Lite orolig

Just nu känns det inte alls roligt att gå ut på hundpromenad. Den här tiden på året brukar vara så skön att gå i skogen och låta hundarna busa och nosa runt, och golfbanan brukar tömmas på folk och ge plats åt oss och sköna promenader där hundarna kan sträcka ut ordentligt. Men nu är det bara snabba och ganska korta koppelpromenader som gäller, eller så får man åka iväg en bra bit hemifrån. Inte ens på tomten kan hundarna vara lösa utan 100 % uppsikt.
 
För vargen som varit i våra trakter sedan i maj har nu blivit allt mer närgången och det finns många tillfällen som den har förföljt såväl ryttare till häst och hundägare ute på promenad. Nu senast i går på en väg väldigt nära oss då vargen helt lugnt promenerar efter en tjej med sin hund, och trots att hon ropar så vänder den inte och den är bara några få meter ifrån. Den är liksom inte alls skygg utan verkar väldigt nyfiken, och det tycker jag är läskigt. Jag har inte alls någon lust att möta henne när jag är ute med min flock där en är gammal och lite trög, en valpig och nyfiken, och en är vaktig och osäker....vet inte vad jag skulle göra men antagligen skulle jag få panik och såklart föra över det till hundarna... Jag ogillar verkligen inte varg och visst skulle det vara häftigt att se henne på avstånd (utan hundarna) men det är inte heller kul att gå och titta sig över axeln hela tiden på promenaderna, och att jag inte vet vad jag ska göra OM hon kommer för jag vet inte hur hundarna reagerar, det är jobbigt.
 
https://svenskjakt.se/start/nyhet/hon-forfoljdes-av-varg-pa-gardsplanen/
 
Förutom att den följer efter folk in på tomterna så hänger hon vid landsvägen där det kommer bilder varenda dag. Känns inte så naturligt att hon gör så, stackars varg!   
 
Nu, efter många observationer, bilder, filmer och några fårrivningar har till slut länsstyrelsen i alla fall beslutat att göra något. Vi får väl se om det räcker med gummikulor för att få henne att sluta förfölja....
https://www.jaktojagare.se/kategorier/varg/gummikulor-mot-sodertornsvargen-20170927/
 
 
Våra tam-rävar på väg att gå och lägga sig, tryggt inomhus långt borta från varg...
 
/Cissi

Vinst och förlust

Den här helgen borde jag kanske ha stannat i sängen och kurerat mig, när jag gick hem från jobbet i fredags kände jag att en förkylning var på gång...men det var lite för mycket annat inbokat för att den skulle få ta överhand helt enkelt! Massor av Coldzyme, näsdukar och en del Alvedon har gjort susen, tack för det.
 
Helgen började med lite hundträning i Lärahundsporthallen. Skönt att komma inomhus och träna när det regnade ute, och bra att hundarna fick aktivering innan jag drog iväg på tjejmiddag hemma hos Maria. Det blev inte någon lång sittning där för mig tyvärr, med lite huvudvärk och jättetrött så drog jag hem redan vid 22 och försökte sova. Men mysigt som vanligt att träffa gänget.
 
Hela lördagsförmiddagen gick mest åt till att vänta. För klockan 13:00 hade jag uppkörning i Tullinge igen. Micke och jag körde dit och jag var inte alls särskilt nervös denna gång. Väldigt skönt var också att jag fick startnr 1 (av 3 i gruppen) så jag hann ju inte heller stå och vänta och bli nervös, perfekt! Jag fick samma säkerhetskontroll som förra gången och när jag sedan ledde hojen till startpunkten för krypkörningen och hoppade upp märkte jag en stor skillnad från förra uppkörningen. Då kändes det som att kasta sig utför ett stup, som att hoppa från 10:an, när man skulle starta krypkörningen genom de markerade strecken. Den här gången kändes det tryggt och lugnt. Jag visste ju att jag kunde detta, och hade tränat massor. Och bra gick det också, lågfartsbanan satt som en smäck! I högfartsbanan rev jag en kon så jag fick göra om den och då gick det perfekt. Bromsproven var inga problem, trots att det var blött på marken.
 
Så denna gång fick jag komma ut i trafik och köra, tjoho! Vi körde slingerbulten, vid Huddinge sjukhus, inne i villaområden på jättetrånga gator, start i backe, massa rondeller och olika farter. Jag tyckte att det gick rätt så bra och jag kände mig avslappnad. Vi ett tillfälle när jag gasade ut på en större väg kände jag direkt att jag var osäker på fartbegränsningen, jag hade faktiskt inte sett någon skylt, men hade för mig att det var 70 km/h just där (hade ju rekat med bil några ggr innan för att hitta eventuella fällor). När då provförättaren säger i headsetet "det är 50 här" så ville jag bara dö, eftersom jag då hade hunnit komma upp i 65... Jahapp där rök den chansen då. Efter det fortsatte det att gå fint och jag tyckte att jag klarade ut alla situationer som kom upp.
 
Men tyvärr tyckte inte förättaren detsamma. Eller jo det gick väl rätt så bra sa han, MEN du använde fotbromsen endast två gånger på hela tiden, och det var INTE okej. Den ska tydligen användas vid ALLA inbromsningar ALLTID, och förutom det så skulle jag ha bättre bromsberedskap med foten, dvs ha foten på bromsen oftare fast inte bromsa (vilket i sig jag tycker är svårt, för det är så lätt att man då ligger och "tjuvbromsar" utan att man märker det, så då hade jag väl kuggats på det istället). Jaha där ser man, jag tyckte att jag körde mjukt, använde motorbromsen och handbromsen på ett fint och säkert sätt, och att fotbromsen endast skulle behövas vid panikbromsning och typ start i backe. Men tydligen inte. Snopet!! Dessutom började han snacka om den där hastigheten också att jag borde haft koll på skyltningen.... Så det var bara att åka till skolan, lämna tillbaka lånehojen och hem igen och sura resten av dagen, över att jag slängt bort en massa tusenlappar på ingenting, ännu en gång.
 
I dag var en lite bättre dag, för Lyra och jag har tävlat lydnad på Botkyrka brukshundklubb! Tredje gången vi tävlade nya klass 3 (högsta klassen) och den här gången lyckades vi äntligen att få till ett 1:a pris! Det var så skönt att alla momenten satt och att vi inte nollade något. Visst, det blev en del extrakommandon i flera moment, MEN vi redde ut allt! Och vittringen som ju strulat på de två senaste tävlingarna gick bra, om än lite långsamt. Väldigt skönt!!!
 
Efter tävlingen åkte jag och badade hundarna vid en jättefin sjö alldeles i närheten, det är så bra nu när badsäsongen för folk är över, då får man stränderna för sig själv! Jag hade på en lina på Cobie för jag hade visst glömt hans koppel hemma...Och tur var det eftersom han på eget initiativ för första gången drog iväg ut och simmade! Om och om igen!! Skönt att då ha lina så att han inte kunde simma hur långt som helst....
 
På vägen hem därifrån passade jag på att åka lite på vägarna som uppkörningen hade varit på, och jag tog exakt samma sväng ut från sjukhusområdet ut på Huddingevägen och kollade skyltarna noga...och konstaterade att det stod 70 km/h just där som jag blivit tillsagd att jag kört för fort!!! Såå irriterande att jag faktiskt inte sett just den skylten utan trodde på förrättaren, som alltså hade fel. Men men, hade han kuggat mig bara för just det, då hade jag nog tagit och ringt upp dem, men nu var det ju det där med bromsarna också, och det är väl bara att inse att det inte var något att diskutera, även om man sedan i verkligheten aldrig kommer att köra på det sättet. Men konstigt att han faktiskt inte hade koll på hastigheten där måste jag säga. Undra hur många han har kuggat där felaktigt?
 
Jaja, nu får jag lämna det bakom mig och hoppas att det dyker upp ännu en återbudstid inom kort, innan de stänger för säsongen. Nu är det sängläge som gäller så att jag orkar jobba imorgon.
 
 
 
Fredagsträning inomhus!
 
Roligt med rutan tycker Lyra!
 
Cobie tränar kontakt....
 
Duktig valp!
 
Sötisar.
 
Cobie fick påbörja rutan-träning han också. Jag tror att jag ska köra med targetplatta i, som jag lärde in Lyra. Det funkade bra både för henne och för mig. Hoppas att han förstår grejen också! :)
 
Det var lite varmt....låååång tunga!
 
Lördag. Jag och vrålåket på banan efter att vi klarat alla delar. Då var man glad. En timme senare inte lika glad...Men jag gillar hojen i alla fall.
 
Muntrare miner i dag när vi hamnade högst upp på prispallen! Cobie fick ställa upp och låtsas vara Lyra...
 
Sedan blev det bad!
 
Och prisfotografering för Lyra såklart!
 
 
Valpen simmade iväg....
 
 
 
 
 
 
 
 
När jag kom hem målade jag det sista av putsväggen, det runt dörren. Glömde ta en efterbild, men det blev vitt och fint. :)
 
Hittade på tomten!
 
...och lite i skogen.
 
Vildvinet med sin härliga röda färg!
 
/Cissi

Lejon på besök

Den lilla valpen växer och växer. Ibland längtar jag tillbaka när han var liten och oskyldig, samtidigt som det är kul att han mognar och börjar förstå saker. Men det var helt klart lugnare då... Nu är det många hyss på gång och knäck i öronen ganska ofta. Tränade dock lydnad häromkvällen med Jenny på en helt ny plats och han skötte sig riktigt fint, och i går var vi och spårade på Gålö med Emmelie och han var duktig (trots att det kom tre människor och två lösa hundar i närheten av spåret). Så det finns hopp!
 
Cobie 8 veckor, och Rissie.
 
 
Nu är det lite svårare att kura ihop sig bredvid....
 
Den här synen kom jag hem till häromdagen... Valpen snackade ngt om att det kommit ett LEJON och smakade på möblerna...jag vet inte riktigt om jag tror på honom....
 
 
Helt oskyldig?
 
Varje kväll, bus med Lyra i sängen.
 
Sedan kan man sova....
 
Spår i går kväll. Lyra var väldigt duktig i skogen, trots att jag la på lite störningar då Rissie sprang lös på sidan om och vi stannade flera gånger och plockade svamp, haha. Dock var hon lite slarvig med att plocka upp pinnarna (markerade bara snabbt).
 
Ett roligt spår i olika terränger i skogen.
 
Rissie var nöjd vid spårslutet! Lyra fick mat och Rissie en boll.
 
Jag la ett ängsspår till Emmelie och Hyzz, duktiga i det höga gräset!
 
En fördel med skogsspår!
 
Råkade på en jättestor stolt fjällskivling!
 
Det blev en bra middag.
 
Testade tre olika tillagningar på den. Smörstekt och sedan i med grädde, steka med olja och vitlök på en macka, och sedan några bitar panerade med ägg och panko! Jättegott alltihop! Vaknade dock inatt med magont...vet inte om det blev för mycket av det goda kanske, svampen var stoooor.
 
Tränar sitt stanna kvar med Cobie, han börjar bli duktig.
 
Och Lyra får träna massor av vittringsapportering på olika underlag och i olika formationer...
 
 
 
 
Det verkar som att det har stärkt henne igen. Vi får se på söndagens tävling om detta har hjälpt.
 
 
Fick en så gullig blomma häromdagen av min arbetskamrat Lisa. En symbolisk soptunna för min förra uppkörning som jag slänger där, och ser fram emot morgondagens uppkörning istället! Tränade på trafikskolans bana i 2 h i går och det gick riktigt bra. "Du ser ut som säkerheten själv" sa den andra eleven som var där, och läraren undrade typ vad jag gjorde där eftersom han inte behövde/kunde hjälpa mig med något...känns bra!
 
 
 
I kväll blir det lite träning i Lärahundsporthallen och sedan tjejmiddag hemma hos Maria med hela tjejgänget, ska bli mysigt!
 
/Cissi

Pinnar på olika sätt

I kväll var det valpkurs igen för Cobie och vi fick träna på kontakt, följsamhet, fotgående och lite inkallning. Han var duktig men typ skvatt galen vid just inkallningen, skäller liksom när han springer och kändes rätt stressad! Måste fundera ut en plan för det... 
 
Lyra fick sedan träna ett gäng vittringar i olika formationer och på olika underlag hemma. Första omgången tog hon fel pinne, men sedan blev det bättre. Jag vill nu få upp hennes självförtroende i momentet igen, och då får det inte bli FÖR svårt, även om det ska vara utmanande...inte helt lätt balans det där.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
God natt!
 
/Cissi

Snygg valp!

Det är lite knasigt att gå upp 05:45 både lördag och söndag, när man väl egentligen borde sova ut lite på helgen... Men så blir det om man vill hinna med en massa skoj! I lördags var det utställningsdebut för Cobie då det var inofficiell utställning för alla raser på min hemmaklubb Nynäshamns brukshundklubb! Perfekt träning och kul att vi hann med någon utställning i valpklass. Jag var dessutom funktionär så det var därför vi var tvungna att vara på plats rätt så tidigt.
 
Resultatet är ju verkligen inte särskilt viktigt när de är så unga, dels för att det ändå inte är officiellt men främst för att man faktiskt gör detta som träning inför kommande utställningar då det är mer på riktigt. Men visst är det ju kul om det går bra ändå, och det gjorde det verkligen för min unga kille! Först vann hann Bäst i rasen och fick även Hederspris. Sedan vann han Bäst i gruppen och gick vidare till Best in show-finalerna där han blev utplockad av alla valpar och placerad som 3:a!! Hur bra som helst ju!! Och det bästa av allt var att han var så duktig inne i ringen! Han stod stilla för det mesta och sprang ganska så bra (lite hopp och studs blev det dock) så vi gav nog ett prydligt intryck. När vi sedan skulle delta i den allra sista finalen då alla Nynäs-ekipage tävlade, så hade han definitivt tröttnat då han bara hoppade rakt upp och ner oavbrutet och högg mig i armen istället för att springa, haha!
 
 
Nynäshamns BK.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lyras syster Lexi var med på utställningen också och det gick rätt bra för henne också!

 
I dag var det lydnadstävling på Mälarö brukshundklubb med Lyra. Och ännu en tävling där hon gjorde gruppmomenten helt klanderfritt (9,5 (pga ett litet tasstramp) + 10 p), väldigt skönt! Hon såg avslappnad ut och det känns verkligen som att träningen har gett henne trygghet och ett lugn som hon inte hade innan sommaren. Tyvärr blev tomskicket inför rutan lite snett och jag fick inte till dirigeringen där rätt, sedan sprang hon till rutan och istället för att ligga ner så bugade hon bara...gulligt iofs men inte helt enligt reglerna, haha! När hon sedan var jätteosäker i vittringen valde jag att bryta tävlingen med att belöna henne vid ett ställande i fjärren. Lite tokigt känns det med vittringen och att det har strulat i flera veckor nu, men det ska vi nog ta och lösa. Och det jag tar med mig från dagens tävling är de fina gruppmomenten och att vi fick 10 p på rundamomentet, det var härligt!!!
 
Mälarö BK har stooora fina planer!
 
Min fina Lyra. Vi tar med oss både guldkorn och några knasigheter från dagens tävling.
 
Hemma ganska tidigt från tävlingen och passade på att släppa dessa två lösa för första gången....
 
 
Det gick bra, puh!
Höstfärgerna börjar komma på tomten nu...
 
 
 
 
Här ska det nog bli en häck...
 
Goda skogsfynd!
 
Björksopp och trattisar, gott!
 
Tidigare i veckan var jag på jobbkonferens, och den fyrbenta flocken följde med. Det var mest regn hela tiden...
 
 
 
Första konferensen för valpen!
 
...och han var så duktig och låg i buren när vi åt middag och under natten. Men när jag sedan skulle gå och äta frukost (efter en låång promenad) så fick han väl nog.....
 
Bra med vädringhål tydligen....
 
Kvällsträning ikväll på Nacka brukshundklubb med Emmelie och Hyzz! Här jobbar Rissie som statist i gruppmomentet....
 
 
 
/Cissi 

Kuggad

I dag var det uppkörning för MC-kortet på Tullinge. Det blev tidig uppstigning (eller tja vanlig tid som om jag skulle till jobbet iofs) och var på trafikskolan 06:45. Efter lite uppvärmning med krypkörning och högfartsbanan drog vi iväg till provplatsen, och det kändes riktigt bra och stabilt att köra slingerbulten dit.
 
Men...den där lilla faktor NERVOSITET är sjukt svår att träna på, och den är svår att kontrollera. Jag visste att jag skulle bli nervös och stressad så det var jag beredd på. Jag hade tänkt att det nog kommer att bli mitt fall, att jag är för nervös för lågfartsbanan så att det inte skulle gå att köra. Och lite så kändes det också när jag efter säkerhetskontrollen ledde hojen till platsen när krypkörningen skulle starta. Jag ville helst bara parkera den och gå därifrån. Men sedan var det bara att bita ihop och krypa iväg mellan konerna, försöka hålla fokus och sitta lätt och titta framåt. Och trots att jag fick sätta ner foten en gång extra så klarade jag faktiskt just den delen som jag hade oroat mig för mest!!!!
 
Problemet som då uppstod var väl att hela min kropp var så full av adrenalin att när jag direkt efter detta skulle köra högfartsbanan så hade jag inte fokus nog att koncentrera mig ordentligt. Jag borde, såhär i efterhand, stannat till och tagit några djupa andetag innan nästa del. Nu bara körde jag på (som man blev tillsagd att göra) vilket gjorde att jag kom lite fel in i banan och välte en kon och fick allmänt oflyt. Därefter var det bromsprov från 70 resp 90 km/h vilket jag klarade utan problem. Sedan var det dags att få en andra chans på högfartsbanan. Men stressen tog överhand och denna gång gick det ÄNNU SÄMRE då jag välte FYRA koner istället!!! Kom in helt fel och hade ingen känsla alls. Fan. Så gick det med det. Kuggad på högfartsbanan och fick inte ens komma ut i trafik. Skit också. Jag kan ju trösta mig med att av oss fyra i gruppen så var det endast en som gick vidare till just trafikdelen, vi tre övriga fick åka hem med svansen mellan benen.
 
 
 
 
Så jag och Rasmus från skolan åkte tillbaka, och såklart gick det jättefint och smidigt på vägen hem, han tyckte att jag borde ha körkort redan så som jag körde. För att få in lite mer träning i kroppen stannade jag sedan kvar på skolan och nötte både högfart- och lågfartsbanan i över en timme. Körde högfartsbanan totalt 60 gånger och endast två av dessa välte jag någon kon!!! Hur surt är inte det då?! Varför skulle jag behöva göra det på provet för?!!? Jo för att man blir så sjukt nervös. :(
 
Ja så kan det gå. Tyvärr finns det just nu inga tider alls kvar denna termin för uppkörning i hela landet...om det inte huxflux ramlar in något återbud. Så chansen är väldigt liten att få till det, vilket innebär att jag måste skriva om teorin (den gäller bara i 1 år och jag skrev i januari, klantigt nog, hade ju kunnat vänta med att skriva till typ juni så hade jag haft nästa säsong på mig också). Jippi.
 
Nog om detta. I dag fyller valpen ett halvår och det känns som att han har blivit en ung stilig man, lyfter på benet och har en massa egen vilja. Och i går fyllde Lyra 7 år!! Tänk att det har gått så många år redan!! Mycket har vi hunnit med under dessa år, men det har ändå gått fort. Vi firade födelsedagsträningen med bra lydnadsträning tillsammans med Jenny och Tage, och i kväll firar vi med träning tillsammans med Susy, roligt! :)
 
 
 
/Cissi

Rally-tema

Ja det kan man säga att den här veckan har haft, rallytema.
 
I torsdags var vi på Lidingö brukshundklubb (för första gången) på kvällstävling. Lyra kändes riktigt pigg och taggad, och banan var en riktig utmaning för mitt ganska dåliga minne, haha. Och tyvärr var det väl just det som svek mig denna gång. Vi hade en såå fin och härlig känsla hela banan igenom och när jag kom i mål kändes det som att vi nog borde ha klarat det. Så himla snopet när vi fick protokollet och domaren beklagade att hon behövt sätta -10 p eftersom jag faktiskt gjort FEL SKYLT på ett ställe!! Jag gick och kallade in Lyra över ett av hindrena istället för att skicka henne över det, så då blir det ju 0. Och jag var uppenbarligen helt inställd på det förstnämnda så jag reflekterade aldrig över att jag hade gjort fel. Men surt att få 89 p (fick -1 p vid en annan skylt då Lyra stannade till) och missade certet med en poäng. Jag var dock väldigt glad och nöjd över känslan och att vi hade roligt inne på banan, vilket faktiskt kändes som en stor vinst!!
 
 
Lidingö BK i kvällssolen.
 
...som övergick till kvällsmörkret....
 
Cobie var med och miljötränade också, duktig valp!
 
Härligt med fina kommentarer och bra att domaren klargjorde hur den felaktiga skylten egentligen skulle genomföras.... Ibland orkar jag inte med mig själv alltså!!!
 
Jag hade också anmält till dubbla rallystarter på Södertälje LKK i lördags, men eftersom jag kom med på de dubbla starterna på Mälarö brukshundklubb i dag så avstod jag gårdagens tävling (de flesta klubbar är så snälla att man då får pengarna tillbaka då de kan ta in en reserv). Jag vet inte om det var ett dåligt val. Dagens tävlingsrundor var ju inte direkt några höjdare alltså. Jag kände direkt på uppvärmningen att Lyra inte alls hade samma gnista som i torsdags, och när vi gick in på den första banan (högerhandling) kändes det verkligen uselt och jag fick locka med henne rätt ordentligt. När hon är i det tillståndet är det lätt att det blir fel, och backandet på högersidan funkade då tyvärr inte, så -10 p bort där. Sedan kom hon dock igång och gick helt okej resten av banan. Jag tar på mig att jag slarvade bort 1 p vid målgången och 1 p att hon inte stod stilla vid kon. Så vi slutade på 88 p, vilket iofs var trist då vi missade certet med ynka 2 poäng, men samtidigt stämde inte de höga poängen med den tråkiga känslan. Det kändes verkligen inte särskilt kul där inne. Inte som i torsdags.
 
Nåväl vi pausade lite och laddade om till eftermiddagens start. Här kände jag dock ännu mer under uppvärmningen att hon var loj och inte särskilt kontaktbar. Jag försökte ta hjälp av en träningskompis och gå fritt följ runt henne och hennes hund (Lyra brukar tagga igång då när hon måste gå nära ngn annan) men så fort vi gick in på planen så försvann känslan helt. Jag gjorde faktiskt bara två skyltar innan jag bestämde mig för att diska oss och göra något bra av det istället. Jag gjorde det hon gillar, satte mig på huk och kommenderade puss (hon älskar att frysmarkera nos mot mun), och sedan fortsatte vi banan lite till. Jag la även in att hon skulle gå slalom mellan mina ben, men tyvärr sackade hon bara mer och mer. Då sprang jag iväg från henne och skickade henne på de två hinder som fanns i banan och så sprang vi ut, så det blev lite agilitykänsla över det hela mitt i rallyn, haha. Det blev hon glad över och efteråt kunde vi glatt leka med boll och göra lite roliga lydnadsmoment utan problem och med fin attityd.
 
Knepigt det där alltså, jag förstår inte alls vad det är som händer, varför hon går in i det där tillståndet och hur jag ska jobba henne ur det. Är ju samma som händer i HTM/FS och där har jag ju inte heller lyckats lösa det. Frustrerande och så himla trist!! Jag vill ju ha en glad hund som vill jobba med mig, och jag försöker göra allt jag kan för att få det att funka, men ändå går det inte... :(
 
Men förutom detta så var det en trevlig dag, med många vänner att heja på, glädjas åt och babbla med. Flera som tog cert och även championat, så roligt och inspirerande!! Och jag lär mig verkligen massor varje gång vi tävlar rally. I dag lärde jag mig t ex att alltid ha med bärandeföremålet vid banvandringen (man ska tydligen visa upp den för domaren....) och även hur man diskar sig på lite olika sätt (bra att veta om man vill göra ngt bra av en annars kass runda). Så det var väl bra ändå. Och när man får protokollen och läser de fina kommentarerna så gör det ändå en hel del för totalkänslan, hemfärden känns faktiskt lite lättare när man inte bara får veta vad som gått fel i protokollet, utan det även står lite peppigt och positiva saker där. Det är något som t ex lydnaden borde lära sig av tycker jag!
 
Varm och solig dag på Mälarö BK!
 
Lyra! Efter att hon gjort sina dåliga rallyrundor och fått leka lite med bollen....
 
"Kanonbra fokus, snygga moment (synd på backa), snyggt positionsarbete." Jomantackar! Fina och peppiga ord som jag tar med mig hem, även om känslan verkligen inte överensstämde med detta.
 
Efter tävlingen passade vi på att träna gruppmomenten med Lyras systerson Myx. Duktiga hundar som satt stabilt fast det sprang och härjade två hundar längre bort. Till slut blev vi förare lite väl nervösa för att de skulle komma fram till våra hundar, så vi fick avbryta momentet...
 
...och fortsätta med lite ligg i grupp. Duktiga hundar!
 
Förutom tävling har det blivit lite skogspromenader, playdate med en ny kompis (labben Doris 4 månader!) och övningskörning med hojen med Micke. Jag har även tränat en del på lågfartsbanan utan hoj, bara att träna vägvalen i den bör göra stor skillnad och att det blir lite lättare. Just nu är det nog vårt svåraste moment att få till utan att tappa balansen, ramla eller sätta ner fötterna. Och jag har inte riktigt nött på detta så mkt som jag borde.
 
Letat svamp i skogen hemma, men hittade inte så mycket mer än den här fina. Den fick stå kvar. :)
 
Rissie och Cobies nya kompis Doris!
 
 
 
Lördagkväll och ösregn. Jo då kan man ju träna gruppmoment ju!! Alltid lika spännande att stå gömd bakom ett hus eller under ett träd, och så kommer det förbi någon människa...haha.
 
När vi ändå var ute tog jag fram krita och hattar och tränade lite lågfartsbana (gående).
 
 
Den här kvällen blev det träning med cykel istället, nyttigt.
 
/Cissi

Många miljöer att träna i

I dag är Cobie med på jobbet en stund. Han är verkligen så enkel och duktig på att vara i stan, helt orädd och obrydd när man står vid den väldigt trafikerade korsningen Odengatan/Sveavägen och det susar förbi bussar, lastbilar, bilar, cyklar. Han går fint vid min sida, sätter sig och tar kontakt och blir väldigt nöjd om han får en liten godisbit. Det svåraste är att gå förbi andra hundar och vissa människor, men vi får ju riktigt bra träning på det när vi är ute på promenaderna. Någon gång när han är med ska jag testa att åka lite tunnelbana eller buss också, det kan man ju roa sig med på lunchen liksom.
 
 
Tränar på att sitta kvar i Observatorieparken precis bredvid en liten hundrastgård som störning. Jätteduktig!
 
Citydog.
 
För det mesta går han helt avslappnat vid min sida, lite annat när vi går med hela flocken då det är liite mer drag och ryck...
 
I går morse började dagen på trafikskolan. Jag kom dit med en liten rädsla för bromsprovet från 70 + 90 km/h, som jag efter bara några gånger och lite bra tips fick till helt perfekt och utan att vara rädd, tjoho! Även högfartsbanan gick bra till slut, efter lite trixande och nötande. Tyvärr var mina armar och händer alldeles för trötta för att träna på lågfartsbanan efter två timmars körande, så det gick inte alls bra...stress och panik eftersom uppkörningen närmar sig! Jaja, det är ju bara att göra om i så fall. Det är ju inte så att världen går under på något sätt.
 
Trevlig start på dagen!
 
Min roliga kompis!
 
Efter jobbet blev det en skön promenad på åkern. Alla tre hundarna hittade dock den döda fågeln som de såklart rullade sig i...mmm... Så Cobie fick därmed sin första schamponering sedan han kom till oss!
 
Härligt med lösa hundar!
 

Passade sedan på att måla andra varvet på denna vägg. Snart är hela sidan klar och det blir såå mycket finare!
 
 
Dock ska man INTE ha en valp struttande runt sig när man målar...det vet jag ju. Han snodde åt sig en plastpåse som jag haft runt målartråget, sprang runt med den och strimlade den i småbitar. Det resulterade i plast över halva gräsmattan och en tvåfärgad kelpie.... Men han var glad i alla fall! Sedan blev det ett till bad.
 
Tvåfärgat är fint!

I måndags började vi förresten på valp-/unghundskurs med tävlingsinriktning för Monika Lindblom i hennes helt nya hall Lärahundsporthallen! Cobie var ganska vild och galen, vilket väl var bra så att hon fick se vilken slyngel han är och att vi har lite att jobba på. Är ju liksom ingen idé att bara gå dit och glänsa... Det ska vi ju göra på tävlingsplanen sedan! :) Vi tränade i alla fall lite kontakt, och så fick jag bakläxa på hans sättanden, han sätter sig gärna sådär valpigt på sidan och det är dags att sluta med nu. Sedan fick vi träna på inkallning och att springa ut från oss till en leksak. Duktig valp förutom att han tog några ärevarv med leksaken...hmm.
 
Glad men vild valp!
 
Till vår lycka var det en annan kelpie med på kursen, en liten 12 veckors jättesöt hane!! Gosigt!
 
/Cissi

Kennelträff med valpen

Nu har jag och Cobie varit på vår första kennelträff med kennel Amirace. Denna gång var vi hemma hos en av hans kullsystrar Chili, med husse Ingvar, som har en stor fin gård ute på landet vid Uddevalla! Så fantastiskt fint ställe med härliga skogar! Tyvärr var det bara tre (av åtta) från kullen som var med; Cobie, Chili och Chaos. Och en från B-kullen (Daisy heter hon), och så kom ägarna till en från A-kullen (Chipset) en liten stund på lördag kväll och åt middag. Och så uppfödarna Titti och Roger såklart, med sina hundar. Det hade ju såklart varit kul att träffa fler, när man ändå körde nästan sex timmar till träffen....
 
Nåväl, det var ju trevligt att träffa de som kom i alla fall, och fin väder hade vi! På fredagen hann vi med varsitt skogsspår på eftermiddagen och Cobie gick riktigt fint, ca 100 m var spåret med några snälla vinklar. Efter det blev det grillning. På lördagen började vi dagen med spår igen (vi bytte spår med varandra) och även då gick min lilla brunklimp bra, ca 240 m och några vinklar och 40 min liggtid. Roger följde med och tittade, och det var förstås lite skumt tyckte valpen, vem förföljer oss liksom!? Men nyttigt. Även Lyra fick spåra och gjorde det med bravur! Efter det körde vi lite uppletande, första gången för Cobie och han förstod väl inte riktigt vad det handlade om i början...men det var häftigt att se honom slå på nosen och sedan faktiskt börja söka och hitta ett föremål att komma in med, kul!! Efter lunch blev det lite lydnadsträning på gräsmattan vid huset. Det blir ju alltid lite svårt att träna just lydnad med folk som man inte känner, så jag gjorde mest kontaktövningar och lite utställningsträning. Och så fick Lyra träna lite tricks och rutan.
 
På söndagen spårade vi igen, denna gång fick Cobie 250 m spår med vinklar, liggtid på 30 minuter och första spåret utan att han fick se när jag gick iväg. Jag blev verkligen imponerad över hur han löste det!!! Sedan blev det uppletande och valpen kom in med två av grejerna och jobbade på bra när han väl förstod vad det handlade om. Sedan blev det lunch, våfflor och massa snack innan vi avrundade vid 15:30-tiden och körde hem igen.
 
I dag börjar vi på valp-/unghundskurs med tävlingsinriktning för Monika Lindblom! Det ska bli jättekul att gå för någon som jag inte tränat för tidigare, och jag gillar att gå kurs och få lite inspiration, särskilt som jag tränar rätt mycket ensam. Och en dag som denna när regnet öser ner känns det extra bra att vi ska vara i Monikas nya träningshall som ligger väldigt nära oss!
 
 
Valpen sover sött i bilen på väg till lägret....
 
Chili och Cobie fann varandra och hade riktigt kul!
 
Cobie, Caos och Chili.
 
Caos, Chili och Cobie. Daisy ville helst inte vara med i valpleken. Border collien Cy verkade lite mer sugen...
 
Kelpiemingel!
 
Chili och Cobie.
 
Ingvars fina gård.
 
 
Härlig gräsmatta och hästhagar!
 
Trevlig utsikt från altanen när vi grillade.
 
Ett gäng snackiga får fanns det också.
 
Fint stall.
 
Mitt och hundarnas lilla krypin.
 
Första natten var riktigt kall i den oisolerade gäststugan. Jag vaknade av att Rissie stod nedanför luftmadrassen och skakade tänder!!! Så hon blev ganska nöjd över att få hoppa in under duntäcket.
 
Morgonbus med de här två.
 
Spår....
 
Lyra i spårskogen.
 
På väg mot uppletanderutan!
 
 
Det här var ju kul, tyckte Cobie!
 
 
 
 
Eftermiddagstupplur i värmen.
 
Söta Chili!
 
Lite lydnadsträning.
 
Chili och Cobie föredrog lek....
 
Mer uppletande. Mamma till alla tre kullarna, Dilga, väntar på sin tur.
 
På skogspromenad...
 
Hittade en del både gula och trattisar!
 
Dags att åka hem.
 
 
/Cissi

Sensommarbad på Marholmen

Har varit på chefskonferens i två dagar på Marholmen. Bra och intressanta dagar, särskilt de timmarna som handlade om föredragningsteknik, retorik och språk! Det är så otroligt skönt att det funkar att ha med sig hundarna dit också!! Bra promenadvägar, härliga stränder och så kommer man ju ut och går på ett helt annat sätt vid pauser och luncher än vad man gör annars (då det lätt blir att man äter bullar istället...).
 
Cobie fick vara hemma hos mamma som är i Sverige just nu, och det hade gått hur bra som helst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mysigt på rummet med mina kompisar. Stugorna vi bor i är verkligen perfekta för att ta med sig hund!
 
Alla dagar är det dock inte lika mysigt att ha med sig hund...när kl är 06 och det ösregnar. Men det känns ju bra efteråt i alla fall!!
 
På kvällen när jag kom hem var det rallytävling för Lyra på Stockholms södra BK, som arrangerades av Skarpnäcks hundungdom. Jag hade aldrig tävlat för den domaren förut, som många säger gör jättesvåra banor...gulp. Dessutom har jag slarvat med rallyträningen och inte tränat någon bana på säkert en månad...jaja, så det kunde gå hur som helst.
 
Och banan var väl inte superenkel direkt, många byten från vänster-höger-vänster, en hel del språng och fler klurigheter. Jag var tyvärr lite otydlig vid en skylt så Lyra missförstod mig (inte så konstigt) så där tappade vi 10 p. Sedan slog hon i ett av hindrena när hon hoppade över (det var inte högt så det kändes otipppat) vilket ger 5 fel, och så hade vi ett lite struligt byte från vänster till höger sida, som gav lite fel också. Men för övrigt kändes det helt okej och jag kom ihåg det jag skulle....Men framförallt så var Lyra riktigt glad och pigg!! Hon kändes jättefin och det är vad jag tar med mig därifrån, en fin känsla och duktig hund som gjorde allt jag sa till henne att göra!! Det blev inga certpoäng denna gång, men nu taggar vi till nästa tävling!!
 
 
 
 
 
Jag gillar alla fina och peppiga kommentarer från domaren Linda, det ger verkligen en skön känsla, även om allt inte gått bra.
 
Nu ska jag packa bilen med burar, träningsgrejer och hundar. För nu drar vi ner till Uddevalla och hälsar på några av Cobies syskon, tjoho!!
 
/Cissi
 
 
RSS 2.0