Klubbmästare x 2!

I går kväll var det dags för klubbmästerskap i rallylydnad på min hemmaklubb Nynäshamns BK. Det var uppdelat i två, Lilla KM var en bana med skyltar från Nybörjarklass och Fortsättningsklass, och Stora KM var en bana bestående av skyltar från Avancerad klass och Mästarklass.
 
Lyra var såklart anmäld till Stora KM, en perfekt banträning inför vår dubbeltävling på söndag tänkte jag!! Strunt samma hur det går, KM är ju inofficiellt och jag ville bara få en fin känsla. Så med det i tankarna anmälde jag även Cobie, till Lilla KM, även fast han ännu inte ens har startat på någon riktig tävling. Superbra banträning under trevliga former ju! Och han har gått EN bana tidigare, i torsdags på öppenträningen på klubben. Har anmält honom till hans debut i slutet av oktober.
 
Banorna var ritade och dömdes av Linda P, och de brukar alltid ha lite roliga/utmanande inslag, lite för utmanande för min hjärna de gånger som jag har tävlat för henne, för vi har aldrig lyckats på hennes banor, hmm... Men gårdagens banor var inga konstigheter för mig, och hundarna hängde på fint.
 
Lyras attityd alltså, hon gick SÅÅÅ FINT och var supertaggad!!! Alltså det fria följet hon hade på både höger och vänster sida, det vill jag ALLTID ha!!! Det var en sådan härlig känsla som vi nog aldrig tidigare fått till, och oavsett poäng så var jag asnöjd med hur det kändes, vilket perfekt genrep inför helgens tävling!
 
Cobie fick lite uppvärmning (har ju ingen aning om ännu hur jag ska värma upp inför rallytävling med honom då vi inte gjort det tidigare...) och sedan gick vi in på banan och bara satte den! Så duktig kille som var följsam hela vägen runt och även här gick jag i mål med en så härlig känsla! Och förutom det, JAG hade inte gjort NÅGOT fel (vilket det oftast faller på), så klapp på axeln till mig själv alltså!!
 
Efter lite grillning och fika var det dags för prisutdelning och roligt nog så fick jag & Lyra stå högst upp på prispallen på Stora KM med en fullpottare, 100 poäng!! Tjoho! Och otroligt nog vann vi (jag och Cobie) också Lilla KM på 100p!! Där delade vi pallen med Anette & Flipper. Vilken trevlig kväll det blev, inte för att vi vann utan för att vi fick till de där fina känslorna inne på banorna, det är så mycket värt!!!
 
Ikväll blir det lite inomhusträning, känns skönt när regnet faller ner utanför.
 
Lyra och jag. Foto: Denise.
 
Prisutdelning. En del deltagare kunde inte stanna tills dess, men vi var en tapper skara kvar. Foto: Denise
 
Pallen för Lilla KM, tjoho! Foto: Denise
 
Och på Stora KM fick jag stå som ensam vinnare! Foto: Denise
 
Gullhundarna!
 
Lyra.
 
Cobie.
 
Fina rosetter. Och ännu finare kommer vi att få ta emot på årsmötet i februari då alla KM-vinnare i alla grenar får priser.
 
 
/Cissi
 

Skaffar tävlingserfarenhet

I förra veckan körde jag hoj till jobbet då det var 15 grader på morgonkvisten, i morse var det bara 4, brr!

 

Gårdagens lydnadstävlande på Botkyrka BK var också lite småkyligt till och från, och vi fick både sol och regn. Först ut på morgonen var det Lyras tur och det var riktigt skojigt att vara inne med henne på planen. Förra tävlingen tog hon lite väl många egna beslut och det kändes inte som att hon var med mig i tankarna, men denna gång hade vi den där teamkänslan! Sedan blev det en del strul & slarv då vi inte tränat tillräckligt mycket med kommendering helt enkelt, hon hade lite pipljud och svårt med stadgan på några ställen som har att göra med att vi har för få pass i oss. Men jag är nöjd över att Lyra jobbade efter mina signaler (förutom i inkallningen där hon inte lyssnade överhuvudtaget, hmm...) och kändes taggad! Poängen blev inte alls särskilt bra (214 p) och det var nyttigt att tävla för en domare som jag inte tävlat för på länge, som såg andra saker än vad jag fått neddrag för tidigare. Bra saker att ta med sig hem och träna på helt enkelt!

 

Efter tävlingen åkte jag hem och bytte hund, för på eftermiddagen var det Cobies tur att tävla startklass igen. Han blev ju uppflyttad förra helgen på debuten, men jag vill ändå tävla den klassen några gånger till. Han behöver tävlingsmiljön och skaffa sig lite rutin när det fortfarande är enkla moment, det finns så många intressanta dofter, så spännande människor och lockande tikar överallt som vi behöver jobba på att inte tänka på... Vi har också en del förbättringar att göra i t ex fria följet och att han ska orka behålla koncentrationen i de moment som jag går ifrån honom (då han gärna sätter sig och pausar lite). Sedan är det ju himla bra att tävla några gånger och experimentera med olika uppvärmningar, för att försöka lista ut vad som bäst passar honom. Förra gången blev det väldigt kort uppvärmning i en lite stökig miljö, bara några koncentrationsövningar och sedan gick vi in. Den här gången var han ute lite längre tid och vi lekte med lite tricks, låg och tittade en stund, och sedan lite mer tricks och koncentration för att sedan springa in tillsammans på planen.

 

Väl där inne kändes det riktigt trevligt. Av någon anledning hade tävlingsledaren bestämt sig för att utnyttja hela den stooora planen och spritt ut alla moment så mycket hon kunde...jobbigt tyckte vissa men för vår del var det helt perfekt eftersom jag denna gång hade som mål att träna just transporterna mellan momenten för att behålla koncentrationen!! Så det fick vi ju verkligen göra nu, och han svarade superfint på det!!

 

Jag är jättenöjd med rundan och fick ett bra kvitto på träningen, och är såå glad att de två största problemmomenten (följsamhet och apportering) ändå funkar helt okej, även om det strular lite... Tjoho alltså!

 

Här är poängen:
Följsamhet - 8 p Skuttar lite, pendlar i sidled, dubbelkommando
Inkallning - 9 p Tempo
Sitt under marsch - 10 p
Apportering - 6 p Slarvigt gripande, tugg, tempo
Fjärrdirigering - 8 p Extra kommando
Hopp över hinder - 10 p
Helheltsintryck - 9 p Prydligt, bra samarbete!

 

Ikväll blir det trickskurs för Cobie igen, skoj! Och Lyra måste nog nöta lite på delar av HTM- och även TTM-programmet, vi ska ju tävla snart, oj oj....!!

 

Cobie hänger vid tävlingsplanen....
 
Göllig och lite tramsig.
 
Rissie var med och hejade och tiggde godis.
 
Kom 2:a och fick pokal faktiskt!
 
Hann med en skrittpromenad offroad i skogen medan middagen var i ugnen. Så bra träning för båda som får fina muskler av att lyfta på benen lite, och nödvändigt för Lyras rygg.
 
 
/Cissi
 

Mörk träning

Nu börjar det bli riktigt mörkt på kvällarna! Igår var vi på en rolig och utmanande rallyträning med kelpisarna på hemmaklubben! Lite svårt för hjärnan som var trött efter en heldag på utbildning i ett nytt webbpubliceringsverktyg dock... Men hundarna var supertaggade och duktiga! Ska bli så kul att tävla Klubbmästerskap med BÅDA nästa vecka!! Ja alltså Cobie har ju inte ens tävla rally än, men jag har börjat lära in en del och tänker se KM för hans del som en jättebra träningstävling. Och jag tar varje chans jag får att träningstävla och extra bra att det är Linda som bygger banorna och dömer, då hon alltid gör dem kluriga och utmanande! Har för övrigt anmält Cobie till rallydebut i slutet av oktober, bra träning på att vara i tävlingsmiljö tänker jag.
 
I onsdags hade vi träning med freestylelaget och kanske har vi ändå ett program nu som vi kan visa upp på SM-kvalet! Det blev en ganska lång kväll i mörkret på Gubbängsfältet i skenet av en av våra bilars strålkastare. Och tydligen såg detta väldigt märkligt ut eftersom vi fick påhälsning av polisen!! En civilbil stannade och ut kom två uniformerade poliser fram mot oss, och de insåg när de precis kom fram att detta var nog inget slagsmål på riktigt... "Det där ni håller på med ser jäkligt skumt ut!" sa de och skrattade gott, när vi förklarade att vi tränade på ett hunddansprogram! (hundarna var dock i bilen så vi sprang mest runt och viftade, gick i cirklar och kröp....) Vi tränade på att avatarer och människor hade fajt, och sedan blev vänner igen, fullt normalt alltså, hehe. "Det här gjorde min dag!" sa den ena polisen, och sedan åkte de vidare. Tänk vilken action sådär på en onsdagskväll!
 
Nu ser jag fram emot helgen, som börjar med en träningstimme i Haninge hundhall ikväll! På söndag är både Lyra och Cobie anmälda till lydnadstävling på Botkyrka brukshundklubb, det ska blir jätteskoj!! Tyvärr är Lyras start på morgonkvisten och Cobie har inte samling förrän 14:30, så jag får nog åka hem mellan så att han slipper vara med hela dagen och bli trött. Skulle vilja få till lite mer power och följsamhet än förra tävlingen, det är målet. Med Lyra vill jag att hon inte känns lika splittrad som sist vi tävlade utan faktiskt lyssnar och inte gör sin egen grej, ska bli spännande det här!!
 
 
 
Mörkt på kvällarna nu. Då får vi börja promenera i Västerhaninge där det är trevligare att gå än i kolmörkret hemma hos oss. Och dags att leta fram alla reflexer!
 
Mystisk freestyleträning som drog till sig polisen...
 
Eld och vatten-krig med lite tyger....
 
Öppenträning i rally på klubben, trevligt!
 
Anette fångade mig och Lyra på bild när vi försökte oss på en klurig bana...vilket gick sådär, haha. Den aktuella skylten är "sitt gå runt hunden" och jag borde ha satt henne mkt närmare för det blev väldigt svårt att gå runt... 
 
Passat på att ta hojen till jobbet några dagar, man vet ju aldrig hur många åk det är kvar på säsongen! I går var det så varmt på morgonen att jag inte ens behövde använda min lyxiga handtagsvärme, härligt!
 
/Cissi