Sommarvallning

I går tog jag en ledig dag för att vara med på vallningsläger på Färingsö med instruktör Paula Zieger som för tredje året kommer upp från Skåne och håller läger för oss. Lägret är egentligen tisdag-torsdag, men jag valde att lägga in en vilodag i dag för Lyra, då jag inte vet hur hennes rygg skulle klara av träningen.
 
Vi var ute i den stoora sommarhagen och för både Lyra och Lexis (hennes kullsyster) del så blev det träna på att ta ut och in ur fålla, samt att hundarna ska kunna cirkulera runt fårflocken på vårt höger/vänster-kommando. Känns ungefär som att man står och longerar hunden runt fåren (och det har jag rätt bra koll på efter alla år med hästar...). Än så länge står jag vid flocken men tanken är att jag ska kunna flytta mig därifrån och göra detta på avstånd...puh, svårt! Men kul!! Och Paula är verkligen en fantastiskt bra instruktör, lugn och tydlig, och himla trevlig! :) Vi fick även se henne jobba med sina hundar (border collies) och det är verkligen fantastiskt att se!!
 
Lyras rygg verkade hålla fint, jag var noga med att värma upp och skritta av, och dessutom fick jag hjälp med att hindra henne att göra de rusningar som hon kan göra ibland runt fåren (hon tar några skutt och säger voff, inget farligt alltså men dumt för ryggen), blev knappt några alls, tjoho!
 
Nu vilar vi i dag och laddar för morgondagens pass i hagen.
 
 
Blev inga bilder på mig och Lyra i hagen, men här är syrran Lexi och Kristina i fållan.
 
Medan jag och Lyra var en stund i fållan fick Cobie stå utanför och kika lite, nyfiken.
 
 
 
 
Lexi laddar.
 
Mycket vänta blir det...och några minuters vallning. Men det är lärorikt att se andra och hundarna orkar inte heller så jättelånga pass åt gången.
 
Söt-valpis!
 
 
Varmt på eftermiddagen tyckte Lyra!
 
Paula visar smarta övningar för att få till höger/vänster och fram.
 
I måndags var jag och spårade med Emmelie och Hyzz. För våra hundar blev det ängsspår och Lyra var så jäkla bra, bästa gången hittills!!! Hon spårade snyggt och noga, tog alla vinklar (inkl en spetsvinkel för första gången) och plockade glatt upp samtliga fem pinnar som låg i spåret!!! Lycka!!!! Cobie fick ett litet skogsspår som han tog bra till en början, tills han var tvungen att ta en bajspaus...sedan glömde han bort vad han skulle göra, men jag hjälpte honom de sista metrarna till slutbelöningen så det blev bra. Nästa gång ska jag försöka hitta lite mer fuktig skogsmark och låta spåret ligga några minuter längre, så kanske det blir enklare att följa.
 
 
 
 
 
 
Vad skulle man göra utan silverduken??
 
Happy dog!
 
I går påbörjade jag projekt slalom med valpis. Har funderat på vilken metod jag ska använda. Med Lyra började jag med allémetoden men när pinnarna var nästan på rätt plats som ett slalom så tog det tvärstopp och hon fattade inget. Då ökade jag avståndet lite och la samtidigt jag på bågar för att göra det tydligt. Det var klurigt för henne, hon hoppade mest över alla bågarna...så jag fick sätta trippla bågar så att det blev som en vägg så att hon inte kunde hoppa. Det gjorde sugen och det blev bra till slut. Hade tänkt att kanske använda en annan metod med Cobie, dels för att inte hamna i samma problem men också för att utveckla mig själv... Men jag gillar allén så jag börjar ändå med den. Får se om jag ombestämmer mig senare eller eventuellt kör flera metoder parallellt....
 
 
/Cissi


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0