Träning träning

Jaha så var snön borta och nu är det bara mörkt och blött igen, lite tråkigt. Men det var ju kul så länge det varade. Här är en kort film från veckans skidturer: https://youtu.be/NIIVBoaJMAk

 

Den här veckan har det blivit ganska lite träning, eller mest trix och fix hemma i vardagsrummet. Cobie har fått nöta på att markera rätt pinne inför vittringsapporteringen, vilket går riktigt bra. Jag hade dem i höga glasburkar till en början men han stöter lätt till dem så att de ramlar, så nu har jag bytt till låga plastlådor istället där pinnarna ligger. Problemet är nu att han trycker sönder lådornas lock med nosen...så jag får fundera på en annan lösning snart igen. Förutom det så har jag återupptagit att lägga belöningar i utgångspositionen och efter första steget i fria följet, för att se om jag kan bygga upp högre förväntan där. Sedan har vi pillat med lite annat som stadga, backa och fjärren, sånt som är kul att göra inomhus. I tisdags var vi och tränade i hallen med Maria och körde en del störningsträning och några väldigt korta kedjor, det var svårt sa Cobie!

 

Lyra får just nu nöta på övergångar mellan de olika positionerna i HTM och lite freestyletrix till vårt nya program, det ska bli intressant att se om jag hinner klart så att vi är tävlingsklara till april-tävlingen, just nu är det ganska mycket kvar att få till, puh. I onsdags hade vårt freestylelag planeringsmöte och middag, så nu är tankar kring ett helt nytt lagprogram igång, skoj!! Kanske får det bli så att vi ändå tävlar vårt gamla kärleksprogram för att samla SM-poäng, för det kommer ju ta ett tag innan vi har det nya klart och då är det för sent att hinna kvala med det.

 

Den här veckan har även jag fått en hel del utbildning. I början av veckan påbörjade jag en Förändringsledarutbildning som jobbet arrangerar, var syfte är att blir mer uppmärksam och fundera över sitt och andras agerande när det gäller jämställdhet, diskriminering av olika slag med mera. Hur mycket plats tar män respektive kvinnor, hur lyssnar man aktivt, vad ska man göra om man själv eller andra blir utsatt för härskartekniker, och mycket mycket annat. Kursen håller på ända till augusti så det är jätteintressant att ha detta framför sig.

 

Och i går tillbringade jag hela dagen på Stockholm Södra Brukshundklubb för att gå "Ledarutveckling för hundfolk - Steg 1". En superbra dag med ett trevligt gäng instruktörer från olika klubbar där vi pratade mycket om första tillfället på en kurs, och vad som är bra att göra då, gruppdynamik, lärstilsmodeller, kommunikation och hur man är en bra ledare. Riktigt bra dag och jag hoppas att jag får möjlighet att gå nästa steg så fort som möjligt!

 

Det som var mindre kul just denna dag var att jag på lunchpausen stod ute i solen en stund och fick bevittna de där gamla trista inlärningsmetoderna som ju en del fortfarande håller på med. Är det inte typiskt att det är nästan det första man ser när man kommer till brukshundklubben alltså!! Hur ska de någonsin komma tillrätta och få nya medlemmar när man tillåter sån där skit?!

 

Den här gången var det väl ingen jättestor sak men scenariot var följande:

Två gubbar fikar några timmar i klubbstugan.

De hämtar sedan schäfer i bilen och marscherar ut på lydnadsplanen. Ingen rastning av hund eller uppvärmning.

Schäfern sätts mittemot ena gubben som tar fram en apportbock och sätter den strax ovanför huvudet på hunden, som då sträcker sig efter den. Gubben ryter "NEJ!".

Schäfern sätter sig igen. Gubben kommenderar auktoritärt "APPORT!" typ 3 ggr, till slut tar hunden apportbocken i munnen.

Gubben backar ett steg så att hunden ska resa sig upp. Gubben ryter "LOSS!!". Schäfern släpper inte apportbocken.

Gubben drar då i halsbandet/kopplet rakt upp för att få hunden att släppa apportbocken samtidigt som han fortsätter att ryta "LOSS!!".

Schäfern släpper apportbocken (eftersom den blir strypt) och gubben släpper en boll på marken som belöning. Schäfern tar bollen och vill såklart leka med sin belöning och springer iväg två meter. Gubben ryter "HIT!" och tar bollen från hunden. Kul belöning liksom.

Allt börjar om.

Gubbe två står bredvid och ger käcka råd.

Efter tre omgångar går gubbarna och och sätter tillbaka schäfern i bilen. Träning slut.

 

Jag blir så himla irriterad och ledsen att folk faktiskt fortfarande tränar på det här sättet. Varför var inte de här gubbarna och lyssnade på föreläsningarna som brukshundklubben anordnade härom helgen kring kommunikation med hunden? Där man i gedigen forskning kan se att hundar är våra bästa vänner för att de är experter på att samarbeta, det finns ingen anledning att träna dem som en auktoritär ledare utan det bästa (och ROLIGASTE) sättet är att träna TILLSAMMANS, man samarbetar! Var finns det roliga i de där gubbarnas träningssätt undrar jag? Eller iofs tränar nog inte den där typen av folk sina hundar för att det är roligt, de har väl något annat syfte, jag vet inte riktigt vad bara.

 

Nåväl, nog om det. I dag blev det iallafall lite träning för mig och mina hundar. Både spår på dagen och lite lydnad och freestyle på kvällen, hur bra som helst! Så nu känns det som att alla är nöjda.  

 

I början av veckan såg det ut såhär...
 
Cobie kollar vinterstudion.
 
Nu ser det tyvärr ut såhär, lite vårigt men jag hade velat ha snö liite till! Det här är parken vid Thorilsplan på väg till naprapaten.
 
Vi ska gå på promenad!
 
Han har dock börjat parkera sig mitt i trappan...
 
Snygg stil...
 
Nej nej det var INTE vi....alltså det måste ha varit någon annan som kom hit och öppnade upp alla mjukisdjur!
 
Kvällsträning en fredagkväll. Det var mest blött och halt överallt men jag hittade en torr spalt...
 
Perfekt när man har en egen flock så att man kan göra gruppmoment!
 
Golfbanan denna helg...
 
Samma plats förra helgen. Jag gillar det här mer.
 
Lördagens utbildning, en jättebra dag!
 
Söndagsfrukost, bananpannkakor med blåbär och kokos, gott och lyxigt!
 
Tog en sväng förbi Stenstallet på Fållnäs gård i dag, en mysig loppis. Det blev inget köp denna gång.
 
Min fina Rissie fick egentid i skogen i dag.
 
 
 
Den här lilla knasen fick ett spår. Han förstod INGENTING! Dessutom mötte vi två människor mitt i spåret som stod och grävde en grop som de skulle begrava sin döda hund i....ehhh mitt i spåret. Det gjorde inte saken lättare.
 
Lyra spårade helt okej men hade lite vääl bråttom och var dålig på att plocka upp pinnarna, Men hon gick i alla fall rakt i spåret och blev väldigt glad över bollen på slutet!
 
Cobie fick gå Lyras spår efteråt och då kopplade han på näsan och gjorde ett fint jobb. Skönt. Han behövde helt enkelt bli lite påmind bara.
 
Avslutade helgen med lite träning i hallen, vi körde fyra ekipage samtidigt för att störningsträna. Cobie var duktig och fick göra mycket koncentrationsövningar. Lyra fick träna freestyle och tyckte att det var lite jobbigt med alla andra hundar, men det var nyttigt för henne.
 
RIP hundbädden. Nu har den gjort sitt och Cobie hjälpte väl till lite på slutet kanske... Men den har faktiskt hållit för Otto, Lucas, Tino, Rissie, Lyra och så valpen. I över 15 år!
 
/Cissi 

Snöfrossa!

Hoppas hoppas nu att snön ligger liiiite längre än vad prognosen säger! Det är verkligen så himla underbart, precis som alla olika årstider!! Men som det är nu är bland det bästa tycker jag, när man väl vant sig vid kylan. Enda problemet är väl att hundarnas tassar tycker att det är lite jobbigt, de får så lätt kramp i dem. 
 
Har varit fantastiskt väder i helgen och knappt något inbokat alls. Så det blev lite promenader på golfbanan, lydnad- och freestyleträning på en plogad parkering och såklart skidåkning! Och i går var Peter, Madde & lilla bebis-Lea på middag, trevligt, gott och lite sällskapsspelande blev det också. I dag hade Cobie lek-dejt med sin kompis Doris, väldigt uppskattat av både två- och fyrbenta att de fick springa av sig lite!!
 
Vill ha mer helg nu innan detta smälter bort!!
 
 
Vårt hus!
 
Lite träning.
 
 
 
 
Grillmiddag på lördagen och så gjorde jag lite smaskig dessert!
 
Spännande att kolla in småfåglarna som fått påfyllning av mat där ute....
 
Lyra har en favoritplats vid köksbordet...
 
...och i soffan...
 
 
Till och med Micke kom ut en liten stund i solen!
 
 
En dag ska jag ska våga släppa båda samtidigt....inte riktigt än...
 
Tog en skidtur tillsammans med Lyra i dag innan solen gick ner. Det var magiskt!
 
 
 
 
Tur att det är egengjorda spår när man ser den lilla kelpien rulla sig där...haha. 
 
 
 
Frostigt!
 
 
Efteråt blev det varm choklad med vispad grädde, mumsigt!
 
/Cissi

Tankar kring bestämmande och samarbete

Nu är det fredag och imorgon ska det bli lite SOL! Hoppas verkligen att det stämmer, ser fram emot lite skidåkning i dagsljus!! I går kväll var jag ute en sväng med skidor och hundarna på golfbanan igen, nu en lite längre tur än första gången. Och istället för älg så mötte vi rådjur, och istället för att ramla en gång så stod jag på näsan säkert sju gånger...haha. Lite svårt än så länge för Cobie att förstå att man inte kan avvika och galoppera iväg åt sidan när han sitter fast i mig. Men tur att man landar mjukt och att alla tre hundar snabbt är på plats för ett pusskalas (eftersom de väl undrar varför jag ligger där som en groda mitt i snön). Kul var det iallafall! Och nödvändigt att få dem att springa lite, för sedan åkte jag iväg på föreläsning resten av kvällen, så det var ju bra att hundarna var lite trötta då.

 

Det var svenska vallhundsklubben som bjöd alla medlemmar på en gratis föreläsning med Kenth Svartberg med titeln "Relation människa och hund" och då särskilt kopplat till vallningen. En del var sådant han även pratade om på föreläsningen jag var på i lördags, men det var ändå en annan vinkel på det, och sedan var en del helt vallningsspecifikt som var väldigt intressant. Jag har verkligen haft mycket funderingar på just det ämnet och vet inte riktigt hur jag ska hantera det i vallningen.

 

Om man tänker på Kenths TSB-metod (se tidigare blogginlägg från i lördags om det) så ska man ju ha en del trygghet, en del samarbete och en del bestämmande när det gäller relationen med sin hund och framförallt i träningen. Alla delar måste ingå men beroende på hund och hur långt man kommit så behövs de ju olika mycket. I många av de hundsporter som jag håller på med så är samarbetet den absolut största delen, det finns ju lite bestämmande och såklart en trygghet i grunden, men samarbetet är det roliga och det som ger både mig och hundarna mest. Jag vill absolut inte träna den gamla stilen med mycket bestämmande och s k "ledarskap" utan vill ju träna ihop med min kompis (=hund) och samarbeta!

 

När det gäller vallningen så finns det ju en tredje part med, nämligen fåren, och då kommer ju även djurskyddsaspekten in detta. Jag tycker ibland att många är väldigt hårda mot sina hundar i vallningen, eller iallafall låter väldigt hårda. Det kan ju bero på starka instinkter hos hundarna som man måste styra, en osäkerhet hos föraren, eller hunden, eller något annat, men mycket för att det är NO NO att gå på fåren, här krävs det ett helt annat bestämmande för det FÅR INTE HÄNDA fåren något. Men jag upplever att Lyra inte alls klarar av denna press från mig, för det är inte så vi brukar jobba, skulle jag gå in i bestämmanderollen så hårt så skulle hon springa till mig med svansen mellan benen och bli helt olycklig, och vår relation skulle antagligen skadas. Nu har vi inga större mål med vallningen så det har inte varit något problem, och hon har inte så starka instinkter eller går på fåren på ett fult sätt så jag behöver inte gå in i bestämmandet på det sättet heller. Men jag har ju såklart funderat på hur jag ska hantera Cobie.

 

Och här fick jag en hel del tankar med mig hem från Kenth, som också hållit på med lydnad och vallning parallellt. Det passade verkligen perfekt såhär några veckor innan Cobies vallkurs börjar att verkligen tänka till kring detta. För det kan ju faktiskt vara så att det inte går att kombinera, att dels hålla på med hundsporter som kräver mkt sambarbete och lite bestämmande och sedan växla över till vallningen som iofs också kräver mycket samarbete men framförallt i början även innehåller väldigt mycket bestämmande. En del hundar kan nog skilja på dessa olika situationer medan andra inte klarar av att man beter sig så olika, och frågan är om JAG klarar av det. Vi får väl se hur det utvecklas, fortsättning följer.... Och så rekommenderar jag återigen Kenths bok "Bra relation" för att få mer insikt i dessa tankar.

 

Nu ser jag fram emot helgen!

 
Mitt lilla disco-gäng på väg till skidspåren hemma, i går hann vi ut innan det blev riktigt mörkt!
 
I går blev vi alla på jobbet bjudna på tårta av en arbetskamrat. Han har bott i Sverige i 8 år och väntat på uppehållstillstånd. Under denna tid har han arbetat och såklart lärt sig svenska. Men problemet var att hans första arbetsgivare betalade ut lite för lite lön, typ 150 kr under kollektivavtalet, och av den anledningen riskerade han att bli tillbakaskickad (trots att hotbild i hemlandet fanns). Det är så himla sjukt, han har ju jobbat och gjort rätt för sig, men har tydligen tjänat några hundralappar för lite. Jäkla system alltså. MEN nu ville han fira med oss alla för att han faktiskt äntligen fått permanent uppehållstillstånd, så himla roligt. Och så himla fina tårtor!!
 
 
/Cissi