Skidor och spark

Det gäller att passa på att njuta av vintern och maxa upplevelserna så länge snön är här!
 
Den här helgen var i stort sett oplanerad, och vallkursen med Cobie ställdes in pga snömängden (jobbigt för fåren att röra sig i den), så vi fick lite extra tid till annat. I lördags blev det en förmiddagstur på golfbanan med skidorna och kelpisarna för att göra lite spår. Första varvet är lite som att gå på tur, man går nästan med skidorna runt. Men solen sken och det var -4 grader, helt underbart! Och så vet man att nästa varv, när det väl finns spår att åka i, kommer att gå så mycket lättare. Det varvet blev dock på eftermiddagen och utan hundarna, de kändes lite trötta så bättre för dem att ligga hemma och vila.
 
Cobie var jätteduktig och drog flera korta delar av skidturen, när Lyra var lös och agerade hare framför. Lite knepigt är det dock att skida på det här sättet när det inte är pistat bredvid spåren, för såklart väljer hundarna att helst springa framför mig i spåren, än att gå i djupsnön bredvid spåren. Och risken är då så stor att de blir påkörda när de får för sig att stanna mitt i spåret eller sakta ner i nedförsbackarna när jag har bra glid... det är lite läskigt. Så det bästa vore ju att åka på skatespår eller skoterspår med dem, men det har vi inte så mycket av här ju.  
 
I lördags tog jag och Micke en tur till min kollega Ylva och köpte en sparkstöttning också!! Snacka om flashback från barndomen, då jag åkte runt massor i Finland på alla vintrar. Jag hade nämnt det på en fikarast på jobbet att jag så gärna hade velat ha en spark och ut å åka med hundarna, och så visade det sig att Ylva hade en gammal och väldigt välbevarad spark i förrådet som hon gärna blev av med, win-win för båda liksom!! Dock var det liite jobbigare att sparka än vad jag mindes måste jag säga, eller det berodde väl på att det inte var tillräckligt med snö/is på våra vägar hemma. Det gick okej om man höll sig precis vid dikeskanten men så fort det kom minsta grus/sand så tvärstannade den, så det var lite trixigt. Men kul, och nu har vi en som förhoppningsvis kan komma till användning framöver!  
 
I söndags morse blev det ännu en skidtur med hundarna och spåren var nu superfina!! Det hade åkt kanske 2-3 andra där också så de hade blivit ganska hårda på sina ställen och gled fint, roligt! Tror att Cobie blev lite trött, för i början av turen gick det riktigt bra, han drog en bit och höll tempot. Men sedan ville han inte mer utan tyckte att det var bäst att springa bakom mig i spåret.... så då fick Lyra ta över lite. Hon ska nog inte dra så mkt med sin sjuka rygg, men det blev inget drag då jag hjälpte till ordentligt med skidorna. Det kändes som att de tyckte att det var kul! Här är ett kort klipp från söndagen: https://youtu.be/TMoE0BocECI
 
Efter skidåkningen åkte jag till mjölk-bondgården Stegsholms gård på Gålö tillsammans med Maria och min gudson Edvin. De hade öppen gård så man fick gå och hälsa på kossor och kalvar, klappa lammen, hästarna, ponnyridning och så lite försäljning av lokala delikatesser. Vi var där förra året också och då var det lite mer djur ute (då var det ingen snö), men det var helt okej nu också. Alltid mysigt att vara på bondgård!!
 
På kvällen testade jag lite vittringsträning med Cobie, och för första gången la jag ut pinnarna på golvet, dvs inte i burkar som jag haft dem hittills. Jag gjorde tre omgångar och första omgången gick han ut och plockade lite random bland pinnarna bara, men de två efterföljande gångerna slog han på näsan och hittade rätt pinne som han lyfte upp, tjoho! Härligt när det går framåt!
 
 
 
Ut på tur för att göra lite egna spår! 
 
Bra att ha en hare framför!
 
Underbart väder på lördagen!
 
Det gäller att få till lagom breda spår, det sätter ju grunden för alla kommande varv....
 
Blev ganska bra faktiskt!
 
 
 
 
Rissie fick en mysig skogspromenad istället för skidåkning. Älskar helgerna när tiden och orken finns för att ta separata promenader, det är så mysigt att gå bara med henne.
 
 
 
Vi började promenaden utan sockor men de åkte på efter ett tag så att hon slapp iskockor mellan trampdynorna.
 
 
Spark på taket!
 
Första testen hemma på gatan.
 
Hej hej, lek med mig!
 
En kelpie i varsin ände.
 
Skidtur nummer två på lördagen, innan mörkret föll. Spåren var riktigt fina!
 
Cobie och Rissie, mysigt.
 
Fågelspanaren Lyra tycker att det är bra att vi har flera matningsställen....
 
Kollar på två hackspettar som leker.
 
Söndagmorgon i spåren.
 
Edvin matar kossorna på Stegsholms gård.
 
De hade några highland cattle-kossor på tillfälligt besök, så otroligt söta! De finns tydligen i tre storlekar, här är mellansorten, som inte har horn.
 
 
Häftig färgsättning!
 
Lamm!!
 
Söta!
 
Mjölkkorna inomhus. Där fanns även kalvar i olika storlekar, allt från helt nyfödda till tre månader.
 
Eftermiddagstur med sparken. Lite svårt på den här sand-/grusvägen vid stallet då det högg direkt där det stack upp lite sand....
 
...sedan kom vi till vägen och där gick det att åka okej om man höll sig precis vid kanten, men kanske inte helt optimalt. Jaja, kul var det och svettig blev jag!
 
 
/Cissi

Kommentera här: