Lydnadsläger och snickeri

Det blir inte mycket tid framför datorn nu när man är ledig, skönt. Den här veckan har jag dessutom varit iväg en del. Först var det ju vallningslägret och sedan var det bara att packa om och bege sig till det årliga lydnadslägret på Strängnäs brukshundklubb tillsammans med ett gäng hundvänner. Tanken var att jag skulle ha varit där måndag-fredag, men jag bestämde mig ganska snart för att faktiskt åka hem redan på onsdag kväll. Både Cobie och jag var lite trötta efter vallning i tre dagar, och dessutom låg temperaturen över 30 grader varje dag...bara det blir man ju rätt så mör av! Sedan var ju Micke hemma och snickrade på den nya altanen, och såklart skulle jag hem och hjälpa honom också.
 
Men de dagar som jag var där var jättefina, roliga och mysiga! Vi körde igång med träning redan 06.30 för att hinna två pass var  innan den värsta hettan. Sedan blev det lite träning om man orkade mitt på dagen (där man hittade skugga) och så eftermiddags- och kvällspass. Rissie var med och minglade, och kelpisarna fick träna många pass.
 
Jag passade på att träna fritt följ med Cobie i stort sett varenda pass och med många nya ögon på oss, detta moment som har blivit ett riktigt "hat-moment" då vi verkligen inte får till det. Aldrig någonsin har jag haft så svårt att förmedla till min hund vad det är jag vill, han förstår verkligen inte positionen eller ens grejen att gå där, extremt frustrerande och gör tyvärr att träningen inte alls blir särskilt rolig med honom... Men jag fick många kloka tankar och tips på olika övningar att fundera över. Vi får väl se vart det landar. Han är ju också just nu i en ganska jobbig period där han mest är trotsig, kommer inte när man ropar, vill hellre göra annat än vara med mig och känns som att han ifrågasätter och flamsar mest hela tiden... Jag vet att det går över och det är bara att hålla ut, men den här perioden är verkligen astråkig! Hoppas att det är över snart.
 
Nu börjar i alla fall altanen bli klar, bara några små plankor kvar att såga till och den blev jättefin! Micke har gjort nästan alltihop, jag har skruvat lite men mest fixat med allt runtomkring (som ju också behövs). Han är verkligen duktig på att bygga!
 
Nu är det dags att packa, för snart drar vi iväg några dagar till Norge!
 
 
Ännu ett år på den här fina klubben!
 
Planering pågår.
 
Rissie tog det lugnt i skuggan.
 
Många planer, här gör vi gruppmoment med störning från planen bredvid.
 
Lyra var jätteduktig!

Träna träna.
 
På måndagkvällen åkte jag ifrån lägret några timmar för att fira Rissies uppfödare, tänk att han har hållit på i 50 år!! Det blev en fin och mysig fest. Foto: Sjoerd
 
 
Kvällsmys. Foto: Sjoerd.
Dagen efter fortsatte träningen. Varmt sa Cobie.
 
Enormt stora planer....
 
Rissie.
 
Väl hemma igen, altanten börjar ta form.
 
Mästersnickaren!
 
Cobie chillar vid fläkten.
 
Och myser med husse...
 
 
Nästan klart, så fint!
 
 
 
/Cissi

Första semesterveckan!

Semestern är igång och det har varit riktigt fina dagar första veckan. Började med en varm helg hos Rissies uppfödare för att passa hus och hundar. Alltid mysigt och framförallt Rissie var väldigt nöjd över att få hänga med flocken. Eftersom det var så galet varmt tog vi det mest lugnt.

 

Väl hemma igen startade jag och Micke projekt utbyggnad av altanen. Inte det bästa byggvädret men det går långsamt framåt och blir nog jättebra!

 

Den här helgen har tillbringats ute på Färingsö på vallningsläger med Cobie för bästa Paula tillsammans med ett trevligt litet gäng kelpies & border collies. Jag & Kristina (som har Lyras syster Lexi) tältade i fårhagen för att slippa åka fram och tillbaka, tar ju ändå en timme hem och pga värmen vallade vi sen på kvällarna (fram till ca 22) och började redan kl 07 på mornarna innan den värsta hettan kom. Det blev premiärcampning för nya tältet men även för Cobie, och han var helt stencool med det, sov gott bredvid mig inne i tältet.

 

Vi fick till en hel del pass i fårhagen, men lilla killen blev rätt så trött, så vi kunde inte köra alla pass som de andra. Och det blev nöta nöta på att fortsätta med det vi började på när vi var nere i Skåne hos Paula och hälsade på i maj, fösa och inte ha honom hängandes i linan... fick ett gäng konkreta övningar så jag är helt fullproppad i hjärnan och i mitt anteckningsblock... Det är så himla svårt det här med vallningen, inte likt något annat jag gjort och den där tredje parten, fåren, gör det mkt svårare än någon annan hundträning. Visssa av passen kändes helt hopplösa och jag ville mest gå ute igen eftersom vi inte fick till ngt vettigt, men det slutade ändå alltid med att Paula klev in och styrde upp, så att det blev bra ändå. Hur sjutton ska jag klara av att träna utan att hon hänger på staketet och hjälper till??? Vi får väl se om det blir något av det här. Men himla kul är det iallafall, och det har varit jättehärliga och mysiga dagar med massor av snack, bra teoripass, många skratt, en hel del förvirring, god mat som vi ätit hemma hos Lisbeth, väldigt mycket sol och värme men även åska, blixtar och ett enormt ösregn... Ja lite av allt och väldigt lyckat alltså! :)

 

Nu packar jag om för att åka till nästa gäng, det blir några lydnadsdagar på Strängsnäs brukshundklubb!

 
 
Rissie är nöjd över att vara på ett av sina favvoställen på Dewmist kennel....
 
Varmt...
 
Frukostsällskap i skuggan. Rissie till höger, Rainy lutar sig mot henne.
 
Rissie uppe till höger.
 
Gosigt med valpar!
 
 
Cobie hälsar på tjejerna.
 
Lördagkväll ute på Ängsö med kelpisarna, helt underbart med ett dopp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Småvalpar...
 
Lyra är med och myser på altanen på kvällen.
 
Och Cobie också såklart!
 
Min fina flock vilar.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fina gamla Cabus.
 
Kvällsdopp söndag kväll på Ängsö.
 
 
 
Hejdå för denna gång fina gänget!
 
Cobie hemma igen.
 
 
Dags att börja projekt utbyggnad av altanen!
 
Långa besök på Bauhaus...
 
Måndagkväll i fårhagen...
 
 
Markduk på plats... Hundarna såg till att den låg kvar.
 
Kvällsbad vid Årsta Havsbad.
 
Så skönt att kunna sitta ute på altanen på kvällarna nu...
 
Men varför ligger HAN i MIN stol undrar Lyra....
 
Cobie tar inte bara bästa stolen, han parkerar även framför fläkten så fort han kan.
 
Reglar börjar komma upp....
 
Kvällsbad vid Tjursjön på torsdagkvällen...
 
Jag tog ett dopp, hur skönt som helst!
 
 
 
 
 
Vallkurs start fredag kväll.
 
Klara vid 22:30...
 
Premiärtältning för Cobie! Duktig och lugn.
God natt.
 
Lördagen bjöd på tidig vallning innan det blev för varmt.
 
 
 
Lite bad på eftermiddagen, även för mig.
 
På kvällen när vi skulle börja avsluta kom ett galet ÖSREGN, det var helt galet!
 
Våra tält stod dock pall, inte blött alls där inne.
 
Efter ovädret blev det fint igen.
 
Fina Cobie.
 
Efter god middag hos Lisbeth sov vi gott i tälten.
 
 
Söndag med nya tag.
 
Kristina tog lite kort på oss när vi virrade runt i hagen i dag...
 
 
Paula fick ta in en till hund för att jag skulle förstå övningen....
 
 
 
 
 
Ok här ska jag egentligen titta på fåren...vet inte vad jag håller på med....
 
Denna sista bild får avsluta en härlig helg. Jag spelar får, Kristina är hund och Sofia försöker förklara höger och vänster i vallningen, vilket är extremt förvirrande...hahaha.
 
/Cissi 

Känd mental status

Sista dagen innan semestern äntligen drar igång! Känns verkligen som att det behövs, även om jag inte på något sätt känner mig utarbetad, men kroppen ställer väl in sig på semester och nu känns det välbehövligt.
 
I onsdags var det dags för MH (mentalbeskrivning) av Cobie! Detta är ju ett måste för att kunna tävla i bruksgrenarna och det känns också självklart att göra beskrivningen för att se lite vad man har och lite också för uppfödarens skull. Tyvärr blev det inget MH tillsammans med kullsyskonen som jag hade hoppats på, så det var bara att leta reda på ett på egen hand. Med lite rådgivande hjälp av Anette (som är kelpie-uppfödare) fick jag tag i en plats på Gävle Brukshundklubb för en beskrivare som förstår sig på rasen, vilket känns viktigt.
 
Jag fick med mig Emmelie som sällskap och filmare, vilket var guld värt! Jag har gjort MH med både Rissie och Lyra men inte fått det på film tyvärr, vilket jag har grämt mig för i efterhand, det är ju sååå kul att titta på! Men nu har jag alltså film på Cobies i alla fall.
 
Hur gick det då? Jo han betedde sig ungefär som jag förväntade mig. Väldigt glad och nyfiken, fick jättefina siffror på det, även om en del kan tycka att den sociala delen är liite överdriven, hihi. Han visade inga rädslor och släppte alla överraskningar och ljud direkt. Det som var roligast var spökena då han mest viftade på svansen och la sig ner för att vänta in att de skulle komma... De andra hundarna jag har gått med har gömt sig bakom mig och morrat, men inte den här stabila killen inte, så härligt! Det bästa var sista momentet som är skott, då det kommer två skott under lek och två skott när man står helt stilla. Alltså åhhh så underbart att han bara fortsatte leka och inte alls brydde sig, han fick såklart betyget SKOTTFAST!!! För en del kanske det är självklart, men för en som också har en ljudrädd hund (Lyra) så är det smått magiskt!
 
Här är en film som jag klippt ihop på hans MH i den myggiga skogen (syns särskilt i aktivitetsstationen då han inte klarade av att vara stilla i en enda sekund, mygg överallt!): https://youtu.be/y0in3CWnuJI Blev lite halvkass kvalitet, det är väl youtube som tar ner den i upplösning tyvärr.
 
Nu ska jag ta ett sista jobbryck, och sedan SEMESTER i fyra veckor, härligt!!! Jag börjar med några dagar hus- och hundvakt hos Rissies uppfödare, det blir mysigt.  
 
Vi kom förresten med i en artikel i lokaltidningen i Nynäshamn:  
https://www.nynashamnsposten.se/artikel/slakt-o-vanner/en-fjardeplats-i-landets-forsta-lag-sm-i-rallylydnad
 
 
På besök på Gävle BK!
 
Mötte två spöken i skogen... spännande sa Cobie!
 
Duktig hund!
 
Protokollet.
 
I torsdags var vi hos veterinären.
 
Rabiesvaccin och Cobie fick sitt egna pass. Så nu är vi redo att resa ut i världen!
 
Skön löparrunda i går kväll, de var duktiga som drog korta sträckor, känns som de förstår mer och mer.
 
Puuuh.
 
Skördat första potatisen hemma av sorten Cherie, hur mycket som helst och jättegod!
 
Finfrukost på Greasy Spoon i morse med arbetskamrater, för att fira in semestern. Pannkakor med blåbär, mascarpone och pistagenötter.
 
Banana french toast med lönnsirap, yoghurt, blåbär, jordgubbar och nötter. Alltså hur gott som helst!!
 
/Cissi