Träna träna

Efter en helg med freestyle- & HTM-tävlingar på lördagen och lydnadsträning i solen med Jenny & Sussi på söndagen så är träningssuget på topp igen! Jag har till och med hittat en ny freestylelåt till Lyra! Ja alltså jag måste ju lyckas bygga ett program till den också....få se om det blir något av det. 
 
I måndags kväll var det valp-/unghundskurs för Cobie och han var riktigt duktig. Vi gjorde korta kedjor, typ inkallning + några steg fritt följ, och tvärtom. Mest för att få upp hans förväntan och förståelse för att jobba för belöning. Tycker att det funkade bra. Han kan ju alltså inte gå så mycket fritt följ än och har inte fattat riktigt vad det är, men tre steg kan vi få till i alla fall. :)
 
På tisdagkvällen blev det träning på Sthlm Södra BK med Jenny och alla fyra hundarna var såå härligt pigga, glada och duktiga!! Ja lite väl pigga kanske för det kom en del små pipljud från Lyras lilla mun, men åhh så fint hon gick ändå. Tänk om jag kan få till den där attityden men UTAN ljud! Vill ligga på gränsen så att hon är sådär på tårna, men att hon ändå är tyst, svårt.
 
I går kväll var det träning med freestyle-laget i Haningehallen och det blev ett bra pass. Det är inte helt lätt att få ihop sex människor och sex hundar som är ganska så olika, och har helt olika problem. Vi tränade på starten av vårt program och några förändringar som är gjorda. Lyra har ju haft stora problem med att träna/tävla i laget då hon har gått ner sig. Eller jag vet egentligen inte vad hon har gjort, men på senaste tävlingen la hon sig platt ner flera gånger mitt under programmet, vet inte varför och om det var för att hon blev stressad eller låg. Men i går så var hon SÅÅÅ glad och duktig!!! Så himla härligt!! Jag har tränat massor av mikrokorta pass i vardagsrummet för att få upp attityden, så det ska jag fortsätta med ända fram till SM, så hoppas jag att känslan sitter kvar.
 
Cobie fick också träna lite i hallen och shit vad duktig han var! Inga problem att träna honom lös utan koppel samtidigt som fyra andra hundar sprang runt och tränade freestyle, det var riktigt kul att se. Nu utmanade jag inte det jättemycket men bara att han kunde hålla kontakt och göra flera olika övningar utan att gå bananas när någon annan hund sprang samtidigt, tycker jag var asbra!
 
Ikväll blir det lite träningsvila.
 
 
Tidig lördagmorgon och dags för tävling i freestyle- och HTM!
 
Fin och ny banderoll!
 
Snygga rosetter! Jag har lyckan att ha fått några sådana.
 
Kerstin, Anette och jag går igenom inläppet.
 
Min ständiga plats på dessa tävlingar är att sköta musiken. Roligt och lärorikt, och bästa platsen! Extra roligt var att våra träningskompanjoner Jenny och Tage debuterade i HTM denna gång och var jätteduktiga!! På bilden är det dock ett klass 3-ekipage.
 
På lördagkväll lagade Micke middag och så provade vi kelpie-whiskyn. Lite väl mycket tjärsmak för mig, jag föredrar kelpien till höger i bilden.
 
Lyra är nyttigare och äter satsumas, gott.
 
 
Gammal och ung sover tillsammans, gulligt.
 
Cobie på måndagskurs i Lärahundsporthallen!
 
Efter kursen tog vi en promenad i Västerhaninge och Lyra fick träna lite gruppmoment (utan grupp dårå...) på en parkering.
 
Sovdags! Du kan gå någon annanstans matte!
 
Tisdagsträning på bruksan. Gruppmoment....tränatränaträna.
 
Ganska mörkt nu för tiden...och leriga planer. Snart stänger de väl av helt tyvärr.
 
Onsdagsträning i Haninge hundhall. Cobie tränar sitt stanna kvar med en massa störning bakom, duktig!
 
Då får man chilla lite i soffan sedan.
 
 
Snart har vi förhoppningsvis vårt eget brunnsvatten igen, yeay! Häromdagen fick vi ny hydropress och alla rör flyttades från golvet till väggen av rörisen, och så visade det sig att vårt stora dyra fina filter har varit felkopplat i de 6 åren som vi har haft det!! Så förhoppningsvis kommer vi nu att få ännu bättre vatten när filtret faktiskt används som det ska, tjoho! Nästa vecka kommer den nya pumpen!! Duktig Micke som råddar med allt som ska göras och inblandade rörgubbar och elektriker.
 
 
/Cissi

Lydnadskurs för valpen

Vad dagvill man blir när man är ledig mitt i veckan! Nu är det fredag och imorgon är det visst helg! Har haft semester onsdag och torsdag för att gå på lydnadskurs med Cobie för Lillemor Edström. Så lyxigt att vara inomhus i två dagar och diskutera träning, bolla tankar och få inspiration!! Och när Lillemor har kurs är alltid hennes Kjell med, så man kan ställa och diskutera regler/domarfrågor hur mycket som helst, perfekt!!
 
Nu är det alltså dags att börja träna lite mer ordentligt med valpis tänker jag. Vi har ju redan nosat på en hel del saker men jag har tagit det lugnt och inte haft några stora krav på att vi ska komma framåt än...Så jag behövde verkligen de här dagarna för att få en liten spark i baken och börja ta tag i allt som ska göras, och vill inte heller vänta längre för jag vill ju träna!
 
Vi tittade på kontakten och fria följet, snabba ingångar, apporteringen, framåtskick av olika slag (som helst ska ske utan en massa skall, haha), fjärren, påbörjade ställande och sättande under gång och diskuterade vittringen. Det är ju mycket nyinlärning och en del saker har jag redan en plan för, men det är ju super att bolla tankarna med någon innan jag sätter igång, för att kanske komplettera eller revidera lite. Första dagen hann vi med fyra intensiva 10-minuters pass och jag kände att han var rätt så trött sista passet, han blir klängig och ska tugga på min arm... Så dag 2 fick han göra två pass och sedan åkte jag hem på lunchpausen och bytte hund, så Lyra fick två pass på eftermiddagen! Perfekt ju! För även hon har en hel del att jobba på, även om det handlar om detaljer.
 
För övrigt har veckan gått åt till vargobservationer, i måndags sprang hon runt hela dagen utanför oss, och filmades när hon korsade våran lilla väg bara ca 10 m från staketet. Usch det är verkligen inte roligt. Hon är så himla oskygg och går efter både hundägare och ryttare hur länge som helst, och kommer jättenära. Hon har även gått in på tomter och när man skriker åt henne eller kastar typ grus, så struntar hon i det och fortsätter bara gå framåt istället. Även om hon än så länge inte har tagit annat än katter, får och diverse vilda djur, så funderar man ju på när tiden kommer då hon vill ta en hund. Det är obehagligt att hon stryker omkring hos oss och jag känner en oro i att möta henne om man är ute och går med alla tre hundar (kopplade såklart, annars får man ju skylla sig själv om det händer ngt). Det känns ju inte helt orimligt att de då skulle börja skälla på henne, och vad skulle det kunna trigga igång?! Hoppas verkligen att detta får ett slut snart, INNAN det händer något allvarligt. Det funkar liksom inte att ha en så orädd och nyfiken varg bland bostäder. Man måste ju kunna gå med hundarna på promenad, och kunna ha tamdjur och barn på tomten utan att riskera att hon kommer dit.
 
Nåväl, nog om detta. Nu är det snart helg och ikväll blir det middag med några fina kollegor, och imorgon ska jag få njuta och inspireras av massor av HTM- och freestyleekipage då jag är funktionär på tävlingar i Haningehallen, roligt!!
 
När regnet öste ner utanför kändes det väldigt skönt att vara inomhus och träna utan jacka, underbart!
 
Duktig valp, som har mycket att lära....
 
Fina söta Lyra fick träna lite hon också, så duktig och vi fick bra tankar kring lite detaljer.
 
Även Rissie var med en stund.
 
En ny trevlig kelpie-bekantskap var med, kul!
 
Hann även med ett pass på Sthlm Södra BK på onsdag efter kursen, och en stund på Nynäs BK på torsdagkvällen.... Nu jäklar alltså!
 
I måndags kväll var det möte med finalgänget inför hundmässan i december. Årets tema är vikingar! Så det blev lite vikingamat (ja prinsesstårta kanske inte fanns på vikingatiden, men det fanns en annan förklaring till den...).
 
 
Snart är vi där!
 
 
/Cissi 

Genombrott!

En helg med typ oavbrutet regn! Inte vad jag hade hoppats på direkt. Hade ju tänkt köra hoj och njuta av hösten... Men nähä. Vi har myst en del inomhus, städat, packat ner sommarkläderna och upp vinterkläderna, och grejat lite på tomten. Så fint med alla lövträd som byter färg nu, men mindre kul när allt landar på marken och måste krattas upp...puh. 
 
Har tränat lite med hundarna på tomten och Cobie har helt plötsligt börja ta apportbocken, ett härligt genombrott!! Eller så plötsligt är det väl kanske inte, jag har tränat det nästan två pass per dag den senaste tiden...så det är ju trevligt när träning ger resultat! Lyra kommer jag ihåg som väldigt enkel med både trä- och metallapporten, men Cobie har inte varit i närheten av att vilja ta någon av dem. Sedan gick ju hans tänder av och då blev det ju en lång period efter operationen som han inte fick träna sånt. Men nu är vi på gång!!! I går fick han även prova metallen men den förstod han inte meningen med att ta, ännu. Vi tar det ett steg i taget.
 
 
Helgen började med fredagsträning med Jenny. Lyra har verkligen börjat slappna av i gruppmomenten, även som denna gång, när hennes hatobjekt Tage sitter bredvid, haha.
 
När det regnar är det skönt att vara inne. Passade på att göra lite rabarberchutney...
 
...och smarrig fisksoppa! Älskar matlagning på hösten. Bara på hösten dock. :)
 
Nya körkortet hade kommit och hämtades ut, tjoho! Snyggt med lite fler behörigheter.
 
Promenad på åkern, en hund fick vara lös i taget så att jag hade koll ifall vargen skulle komma...allt gick bra och vi såg bara rådjuren. En kompis såg vargis några kilometer bort på en åker, släpandes på en katt, så då passade jag på att gå ut när jag visste att hon var en bit bort och antagligen hade att göra... 
 
 
Dålig hallonskörd i år (tror att jag beskar dem lite fel), men några goda blev det.
 
Sista rabarbern togs in.
 
Lite mer svamp, nu är det nog färdigplockat för i år, tror jag....
 
På söndagen tog jag och kelpisarna en morgonpromenad på Djurgården med Hans, Ecko & Ryssen. Småregnigt och lite kallt, men ändå en skön start på dagen. Det var premiär för Cobie på Gärdet också, och han fick vara lös en liten stund och hälsa på några andra lösa hundar.
 
Frukost!
 
 
På vägen hem blev det lite shopping....
 
Fyndade även syrenhortensia, rosa ölandstokar och klätterrosor! Nu måste jag bara gräva upp ginsten som jag inte alls vet vad jag ska ha, de passar ingenstans men kan inte kasta buskarna heller...svårt.
 
En liten ölandstokshäck ska det bli här på min mur som jag byggde för några år sedan.
 
Hoppas det blir fint när den tar sig.
 
Få se om man hinner sitta något mer här denna säsong...vill inte ta in möblerna riktigt än...
 
Äntligen tar han apportbocken!! Och börjar även förstå att han ska leverera tillbaka den till mig, duktig valp!
 
Men VAD är det DÄR?! Blä, vill inte ha metall i munnen... Nu har vi lite att jobba på.
 
Tålmodig Rissie när valpen släpar runt på sin säng, helst över de andra....
 
/Cissi 

Skynda innan det mörknar

Ikväll har vi tränat en stund på Nynäs BK med Emmelie och Hyzz. Lyra var supertaggad och jätteduktig!! Vi var väldigt effektiva så det blev lydnad med båda, och sedan lite kort med Cobie och rottisen Aya, och två korta åkerspår till Hyzz, allt gjort på 1,5 h och i ljuset. Men nu är det nog inte många dagar kvar innan det är mörkt när man kommer hem från jobbet. :(
 
Jobbigaste är dock promenaderna hemma i mörkret med vargen och springer omkring. Önskar att det tar slut snart!
 
Lydnad!
 
 
Spår i skymning.
 
 
Smurfdricka och bullar blev det efter träningen till oss, gott!
 
 
Vi gräver och gräver i omgångar runt brunnen....snart ska vi äntligen få en ny pump!!
 
 
Godnatt.
 
 
/Cissi

Mörkt och blött

Det är bara att vänja sig vid att mörkret är på väg, men det är lite segt såhär i övergången. I går vräkte dessutom regnet ner hela kvällen!! Tur då att Cobie hade kurs inomhus i hundhallen, väldigt skönt att träna inne.
 
Den här kvällen blev det promenad och träning inne i Västerhaninge. En grannhund blev igår skadad av vildsvin på kvällspromenaden i mörkret, och så vargen som strosar omkring här gör att det inte är så skoj att gå på promenad hemmavid.
 
Resten av kvällen har jag haft ett matlagningsryck. Så nu finns det massor av smaskiga matlådor till jobbluncherna, härligt!
 
Regnig och mörk promenad....
 
Träning ikväll bredvid ett gäng idrottande ungdomar. Bra störning som valpen fixade bra!
 
Trattkantarellsoppa!
 
Mmmm gott!!!
 
Lyckades med att filea en lax, göra en god sopp-bas av renset, lax i ugn och en hel del i frysen. Perfekt!
 
/Cissi

Rissie 12 år!

I dag fyller hon 12 år, min fina kompis. Rissie, hon som kom till mig av en slump då jag behövde henne så mycket.
 
I februari 2006 fick jag hastigt ta bort min fina goldenkille Otto bara 5,5 år gammal pga cancer. Micke och jag hade precis separerat och där stod jag helt ensam, det var fruktansvärt tungt. Jag är så tacksam att Henric då erbjöd mig en av hans då 4 månaders valpar, att ta hem omgående. Några veckor senare, i mars, flyttade Tino hem till mig. En härlig och fin goldenkille som jag direkt tyckte om väldigt mycket. Jag bodde i stan och vi var ute och upptäckte världen tillsammans, och han fick trösta mig många gånger när saknaden av Otto gjorde sig påmind.
 
På en utställning i slutet av maj visade han dock lite hälta... och den blev snabbt värre. Jag, och många andra antog att det nog var panosteit (inflammation i skelettet lite liknande växtvärk), men bokade tid hos Lasse Audell för röntgen för säkerhets skull. Där fick jag veta att Tino hade osteochondros i hasleden och att prognosen var urusel. Han skulle knappt kunna bli en promenadhund och rehabiliteringen var lång och jobbig för hunden och kanske skulle det aldrig bli bra. Efter mycket funderande och samtal med Henric kom vi fram till att det bästa för Tino var att han skulle få somna in, blott 9 månader gammal. Det var verkligen tungt att ta bort en annars glad och pigg valp, men han var verkligen jättehalt och det blev snabbt värre.
 
Och så var jag utan hund ännu en gång. Det var då Rissie kom in i mitt liv. Hon var Tinos kullsyster som sparats på kenneln i hopp om att bli en framtida fin avelstik och hade nu då hunnit bli 9 månader och var full av energi. Rissie fick provflytta hem till mig ganska omgående. Jag kan inte säga att det klickade direkt, det var lite svårt att ta till sig ännu en hund på så kort tid och jag hade tyckt om Tino så mycket. Men jag kände att hon behövde mig, hon var låg i rang, hade dåligt självförtroende och tyckte att mycket var läskigt och konstigt i världen utanför kenneln. Så att hon flyttade ut från flocken en stund var nog alldeles nödvändigt, även om hon såklart hade det bra där. Vi började ganska snart på en viltspårskurs, just för att höja självförtroendet. Sedan blev det lydnadskurser och med tiden växte vi på något sätt ihop, hon och jag.
 
Det där är ju nu 11 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Tre valpkullar har hon fått, min fina kompis. Vi har tävlat i viltspår (uppflyttad från anlagsklass) och lydnad (två 1:a priser i elitklass) och även testat rally en gång (godkänt resultat). Hon fick sina utställningscert ganska snabbt och blev champion under en helg i Visby då hon slog till och blev både BIR och BIS båda dagarna på spaniel- och retrieverklubbens utställning. Men den största bedriften hon har är att hon alltid har varit, och fortfarande är, en sådan genomsnäll och fin vän. Hon är den som fått träffa valpar när de ska få se en annan ras, hon har fått agera statist eller störning på olika tävlingar och träningar, hon är klippan och den som man verkligen kan lita på.
 
Hon börjar bli lite trött och stel, och ibland hör hon lite dåligt. Eller så är det för att hon anser sig själv tillräckligt gammal att bestämma själv... Men hon vill alltid följa med och jag försöker ge henne ett innehållsrikt liv med både lagom med motion, lek och mental stimulans. Hon känns som min andra hälft och jag hoppas att jag får njuta av hennes sällskap en lång tid framöver.
 
Älskade Rissie, grattis på födelsedagen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

/Cissi

Äntligen!

Sådärja, då var det ÄNTLIGEN fixat! Hojkörkortet!! Eller alltså, såå bråttom har jag ju inte haft med min lilla utmaning, det har ju mest varit en kul grej och egentligen inte så viktigt att köra med eller utan övningskörningsvästen på mig. Därför har vi tagit det lugnt. Men nu på sensommaren blev det ändå lite mer viktigt att faktiskt klara det, annars hade jag behövt skriva om teoriprovet som bara gäller ett år (från januari -17 då jag skrev det), och det ville jag ju faktiskt inte göra!
 
Så, nytt försök gjordes igår morse. Samma provförättare som de två tidigare gångerna och han tyckte nog precis som jag att det var dags för det där körkortet nu. Klarade alla delarna på banan utan problem, och sedan tog vi en ganska kort sväng i trafik. Jag körde mycket längre förra gången, men han hade ju sett mig i de flesta situationer, så nu ville han väl bara kolla att jag tagit till mig det som var fel sist (att jag skulle bromsa mer med fotbromsen och även ha bättre bromsberedskap) och han var rätt så nöjd med det när vi kom tillbaka. Så med lite goda råd på vägen så fick jag äntligen den där extra bokstaven A på mitt körkort, jippi!!
 
Jag vill verkligen tacka Farsta trafikskola för att de är så grymt trevliga och hjälpsamma allihopa, och mc-jakten för en superbra online-kurs. Men såklart går mitt största tack till Micke som övningskört med mig i regn och sol, i kyla och värme, på tider man hellre hade legat hemma och sovit och stått och tittat på mig när jag nött, nött och nött.... Nu slipper du det! :) Och jag slipper ha den där västen på mig.
 
Senare på lördagen kom mamma över på lunch och fika, och vi kunde sitta ute och äta i solen!! Jätteskönt! Senare på eftermiddagen kom Fia förbi med Cobies kompis Doris för en playdate, så kul de har tillsammans de där två sötisarna! Och även Rissie tycker att det är riktigt skoj att leka med henne. På kvällen firades det såklart med bubbelbad, champagne och grillning!
 
I dag har jag varit på Skarpnäcks Hundungdoms klubbmästerskap och dömt lydnad. Det är så kul att se de duktiga ungdomarna/barnen som arrangerar och fixar, och såklart jätteskoj att se lite lydnad också. Efteråt tog jag en sväng förbi brukshundsklubben så båda kelpisarna fick sig lite träning och sedan en skön skogspromenad. Det som är skönt när man gör saker på vägen hem är att hundarna är rätt nöjda en stund sedan. Så jag kunde ta mig en lugnt svampletarpromenad tillsammans med Rissie hemma i våra skogar, så skönt att bara gå med en hund då. Vargen har inte setts till, kanske för att länsstyrelsen har varit ute och skjutit med gummikulor i helgen (såg bilarna i fredags). Håller tummarna för att hon nu förstår att hålla lite avstånd.
 
 
Väntar på min tur på uppkörningen på banan.
 
Banan ok, trafikdelen ok. Körkort i hamn!!
 
Då får man ju posera lite! :)
 
 
God champagne en lördagkväll var helt okej!
 
Skarpnäck Hundungdoms fina gräsplan i dag. KM avgjordes i HTM, Freestyle, lydnad och agility!
 
Kul att få döma litegrann, även om jag inte har tävlat de nya klasserna utan bara läst på och tittat, men det var ju inofficiellt så det var ju inte lika noga....som tur var. :)
 
Cobie tränar target i rutan på brukshundklubben. Om han inte skulle skälla så vansinnigt mycket och bita mig i armen hela tiden så skulle det kanske gå bättre...haha. Glad var han i alla fall, och kom tillbaka med leksakerna varje gång han fick belöning. Alltid något!
 
Hösten är så fin. Älskar att gå på promenader!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare i veckan hade vi en man som kikade på vår brunn, då vi fortfarande inte kan använda den. Nu ska en ny dränkbar pump ner i den och det måste grävas lite här och där, och troligtvis tas ner ett träd också. Så jag började gräva lite i dag, får ta lite i taget då det är så mycket grus och rötter som gör det tungt....
 
/Cissi 
RSS 2.0