Fantastiskt!

Har nu klivit ur bubblan som jag varit i de senaste dagarna i och med slutskedet av avtalsförhandlingarna gällande vårt största kollektivavtal, det som gäller för ca 350 000 medlemmar inom kommun/landsting och Pacta-företag.
 
Det är det absolut roligaste med mitt jobb, att vara med om avtalsrörelse och allt vad det innebär! Spänning, mycket jobb, förväntningar, ilska, hopplöshet, noggrannhet, sena kvällar och en riktig utmaning!
 
Vår avtalsdelegation, runt 40 medlemmar från hela landet, har varit i Stockholm sedan i tisdags. Det blir lite av min baby, att ordna med hotellrum för dem natt för natt och deala med konferenslokaler, då vi oftast bara vet en dag i förväg om vi behöver dem eller om delegationen ska åka hem. Sedan blir det en massa annat pyssel, fix och trix för att allt ska flyta på smidigt och att alla ska må bra. 
 
Det har blivit alldeles för lite sömn. Alltför mycket kaffe och godis. Konstiga matvanor. McDonaldsfrossa mitt i natten. Mycket väntande. En hel delegation vilandes på yogamattor i vårt lunchrum... I onsdags kväll hettade det till ordentligt och jag gick inte hem från jobbet förrän 06.10 morgonen därpå....tog hundarna på morgonpromis, sov 1h och sedan tillbaka till jobbet. Gäsp. Det är speciellt det där med nattmangling, spännande och tröttsamt på en gång. Det var en märklig känsla när min mobils dagliga larm plötsligt gick igång för att det var dags att stiga upp och gå till jobbet, bara det att jag inte vid det laget vare sig hade gått och lagt mig och inte heller lämnat jobbet...förvirrande! 
 
I dag blev avtalet till slut klart, dagen före det nuvarande går ut. Och det blev riktigt jäkla bra, en historisk seger för jämställdheten! Reallöneökningar för alla medlemmar på avtalet + en ordentlig extra slant till de allt för lågt betalda undersköterskorna precis som vi yrkat på. Det är långt kvar innan de kommer ikapp likvärdiga jobb som är mansdominerade (t ex verkstadsarbetare) men det är ett bra kliv i rätt riktning! Det blev även en överenskommelse om att parterna ska arbeta för att heltid ska bli norm. Detta för att man ska kunna försörja sig, men det gör ju även stor skillnad på ens pension än om man jobbar deltid (oftast ofrivilligt). Ja, avtalet innehöll många fler delar men dessa var de allra viktigaste. 
 
Det känns så otroligt skönt att vi lyckades! Det var viktigt för Kommunal efter en tung vinter. Men såklart allra viktigast för medlemmarna som nu får rejäla förbättringar. Och för branschen som blir mer attraktiv på grund av detta.
 
Nu jobbar vi vidare med alla våra andra kollektivavtal som ska tecknas under året (vi har ca 60 st). Det brukar gå ganska smidigt när detta stora är klart.
 
Tror att jag kommer att somna tidigt ikväll.....zzzzzz....
 
Varannan vatten. Varannan kaffe. Och massor av choklad. Då håller man sig ganska pigg.
 
 
Våra korridorer kl 04.30....
 
 
Top secret.
 
 
Gosar med en kollegas mjukisbajskorv någon gång på natten... mjuk och mysig!
 
 
På dagen var vi med avtalsdelegationen på konferenslokal på stan, men på kvällen flyttades de in i vårt lunchrum.
 
 
Jag kom på att vi hade massor av yogamattor och filtar i källaren på jobbet, det var populärt.
 
Riskakor, godis och frukt underlättar den långa väntan.
 
 
Presskonferens tillsammans med motparten SKL så fort avtalet blev klart. 
 
 
Dessa två alltså. De grymmaste och bästa! Vår ordförande Annelie och avtalssekreterare Lenita. Två kvinnor som kan flytta berg. Två riktiga förebilder. Jag är så glad över att få jobba nära dem.
 
 
/Cissi