2018 års mål

De sista lediga dagarna var det äntligen SOL och blå himmel, underbart!!! Jag och kelpisarna åkte till Färingsö och vallade i lördags. Lyra och jag tränade på våra Paula-läxor och hon var riktigt duktig på att fösa, och gjorde dessutom några fina och lugna hämt och flera supersnygga delningar, och fortsatte jobba med den delen av flocken hon delat efter det (lätt att de blir förvirrade och vill få ihop flocken igen...), roligt!
 
Förra gången vi var där tog jag Cobie i koppel och gick nära fåren, och den här gången gjorde jag samma sak fast med lina på så att han fick större utrymme. Han var ganska taggad och hade suttit och gnällt och skällt på läktaren (så att han till slut åkte in i bilen), så det kom en del hopp, skutt och skall även vid fåren. Inte på ett dumt sätt alltså, han var väldigt intresserad och snäll. Ska blir såå spännande att se hur det utvecklar sig och om han lär sig fåren och vad han ska göra. Jag har faktiskt anmält mig och honom till en grundkurs i vallning som börjar i början av februari, så att vi får en bra grund, både han och jag. Ska bli jättespännande!!
 
I går kväll hade jag och Lyra rallylydnadsdejt med några klubbkompisar i Jordbrohallen där vi satte upp några kortare banor/stationer med klurigheter, mycket nyttigt. Lyra var jättefin i attityden och jag ser verkligen fram emot att komma ut och tävla lite nu under våren för att se om vi kan hålla i den glädjen som jag har lyckats peppa fram. Sist vi tävlade rally gick hon ju ner sig totalt redan på andra skylten och ville inte vara med alls, så jag bröt. Jag förstår ju inte riktigt vad som händer i hennes huvud så jag vet inte vad jag ska göra åt det, men har kört korta pass och mycket belöningar, hellre att hon går och piper av förväntan tycker jag. Det funkar visserligen inte så bra i lydnaden men då får jag väl göra en plan för det om hon blir övertaggad även där.
 
Mål 2018

Har funderat på årets mål med Lyra och kikat på vårens tävlingar när det gäller rally, lydnad, HTM och freestyle.

 • Målet i rallyn är att ta de två sista certen, så att Lyra blir champion. Om vi ska satsa mot ett SM 2019 vet jag inte, det får visa sig hur det går på tävlingarna efter 8 juni då kvalperioden börjar. Vi är anmälda till lag-SM 2018 nu i sommar med två klubbkompisar, men det är inte klart än om vi kommit med.
 • I lydnaden skulle jag verkligen vilja få till några 1:a pris och det vore ju såklart jättekul bonus att kvala till sommarens SM! Tidigare har det känts som en omöjlighet att komma med då kvalpoängen har varit skyhöga, men i år är reglerna lite andra så det skulle ju kunna gå om man nu bara lyckas med att få några 1:a pris (och så stabila är vi inte riktigt att vi håvar in dessa, haha). Om jag sedan vill starta på SM vet jag inte, måste i sådana fall ta reda på förutsättningarna om det är värt det, jag vill inte utsätta min lilla känsliga kompis för vissa miljöer och att det ska bli tokigt.
 • När det gäller HTM så planerar jag att starta klass 3 och tränar för att hon ska hålla attityd och glädje hela programmet igenom. Jag vet inte om vårt program är av cert-kvalitet men jag tror nog det. Vi har startat det en gång och trots att hon gick ner sig jättemycket och jag improviserade mycket och tog bort en del svårigheter så fick vi ändå helt okej poäng (dock ej cert såklart). 
 • Sedan jobbar jag just nu på ett Freestyleprogram för klass 3 som jag hoppas få till och kunna starta med, men kanske börjar jag med att starta det i klass 2 och korta av det lite, så att det blir lite lättare. Men först måste jag få ihop det, vilket är en bit kvar....
 • Förutom det blir det väl nog en TTM/freestyle-lag-satsning även detta år, vilket ska bli jättespännande!
Några riktiga mål för Cobie har jag inte vågat mig på riktigt än, det känns inte som att vi känner varandra tillräckligt i träningen ännu och jag vet inte vad jag har. Ibland känns det som att vi inte kommer någonstans men man blir väl hemmablind. Och samtidigt så HAR jag ju INTE bråttom (vilket gör att träningen kanske inte blir så strukturerad).
 • I februari ska vi gå en 2-dagarskurs i lydnad för landslagsledare Heidi Billkvam, vilket ska bli jättekul! Om han känns mogen i vår/sommar att tävla en startklass i lydnad så gör vi det, eller så kanske det blir till hösten...
 • Vallkurs blir det i februari och mars, och sedan får vi se hur vi går vidare med det.
 • Jag grundar lite rally och olika trix också, vilket är jättebra samarbetslekar för att vi ska få in rätt tankar kring träning och belöning. Vem vet om det kanske blir tävlingar framöver i det, men just nu är det bara för att komplettera lydnaden med lite annat.
 • Så fort kvällarna blir ljusa tänkte jag ta upp spårandet igen, och det börjar bli dags att grunda brukslydnaden och skotträning.
 • Mentalbeskrivning hoppas jag blir i sommar/höst någon gång.
 • Agilityn vill jag ta upp till våren och han har nu en fin grund i slalomet och är tunneltokig vilket är kul. Snart börjar det bli dags att jobba lite med hinderstöden också, men vill att hans kropp inte ska vara så valpig och sladdrig, så vi väntar lite till...
Ja det var nog alla tankar för tillfället, vilket ju såklart kan ändra sig många gånger om.... Och när jag läser allt detta ovan så ser det ut som vi inte kommer ha tid för något annat alls, men många av träningspassen gör man ju samtidigt som annat, i korta doser och kanske när man ändå väntar på att middagen ska bli klar i ugnen. Och sedan får man variera det med att åka till klubben och träna med kommendering, störning och uthållighet. Jag tycker att det är jätteviktigt att ha mål med träningen, annars blir det inte lika roligt.
 
Jag ser verkligen fram emot träningsåret 2018!!!!
 
 
Fint väder och sol!!
 
Härligt att få springa lös på ängarna! Ja, och sitta stilla lite ibland.
 
Lyra väntar på sin tur hos fåren.
 
Cobies premiär! De där typerna var spännande!
 
Snyggkillen!
 
Han har dock något som kliar vid ögat, svullen, geggig och sårig...hoppas att det går över snart.
 
Lyra chillar i soffan bland kuddarna.
 
Men man kan inte bara lata sig, det är kul att träna rally också!
 
Måndag morgon och lite umgänge med de här kompisarna på jobbet, perfekt start på veckan!
 
Älskar att vi har en liten träningssal också, brukar varva ner efter cardio-träningen med lite genomgång av freestyle- och htm-program. Bra grej att använda friskvårdstimmen till ju!
 
 
/Cissi

Kommentera här: