och kul!!
 
På kvällen tänkte jag och Micke gå på bio, men det fanns inga intressanta filmer på vettig tid, så det blev middag ute på stan och en lite kylig promenad på söder istället. Och jag fick en underbart god Nutellacheesecake!!!!
 
I går var det dags för oss att vara med på vår första organiserade rallyträning. Jag har ju tränat det väldigt lite och klarat mig ändå bra på de sex tävlingarna vi startat. Men nu inför Avancerad klass så behöver vi steppa upp lite och faktiskt träna banor och även de nya skyltarna. Och det svåraste, att samtliga skyltar även ska kunna göras med Lyra på min högra sida. Det är lite klurigt! Så därför var det perfekt att hänga på när hemmaklubben anordnade två timmars banträning i Nykvarns hundhall! Det var riktigt roligt. Mycket träning, gott fika och trevlig gemenskap.
 
Jag har ju inte alls fastnat för rallyn och har inte tyckt att det är särskilt skoj, men i går kände jag faktiskt ett litet uns av att det faktiskt KAN vara lite kul! Eller snarare att det är utmanande, dels att utmana sig själv att INTE stressa upp sig över alla skyltar, att klara av att gå banan, göra det som står och samtidigt ha med mig Lyra med en fin attityd. I tävlingslydnaden så strävar du ju efter att vara inne i en "bubbla" hela tiden tillsammans med hunden, det ska vara fullt fokus och man (många iaf) lyfter knappt blicken mot tävlingsledaren för att det är så viktigt att vara ETT tillsammans med sin hund. Släpper man det så kanske hunden också tänker att den kan släppa tanken på arbete, och den tappar koncentrationen, drar iväg (om man har en unghund) eller inte vet vad som förväntas. Man går för det mesta med en ganska låst blick på en punkt långt där borta, och mellan momenten tittar man bara oftast på hunden när man förflyttar sig till nästa moment. Så är i alla fall jag lärd och har tränat förut, och ser att många andra gör så också.
 
Med Lyra har jag verkligen tränat på att jag ska kunna titta upp och att hon ändå ska kunna fortsätta jobba. Det ska liksom inte hänga helt och fullt på MIG, hon ska förstå att kunna jobba ändå och hon får ta ett ansvar i det. Med tanke på att hon är rätt störningskänslig och även har lite vakt/osäkerhet så har det också varit en trygghet för mig att jag kan hålla koll på omgivningen så att vi inte överraskas av t ex en lösspringande hund (då det troligtvis skulle smälla...). Jag tränade särskilt på detta väldigt mycket i början av vår tävlingskarriär då jag såg att hon hade ett stort behov av att se sig om när vi kom in på tränings-/tävlingsplanen. Därför experimenterade jag en del med att hon vissa gånger skulle få sitta och titta lite först innan vi gick in, eller att jag hade henne rätt så fritt när vi gick in på tävlingen, så att hon verkligen få tid till att scanna av så att hon sedan skulle kunna släppa det. Andra tillfällen testade jag har ha nolltolerans i att titta, hon skulle istället lita på mig att jag skulle sköta det åt henne.
 
Var vill jag komma med detta? Jo, att i rallyn så känner i alla fall jag att det är helt omöjligt att gå i den där lydnadsbubblan eftersom jag behöver titta på skyltar och tänka på vad jag ska göra (är ju MYCKET lättare att göra något när en person säger åt en vad man ska göra som i lydnaden, än när man ska göra det vid en skylt av sig själv), skyltarna och momenten kommer väldigt snabbt efter varandra och det går inte alls att förbereda sig på varje grej som man gör i lydnaden. Det krävs därför att hunden hänger på och tar eget ansvar. DET är en utmaning att få ihop detta och att släppa tänket från lydnaden, och jag är glad över att jag redan har tränat det till viss del. Men vi har en hel del att träna på i just detta, vilket är det som jag insett är roligt. Härligt när man kommer till insikt och kan utveckla sin hundträning genom att hitta saker i andra grenar på det här sättet! :)
 
 
Två banor och tre andra träningsstationer, många skyltar men väldigt nyttigt för mig som stressar upp över detta...
 
 
Även den här sötnöten fick vara med och träna! <3
 
 
Duktig hund!
 
Några bilder från lördagens träningsdag. Några är tagna av mig, någon av Sandra och Kristina, resten av Anheele. Tack för dem!
 
Vi pratade mycket om vikten av uppvärmning (då det har blivit extra viktigt just för oss med Lyras rygg. Så vi började träningen med just uppvärmning i alla gångarter för hundarna.
 
Lyra och jag kör fritt följ med störningar, duktig hund!
 
Hon kändes riktigt fin!
 
 
 
 
Sedan blev det HTM och jag fick massor av bra feedback på vårt program och träning, grymt bra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Söt!
 
Lite paus i träningen och utbyte av erfarenheter.
 
 
Pod är väldigt lik Lexi och Lyra!
 
 
Hej hej!
 
 
Termosvaktare.
 
 
Rissie är statist till platsliggning med Myx.
 
 
 
 
Tjipp!
 
 
I fredags var jag för övrigt till veterinären med Rissie för att träffa en hudspecialist för hennes infektion vid munnen. Bakterieodling är satt så nu väntar vi på svar från det. Tills dess ska vi tvätta med vanlig alcogel och schamponera med Malaseb varje dag. Hoppas nu att vi kan hitta något som hjälper. När jag sökte hjälp för ca 2 år sedan så blev det aldrig riktigt bra, så nu när det blossat upp igen valde jag att gå till en specialist. Håll tummarna!!
 
 
Duktig hund hos veterinären som lät sig hanteras och gnuggas på såren utan protester.
 
 
Belöning fick bli en leksak.
 
 
Själv belönade jag mig med en wienersemla, sjukt gott!!
 
/Cissi