Inspirerande kurs!

Som om jag inte fått nog efter två bra träningsdagar i Kungsör i helgen så följdes de nu upp med två heldagskursdagar för f d landslagsledaren Heidi Billkvam i hundsporthallen nära hemma. Med på kursen var även våra träningskompisar Emmelie med kelpien Hyzz och Louise med sin tollare Goa. Denna gång var det bara Cobie som var med och vi fick två riktigt bra pass per dag. Ibland ger det ju även mycket att titta på de andra ekipagen (vi var sju) och det gjorde det verkligen på den här kursen!

 

Heidi lägger upp sin träning i system och har även system för belöningen vilket gjorde att det var intressant att lyssna på teoripassen och sedan titta på flera olika ekipage som tränade på just det hon pratat om, så att man verkligen fick förståelse. Belöningssystemet "Full fest" som går ut på att ge social belöning först och sedan dra fram en leksak efter ögonkontakt (vilket blir en form av omvänt lockande) måste vi träna vidare på, men det kändes bra att kunna använda och att på så sätt få mer hållbara kedjor på tävling när man kan dra ut på belöningen. Hon är också väldigt noga med att aldrig belöna i rörelse, då risken att då göra rörelsen långsammare ökar, eftersom förväntan då kommer just i rörelsen och inte när den är klar. Förutom det, och massor av annat, så fick vi lära oss om rövgodis, musgodis och skinkgodis, haha! :) (det är belöningsplaceringen) Underbart att höra Heidis norska stämma ropa "belöna från rövhååålet, från rövhåålet!!!" när ett ekipage tränade fritt följ. :)

 

Cobie fick fortsätta med min Food drive-inlärning av fria följet (har aldrig gjort det på ngn annan hund tidigare men har testat det på honom en period men egentligen inte vetat hur jag ska gå vidare). Men här insåg vi att jag även har belönat utåt åt vänster och att han då hamnat i vallför att få belöning, så bakläxa på det. Generellt blev det förbud för allt sånt som bygger just vall som t ex smyga, belöna i farten, byta mellan två leksaker m m.

 

Vi tittade även på läggande under gång, inkallning med ställande, apporteringen, fjärren, lägganden vid sidan och backa bort från mig. Jag tänker mig att han ska ha en backa-tanke i just inkallningen med ställande och fick redan i helgen fina tips kring det, nu blev det bara ännu tydligare då Heidi pratade om precis sama sak, hur bra som helst!

 

Hon hade även flera ordentliga teoripass kring hur hon bygger upp vittringen, rutan, tomskicket och apporteringarna i alla olika klasser, väldigt intressant och en del av detta är sådant jag redan gör, men följer inte systemet fullt ut och det blir nog inte så effektiv inlärning som det skulle kunna vara.

 

Jag är så nöjd över att Cobie orkade alla passen och svarade så fint på träningen, det var bara på slutet som jag märkte att han blev lite trött. Han har också fått mycket burträning och blev bättre och bättre.

 

Nu är det bara att sortera alla tankar, läsa alla minnesanteckningar och titta på filmerna (förutom en film på hela förmiddagspasset som jag råkade radera utan att ens ha tittat på det, snyft) och sedan strukturera upp en plan hur vi ska ta oss an allting under året för att hålla i detta.

 

Efter att ha ätit smaskig alla hjärtans dag-bakelse som Micke kom hem med har jag tillbringat över tre tröstlösa timmar med att försöka återskapa den där videon jag råkade radera från mobilen från kursen i dag. Första programmet jag installerade verkar inte fungera. Det andra gav mig info om hur jag skulle trycka X antal gånger på vissa ställen på mobilen för att öppna upp telefonens utvecklarmenyer och komma åt en massa spännande saker som man egentligen inte ska hålla på med, nu gör den någon slags evighetslång scanning av mobilen, vi får se hur det här slutar.... verkar inte så lovande. :(

 

 
 
Min lilla sprätt!
 
Duktig!
 
 
En bur full av söta tollare!
 
 
Hyzz och Cobie hade lattjo lajbans på promenaderna efter kursen. Så roligt att se dem vara så fina vänner!
 
I dag kom jag hem kl 16, skönt att ta ut de andra två på långpromenad i solen!
 
 
/Cissi

Kommentera här: