Tillbakablick på året som gått

Ok, även om jag saknar snön så kan det vara riktigt fint ute denna årstid! I dag tog jag en skön tur ute på golfbanan (tyvärr med Rissie i koppel då hon fortfarande vilar lite) mitt på dagen och passade på att ta med lite träningsgrejer för ett lydnadspass. Utnyttjade ytorna och gjorde låånga skick till rutan och inkallningar, kul tyckte Lyran som sprang och sprang! 


Härlig promenad på en grön golfbana (som är stängd för säsongen)!Perfekta ytor för ett bra lydnadspass! Hittade någon konstig röd grej som testades istället för kon, funkade bra! 


I går tränade vi i Haninge hundhall med delar av träningsgruppen. Där blev det fokus på momenten Z:at och Fjärren med lätt störning, dvs att det stod folk nära henne (vilket är jättejobbigt faktiskt!). Blir lite kort om tid när vi är där, man får verkligen välja ut vad som ska tränas på och tänka om ifall något strular...men det är kul att träna inomhus ändå! 

Hastade sedan vidare till Bromma för att hämta upp Kerstin och Ann, och sedan bar det av hem till Henric & Sjoerd i Västerås för en trevlig jullunch med Dewmist-teamet! Det var en fin avslutning på året. 

Jaa, året. 2013. Det gick snabbt! Satt och funderade lite på vad det har innehållit, det är så mycket man lätt glömmer. En del har inte blivit som jag tänkt, några mål har fått ritas om och besvikelser har fått sväljas. Medan andra saker har blivit bättre än förväntat och till det positiva hör ju även alla nya härliga kontakter och bekantskaper jag fått under året, både inom hunderiet och i jobbet!!

2013 började med massor av snö och en jobbresa till Marholmen. Rissie drabbades också av urinvägsinfektion och jag fick såklart åka in akut en söndag (varför blir de oftast sjuka på helgen??). Jag, Jenny & Johanna gjorde en roadtrip till Ludvika och deltog som åskådare (med våra hundar) på lydnadslandslagets läger. Massor av bra träning och skratt blev det! Min bästa kompis Maria födde en liten Edvin i vecka 24 och många oroliga dygn, veckor och månader gick innan de till slut fick komma hem i maj! 

I februari debuterade jag och Lyra i lydnadsklass 3. Det blev fina poäng och klassvinst, en härlig känsla! Vi firade mammas 60-årsdag med en semesterresa till ett soligt och varmt Antibes kombinerat med fantastisk skidåkning i franska alperna Les tres vallees och boende i något som liknade en blandning av ett slott och en borg. 
Några dagar efter skidsemestern åkte jag med ett stort gäng vänner på den årliga Birminghamresan till världens största hundutställning Crufts, alltid lika härliga dagar!! Det var även dags för Lyras planerade kastrering, något jag gruvade mig enormt över. Gjorde jag rätt? Skulle något gå fel? Jag var ganska säker på min sak och såg ju att hon mådde dåligt vid löpen, så något måste göras. Men ändå. Än värre blev det när veterinären hörde blåsljud på hjärtat och istället för operation blev det remiss till en hjärtspecialist!! En ultraljudsundersökning gjordes och det konstaterades att det inte var några farliga blåsljud, så till påsken kastrerades min lilla bruna och allt gick så bra. Efter det har det bara blivit bättre och Lyra är i dag en mycket gladare och mer harmonisk hund! Våren har generellt sett varit full med jobb, men i april höjdes nivån ytterligare då Kommunal varslade om konflikt på vårt största område, kommun & landsting, då kollektivavtalsförhandlingarna strandade. Konfliktgruppsmöten flera ggr/dag, jobb på kvällar och helger, standby mest hela tiden och vissa dagar kändes som svarta hål som man mest stressade runt i...men kul att vara med där det händer!! Hann dock iväg på en träningsdag för Niina och även stå i goldenklubbens monter på Hundägardagen i Kungsträdgården, såå roligt!! Och mycket motorsågande blev det hemma på tomten...Maj fortsatte med hektiska arbetsdagar och en vecka tillbringades uppe på scen på Kommunals kongress, väldigt kul men nerviga dagar. Njöt av långpromenad med Hans & Ecko på Djurgården och frukost på klipporna på Hundudden. Tränade mycket hund. Passade hundarna på Dewmistkenneln. Var som vanligt funktionär på Spaniel- & retrieverklubbens fina utställning vid Ulriksdals slott. Fick då även äran att visa en kompis goldenhane och han fick sitt första CK! Debuterade med Lyra i elitlydnadsklass, och vi fick ett bra kvitto på vad vi behövde träna mer på...I juni åkte hela familjen till Finland för att fira min kusin Sofias student, det var mysigt att möta sommaren i min barndoms stad, Ekenäs. Det blev även några dagar i Skåne & Köpenhamn med jobbet och en kennelhelg i Västerås med valpgull. På jobbet blev det mycket arbete med busskonflikten och mitt i allt hade jag tagit ledigt för att ta hand om Estrid & Elsa! Det var lite knepigt att sitta i telefonmöten och samtidigt underhålla de små yrvädrena! Hann även med en träningsdag hos Niina, möhippa för Maria, middagar på altanen hemma och sommarkänslan infann sig. 


Sommaren fortsatte med ännu mera valpgullande på kenneln, massor av hundträning, bad och semesterstart. Men höjdpunkten var Maria & Wolfgangs vigsel i stadshuset med efterföljande middag på Fjäderholmarna. Jag fick äran att vara vittne och även bröllopsfotograf!! En annan kul upplevelse var när jag och Micke åkte stridsbåt och helikopter i Stockholms skärgård!!

Semestern fortsatte i augusti och Micke & jag spenderade några fina dagar i Ekenäs och sedan hemma. Vi byggde klart friggan och en altan, jag byggde om muren framför huset, jobbigt! Blev många fina och varma dagar hemma tillsammans. Var på kul kräftskiva hos fd grannar. På kelpiespecialen tävlade jag och Lyra, men hon blev osäker i gruppmomenten, lämnade sin plats och ett problem var fött...Övriga moment kändes dock väldigt bra och en hel del 10:or fick vi! Strax därefter var det dags för rankingtävlingen i Kungsör. Pirrigt med hela landslaget på plats och många ögon på sig. Jag hoppade över gruppmomenten och vi fick en bra dag med massor av erfarenhet! I augusti började jag & Lyra vår allra första agilitykurs, som pågick i nio veckor. Självklart blev jag biten och ska se till att fortsätta till våren! Rissie drabbades av något konstigt som efter flera undersökningar med både sövning, röntgen, blodprover och medicineringar troligtvis var Rävens lungmask. Läbbigt!!!

September är alltid en hektisk månad, mycket både på jobbet och fritiden! Mitt tredje gudbarn Edvin döptes i Tyresö kyrka, jag & Lyra samlade mer erfarenheter på tävlingsbanorna och jag var funktionär och ställde ut hundar på goldenklubbens utställning i Farsta. Höjdpunkten var dock kennellägret vi hade uppe i skogarna vid Kopparberg! Så kul att träffa Lyras syskon med ägare, och träna massor från morgon till kväll!!! Höstmånaden oktober inleddes med lydnadstävling för Rissie i Södertälje! Jag har ju en dröm att vi ska klara elitklassen en tredje och sista gång för att fixa lydnadschampionatet...men det ville sig inte denna gång heller, hon blir som förbytt inne på planen och kanske får det förbli en dröm. Tävlade även med Lyra på Haninge BK och ett skottliknande ljud i gruppmomenten ställde till det, Lyra blev osäker och sprang till bilen!! Mitt självförtroende dök ner i en avgrund och all tävlings- och träningslust försvann. Vi pausade lydnaden och ägnade tiden åt agilityn och vallning istället, skönt att träna utan press! Hann även med några kenneldagar i Västerås och jobb ute på Marholmen. I slutet av månaden fick jag det roliga beskedet att jag och Lyra blivit antagna till Brukshundklubbens talangtrupp i lydnad! 


Så trots att det var lite motigt sattes lydnadsträningen igång igen. En träningsdag hos Niina ökade motivationen och när jag & Jenny styrde bilen ner till Vårgårda för talanglägret i slutet av november fanns känslan där igen, lydnad är ju livet!! Det blev en härlig helg som jag är tacksam över att ha fått vara med om. 


December kom och inleddes med utställning i Enköping för Rissie, första gången i veteranklass! Det var roligt, hon fick jättefin kritik och HP (hederspris), men inga bra placeringar. "Inte i bästa päls", trots att hon hade mer päls än på väldigt länge...suck. Veckorna innan jul gick i rekordfart med många jobbmiddagar, julbord, alldeles för lite hundträning, en kennelhelg i Västerås och såklart årets hundigaste höjdpunkt; Stockholms hundmässa! Det blev som vanligt två dagar med lydnad, utställning och shopping, och denna gång även hejande på kompisen Kerstin som tävlade SM i freestyle och kom 2:a! Finalerna var lika roliga som vanligt att göra, det är så kul att få vara en del av gänget som gör dem!! Julen firades som alltid med familjen hos mamma och pappa och tjaa, ett år är nu till ända!! 

Både vi två- och fyrbenta har fått vara rätt så friska och pigga. Upplevt minnesvärda ögonblick. Umgåtts med många vänner. Skrattat. Gråtit. Levt. 

Årets sista dag inleds med en morgonpromenad tillsammans med Hans & Ecko, och förhoppningsvis lite frukost vid vattnet. På kvällen kommer familjen Breander/Sandholm för att fira in det nya året. 

Nu ser jag fram emot ett spännande 2014! Målen och planerna är inte riktigt klara än, men börjar växa fram så smått. Jag tror att det kommer att bli ett bra år!!
/Cissi