Magiska Skåne!

Hemma igen efter fyra helt underbara dagar i Skåne! Det känns som att det här kan bli en riktigt bra tradition, att åka ner och möta våren lite innan den kommer hem till oss. Att gå på de oändligt långa vita stränderna, känna doften av hav och av jordbruket, den fuktiga, lite disiga och ljumna luften, se grönt gräs på det kulliga landskapet och blommor och träd och rapsen som har slagit ut. De är någon särskilt magisk känsla och jag har verkligen blivit galet förälskad i den!

 

Så att jag ville ner en sväng nu under våren kändes både självklart och nödvändigt. Och ska man ner är det april/maj som gäller, innan det blir hundförbud på stränderna och innan alla turister invaderar. Att jag sedan fick möjlighet att bo hemma hos min nyfunna vän Annette och hennes härliga och mysiga familj (med man, fyra barn, två hundar, tre katter och en kanin) på Österlen, ja det var hur bra som helst! De har Daisy, som är en halvsyster till Cobie och vi träffades i höstas när vi var några som hade ett litet miniläger. Så kul när det klickar och känns så okomplicerat!

 

Min favvo-lydnadstränare Jessica Svanljung från Finland bor dessutom numer halvtid en timme därifrån, och den bästa vallningstränaren jag vet, Paula Zieger, har sin gård 45 minuter bort...så självklart hade jag fixat träningstid hos dem båda när jag ändå var i krokarna!! Med Jessica tog jag upp de två saker som är absolut svårast med Cobie, hans fria följ och apporteringen, som bara inte fungerar alls. Han visade precis hur svårt det är och vi pratade massor och testade lite olika saker, så nu har jag några verktyg att testa framöver innan vi stämmer av igen. Hos Paula fick jag också bra verktyg att jobba med framöver, och från att jag gick in med en Cobie som hade helt fel tanke i hagen slutade träningen med att han hade kopplat på hjärnan och gick riktigt fint! Så nu hoppas jag att jag kan hitta får att träna på så att jag kan ge det här en ordentlig chans innan jag kan avgöra om vi ska pyssla med vallning eller inte.

 

Förutom privatlektionerna tog jag mig en sväng till Ystads brukshundklubb och körde ett bra lydnadspass med Lyra. Dit kom också Birgitta med Cobies syster Chica, oj vad de busade och sprang, härligt!!! Jag och Annette var också iväg och träffade Titti och Roger, Cobies uppfödare och fick gosa ordentligt med deras 11-veckors valp som de sparat från sin senaste kull. Kul var att en annan av Cobies kullsystrar också kom dit för att träffa oss, Caxa med sin matte Sandra!

 

Resten av tiden har vi tagit promenader på stranden, kört runt lite på de fina vägarna och hängt hemma i huset med familjen, så himla härligt och avslappnande!! Vädret har verkligen varit heeelt fantastiskt, sol mest hela tiden och ganska lite blåst. Att gå barfota och känna den varma sanden mellan tårna och att träna i kortärmat på en stekhet brukshundklubb, det var verkligen en fin försmak av sommaren!!

 

På vägen hem tog jag en liten avstickare till en fin strand vid ett ställe nära Helsingborg som hette Rydebeck, jag ville krama ur det allra sista innan jag något motvilligt till slut var tvungen att på riktigt börja åka hemåt. Inte för att jag inte ville komma hem till Micke och huset, utan för att jag faktiskt gärna hade stannat kvar i den magiska värld som jag lärt känna där nere, den värld som jag hoppas kunna återvända till snart igen! Tack Skåne för att du levererade ännu en fantastisk upplevelse!!

 

Smidigaste stoppet tycker jag är på Brahehus, tog en liten rastningsrunda på nervägen.
 
 
Fint väder och utsikt!
 
 
 
Vi fångade de sista solstrålarna på kvällspromenaden på Yngsjö havsbad, söder om Åhus.
 
 
 
 
 
 
På plats i Borrby hos Annette & co. Deras gård framför.
 
Kelpien Chinook.
 
Cobies halvsyster Daisy. Faktiskt väldigt lik Lyra!
 
Mina hundar är inte van vid katter, men de var rätt lugna så det gick okej.
 
 
 
 
Det är inte alla som har mjölkautomater hemma...men med fyra barn var det en bra investering.
 
Jag hade lyxen att sitta och titta på när de lagade massor av god mat...och kunde skriva lite i träningeboken.
 
Väldigt lyxigt att ha en egen träningsplan på tomten, man blir ju avis!
 
Ut på biltur i det vackra landskapet.
 
Träden börjar precis slå ut.
 
I Eslöv tränade vi en stund för Jessica.
 
 
Vitsippsskog!
 
Lyra bland vitsipporna!
 
På besök hos uppfödaren träffade vi den här lilla sötingen!!
 
Och Cobies syster Caxa!
 
Hörup kyrka.
 
 
Massor av kossor och kalvar vid Kabusa skjutfält.
 
Hänger lite på Ystad brukshundklubb.
 
 
Varm träning!
Cobies syster Chica kom förbi!
 
Efter att ha jagat varandra hur länge som helst avslutade de med en brottningsmatch.
 
Trötta syskon i värmen.
 
Promenad på Sandhammaren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morgonpromenad i dag i ett smådisigt och varmt Borrby.
 
Vallning i Rydsgård hos Paula för mig och Cobie.
 
En avslutande skön promenad på Paulas ägor.
 
Det blommade rätt fint längs med vägarna alltså...
 
 
Stannade till vid Järavallens strövområde strax ovanför Barsebäck på vägen hem.
 
Sedan hittade jag Fortunastranden vid Rydebeck. Lite bad innan vi sedan körde ut på motorvägen hemåt.
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi

Glad träning!

Fina kvällar med ordentlig lydnadsträning har det blivit den här veckan, härligt! I måndags träffade vi Sandra med Jade  & Ace och i tisdags Jenny med Tage. Passade på att avsluta det senaste passet på agilityplanen med Cobie och han blev eld och lågor! Lite väääl mycket kanske, puh. Han har en himla fart den där killen, och många skall som måste ut.... Men riktigt kul var det. 
 
I går fick vi också en genombrott i framförgåendet, det börjar kännas som att det faktiskt kan bli något, spännande!!
 
Nu har Rissie lämnats till hundvakten och jag har packat in kelpisarna i bilen, så nu drar vi till Skåne över en långhelg med hunderi!! Jag bestämde redan förra våren när jag blev kär i den delen av landet att jag måste tillbaka, så nu är det dags. Poddar är nedladdade, godis är bunkrat, träningsgrejer är packade, nu hoppas jag bara att våren visar sin finaste sida oxå!
 
 
 
 
 
 
/Cissi

2:a certet!

Tänk att det har varit sommar några dagar sådär huxflux! Fast nu är det kallare igen... I fredags kunde man gå kortärmat utan jacka, hur skönt som helst! Jag och Cobie var och vallade lite på eftermiddagen och man märkte att hundarna inte var vana vid värmen. Det blev två korta pass och sedan var bensinen i hjärnan helt slut på honom. Men ett litet framsteg gjorde vi inne i fållan, han var lös och väldigt duktig med fåren och lyssnade superfint på mina ligg-kommandon! Nu ska jag utöka storleken på fållan sakta sakta för att behålla det här lugnet och känslan.
 
I lördags var det dags för en heldag i Studiefrämjandets lokaler inne i stan, för att genomgå steg 2 i deras Ledarutvecklingsprogram (L2). Första steget gick jag tidigare i år och då var det specialinriktat för hundfolk och vi som håller kurser/studiecirklar på våra hundklubbar. Den här delen var öppen för alla förbund inom Studiefrämjandet, vilket var jätteintressant och gav en hel del nya perspektiv. Mycket nyttigt och inspirerande! Vi var ett gäng på ca 20 pers och fem av oss kom från hundklubbar, resten kom från andra ställen och jag skulle tro att det säkert var tio olika språk representerade i gruppen.
 
Vi gjorde en del olika presentationsövningar, små och större grupparbeten och talade mycket inför gruppen kring ledarskap, hur man ger återkoppling/feedback, roliga övningar kring kommunikation, pratade om vad ett bra samtal är och om olika roller i en grupp. Det var en jättefin dag och otroligt givande att få vara i ett sådant sammanhang, vilken himla förmån det är alltså att få gå detta helt utan kostnad och så berikande att träffa personer från helt andra kulturer och med andra intressen, men ändå att de brinner för sitt ämne precis som jag! En av alla saker jag tog med mig var en av de övningar vi gjorde. Vi fick i uppdrag att 2 och 2 sätta ihop en kort presentation där vi på valfritt sätt skulle prata om våra styrkor i vårt egna ledarskap, vad vi tycker är svårt och vad vil skulle vilja utveckla. Detta skulle vi sedan redogöra inför gruppen under max 2 minuter. De som lyssnade hade alla i uppdrag att på varsin postitlapp skriva ner allt som de tyckte var POSITIVT med vårt framträdande, t ex att man talade tydligt, var engagerad, höll ögonkontakt, var pedagogisk osv. Sedan samlades lapparna in och vi fick dem som en liten present efteråt. Det var väldigt trevligt att få en bunt med endast positiv boost!! Det som är negativt vet man ju troligtvis redan om, och att få höra det växer man ju inte direkt av. Så detta var en väldigt pedagogisk och trevlig övning som man kan använda till många olika saker framöver!!
 
På kvällen blev det en tur med hojarna tillsammans med Micke, den första för året för mig. Och den första på min nya hoj faktiskt!! Jag började med att köra den gamla trotjänaren för att få in lite känsla, och sedan bytte vi så att jag skulle kunna få känna skillnad, det var kul!
 
I söndags var det sedan dags för rallytävling, dubbel start på Tyresö brukshundklubb. Jag har ju jobbat en del med vår startrutin och ville se hur den funkade i skarpt läge. Förra året fick vi ju ganska dålig känsla på tävlingarna så det var också något jag ville stämma av hur långt vi kommit med förändringen av detta. Första banan var jag lite nervös inför, men tyckte att hon kändes ok när vi gick in. Dock saknades den där superkänslan jag eftersträvade vilket gjorde att jag blev ännu mer nervös och sabbade lite småsaker på grund av det. För när jag blir nervös blir min hjärna seg som kola, och både tanke och kropp blir helt långsam... Och det är en dålig egenskap i rallyn där skyltarna kommer ganska snabbt och det är många val att göra hela tiden. Så poängen räckte inte hela vägen. Bra då att vi hade en start kvar att göra på den andra banan, så att jag kunde skärpa till mig och ge Lyra de bästa förutsättningarna genom att lotsa henne på rätt sätt genom banan. Och jag lyckades!!! Visst, jag tar på mig två små fel pga segheten i mitt huvud, men för övrigt är jag jättenöjd och det räckte till ett cert!! Och det bästa av allt var att backandet på högersidan gick bra, det som har fällt oss på flera tävlingar tidigare (och även gjorde det på förmiddagens bana), tjoho!
 
Här är en liten film på vår certrunda: https://youtu.be/c1ElHEPRIdY
 
Så det blev en lyckad dag med flera lärdomar, många trevliga vänner, sol och duktiga hundar! Nu blir det lite lydnadsträning på schemat innan jag börjar kika på rallytävlingar igen.
 
 
Rallyträning på hemmaklubben i torsdags, riktigt lyckad träning! 
 
Lunchpromenad i fredags i finvädret!
 
 
Observatoriekullen.
 
 
 
Efter jobbet blev det träning i fårhagen för Monika!
 
Jättevarmt så det blev två korta pass. Kändes som vi fick ett litet genombrott inne i fållan!!
 
På kvällspromenad i skogen, underbart.
 
 
 
Vi har en kotte på tomten...
 
Lördagen = Heldag inomhus med Ledarutveckling, inspirerande.
 
Båda mina blåa pärlor fick rasta sig lite på kvällskvisten.
 
Viss skillnad att sitta på nya hojen...
 
....jämfört med vad jag är van vid. Men jag ska nog vänja mig. :)
 
Finväder och gröna åkrar!
 
Rallydag på Tyresö BK på söndagen.
 
Två parallella tävlingar.
 
Lyra. <3
 
Cobie var med för att mingla och träna lite på sidan om, han skötte sig fint.
 
Ett cert blev det! Stannade till vid Långsjön på vägen hem.
 
Badsugen.
 
Första banan. Jag missade certet för lite klantigheter, som vanligt. Och fick Fel övning på backa på högersidan vilket är vår svaghet.
 
Fick 82, hade behövt 90 p....
 
Andra banan, där vi tog certet! Och aldrig har hon gjort ett sånt fint backa på högersidan förut!!!
 
Yeee, 93 p!
  
Kvällspromenad en söndag för att fånga de sista solstrålarna.
 
Cobie och jag pysslade lite på tomten. 
 
Fin solnedgång häromkvällen på golfbanan.

 
 
/Cissi