I spårskogen

I går kväll blev det spårträning igen tillsammans med Emelie och Hyzz. Två timmar innan vi skulle ses började det dock att åska och ösregna....och stackars Lyra sprang runt inne och flämtade och skakade. :( Tog in Cobie i köket och tränade lite target och pallen, så att han inte skulle se den där rädda storasystern. Han var hur cool som helst, mest fundersam över vad som mullrade. Vore verkligen jättetrist om han också blir rädd, det kommer att bli en stor utmaning att han inte ska påverkas av henne....!
 
Nåväl, åskan gick över och spår var en perfekt aktivitet för att få Lyra på andra tankar, men vi ändrade planerna från ängsspår till skogsspår istället för att slippa ev återkommande regn. Lyra fick ett ca 500 m spår med sju vinklar, 5 pinnar, 1 leksak och 1 godisburk. Rissie fick följa med lös när vi skulle gå spåret. Dels för att hon också skulle få lite motion men också för att se ifall Lyra skulle koncentrera sig lite mer och markera/plocka upp pinnarna bättre än vad hon brukar. Hon går ju oftast helt rätt i spåret men stannar inte alltid och plockar upp pinnarna som jag vill. Och faktiskt så tycker jag att konkurrensen hjälpte, hon hade en lite annan och bestämd attityd i både spårarbetet och vid pinnarna, och var också mer mottaglig för att få belöning vid varje markering (annars brukar hon snabbt vilja vidare) då även Rissie fick lite belöning där. Lyckat alltså! Det enda är att jag behöver hitta någon bättre slutbelöning, hon har inte riktigt ngt hon går igång på särskilt mycket, och har jag t ex en burk mat i slutet så tar hon spåret slarvigt och för fort....Får fundera vidare.
 
Även Cobie fick ett litet spår, egentligen det första riktiga för honom. Jag testade ju i förra veckan att lägga ett näringsspår (lägga en matkula i varje fotsteg typ med 20 cm mellanrum, men det blev mest förvirrat och ett evigt letande, inget spår. Jag gjorde väl fel antagligen, har inte testat sånt förut. Men den här gången fick Emelie hålla i honom och så gick jag rakt ut i skogen ca 40 meter med en skojig leksak och även middagen i en burk. Han skrek/pep typ hela tiden när jag försvann, så han blev alltså rätt taggad! Sedan gick jag tillbaka och så tog vi spåret i stort sett på en gång, alltså bara några få minuters liggtid. Han började riktigt fint men kom lite på sidan efter ett tag och när jag stannade hittade han tillbaka men började då bakspåra tillbaka mot början. Så där fick jag sätta tillbaka honom och då var han på banan igen och spårade faktiskt hela vägen till slutet där maten var en perfekt belöning, och så lite lek efter det! Nästa gång ska jag tänka på att gå kortare steg (jag med mina långa ben älgade nog iväg med för stora kliv och då blir det ju svårt) så ska jag se om det blir någon skillnad. Det ska bli så spännande att följa hans utveckling framåt!!!
 
Emelie tog några fina bilder på mig och Lyra i spåret, och Rissie som hängde på i närheten hela tiden.
 
 
 
Rissie fick också godis vid varje markering som Lyra gjorde. Helt plötsligt var då belöningarna lite mer värda.
 
 
En boll i spåret, tjoho!!
 
 
 
Någon som spanar...
 
 
 
Emelie och Hyzz efter duktigt spårarbete.
 
Cobie fick vara lös en stund med snälla Hyzz. Den lilla valpen var som en liten iller på honom, rätt jobbig faktiskt...men han fick aldrig någon tillsägelse av den tålmodiga kompisen.
 
 
 
Testade att kalla in honom när det var som roligast...första gången funkade det inte, men sen kom han faktiskt till mig och valde bort Hyzz, tjohooo!!
  
Snygga grabbbar!
 
 
/Cissi
1 Lotta:

skriven

Härligt! Fina hundar du har! Vacker natur ni har tillgång till. Lycka till med spårarbetet.

Lotta

Svar: Tack så mycket! Ja vi har många fina skogar här.
Cissi

Kommentera här: