Kelpieläger!

Hemma igen efter fyra härliga dagar på kelpieläger i vackra Kloten i Kopparberg! Så roligt att träffa både nya och gamla kelpievänner och nörda ner sig i lydnad många timmar per dag, med inspirerande instruktion av Ansu Leiman och Charlotte Jaakola från Finland!

 

De har ett väldigt litet utbud av kelpies som jobbar där borta i Öst, så initiativet till lägret kom från dem, då de ville se svenska kelpies på lydnadsplanen! Ansu har varit med i finska lydnadslandslaget och nu har både hon och Charlotte kullsyskon från en svensk uppfödare. Det är alltid väldigt inspirerande att träna för just finnarna då de över-/störningstränar mycket och har ett lite annat tänk än vad vi svenskar har, ett tänk som jag verkligen gillar. Det är lite mer svart/vitt och jag tycker att det oftast blir mycket mer rättvist och tydligt för hundarna att träna så. Det handlar alltså inte om att korrigera dem hårt när det blir fel, det är en tydlighet vad som är rätt och fel som de är duktiga på. Sedan är det också mycket som är lika, en hel del av övningarna/tipsen som kom var sådant vi redan gjorde och kände till. Men det är alltid bra att få nya ögon på sig och justera lite i det vi redan gör. Och så bra med en uppföljning efter lektionen hos Jessica för några veckor sedan, de känner ju varandra och tränar nog rätt så lika, perfekt tajming alltså!

 

Så roligt också att flera Lyra-släktingar var med, syster Lexie, brorsan Lasse (från Finland) och syskonbarnen Micro och Minn! Och så en hel bunt med andra trevliga hundar och deras mattar!

 

Nu ska jag försöka författa ihop en liten artikel till kommande Kelpieblad om träffen, och har en massa fina bilder att välja bland. Jag fotade massor med mobilen och Erika tog superfina bilder med sin systemkamera.

 

Ikväll blir det skotträning för Cobie ihop med hans kelpiekompis Indus på Nacka BK och sedan vidare för TTM-träning med Lyra. Det ser ut att bli en varm och fin kväll, härligt!

 

Fina Kloten med superbra boende och perfekta skogar för massor av härlig träning! Fjärde gången jag var där.
 
Hela gänget! 16 personer och 19 kelpies! Vi skulle ha varit några till men de hoppade av sent. Dock räckte detta gott och väl för att få massor av härlig träning och inspiration!!
 
Torsdagen började med träningstävling med riktigt klurigt upplägg, där Ansu och Charlotte skrev anteckningar. Sedan fick vi feedback på kvällen, och vips hade vi massor att träna på!
 
Gjorde lite roliga inkallningsövningar där matte försvann in i folkhavet och hunden skulle lära sig fokusera på att komma tillbaka snabbt och till rätt person.
 
Lyra utan öra! :) Foto: Erika Johansson
 
Såklart blev det bad på nästan varje promenad, så härligt!
 
Kasta pinnen då, kaaaaastaaa!!
 
Morgonpromenad.
 
Fredag förmiddag drog jag och Britt till spårskogen. Det går ju inte att låta bli att spåra i dessa vackra marker liksom. Det låg åska i luften och mullrade lite, så Lyra tyckte att det var lite jobbigt att vänta, men väl i spåret gick hon riktigt bra! Även Cobie fick ett spår som han tog fint, dock noterade han inte alls att jag lagt två pinnar i det. Vi får träna lite på det på sidan om tror jag...
 
Britt och Jindi på väg till spårstarten som jag gjort.
 
Lite mörk himmel som mullrade ordentligt...
 
Sedan blev det lydnadsträning och instruktörsledd tid för de som ville. Jag hade tänkt ta ett pass med Cobie och ett med Lyra, men på eftermiddagen åskade, blixtrade och regnade det så mycket så Lyra vägrade gå ur bilen. Mer träning för Cobie alltså!
 
 
Ny fin leksak som finnarna hade med sig.
 
Varmt och skönt! Här tränar Lyras syster Lexie och Kristina.
 
Sen kom det lite regn...
 
Rädd Lyra som hellre stannade i bilen.
 
Cobie fick dubbla pass istället. Foto: Maria Danielsson
 
Gänget som tränade utan instruktör hade också det bra hoppas jag.
 
Kvällen blev ändå väldigt fin!
 
 
En väntar på pinne, den andra simmar för glatta livet där ute...han har precis lärt sig, även om han behöver slipa lite på tekniken.
 
 
 
 
 
Här bodde vi sju pers. Sedan hade vi några stugor till.
 
Lördagsträning!
 
Ansu och Charlotte gav lite tips på bra störningsträning. Här med Ansus hund Ylva.
 
Cobie har börjat komma framåt i apporteringen, det finns hopp!!!!
 
Kristina bjöd på espresso med någon slags campingmaskin....lyxigt värre.
 
Efter träningen drog jag, Heli och Cecilia till skogs och la spår innan middagen. Lyra var riktigt duktig!!
 
Heli och Lyras brorsa Lasse.
 
Perfekt med shopping, finnarna hade med sig en stoor kartong med leksaker, apportbockar och annat skoj!!
 
Lasse!
 
Micro sov i mitt knä efter middagen.
 
Söndag morgon, magiskt vackert.
 
 
 
 
 
 
Söndagsträningen var störningsträning. Här gruppmoment med störning bakom i form av fotbollsmatch där folk sprang i uppblåsbara bollar... Cayenne och Lyra tränade klass 3-momenten på många olika sätt.
 
Fjärrdirigering i grupp där alla gjorde olika, och sedan kom Charlotte och ropade lite andra ord också för att provocera.
 
Lexi och Lyra.
 
Inkallning mellan folk som applåderade.
 
Hämta apportbock mot en samling av folk.
 
Era väntar på Erikas kommando.
 
Cobie var såå duktig på dessa roliga träningar!
 
 
Inga problem att hämta apportbocken tyckte han.
 
Duktig hund!
 
Inkallning där det ställde sig massa folk i vägen. Första dagen fattade han ingenting av den övningen, nu när vi testade det igen var han jätteduktig!
 
Ett sista bad innan hemfärd på söndag eftermiddag.
 
Cobie lärde sig grejen att hoppa från bryggan...
 
Lyra testade också en gång men sedan kom hon fram till att hon hellre står och solar där ute och kliver i lite försiktigt från strandkanten istället.
 
Rissie har varit hos min chef hela helgen och haft det bra. Hon verkade ganska nöjd över att vara hemma igen i alla fall.
 
/Cissi

Kommentera här: