Kennelträff!

Jaha nu är det riktig vinter, snön bara vräker ner, mysigt!! Perfekt eftersom det är sportlov denna vecka (ja inte för mig alltså, men för andra, som säkert uppskattar snön). Och i morse var första morgonpromenaden UTAN pannlampa, det var ju ljust!!! Underbart!
 
I helgen har vi umgåtts och tränat ihop med några av Lyras släktingar, jag hade fixat en liten minikennelträff här i Stockholm för de som kunde och ville! Så i fredags kom Amanda och Micro upp med tåget från Skåne och de bodde hos oss hela helgen, jättekul och så roligt Micro och Cobie har haft det ihop! När jag var nere och hälsade på Cobie allra första gången (när valparna var 2 veckor) så bodde jag hos Amanda och hon följde även med och kollade på valparna. Då gick vi även på promenader på stränderna med Lyra och Micro lösa ihop och de funkade så bra ihop. Men nu lät jag Cobie leka med honom istället, för tre i en lek brukar funka mindre bra.
 
Lördagen började med vallkursen för mig och Cobie, och veckans intensiva träning på "lägg dig" i alla situationer hade gjort liite nytta i alla fall, han kunde lägga sig hela TVÅ gånger inne i fårhagen faktiskt! Det var mer än vad han gjorde gången innan, och han var också mycket mer fokuserad och mindre intensiv, så det var helt klart utveckling åt rätt håll, kul att se! Efter kursen åkte jag vidare till hundhallen i Jordbro där Kristina & Lexi (Lyras syster), Amanda & Micro, Nina & Minn och Sandra & Myx (alla tre från M-kullen, som Lyra är moster åt) tränade på för fullt redan. Jag hann vara med och träna några timmar, sedan blev det promenad på golfbanan, middag, vin och bubbelbad hemma med Amanda.
 
På söndagen åkte vi till hundhallen i Upplands-Väsby och fortsatte lydnadstränandet, diskussioner och funderingar hela dagen. Vi har ju alla lite olika erfarenhet, tankar och mål med våran träning men det var roligt och givande att titta och hjälpa varandra så gott det gick. Lyra var så himla duktig de här dagarna och fick köra tävlingsmässigt HTM-program, lite freestyleuppvärmning och sedan en den rundamoment, rutan/tomskick och fjärr med lite störningar. Cobie var rejält trött på söndagens pass så jag fick ta ner ambitionen ganska fort, men han skötte sig så fint och gjorde många bra saker. Jag har kampanj på apporten just nu och leker och kampar med den massor, det känns lite halvdant att kampa med den så att flisorna flyger, men jag ska ge detta en ordentlig chans och se om vi får till det, har ju inte lyckats få till apporteringen på annat sätt i alla fall...
 
På söndagkvällen skjutsade jag iväg Amanda till tåget och sedan var det inte mycket energi kvar efter dessa intensiva och trevliga dagar!
 
 
Perfekt start på helgen att få vara i fårhagen och solen skiner!
 
Träningsgänget på lördagen funderar och filosoferar kring Lexis träning, i Lärahundsporthallen.
 
Lexi själv är nöjd med sin insats! :)
 
Gruppmoment.
 
 
Systrarna Lexi och Lyra på varsin sida. I mitten Minn, Myx och Micro, ganska olika i storlekarna...
 
Myx är normalstor, de andra två är pyttesmå.... Micro är 2 kg lättare än Lyra! (och hon är ju inte särskilt stor).
 
Nöjd Lyra!
 
Cobie som tränar "sitt, stanna kvar" med störning bakom....jobbigt värre.
 
 
Härligt på golfbanan!
 
Söta Micro!
 
Tack och god natt, säger Cobie...
 
Skönt att avsluta dagen i badet.
 
Söndagsträning på Stockholms Hundsportcentrum.
 
Lyra i snön.
 
Uppvärmning.
 
Söta Minn är en försiktig liten dam
 
Micro! 
 
Lite mer utrymme i denna hall, men också mer störning. De körde agility på andra sidan draperiet, så det blev mkt störning av skällande hundar. Bra att träna på såklart.
 
Amanda, Kristina och Nina agerar störning åt Cobie som tränar fjärrdirigering.
 
Micro föreslog lite dubbelapportering...
 
Nöjd Lyra!
 
Utmattande helg, hälsar Cobie! 
 
/Cissi 

Ligg är svårt

Söndag eftermiddag och tar det lugnt med lite tända ljus, en hög med tidningar och träningsboken för att planera kommande veckas träningspass med hundarna. I dag blev det ett pass på Sthlm Södra BK i lätt snöfall och med fint underlag. Cobie tog apportbocken 100 % av försöken och kampade med den riktigt bra, hoppas nu att det är en bra lösning som kommer att hålla hela vägen för en bra apportering!
 
Efter träningen fick vi finbesök av Maria och min gudson Edvin, det blev lite pyssel, semmelätning och lek ute i snön för Cobie och hans kompis Isa! Så roligt att han har flera lekkompisar som han får lära sig hundspråk av, och grymt bra motion också!!
 
I går var det andra tillfället på vall-kursen med Cobie. Solsken, snö och får, härligt! Men en skvatt galen liten kelpie som hängde i linan och inte brydde sig om mig eller några kommandon...blää. Vi skulle träna på ligg och gå sakta framåt mot fåren och även börja flankera dvs gå 90 grader åt höger/vänster. Men haha så långt kom inte vi, eftersom han vägrade ligga och hade noll kontakt med mig. Han lugnade sig något efter ett tag men den bästa träningen den dagen blev ligg-träning utanför hagen när de andra hundarna tränade. Puh, det känns som att vi har såååå lång väg fram till någon slags kontroll, inte alls som med Lyra som kunde vara lös första gången med fåren utan problem... Bara att träna vidare alltså.
 
På kvällen blev det grillmiddag och bubbelbad med Micke.
 
Fredagkvällen tillbringades i ridhus, för första gången för Cobie faktiskt. Jag har bokat några tillfällen och den här gången fick jag med mig Emmelie med Hyzz och Cecilia med Rey (som jag inte träffat förut)! Det blev en trevlig liten kelpiedejt med massor av lydnad, och så skönt att köra fart och långa avstånd utan att vara orolig för halka!
 
 
Fredagslunch med kollegor inhandlades på Roy Fares fina ställe Mr Cake!
 
Höjdpunkten, en CroNutSemla!!! En blandning av Croissant, Donut och Semla....kan det bli så mycket bättre?
 
Den var helt underbar, perfektion!!!
 
Köpte hem en Red Velvet Croissant också, spännande grej....
 
Fylld med söt och syrlig färskost, gaaalet god den med, fullträff!
 
Fredagkväll i ridhus är faktiskt ganska mysigt. Inte särskilt kallt var det heller.
 
Lyra var helt grymt duktig med en superfin attityd!
 
Lördag morgon på golfbanan. Fint och vitt men lite för lite snö för skidåkning tyvärr.
 
Dags för dejt med fåren.
 
Snälla, får jag komma ut och hälsa på dem??
 
Efter två halvkaotiska pass i hagen blev det till att träna på att ligga ner och bara titta. Skitjobbigt.
 
Såå orättvist alltså! 
 
Han har fortfarande inte fått tillbaka pälsen runt ögonen... :(
 
Promenad nr 2 på golfbanan.
 
 
Bra ställe för lite lydnadsträning. Här tränar de på att sitta kvar när jag tränar inkallning med en och en. Bra grej att kunna göra när man har en flock.
 
Dagens skogspromenad, det är en hel del snö även där, mysigt!
 
På brukshundklubben och tränar fjärrdirigering, runda kon med bibehållen fart. och massor av "tomskick" med Lyra.
 
Cobie fick nöta på targetplattan, rutan och apportering. Rissie var ganska nöjd över att rulla runt och göra snöänglar.
 
Sedan blev det lekdejt med Isa! Svårt att fånga dem på bild...
 
Hade tänkt baka egna semmelbullar men valde hundträningen istället och köpte bullar....Men jag tror att Pågen och jag har lite olika syn på vad Den perfekta semlan är för något. För mig är de INTE platta i alla fall.
 
Hmmmm.....
 
Men de blev rätt goda ändå. Nästa år blir det hembakta istället. Nu tror jag att semmelsäsongen börjar lida mot sitt slut faktiskt. Kanske någon till bara.
 
/Cissi

Inspirerande kurs!

Som om jag inte fått nog efter två bra träningsdagar i Kungsör i helgen så följdes de nu upp med två heldagskursdagar för f d landslagsledaren Heidi Billkvam i hundsporthallen nära hemma. Med på kursen var även våra träningskompisar Emmelie med kelpien Hyzz och Louise med sin tollare Goa. Denna gång var det bara Cobie som var med och vi fick två riktigt bra pass per dag. Ibland ger det ju även mycket att titta på de andra ekipagen (vi var sju) och det gjorde det verkligen på den här kursen!

 

Heidi lägger upp sin träning i system och har även system för belöningen vilket gjorde att det var intressant att lyssna på teoripassen och sedan titta på flera olika ekipage som tränade på just det hon pratat om, så att man verkligen fick förståelse. Belöningssystemet "Full fest" som går ut på att ge social belöning först och sedan dra fram en leksak efter ögonkontakt (vilket blir en form av omvänt lockande) måste vi träna vidare på, men det kändes bra att kunna använda och att på så sätt få mer hållbara kedjor på tävling när man kan dra ut på belöningen. Hon är också väldigt noga med att aldrig belöna i rörelse, då risken att då göra rörelsen långsammare ökar, eftersom förväntan då kommer just i rörelsen och inte när den är klar. Förutom det, och massor av annat, så fick vi lära oss om rövgodis, musgodis och skinkgodis, haha! :) (det är belöningsplaceringen) Underbart att höra Heidis norska stämma ropa "belöna från rövhååålet, från rövhåålet!!!" när ett ekipage tränade fritt följ. :)

 

Cobie fick fortsätta med min Food drive-inlärning av fria följet (har aldrig gjort det på ngn annan hund tidigare men har testat det på honom en period men egentligen inte vetat hur jag ska gå vidare). Men här insåg vi att jag även har belönat utåt åt vänster och att han då hamnat i vallför att få belöning, så bakläxa på det. Generellt blev det förbud för allt sånt som bygger just vall som t ex smyga, belöna i farten, byta mellan två leksaker m m.

 

Vi tittade även på läggande under gång, inkallning med ställande, apporteringen, fjärren, lägganden vid sidan och backa bort från mig. Jag tänker mig att han ska ha en backa-tanke i just inkallningen med ställande och fick redan i helgen fina tips kring det, nu blev det bara ännu tydligare då Heidi pratade om precis sama sak, hur bra som helst!

 

Hon hade även flera ordentliga teoripass kring hur hon bygger upp vittringen, rutan, tomskicket och apporteringarna i alla olika klasser, väldigt intressant och en del av detta är sådant jag redan gör, men följer inte systemet fullt ut och det blir nog inte så effektiv inlärning som det skulle kunna vara.

 

Jag är så nöjd över att Cobie orkade alla passen och svarade så fint på träningen, det var bara på slutet som jag märkte att han blev lite trött. Han har också fått mycket burträning och blev bättre och bättre.

 

Nu är det bara att sortera alla tankar, läsa alla minnesanteckningar och titta på filmerna (förutom en film på hela förmiddagspasset som jag råkade radera utan att ens ha tittat på det, snyft) och sedan strukturera upp en plan hur vi ska ta oss an allting under året för att hålla i detta.

 

Efter att ha ätit smaskig alla hjärtans dag-bakelse som Micke kom hem med har jag tillbringat över tre tröstlösa timmar med att försöka återskapa den där videon jag råkade radera från mobilen från kursen i dag. Första programmet jag installerade verkar inte fungera. Det andra gav mig info om hur jag skulle trycka X antal gånger på vissa ställen på mobilen för att öppna upp telefonens utvecklarmenyer och komma åt en massa spännande saker som man egentligen inte ska hålla på med, nu gör den någon slags evighetslång scanning av mobilen, vi får se hur det här slutar.... verkar inte så lovande. :(

 

 
 
Min lilla sprätt!
 
Duktig!
 
 
En bur full av söta tollare!
 
 
Hyzz och Cobie hade lattjo lajbans på promenaderna efter kursen. Så roligt att se dem vara så fina vänner!
 
I dag kom jag hem kl 16, skönt att ta ut de andra två på långpromenad i solen!
 
 
/Cissi

Helg för lydnadsnördar

Hemma igen efter två bra dagar i Kungsör Hundarena med bara träning, träning och träning på schemat! Jag har inte varit i nya arenan (de bytte lokal för ett tag sedan) men blev glatt överraskad. Trots att denna lokal har några pelare på planen så är den ändå bättre och större, och framförallt området runt planen är mycket bättre med längre läktare och fler ställen att gå in på planen från om man ska tävla där. Det enda som var bättre i den förra lokalen var väl den lilla uppvärmningsyta som fanns, det finns ingen sådan här vilket gör det lite svårare om man ska tävla. Men svårt att få allt. Som träningshall var det superduperbra!!

 

Både Cobie och Lyra var såklart med och de fick köra vartannat pass.

 

Cobie fick framförallt lägga fokus på att bli inropad på planen och gå lite fritt följ utan att störa sig på människor att pussa och springa fram till. Men det visade sig inte vara så svårt, det var mycket mer spännande att hålla koll på den andra gruppen som tränade samtidigt (vi delade upp oss i två grupper), det var svårt!! Men för varje pass klarade han bättre och bättre att fokusera på det VI skulle göra, och jag är jättenöjd med hans träning. Ja han fick såklart göra en massa annat också, men i ganska korta pass då han blev trött av miljön rätt så fort.

 

Lyra fick träna HTM och lite freestyle som uppvärmning på sina pass, och sedan lite klurigheter i lydnaden. Vi fick med oss en del bra tankar som jag ska ta med mig vidare i träningen. Passade även på att göra gruppmomentsträning för att fortsätta bygga på hennes känsla, dels ihop med bara en hund, och sedan i stor grupp med många okända hundar. Hon skötte det väldigt bra och blev tryggare och tryggare.

 

Det är väldigt intressant och kul att diskutera träning och metoder med olika infallsvinklar, för vi var ett gäng som tänkte ganska så olika i dels momentträningen men även generellt kring lydnadsträningen. Vi är ju olika som personer men även hundarna är ju väldigt olika. Sedan får man gå hem och fundera, ta med sig guldkornen från alla och göra sin grej. Väldigt utvecklande! Jag fick också med mig en del tankar som delar av gänget tagit till sig från den senaste världsmästaren Valentina som nyligen var i Sverige för att hålla clinic och kurs. "Hit the dog" (med godis alltså) och "Collect the energi" är något som jag fick höra många gånger, haha.

 

I dag blir det vilodag för sedan väntar två dagar lydnadsträning/-kurs!! Nu kör vi!

 

Fina Kungsörs hundarena!

 

 
 
Gott om plats både inne på plan och utanför runt om.
 
 
 
 
Cobie tränar duktigt.
 
Happy dog!
 
 
Lyra fick börja med att köra HTM tävlingsmässigt. De andra lydnads- och bruksnördarna tyckte att det var väldigt exotiskt med musik och glittriga sjalar!
 
 
Belöning!!
 
Träning av runda kon med diverse andra stolpar för att tighta till det hela.
 
Söt-Cobie.
 
Vi bodde jättebra i det röda huset som låg ca 10 minuters bilfärd från hallen, 8 personer (+ 1 bebis) och 13 hundar. :)
 
Älska vuxenkollo!! Cobie har inte sovit borta så många gånger med andra hundar, men skötte sig fint och sov hela natten utan pip. Mer sån här träning så kommer han snart kunna koppla av ännu bättre och snabbare!
 
Mer träning!
 
Mac hängde mest i väskan....
 
 
Det blir en hel del tid i bur såklart och det är viktigt att de lär sig slappna av mellan passen. Cobie skötte sig bra med tanke på att han inte varit så länge och i två dagar på raken i bur till och från. Och han lärde sig slappna av, tugga på lite ben och vara tyst mellan passen.
 
 
Gruppmoment (Lyra är längst till vänster bakom pelaren). Tack för denna gång!
 
 
/Cissi

 

 

Ljust på eftermiddagen

Rissie är ivägskjutsad till syster med familj och jag fick förmånen att krama Estrid och Elsa godnatt när jag ändå var där.
 
Nu är väskorna packade inför helgens träningsdagar med kelpisarna, tjoho!
 
Lunchpromis i stan med soool!
 
 
Och vi hann gå på promenad hemma efter jobbet innan det blev mörkt!
 
 
Fick några flaskor läsk med semmelsmak idag av en arbetskamrat. Spännande!!
 
 
Sorterar leksaker till helgens träning. Tveksam om dessa räcker? :)
 
 
/Cissi 

Maxad träning!

I dag har vi tränat allihop. Jag körde ett kampfys-pass på lunchen med massa boxning med arbetskamraterna, så kul och extremt jobbigt!!!
 
På kvällen blev det en timme i Haninge hundhall tillsammans med Emmelie och Hyzz. Cobie fick träna på att höra massa kommendering, hålla sig i skinnet, stadga och korta kedjor. Och hoppet, som vi knappt tränat på än. Duktig och pigg hund!
 
Efter det drog jag direkt vidare till Stockholms södra brukshundklubb för ett pass med Monica och Avicii! Nu var det Lyras tur att få köra igenom och här var det full fart, en del pip och hon passade på att blanda in lite freestyle på eget bevåg mitt i allt....ganska gulligt!! Och lätt hänt när jag kört mycket tricksträning. 
 
Det blev alltså riktigt mycket träning idag och det slutade med en macka och semla till middag vid kl 22...så, godnatt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vaniljsemla!
 
 
/Cissi 

Inte klokare

I dag har jag varit med Cobie på Djurakuten för att kika på hans pälslösa ansikte. Hade hoppats på att de hade bokat in oss hos en hudspecialist direkt, men så var tyvärr inte fallet utan vi fick träffa en "vanlig" veterinär, som inte hade så mycket tid...
 
Hon gissade iallafall att det INTE rörde sig om demodex eftersom han har tappat pälsen så symmetriskt på båda sidor. Men man skulle behöva göra skraptest för att vara säker. Och då behövde han lugnande och även längre tid...så det blev det inte. Hon tog istället en liten bit päls och kollade i mikroskop efter hårsäckskvalster, men fann inget sådant.
 
Så inte blev vi något som helst klokare av detta besök. Hennes tips var att boka tid hos hudspecialist och fram tills dess fota Cobie varje vecka i samma ljus för att se om det förändrar sig något. Ser det bättre ut om en månad (då vi har fått tid) så kan man ju avboka tiden. 
 
Så så får det bli, så länge han inte kliar sig alltför mycket. Och han fick ju vara en liten stund på jobbet, gå på miljöträningspromenad i stan och sitta i ett trångt väntrum och stressa i 40 minuter (de var liite sena)....så det var väl bra träning iallafall. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man kan inte vara snygg jämt....
 
 
Nu har det kommit, beviset på att jag äger min nya fina hoj!
 
 
Lyra har tråkigt i soffan, inte mycket träning i dag faktiskt.
 
 
/Cissi

Bra att byta fokus

Det är så skönt att åka och träna hundarna efter en heldag på kontoret. I dag har jag hållit utbildning i processarbete hela dagen och i går var det mötesrally hela dagen som avslutades med styrelsemöte i det nya bolag som jag har valts in som ordinarie ledamot i på bolagsstämma härom veckan. Mycket intressant, ärofyllt och ansvarsfyllt att sitta på ägarstolen till ett aktiebolag med omsättning i mångmiljonklassen, ett fint uppdrag må jag säga och jag tackar mitt jobb för möjligheten!
 
Så ikväll behövde hjärnan något annat och det blev lydnads- och lite freestyleträning i varmgaraget (för mina fingrar klarar inte kylan ute just nu). Fick sällskap av Embla och hennes fina flatcoated retrievers (varav den ena är lika gammal som Cobie, så kul att följas åt). Hundarna var jätteglada och väldigt duktiga, det känns som att det börjar lossna lite för Cobie nu och trots massor av störning av olika ljud, människor och rörelser så klarade han av att koncentrera sig, duktig!!
 
Nu blir det nutellasemla, sen sova.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi

Dags att utbilda vallhunden!

Den här helgen har äntligen Cobies och min vallkurs börjat! Äntligen ska jag få lära mig på riktigt från grunden med en ny och oerfaren hund, det ska bli såå spännande!! Lyra var ju första hunden jag provade vallning med och vi har visserligen gått lite kurser men tränat alldeles för lite och det tog också låång tid för henne att tända (komma i koncentration och börja jobba) så jag har mest är mest nöjd över att hon är tänd och så gör vi en del övningar och utvecklas långsamt ihop. Hon är så snäll mot fåren och så oerhört lydig, till skillnad mot Cobie som är flamsig och skällig (men snäll).
 
På första kurstillfället fick vi i alla fall börja med att valla fåren utan hundar, vi fick testa att fösa på olika sätt, dela och sedan jobba med varsin flock parallellt, blockera draget (dit fåren naturligt vill springa) och testa att "eyea" mot flocken genom att sjunka ner lite och gå mot dem med blicken spänd som en border collie, superhäftigt hur det funkade trots att vi inte var hundar! Och det var en både kul och nyttig övning för att börja lära sig läsa får (vilket är det absolut svåraste tycker jag). Sedan fick vi vara inne i en mindre hage (en 25:a) och börja tända upp hundarna med lina på. Cobie tyckte att det var jäkligt ballt när han lyckades ställa fåren (med min hjälp och linan såklart...) men han var ganska dragig och skällig för övrigt. Vi har en del att jobba på kan man säga!
 
Förutom kurs har det blivit en del hundpromenader och lite träning inne. I dag körde jag ett kort lydnadspass med båda kelpisarna mitt i Aspuddsparken, perfekt störning av pulkaåkare och folk som promenerade med sina hundar bredvid! Efter det var det årsmöte där och jag blev invald i styrelsen. Det är väl en viss skillnad mot när jag satt i golden retrieverklubbens styrelse (som har mkt fler aktiviteter och är större och därför sköts på ett annat sätt), men det ska bli kul och intressant det här. Jag tycker att det är självklart att hjälpa till för att få en levande klubb, alla behövs och om man hjälps åt kan vi ju hitta på en massa skoj aktiviteter!
  
 
Bra början på helgen i fårhagen.
 
Duktig kille!
 
Hej hej.
 
 
Tyvärr har Cobie tappat en del päls runt ögonen, det har kommit smygande och varit sårigt till och från (han kliar väl sig lite).
 
 
Ska beställa veterinärtid nu i veckan, hoppas att de kan hitta problemet och att det INTE är allergi... :(
 
Sköna promenader på golfbanan. Tyvärr lite för lite snö för att skida.
 
Mysigt i skogen!
 
 
Har köpt en ny bädd till honom eftersom han tuggat sönder den gamla (där det ligger en hög med täcken), anar oråd när han direkt tog ur liggdynan och började snutta på den...undra hur länge den kommer att hålla.
 
Mysigt med lite vårblommor inne!
 
Dagens pass i Aspudsparken, perfekt!
 
Årsmötesdags....
 
Avslutade dagen med en film med Micke och såklart en semla, denna gång en wienersemla.
 
/Cissi 

Garage är bra

Usch så segt det är med det här ruskvädret. Väldigt dåligt träningsunderlag, bitvis isigt och blött.
 
Det har blivit lite träning i varmgarage istället, helt okej och många gånger trevligare än att stå ute i blåsten i alla fall. Här kommer en liten film på Cobies bravader: https://youtu.be/-f-hNBkZJ-E
 
Just nu tränar vi ganska enkelt men istället byter miljö, den svårigheter räcker just nu.
 
 
 
 
 /Cissi 

Dags för ny hoj!

I dag blev det en spontanledig dag för att ta en halkig biltur med stort släp till Katrineholm! Skönt att Micke var med och körde åbäket.
 
Väl framme väntade min nya fina hoj, en glittrig blå skönhet i nyskick! Jag har letat lite efter en ny sedan i oktober då jag insåg vikten av ABS och att det är vad jag vill ha. Min Honda är jättefin också, men den saknar alltså ABS.... Så när Micke hittade den här fina Yamahan så var det bara att slå till! Bra pris, rätt utrustning, lyx med värmehandtag och i superskick!! 
 
Så nu är den min, härligt! Hoppas att jag kan kränga iväg min andra lite längre fram i vår. Även om det tar emot lite....
 
Har redan klickat hem några snygga stylinggrejer på eBay, hehe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi
RSS 2.0