Dagarna går

Redan två veckor har gått av semestern, vet inte var dagarna tar vägen. Har kört lite hoj med Micke och tränat lite med hundarna, men inget annat vettigt. Hade velat gjort så mkt mer....och känner mig inte alls i semesterläge eller är särskilt utvilad. Trist.
 
I morse var jag och Lyra i vallhagen och tränade på de läxor vi fick av Paula på lägret. Det gick jättebra och hon svarar verkligen på de tips jag fått. Kul att de andra så att det ser ut som en annan hund bland fåren nu, dels för att vi hittat lite nycklar i träningen men att hon även har ändrat rörelserna sedan jag började med rehaben. I dag kunde hon cirkulera runt flocken i både höger- och vänstervarv, hämta flocken helt sansat och även fösa korta bitar, tjoho!
 
 
Fösning...
 
 
Fokus!
 
 
Blev 4 liter plockade i dag!
 
 
Vad är det där, undrar valpen...
 
 
I går blev det middag på Muskö sjökrog för att fira Mickes brorsdotter Leas ankomst!
 
 
Och så fyllde Micke år i dag så det firade vi lite också!
 
 
 
 
Kvällspromis på Muskö.
 
 
I onsdags var jag med hundarna i Farsta strand på kvällen för lite bad, efter agilitytävlingar på brukshundklubben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I torsdags hälsade jag och Cobie på hemma hos min kollega Ewa. Deras storpudel Yoda blev överlycklig!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På kvällen hade freestylelaget träning och Cobie fick snacka lite med Miles och Glitz!
 
 
Den här synen. Båda avslappnade tillsammans. <3
 
 
Tänkte träna lite agility häromdagen, men det kom visst lite regn...åkte hem.
 
 
/Cissi

Lägerdags

Hemkommen efter fyra dagars träningsläger på Strängnäs brukshundklubb med ett härligt gäng lydnadsvänner! Så mysigt att vara på läger och bara tänka, prata och utöva hundträning från morgon till kväll. Just den här klubben är så bra då den har många sängplatser, stor fin klubbstuga och enorma välklippta planer.
 
Det var också första gången som Cobie sov borta, så det var lite spännande att se hur det skulle gå... Jag, valpis, Lyra och Rissie delade sovrum med Jenny och hennes tre hundar och det gick ändå helt okej. Våra vuxna hundar är ju vana vid varandra och att bo borta, så de var ju såklart lugna och duktiga. Cobie undrade nog vart han hade kommit och det var lite svårt att slappna av stundtals, men några timmars sömn blev det i alla fall. :)
 
Han fick också massor av nyttig kontakt- och störningsträning på lydnadsplanen där det var andra hundar och människor, duktig valp som jobbade på bra i korta pass innan det blev för jobbigt. Lyra hade gjort sig illa i en framtass några dagar innan lägret (vet inte vad det är men hon har fort ont om man trycker på tassen, dock inte halt längre) så hon fick mest lugna övningar. Jag passade på att göra det som hon tycker är allra jobbigast, nämligen sitt och ligg i grupp. Varje dag började med gruppmoment för alla och Lyra var med i båda grupperna, samt gjorde extraövningar med flera olika lugna och snälla hundar bredvid sig under dagarna. Hoppas att jag lyckades få en liten ändring i hennes känslor....eller en början till det i alla fall.
 
För övrigt försökte jag mig på lite HTM-träning två av dagarna men det blev bara pannkaka av det, hon blev bara lägre och lägre, och ville inte alls jobba med mig. Försökte locka och pocka, belöna upp och även vara bestämd, men inget av det funkade. Hon liksom "checkar ut" och vill inte vara med, och då är hon inte mottaglig vare sig för kommandon eller ens belöningar. Förstår inte mig på det alls, jag kommer inte åt henne och vet inte vad det är som gör att hon stänger av. Det är inte ens svåra saker som jag begär och när hon är i den där sinnesstämningen kan hon inte ens gå ett vanligt "fot". Väldigt mystiskt. Känns liksom lite hopplöst och oerhört tråkigt!!! Så tyvärr kan jag väl inte säga att lägret detta år gav mig särskilt mycket träningsmässigt, utan nog mest att det var socialt och trevligt...och sedan är det ju alltid skoj att titta på andra och klura ihop på deras utveckling. Sista dagen behövde både jag och Lyra lite mer positiva känslor och hon kändes riktigt glad på morgonen. Så när de andra körde igenom sina lydnadsprogram tävlingsmässigt så gjorde vi det också, även fast hon kanske egentligen inte skulle springa så mkt med sin tass. Men vi körde igenom en hel klass 3 utan någon hälta och alla moment var fina!!! Och framförallt, min lilla kelpie var GLAD och visade sin härliga snabba sida, hon gillade att jobba och hon kändes trygg i sina arbetsuppgifter!! En väldigt skön känsla och jag valde att inte träna något mer med henne den dagen för att behålla den goda känslan. 
 
Det var riktigt skönt att åka iväg för att få en riktig semesterkänsla! Att bara vara hemma är inte så himla kul i längden och det känns inte som att man är riktigt ledig tycker jag.
 
 
 
I fredags var jag med Cobie till Mälarhöjdens veterinärpraktik i Fruängen för att ta bort några avslagna mjölktänder.
 
Ganska avslappnad valp i väntrummet...
 
Allt gick bra och sedan blev det vila hemma ett tag...
 
Det gick dock ganska fort att piggna till och jaga flugor i fönstren...
 
 
 
Tog en löptur utan hundarna på kvällskvisten, så skönt!!
 
 
Lördag morgon på Strängnäs BK!
 
Husvagnscamp.
 
 
 
Härlig träning på fina planer!
 
 
Gruppmoment....
 
Lyra fick göra extra mycket gruppmoment, här med Saga och Ronja på varsin sida.
 
Jennys och mitt rum.
 
Vad gör jag här?
 
Ännu mer gruppmoment...
 
Rissie hade också det bra!
 
Pigg hund!
 
Tänk så fin hon är, min 11-åring!
 
Sitt stanna kvar för Cobie.
 
Kvällsdopp med några i gänget.
 
 
När man är riktigt trött åker tungan ut...
 
Glad Lyra sista dagen, härligt!
 
Duktig hund!
 
Rissie och Biggles tar det lugnt ett tag....
 
Sista dagen var vi sex stycken som klurade och tränade ihop. Första dagen var vi tolv.
 
 
Smart att förvara silverduken intill valpens bur i bilen...snyft....
 
I dag var Micke och jag en sväng till Bauhaus, och där får hundar följa med in! Perfekt att träna valpen på trånga gångar, folk, truckar, skramliga vagnar och annat spännande. Duktig hund!
 
 
 
 
 
 
Testade att åka i framsätet, det gick bra det. Han somnade på vägen hem....
 
 
 
/Cissi

Semester!

Semestern är äntligen här och hittills har den levererat till belåtenhet. Fint väder, bra träning med hundarna, mycket hojkörning tillsammans med Micke och så lite vila och pyssel på tomten i lagom fart. I morgon blir det agilitylektion hos Annica A för Cobie, rooligt! Har börjat träna in "runda" föremål/hinderstöd och även precis startat upp slalomträningen med honom, så nu behöver jag lite hjälp med mer saker vi kan börja titta på när det gäller just agilityn. Övrig träning går bra och i lugn takt, kontaktövningar, ingångar, koncentration och mycket Stå och springa fint-träning som vi behöver till kommande utställningar...

 

Lyra är tyvärr halt sedan i söndags och jag funderar på om hon har vrickat en tå. Innan ett lydnadspass haltade hon lite (men jag trodde att det var pga ojämn och stenig väg), och typiskt nog trampade jag henne på just den tassen när vi värmde upp, och sedan blev hon ännu mer halt...som inte gått över än. :( Så det blir lugna övningar och inga promenader för henne. Hoppas att hon kryar på sig till helgen då vi ska på träningsläger i flera dagar!

 

Fick i alla fall riktigt bra träning i dag när jag var på Sthlm södra BK! Först blev det agilityträning för valpis tillsammans med Pia & Lexie. Men den bästa träningen var nog efter det, då de körde två åkgräsklippare på stora lydnadsplanen....Tog med mig Lyra och Rissie dit och hittade en plätt som var färdigklippt och passade på att göra massa fjärrdirigering och sedan gruppmomenten medan gräsklipparna åkte både framför och bakom och hit och dit åt olika håll! Snacka om bra störningsträning!!! Och Lyra såg helt lugn och trygg ut i detta, så härligt att se, tjoho!! Nu ska jag leta upp fler knasiga platser och tillfällen att träna sånt på, när jag ändå inte kan göra så mkt annat för tillfället. :)

 

Semesterfrukost med nyplockade blåbär och hemgjort bröd, smarrigt!

 

Gott med stompa, stekpannebröd med smak av anis och fänkål, och min barndom!

 

 

Även trädgården levererar, så gott med hemodlat!!

 

Hammockvila.

 

Spännande besök i trädgården.

Har tappat lite fler tänder, i underkäken....sötis.
 
Sköna skogspromenader i kvällsljuset med dom här två.
 
Skogsfynd!
 
Simträning hemma hos Emmelie och Hyzz.
 
Rätt okej att bo såhär alltså...
 
Trots Hyzzens många plask i havet så följde inte den lilla kelpien efter...
 
Underbart tyckte Rissie.
 
 
Jag går nog inte längre ut tack.
 
Kan någon hämta denna åt mig...?
 
Nöjd Lyra!
 
Mina badkelpisar!
 
Efter bad blev det relax i solstolen.
 
 
Hojkörning i regn för första gången. Lite svårt att se, men jag körde inte av vägen iaf...
 
 
Det kan vara rätt fint också!
 
Vår väg.
 
En annan dag tog vi en tur till Eldtomta café, gott!
 
 
Lågfartsträning...
 
På kvällspromenad innan hältan...
 
 
 
 
 
Morgonmys! Så skönt att de har kul med varandra och även såhär i närheten av frukostbordet...
 
 
 
 
 
 
 
 
Smakar vattenmelon för första gången, gott!
 
 
 
 
 
Ännu mer bad! Lyra får simma lite istället för att springa.
 
Uppfräschning av altanen. i dag..
 
Ett litet projekt på gång....
 
God natt.
 

 /Cissi

Mera får

I går blev det ännu en dag i fårhagen tillsammans med ett trevligt gäng kelpie- och bordercollieägare som drillades av Paula Zieger. Det blev väl lite mindre vallning än vad jag hade hoppats på, så mycket väntan...men å andra sidan orkar inte hundarna så mycket mer (alla var trötta på eftermiddagen) och det ger också mycket att titta och lyssna på de andra.
 
Vi fick ett bra pass på förmiddagen och ett på eftermiddagen där det blev ett viktigt genombrott i träningen för vår del. Jag har haft problem med att Lyra antingen gör en kort rusning runt fåren eller springer och äter lite fårbajs när hon inte vet vad hon ska göra, när jag är för otydlig. Men har man en Paula vid sin sida så löser det sig och så fort hon visade tendens att göra något av detta så blev det ligg-kommando och sedan "fram", och hon jobbade sååå fint och i balans på linjen, yes! Vi fick också jobba mer på ordförståelse på avstånd när vi har fåren mellan oss, för just ligg (gick snabbt att få stabilt), höger/vänster och fram. Jag har varit lite slarvig med just "fram" och ibland sagt det när hon inte är exakt på rätt linje, och då borde jag istället säga höger/vänster.... Ja puh, det är INTE lätt det här! Man ska dels lära sig att läsa fåren, sedan läsa sin hund, och hela situationen, och stå på rätt ställe, säga rätt saker, få hunden att lära sig dessa kommandon och hand-/kroppsrörelser och sedan ta snabba beslut eftersom det hela tiden rör på sig. Ja detta är helt klart den svåraste hundsporten jag tränat, alla gånger!!!  
 
Nu har vi i alla fall en massa läxor att öva på och konkreta övningar, ska bli så kul att träna mer även om jag hade velat ha fler tillfällen med Paula inbokade. Funderar på om man ska ta en liten tur ner i Skåne och få privatlektioner, och samtidigt passa på att hälsa på valpis syskon och uppfödare. Ja vi får väl se när det kan bli av.
 
Cobie fick gå in och nosa lite på flocken, dock låg det största intresset på fårbajset, haha. Men så fort han visade intresse så tog vi ut honom från hagen, så nu har han lite att smälta och fundera på....så får vi se var det landar.
 
Lyra laddar inför förmiddagspasset...
 
Bra skugga fanns det.
 
 
Lyra vill helst ligga i Cobies bur och vila. Han fick träna på att vara uppbunden, inget gnäll och skäll, duktig valp!
 
Lite spännande det där faktiskt.
 
 
 
 
Nu har några av mjölktänderna i över- och underkäken ramlat av, härligt!
 
Lite spring i den stora hagen och träna på inkallningskommando.
 
Gick utmärkt!
 
 
Härligt väder för vallning, sol och en hel del vind och faktiskt lite småkyligt i skuggan var perfekt!
 
Har inte satt nät på jordgubbslandet i år så många har ätits upp av fåglar, men några blev det i alla fall...
 
Lite kvällsträning med den här på tomten.
 
Jag tänker i alla fall INTE släppa. Så det så.
 
Nej, jag är inte trött fast klockan är 21:30, måste vi gå in??
 
/Cissi

Sommarvallning

I går tog jag en ledig dag för att vara med på vallningsläger på Färingsö med instruktör Paula Zieger som för tredje året kommer upp från Skåne och håller läger för oss. Lägret är egentligen tisdag-torsdag, men jag valde att lägga in en vilodag i dag för Lyra, då jag inte vet hur hennes rygg skulle klara av träningen.
 
Vi var ute i den stoora sommarhagen och för både Lyra och Lexis (hennes kullsyster) del så blev det träna på att ta ut och in ur fålla, samt att hundarna ska kunna cirkulera runt fårflocken på vårt höger/vänster-kommando. Känns ungefär som att man står och longerar hunden runt fåren (och det har jag rätt bra koll på efter alla år med hästar...). Än så länge står jag vid flocken men tanken är att jag ska kunna flytta mig därifrån och göra detta på avstånd...puh, svårt! Men kul!! Och Paula är verkligen en fantastiskt bra instruktör, lugn och tydlig, och himla trevlig! :) Vi fick även se henne jobba med sina hundar (border collies) och det är verkligen fantastiskt att se!!
 
Lyras rygg verkade hålla fint, jag var noga med att värma upp och skritta av, och dessutom fick jag hjälp med att hindra henne att göra de rusningar som hon kan göra ibland runt fåren (hon tar några skutt och säger voff, inget farligt alltså men dumt för ryggen), blev knappt några alls, tjoho!
 
Nu vilar vi i dag och laddar för morgondagens pass i hagen.
 
 
Blev inga bilder på mig och Lyra i hagen, men här är syrran Lexi och Kristina i fållan.
 
Medan jag och Lyra var en stund i fållan fick Cobie stå utanför och kika lite, nyfiken.
 
 
 
 
Lexi laddar.
 
Mycket vänta blir det...och några minuters vallning. Men det är lärorikt att se andra och hundarna orkar inte heller så jättelånga pass åt gången.
 
Söt-valpis!
 
 
Varmt på eftermiddagen tyckte Lyra!
 
Paula visar smarta övningar för att få till höger/vänster och fram.
 
I måndags var jag och spårade med Emmelie och Hyzz. För våra hundar blev det ängsspår och Lyra var så jäkla bra, bästa gången hittills!!! Hon spårade snyggt och noga, tog alla vinklar (inkl en spetsvinkel för första gången) och plockade glatt upp samtliga fem pinnar som låg i spåret!!! Lycka!!!! Cobie fick ett litet skogsspår som han tog bra till en början, tills han var tvungen att ta en bajspaus...sedan glömde han bort vad han skulle göra, men jag hjälpte honom de sista metrarna till slutbelöningen så det blev bra. Nästa gång ska jag försöka hitta lite mer fuktig skogsmark och låta spåret ligga några minuter längre, så kanske det blir enklare att följa.
 
 
 
 
 
 
Vad skulle man göra utan silverduken??
 
Happy dog!
 
I går påbörjade jag projekt slalom med valpis. Har funderat på vilken metod jag ska använda. Med Lyra började jag med allémetoden men när pinnarna var nästan på rätt plats som ett slalom så tog det tvärstopp och hon fattade inget. Då ökade jag avståndet lite och la samtidigt jag på bågar för att göra det tydligt. Det var klurigt för henne, hon hoppade mest över alla bågarna...så jag fick sätta trippla bågar så att det blev som en vägg så att hon inte kunde hoppa. Det gjorde sugen och det blev bra till slut. Hade tänkt att kanske använda en annan metod med Cobie, dels för att inte hamna i samma problem men också för att utveckla mig själv... Men jag gillar allén så jag börjar ändå med den. Får se om jag ombestämmer mig senare eller eventuellt kör flera metoder parallellt....
 
 
/Cissi

Sol och träning

Soligt och somrigt, och en del hundträning på det! I kväll blir det spårträning igen, tjoho!
 
 
Fredagseftermiddag på brukshundklubben. Lite vila i skuggan mellan träningspassen var skönt tyckte Lyra.
 
Träning med valpen resulterar nästan alltid med blod på något ställe... Lilla krokodilen!
 
Ett hugg i baken är ju trevligt...
 
Tömde frysen och gjorde en massa smarrigt träningsgodis. Hundarna gillar det och framförallt innehåller de inte en massa tillsatser som köpegodis eller köttbullar/korv, vilket känns bra.
 
Slurp!?
 
Cobie provar hammocken....hjelp den gungar!
 
Kvällspromenad på golfbanan med de vuxna hundarna. Det var länge sedan vi var här, det är ju golfare där hela tiden nu på sommaren. Men efter en lite blöt dag håller de sig borta...
 
 
 
 
 
 
Söndagsträning på en helt tom brukshundklubb. Lyra fick träna runda kon och fritt följ till musik. Valpis fick agilityträning och träna på att sitta uppbunden (blä tyckte han om det, men för mig är det viktigt att de ska kunna sånt).
 
Nöjd hund.
 
 
Gjorde klart mina alliumbollar till rabatten i går. Har gjort bollar av hönsnät och sprayat dem lila. Sedan hjälpte Micke mig att kapa armeringsjärn och fästa bollarna. Lyser upp lite i rabatten när det mesta har blommat ut.  
 
 
 
I går skördades första potatisen. Lite små än så länge, men jättegoda!!
 
Blåbären är på gång i skogen också, dags att ge sig ut och plocka snart för att fylla frysen!
 
Hittade även lite annat gott på kvällspromenaden...
 
I morse var det premiär för nya Citybanan för pendeltågen! Stockholms central har fått en ny perrong "Stockholm City" och nu går tåget även till nya stationen "Stockholm Odenplan" vid mitt jobb! Det förkortar resvägen till jobbet en del och jag slipper byta till tunnelbanan. Dock kommer jag att sakna att varje morgon se den vackra vyn över stan när man kommer in med tåget, eftersom resan nu går i en tunnel... :(
 
 
/Cissi

Mest bilder...

En vecka kvar till semestern nu! Inte för att det händer ngt särskilt då direkt, men det ska bli lite skönt att kanske sova lite längre på mornarna i alla fall (om valpis tillåter det....).
 
Lite hundträning blir det ju också såklart. Men kanske lite mindre än vad jag hoppats på, eftersom Cobie lyckats ha av BÅDA huggtänderna i överkäken...och de har gått av så högt upp att pulpan syns och det därmed finns risk att det blir infektion som går rakt upp i tandbenet... Så i tisdags var vi på Haninge djurklinik och visade upp det, och fick remiss för operation den 21 juli, för tandstumparna måste bort så att de nya kan komma ut. Typiskt nog skulle vi ha åkt till Strängnäs på lydnadsläger just den dagen, men det går inte nu. Han kommer ju att vara sövd och säkert må lite konstigt på eftermiddagen, så det blir väl hem och vila istället. Förhoppningsvis kan vi komma iväg dagen efter istället, vill ju iväg och träna med Lyra (och Cobie får följa med och vila i bur...) och hänga med träningsvännerna!
 
 
Första besöket för den här hos veterinären...
 
Duktig hund visade upp sina tänder och var uppe på bordet.
 
 
I går blev det lyxfrukost på Greasy Spoon bredvid jobbet, med några arbetskamrater som ska gå på ledighet. Inte helt fel att trycka i sig ett lass med pancakes med blåbär, och ricottaost med pistagenötter, slurpigt!!
 
 
För övrigt njuter jag av promenader i skogen och i våra vackra omgivningar på kvällarna. Nu är verkligen en fin tid med all grönska! Har varit iväg några gånger bara med Cobie, men glömmer ofta att ta enskilda promenixer bara med honom... Det är så lätt att ta med sig alla tre när man går ut. Måste blir bättre på det...
 
 
När det bara är vi två på promenaderna kan man ju faktiskt träna lite också, typ på att vara lös och ta kontakt. Duktig valp!
 
 
 
Snygghunden.
 
 
 
Smakar blåbär.
 
Snart är kantarellerna här!
 
 
 
 
 
 
I onsdags var sista gången på valpkursen. Vi fick träna på att sätta dem och gå fram och hälsa på en annan person, jättejättesvårt tyckte Cobie....Varför sitta kvar när man kan gå fram? Sedan skulle vi gå förbi varandra utan att få fnatt...hmm. Måste träna MYCKET mer på hundmöten! Jag är i alla fall nöjd med kursen och med valet att gå en helt vanlig valpkurs utan någon tävlingsinriktning. Det är så lätt att bli stressad över alla moment man ska träna in och så glömmer man de grundläggande vardagsgrejerna... För oss har det varit superbra att bara socialträna, passivitetsträna och hänga med andra valpar utan att få leka. Tävlingsträningen kan man göra på sidan om.
 
 
 
 
Den här middagsutsikten är faktiskt inte helt fel. Så skönt att bara sitta på en sten och se hundarna njuta av vattnet.  
 
Fortfarande lite skeptisk mot det här vattnet....men det kommer väl. Bättre skeptisk än galen antar jag.
 
 
 
 
 
I dag har de här två varit med mig inne i stan, vi tog en paus i Vanadisparken och tränade lite sitt och ligg stanna kvar....Duktig Cobie som klarade flera sekunder, och duktig Lyra som inte försökte äta upp valpis! Alla nöjda.
 
Rissie och Cobie.
 
Såhär kan man ju också sova. Han släpade dit den själv. Mjukt och skönt.
 
/Cissi

I spårskogen

I går kväll blev det spårträning igen tillsammans med Emelie och Hyzz. Två timmar innan vi skulle ses började det dock att åska och ösregna....och stackars Lyra sprang runt inne och flämtade och skakade. :( Tog in Cobie i köket och tränade lite target och pallen, så att han inte skulle se den där rädda storasystern. Han var hur cool som helst, mest fundersam över vad som mullrade. Vore verkligen jättetrist om han också blir rädd, det kommer att bli en stor utmaning att han inte ska påverkas av henne....!
 
Nåväl, åskan gick över och spår var en perfekt aktivitet för att få Lyra på andra tankar, men vi ändrade planerna från ängsspår till skogsspår istället för att slippa ev återkommande regn. Lyra fick ett ca 500 m spår med sju vinklar, 5 pinnar, 1 leksak och 1 godisburk. Rissie fick följa med lös när vi skulle gå spåret. Dels för att hon också skulle få lite motion men också för att se ifall Lyra skulle koncentrera sig lite mer och markera/plocka upp pinnarna bättre än vad hon brukar. Hon går ju oftast helt rätt i spåret men stannar inte alltid och plockar upp pinnarna som jag vill. Och faktiskt så tycker jag att konkurrensen hjälpte, hon hade en lite annan och bestämd attityd i både spårarbetet och vid pinnarna, och var också mer mottaglig för att få belöning vid varje markering (annars brukar hon snabbt vilja vidare) då även Rissie fick lite belöning där. Lyckat alltså! Det enda är att jag behöver hitta någon bättre slutbelöning, hon har inte riktigt ngt hon går igång på särskilt mycket, och har jag t ex en burk mat i slutet så tar hon spåret slarvigt och för fort....Får fundera vidare.
 
Även Cobie fick ett litet spår, egentligen det första riktiga för honom. Jag testade ju i förra veckan att lägga ett näringsspår (lägga en matkula i varje fotsteg typ med 20 cm mellanrum, men det blev mest förvirrat och ett evigt letande, inget spår. Jag gjorde väl fel antagligen, har inte testat sånt förut. Men den här gången fick Emelie hålla i honom och så gick jag rakt ut i skogen ca 40 meter med en skojig leksak och även middagen i en burk. Han skrek/pep typ hela tiden när jag försvann, så han blev alltså rätt taggad! Sedan gick jag tillbaka och så tog vi spåret i stort sett på en gång, alltså bara några få minuters liggtid. Han började riktigt fint men kom lite på sidan efter ett tag och när jag stannade hittade han tillbaka men började då bakspåra tillbaka mot början. Så där fick jag sätta tillbaka honom och då var han på banan igen och spårade faktiskt hela vägen till slutet där maten var en perfekt belöning, och så lite lek efter det! Nästa gång ska jag tänka på att gå kortare steg (jag med mina långa ben älgade nog iväg med för stora kliv och då blir det ju svårt) så ska jag se om det blir någon skillnad. Det ska bli så spännande att följa hans utveckling framåt!!!
 
Emelie tog några fina bilder på mig och Lyra i spåret, och Rissie som hängde på i närheten hela tiden.
 
 
 
Rissie fick också godis vid varje markering som Lyra gjorde. Helt plötsligt var då belöningarna lite mer värda.
 
 
En boll i spåret, tjoho!!
 
 
 
Någon som spanar...
 
 
 
Emelie och Hyzz efter duktigt spårarbete.
 
Cobie fick vara lös en stund med snälla Hyzz. Den lilla valpen var som en liten iller på honom, rätt jobbig faktiskt...men han fick aldrig någon tillsägelse av den tålmodiga kompisen.
 
 
 
Testade att kalla in honom när det var som roligast...första gången funkade det inte, men sen kom han faktiskt till mig och valde bort Hyzz, tjohooo!!
  
Snygga grabbbar!
 
 
/Cissi

Skärgårdscup

Den här helgen har gått i lydnadens tecken, då jag och hundarna har hängt på den årliga Skärgårdscupen på min hemmaklubb Nynäshamns BK. I år var det 10-årsjubileum för cupen, och tyvärr även sista året den arrangerades (efter ett beslut från styrelsen, då man anser att det är för tungt att rodda ihop).
 
Det var väldigt skönt att inte tävla, utan bara mingla runt och titta på fina ekipage och vänner inne på planerna. Jag passade på att ta ut Lyra några gånger och träna fokus och fritt följ i den lite röriga miljön mellan alla planer och såklart fick Cobie vara med för att se och lära! :) Han fick träffa flera jättesnälla hundar och gosa med många människor, träna lite kontaktövningar och på att sitta still när det var prisutdelning. Speakern som pratade väldigt högt i högtalarna brydde han sig inte det minsta om, och sov duktigt i bilen i flera perioder. Det roligaste för honom var nog att träffa Gilla, Lenas jämngamla border collie, som man kunde brottas med hur länge som helst!! Och ännu bättre var att hennes kullsyster Jossan faktiskt bodde hemma hos oss fredag-söndag tillsammans med border collies Biggles, kelpien Hesslan och såklart matte Anne-Li!! Oj va roligt de hade ihop Cobie och Jossan!! Det var inte helt enkelt att gå på morgonpromenad med dessa två valpar som skulle klänga på varandra hela tiden, Lyra och Hesslan i koppel, och Rissie och Biggles lösa... Vilket gäng! :) Men jättemysigt!
 
Båda dagarna var jag funktionär några timmar och var skrivare i klass 1. Det är verkligen en rolig uppgift att stå bredvid domaren och komma nära ekipagen, se samma sak som domaren, och skriva ner kommentarer och betyg. Självklart passar man ju på att i sitt eget huvud också "bakdöma" dvs sätta egna kommentarer och betyg, och sedan jämföra med domarens... Det är inte alltid vi är överens, haha! Jag hade glädjen att ha en väldigt pratsam och glad domare så det blev kul diskussioner och tiden gick fort.
 
Roligt var också att Lyras brorsa Lasses ägare, Heli och Veli-Matti, råkade vara i Stockholm den här helgen och kom förbi tävlingen och hängde med oss i några timmar! Inga hundar var med, men roligt att ses ändå såklart, det blir ju inte så ofta man ses. Och moment och regler skiljer sig en del åt från Finland så det är kul att jämföra och diskutera.
 
Ja, efter en sån här helg så blir man ju tränings- och tävlingssugen! Så det är tur att vi snart ska iväg på läger med lite lydnadsvänner, och får träna hur mycket som helst!!
 
I kväll blir det spårträning och jag tror minsann att lillvalpen ska få gå sitt andra spår! Denna gång ska jag testa en annan teknik än förra gången (då la jag godisspår, som han inte fattade mkt av, blev bara en massa snurrande och virrande, och inte heller jag förstod särskilt mkt....). I natt väckte han mig för övrigt både vid 02 och sedan igen vid 05 för att han var nödig (och säkert hungrig), jättekul verkligen... Han har ju sovit bra i några veckor nu, hoppas att detta var en engångsföreteelse...
 
 
Valpen Jossan hemma hos oss, jättesöt!
 
Biggles, Hesslan och Jossan.
 
Lördag morgon på Skärgårdscupen, lite mulet och blåsigt. Söndagen bjöd dock på strålande sol och nästan lite för varmt.
 
Cobie och Gilla säger hej.
 
...och Vixi fick vara med.
 
Gamla Hesslan 13,5 år var väldigt snäll (även om det kanske inte ser ut som det på bilden, haha).
 
Fångad!
 
När en kelpie blir gammal växer det ut en ny från sidan?
 
Ung och gammal.
 
 
 
I väntan på prisutdelning...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På lördagkvällen skippade jag cupfesten, hängde med Micke och tog en skogspromenad med de här två istället...
 
 
Provade klövjeväskan som vi har till låns, utan vikter i. Den satt bra och hon verkade mer nöjd än med den andra.
 
Den orädda valpen har hittat ett kul ställe, gungstolen!
 
 
 
Söndagen på cupen i finväder. Vi tittar på finalerna.
 
Prispallen för lagtävlingen!
 
Jag och min valp. Foto: Heli.
 
Hejdå cupen! Hoppas vi ses igen längre fram. En fin funktionärströja fick jag som minne iaf.
 
Kvällslek. Valpen var hur pigg och jobbig som helst efter att ha skött sig så fint under helgen och varit väldigt sömnig hela söndagen...
 
 
/Cissi
RSS 2.0