Eliminationsdiet dag 1

Då är det dags att köra igång med 8 veckors diet för Cobie för att börja utreda om han har någon foderallergi. Drömde mardrömmar igår om det och att det ramlade ner mat på golvet som han absolut inte fick ta, puh det känns lite jobbigt men vi får anstränga oss för att få till det här nu. Alla vardagsleksaker och diverse ben är bortplockade, träningsleksaker, träningsvästar och hundjackor är tvättade så att det inte finns några spår av annat godis, kexburken i köket är utbytt mot en burk allergimat, medicinen för öron och ögon är framplockad och matskålen är märkt med hans namn så att de inte blandas ihop. Listor är skrivna, omgivningen är vidtalad och alla datum är noterade i kalendern. Herregud alltså, mycket att hålla ordning på.
 
Var så fokuserad på att sätta igång så att jag till och med glömde att jag skulle smyga in den nya maten successivt (som man ju ALLTID ska göra vid foderbyte), så han fick full portion ny mat i morse, haha. Bra att Micke påminde mig om det, och förhoppningsvis klarar hans mage det fint.
 
Här hittade jag en bra sida från Royal Canin där de förklarar eliminationsdiet tillsammans med en film: https://www.royalcanin.se/foderkunskap/sa-fungerar-en-eliminationsdiet/
 
Ikväll blir det lite träning inomhus, men annars kan man nu äntligen börja vara ute! Igår kväll blev det ett pass på golfbanan med lite koncentration, apportering och framförgående för Cobie, och HTM för Lyra. SÅ skönt att det var ljust ända fram till efter kl 19!!
 
Promenad efter jobbet, fortfarande ljust!
 
Lite paus för träning på golfbanan, perfekt!
 
Ny mat på gång, och en otrolig massa regler.
 
Att hålla ordning på....
 
Status dag 1. Måste hitta ett ställe med bra ljus på som jag kan ta samma bild varje vecka för att kunna jämföra, i det här hörnet är det lite för mörkt.
 
 
/Cissi

Vårinspiration

Förra helgen åkte jag skidtur, nu såhär en vecka senare känns det väldigt avlägset. Kanske är det dags att ställa in skidorna i förrådet? Solen har verkligen värmt och vi har njutit av sköna promenader på golfbanan och i skogen. I dag var jag och Maria på Trädgårdsmässan och fick en stor portion inspiration till vårens planteringar, så härligt!! Fick med mig lite lökar, sättpotatis och några bra trädgårdsredskap hem därifrån. Och självklart blev det lite vårplantering på farstukvisten sedan!

 

I går var jag och Micke på inofficiell utställning med Cobie i Sollentuna rackethall. De är så himla bra med de där inofficiella som är rätt så avslappnade, men ändå väldigt lika en vanlig utställning. Jag har tränat ordenligt de senaste veckorna på att springa fint med honom och framförallt att stå STLLA. Så dagens största vinst var att han skötte sig såå fint inne i ringen, travade på, var koncentrerad på mig hela tiden och stod sedan jättefint som en staty!! Eftersom han var ensam vuxen så blev han automatiskt Bäst i rasen, men han fick även HP (hederspris) vilket iofs var lite konstigt då domaren sa att "tjaaa han är ju inte den vackraste kelpien jag sett direkt", haha. Men just nu är han supergänglig med långa ben och lång rygg, och så har han tappat en del päls runt ögonen så det ser inte särskilt vackert ut.... Oavsett så var han finast där i dag, vår söta kille!

 

På tal om pälslösheten, så var det äntligen dags att träffa hudspecialisten på Djurakuten i torsdags, efter över en månads väntan på en tid. Hon tog prover och kunde konstatera att han INTE hade demodex, skabb, infektioner eller svamp. Det var ju bra i och för sig, men då återstår ju att det skulle kunna vara allergi mot något, vilket är mycket jobbigare.... Det känns så tryggt att vara hos en specialist och jag fick en lång utläggning av veterinären kring allergier som var intressant och lärorik. Så nu är nästa steg blir nu att testa om han kanske är allergisk mot något i fodret. Det gör man med en eliminieringsdiet som är helt strikt. Han ska äta ett specialfoder i 8 veckor och ingenting annat, han får inte ens slicka de andra hundarnas skålar eller gnaga på de 5 år gamla märgbenen som ligger överallt inne... Det är viktigt att ta bort alla rester av protein om man ska lyckas med det här, så nu får vi anstränga oss ordentligt så att det blir rätt. Det räcker med att man åker till en hundträningshall och någon har spillt lite godis på golvet som han får i sig, så är hela elimineringstiden förstörd då dieten inte stämmer. Så nu hoppas jag att vi inte råkar ut för något sådant eller att jag glömmer bort mig... Och förutom maten så ska han få ögondroppar och kortison i öronen i 6 veckor. På tisdag börjar vi den lilla resan och ser om vi blir något klokare. Håll tummarna!

  

Duktig kille hos veterinären. Ville inte bli pillad i öronen men trevligt att ligga på bordet...
 
 
 
Pälslös...
 
Röd och sårig.
 
 
Träning på fredagkvällen, duktig hund!
 
Så duktig på utställningen, helt obrydd av omgivningen och visade sig så fint!
 
På skogspromenad med de andra två, fortfarande en hel del snö där...
 
Jag lagade indiskt till middag, hemgjorda naanbröd, smask!
 
Naanbröd, ris och daahl, jättegott som även Micke gillade, trots att det var vegetariskt. :)  
 
Och i dag blev det såklart våfflor!
 
Mmmm!
 
Inspiration på trädgårdsmässan!
 
 
 
Två av finalisterna från SM i fågelholk.
 
 
 
 
Tittade lite på växthus.... Det här var ca 6 m2 och fint.
 
Det här var strax under 5 m2.
 
Blev lite inköp av vårlökar också.
 
En sån här vill jag ha!
 
Dagens fina väder!
 
Såhär såg golfbanan ut i söndags.
 
Såhär var den i dag. Lite blöt på vissa håll men fin för det mesta.
 
 
 
 
 
Förra söndagen...
 
Och i dag. :)
 
 
 
 
Första gången alla tre var lösa samtidigt en liten stund, någonsin. Det gick bra!
 
Den gamla ljungen är utbytt mot penséer och påskliljor, härligt!
 
 
Rissie roar sig...så här ser det ut varenda dag när jag kommer hem från jobbet....
 
/Cissi

Vår-lamm!

Nu kommer våren allt närmare, solen värmer riktigt skönt ju! Den här helgen har varit riktigt lugn och vi har mest bara njutit av det fina vädret.

 

På vallningskursen i lördags tog Cobie ett litet steg framåt i träningen som kändes riktigt kul, han var lös med flocken i fållan och jag fick honom att gå runt och upp i balans och lägga sig! Och vi insåg också att han är väldigt snäll mot fåren, det är skönt. Men man märker att han inte är så gammal för han orkar inte koncentrera sig särskilt länge, så det andra passet gick mest åt till att äta fårbajs för han orkade inte lyssna på mig...

 

Han har också tagit små små steg framåt i träningen med framförgåendet i bruksträningen, han kan nu ta några steg framåt, roligt!

 

På lördagkvällen blev det middag hos Andrea & Patrik tillsammans med mamma som är i Sverige, massa smaskig mat!

 

I går drog jag och Cobie till Jessica & Björn på Vissvass gård för att hälsa på de nyfödda lammen och träna lite ligg nära de vuxna fåren. Åhh så söta de var alltså, de små lambisarna!! Och fler är på väg! Och Cobie var så himla duktig som satt säkert 20 min uppbunden utanför fårhagen och var helt lugn och cool med det.

 

Ja, resten av helgen har vi mest varit hemma och njutit, medan Micke har jobbat. Nu väntar en ny ganska oplanerad vecka, och jag ska ut och leta träningsplats vilket inte är det lättaste att få tag i nu när det är is eller rullgrus överallt.

 
Fredagsträning i ridhuset med Jenny! Hundarna nöjda, de gillar verkligen att springa i det underlaget, och Rissie är nöjd när hon hittar lite hästbajs...
 
Söta!
 
Fick leverans av vårt fina diplom häromdagen också, årets TTM-lag! :)
 
 
Sol och takdropp denna helg.
 
 
Bakade bananbröd, så himla gott!!
 
...och lite fröknäcke när ugnen ändå var på, slurp!
 
Vilar lite med husse.
 
Lördagens promenad i underbart väder med en värmande sol!
 
 
 
 
 
 
 
 
Monika visar och förklarar grejen med balansen gentemot fåren. Det är det Lyra är absolut bäst på. :)
 
Perfekt när hon har tillräckligt stort fårhus för att kunna träna i fålla i det när underlaget ute är för isigt.  
 
Lyra tittar på ekorren och fåglarna som äter frukost på söndag morgon.
 
Sedan blev det ännu en fin promenad på golfbanan.
 
 
 
Besök i Vissvass.
 
Hälsar på fåren, så gosiga!
 
Lambi!
 
Tränar framförgående. Han ska stå och titta framåt och sedan ta steg när jag säger "före" och inte rusa. Perfekt tillfälle att träna när vi har en bra och rak asfaltsränna på vägen, man får passa på.
 
Tog en kvällstur med Lyra i solnedgången runt golfbanan. Riktigt härligt, men spåren var ingen höjdare så det var lite tungt.
 
Pausar lite upp och ner.
 
Så god middag som jag experimenterade ihop tillsammans med pasta och grädde!
 
Kvällslugn.
 
Bästa kudden!
 
/Cissi