Kennelträff!

Jaha nu är det riktig vinter, snön bara vräker ner, mysigt!! Perfekt eftersom det är sportlov denna vecka (ja inte för mig alltså, men för andra, som säkert uppskattar snön). Och i morse var första morgonpromenaden UTAN pannlampa, det var ju ljust!!! Underbart!
 
I helgen har vi umgåtts och tränat ihop med några av Lyras släktingar, jag hade fixat en liten minikennelträff här i Stockholm för de som kunde och ville! Så i fredags kom Amanda och Micro upp med tåget från Skåne och de bodde hos oss hela helgen, jättekul och så roligt Micro och Cobie har haft det ihop! När jag var nere och hälsade på Cobie allra första gången (när valparna var 2 veckor) så bodde jag hos Amanda och hon följde även med och kollade på valparna. Då gick vi även på promenader på stränderna med Lyra och Micro lösa ihop och de funkade så bra ihop. Men nu lät jag Cobie leka med honom istället, för tre i en lek brukar funka mindre bra.
 
Lördagen började med vallkursen för mig och Cobie, och veckans intensiva träning på "lägg dig" i alla situationer hade gjort liite nytta i alla fall, han kunde lägga sig hela TVÅ gånger inne i fårhagen faktiskt! Det var mer än vad han gjorde gången innan, och han var också mycket mer fokuserad och mindre intensiv, så det var helt klart utveckling åt rätt håll, kul att se! Efter kursen åkte jag vidare till hundhallen i Jordbro där Kristina & Lexi (Lyras syster), Amanda & Micro, Nina & Minn och Sandra & Myx (alla tre från M-kullen, som Lyra är moster åt) tränade på för fullt redan. Jag hann vara med och träna några timmar, sedan blev det promenad på golfbanan, middag, vin och bubbelbad hemma med Amanda.
 
På söndagen åkte vi till hundhallen i Upplands-Väsby och fortsatte lydnadstränandet, diskussioner och funderingar hela dagen. Vi har ju alla lite olika erfarenhet, tankar och mål med våran träning men det var roligt och givande att titta och hjälpa varandra så gott det gick. Lyra var så himla duktig de här dagarna och fick köra tävlingsmässigt HTM-program, lite freestyleuppvärmning och sedan en den rundamoment, rutan/tomskick och fjärr med lite störningar. Cobie var rejält trött på söndagens pass så jag fick ta ner ambitionen ganska fort, men han skötte sig så fint och gjorde många bra saker. Jag har kampanj på apporten just nu och leker och kampar med den massor, det känns lite halvdant att kampa med den så att flisorna flyger, men jag ska ge detta en ordentlig chans och se om vi får till det, har ju inte lyckats få till apporteringen på annat sätt i alla fall...
 
På söndagkvällen skjutsade jag iväg Amanda till tåget och sedan var det inte mycket energi kvar efter dessa intensiva och trevliga dagar!
 
 
Perfekt start på helgen att få vara i fårhagen och solen skiner!
 
Träningsgänget på lördagen funderar och filosoferar kring Lexis träning, i Lärahundsporthallen.
 
Lexi själv är nöjd med sin insats! :)
 
Gruppmoment.
 
 
Systrarna Lexi och Lyra på varsin sida. I mitten Minn, Myx och Micro, ganska olika i storlekarna...
 
Myx är normalstor, de andra två är pyttesmå.... Micro är 2 kg lättare än Lyra! (och hon är ju inte särskilt stor).
 
Nöjd Lyra!
 
Cobie som tränar "sitt, stanna kvar" med störning bakom....jobbigt värre.
 
 
Härligt på golfbanan!
 
Söta Micro!
 
Tack och god natt, säger Cobie...
 
Skönt att avsluta dagen i badet.
 
Söndagsträning på Stockholms Hundsportcentrum.
 
Lyra i snön.
 
Uppvärmning.
 
Söta Minn är en försiktig liten dam
 
Micro! 
 
Lite mer utrymme i denna hall, men också mer störning. De körde agility på andra sidan draperiet, så det blev mkt störning av skällande hundar. Bra att träna på såklart.
 
Amanda, Kristina och Nina agerar störning åt Cobie som tränar fjärrdirigering.
 
Micro föreslog lite dubbelapportering...
 
Nöjd Lyra!
 
Utmattande helg, hälsar Cobie! 
 
/Cissi 

Ligg är svårt

Söndag eftermiddag och tar det lugnt med lite tända ljus, en hög med tidningar och träningsboken för att planera kommande veckas träningspass med hundarna. I dag blev det ett pass på Sthlm Södra BK i lätt snöfall och med fint underlag. Cobie tog apportbocken 100 % av försöken och kampade med den riktigt bra, hoppas nu att det är en bra lösning som kommer att hålla hela vägen för en bra apportering!
 
Efter träningen fick vi finbesök av Maria och min gudson Edvin, det blev lite pyssel, semmelätning och lek ute i snön för Cobie och hans kompis Isa! Så roligt att han har flera lekkompisar som han får lära sig hundspråk av, och grymt bra motion också!!
 
I går var det andra tillfället på vall-kursen med Cobie. Solsken, snö och får, härligt! Men en skvatt galen liten kelpie som hängde i linan och inte brydde sig om mig eller några kommandon...blää. Vi skulle träna på ligg och gå sakta framåt mot fåren och även börja flankera dvs gå 90 grader åt höger/vänster. Men haha så långt kom inte vi, eftersom han vägrade ligga och hade noll kontakt med mig. Han lugnade sig något efter ett tag men den bästa träningen den dagen blev ligg-träning utanför hagen när de andra hundarna tränade. Puh, det känns som att vi har såååå lång väg fram till någon slags kontroll, inte alls som med Lyra som kunde vara lös första gången med fåren utan problem... Bara att träna vidare alltså.
 
På kvällen blev det grillmiddag och bubbelbad med Micke.
 
Fredagkvällen tillbringades i ridhus, för första gången för Cobie faktiskt. Jag har bokat några tillfällen och den här gången fick jag med mig Emmelie med Hyzz och Cecilia med Rey (som jag inte träffat förut)! Det blev en trevlig liten kelpiedejt med massor av lydnad, och så skönt att köra fart och långa avstånd utan att vara orolig för halka!
 
 
Fredagslunch med kollegor inhandlades på Roy Fares fina ställe Mr Cake!
 
Höjdpunkten, en CroNutSemla!!! En blandning av Croissant, Donut och Semla....kan det bli så mycket bättre?
 
Den var helt underbar, perfektion!!!
 
Köpte hem en Red Velvet Croissant också, spännande grej....
 
Fylld med söt och syrlig färskost, gaaalet god den med, fullträff!
 
Fredagkväll i ridhus är faktiskt ganska mysigt. Inte särskilt kallt var det heller.
 
Lyra var helt grymt duktig med en superfin attityd!
 
Lördag morgon på golfbanan. Fint och vitt men lite för lite snö för skidåkning tyvärr.
 
Dags för dejt med fåren.
 
Snälla, får jag komma ut och hälsa på dem??
 
Efter två halvkaotiska pass i hagen blev det till att träna på att ligga ner och bara titta. Skitjobbigt.
 
Såå orättvist alltså! 
 
Han har fortfarande inte fått tillbaka pälsen runt ögonen... :(
 
Promenad nr 2 på golfbanan.
 
 
Bra ställe för lite lydnadsträning. Här tränar de på att sitta kvar när jag tränar inkallning med en och en. Bra grej att kunna göra när man har en flock.
 
Dagens skogspromenad, det är en hel del snö även där, mysigt!
 
På brukshundklubben och tränar fjärrdirigering, runda kon med bibehållen fart. och massor av "tomskick" med Lyra.
 
Cobie fick nöta på targetplattan, rutan och apportering. Rissie var ganska nöjd över att rulla runt och göra snöänglar.
 
Sedan blev det lekdejt med Isa! Svårt att fånga dem på bild...
 
Hade tänkt baka egna semmelbullar men valde hundträningen istället och köpte bullar....Men jag tror att Pågen och jag har lite olika syn på vad Den perfekta semlan är för något. För mig är de INTE platta i alla fall.
 
Hmmmm.....
 
Men de blev rätt goda ändå. Nästa år blir det hembakta istället. Nu tror jag att semmelsäsongen börjar lida mot sitt slut faktiskt. Kanske någon till bara.
 
/Cissi

Inspirerande kurs!

Som om jag inte fått nog efter två bra träningsdagar i Kungsör i helgen så följdes de nu upp med två heldagskursdagar för f d landslagsledaren Heidi Billkvam i hundsporthallen nära hemma. Med på kursen var även våra träningskompisar Emmelie med kelpien Hyzz och Louise med sin tollare Goa. Denna gång var det bara Cobie som var med och vi fick två riktigt bra pass per dag. Ibland ger det ju även mycket att titta på de andra ekipagen (vi var sju) och det gjorde det verkligen på den här kursen!

 

Heidi lägger upp sin träning i system och har även system för belöningen vilket gjorde att det var intressant att lyssna på teoripassen och sedan titta på flera olika ekipage som tränade på just det hon pratat om, så att man verkligen fick förståelse. Belöningssystemet "Full fest" som går ut på att ge social belöning först och sedan dra fram en leksak efter ögonkontakt (vilket blir en form av omvänt lockande) måste vi träna vidare på, men det kändes bra att kunna använda och att på så sätt få mer hållbara kedjor på tävling när man kan dra ut på belöningen. Hon är också väldigt noga med att aldrig belöna i rörelse, då risken att då göra rörelsen långsammare ökar, eftersom förväntan då kommer just i rörelsen och inte när den är klar. Förutom det, och massor av annat, så fick vi lära oss om rövgodis, musgodis och skinkgodis, haha! :) (det är belöningsplaceringen) Underbart att höra Heidis norska stämma ropa "belöna från rövhååålet, från rövhåålet!!!" när ett ekipage tränade fritt följ. :)

 

Cobie fick fortsätta med min Food drive-inlärning av fria följet (har aldrig gjort det på ngn annan hund tidigare men har testat det på honom en period men egentligen inte vetat hur jag ska gå vidare). Men här insåg vi att jag även har belönat utåt åt vänster och att han då hamnat i vallför att få belöning, så bakläxa på det. Generellt blev det förbud för allt sånt som bygger just vall som t ex smyga, belöna i farten, byta mellan två leksaker m m.

 

Vi tittade även på läggande under gång, inkallning med ställande, apporteringen, fjärren, lägganden vid sidan och backa bort från mig. Jag tänker mig att han ska ha en backa-tanke i just inkallningen med ställande och fick redan i helgen fina tips kring det, nu blev det bara ännu tydligare då Heidi pratade om precis sama sak, hur bra som helst!

 

Hon hade även flera ordentliga teoripass kring hur hon bygger upp vittringen, rutan, tomskicket och apporteringarna i alla olika klasser, väldigt intressant och en del av detta är sådant jag redan gör, men följer inte systemet fullt ut och det blir nog inte så effektiv inlärning som det skulle kunna vara.

 

Jag är så nöjd över att Cobie orkade alla passen och svarade så fint på träningen, det var bara på slutet som jag märkte att han blev lite trött. Han har också fått mycket burträning och blev bättre och bättre.

 

Nu är det bara att sortera alla tankar, läsa alla minnesanteckningar och titta på filmerna (förutom en film på hela förmiddagspasset som jag råkade radera utan att ens ha tittat på det, snyft) och sedan strukturera upp en plan hur vi ska ta oss an allting under året för att hålla i detta.

 

Efter att ha ätit smaskig alla hjärtans dag-bakelse som Micke kom hem med har jag tillbringat över tre tröstlösa timmar med att försöka återskapa den där videon jag råkade radera från mobilen från kursen i dag. Första programmet jag installerade verkar inte fungera. Det andra gav mig info om hur jag skulle trycka X antal gånger på vissa ställen på mobilen för att öppna upp telefonens utvecklarmenyer och komma åt en massa spännande saker som man egentligen inte ska hålla på med, nu gör den någon slags evighetslång scanning av mobilen, vi får se hur det här slutar.... verkar inte så lovande. :(

 

 
 
Min lilla sprätt!
 
Duktig!
 
 
En bur full av söta tollare!
 
 
Hyzz och Cobie hade lattjo lajbans på promenaderna efter kursen. Så roligt att se dem vara så fina vänner!
 
I dag kom jag hem kl 16, skönt att ta ut de andra två på långpromenad i solen!
 
 
/Cissi