Taggad agilityhund!

Jobbterminen har knappt börjat och dagarna är knökfulla med möten, aktiviteter och planering, hinner inte med!!! Och på det så läggs en massa osäkerhet, förändringar och funderingar på hur det ska bli framöver. Blir säkert bra tids nog men just nu är det lite körigt minst sagt.
 
I dag har jag hållit i utbildning för att få fram nya processcoacher på jobbet och några lokalavdelningar, man blir lite slut i huvudet efter en sådan dag. Då passade det utmärkt att åka till bästa Annica Aller för några timmars agilityträning tillsammans med Pia och supersnabba kelpien Lexie!! Vi fick en härlig och solig kväll med riktigt grymt bra träning, så skoj!!! Lyra var riktigt taggad, dels går hon igång lite på att Lexie är så himla übertaggad, men det verkar även som att träningen med våra starter börjar ge resultat i attityden!
 
För kanske ett år sedan eller om det var tidigt i våras (kommer inte ihåg) så kämpade jag med att Lyra låste sig totalt när jag la ner henne inför start. Hon liksom stängde av mig och fastnade med tanken på det första hindret (i bästa fall, annars på nästkommande hinder...). Blicken var helt tom och kroppen spänd. Men det gick inte att starta henne i den attityden då allt bara blev fel och konstigt i banan, man behöver ju lixom vara ett team där inne och det är svårt när hon stänger av mig!! Så Annica föreslog att jag skulle göra något peppigt med henne i starten istället, och jag valde att sätta henne med kommandot "skall", vilket gav goda resultat ett tag. När hon skäller använder hon hela sin kropp vilket gjorde att hon blev tvungen att släppa spänningarna.
 
Men det där höll bara en tid och sedan kom det tillbaka. Dessutom så gav det nog inte jättebra resultat i själva banan ändå. Så då kom Annica med idén om att vi skulle trixa lite istället och mitt i detta köra en flygande start rakt in i banan. Inte helt lätt för mig att först leka och busa för att sedan skrika "FRAMFRAMFRAM" och själv försöka springa ikapp henne till nästa hinder, puh. Men nu har jag tränat så ett bra tag, Lyra har fått backa, rulla, snurra, skälla eller göra något annat skoj och mitt i detta så starar vi ihop (och jag får springa som f-n för att hinna med...!). På senaste tävlingen gjorde jag två lyckade starter där jag höll i henne, peppade, och vi rusade in ihop. Och i dag visade hon ÄNTLIGEN riktigt fina resultat på banträning!!! Hon var riktigt taggad och tog verkligen trixen (ibland låser hon sig och vill inte trixa när det är agilityhinder där), hon försökte tjuva in på banan och efter några gånger kunde jag till och med sätta henne i skall, smyga lite skojsigt bort mot starten (jag vill ju ändå gärna ha liite försprång) och sedan iväg!! Och vilken fin attityd, oavsett om vi gjorde om några hinder i banan!! Tjohoooo!!!! Vi var så happy allihopa, både två- och fyrbenta!
 
Det ska bli spännande att se hur attityden är i morgon när vi ska tävla klubbmästerskap och det blir lite mer tävlingslikt. Så himla bra träning och avstämning!!
 
En annan sak som vi pratade lite om på träningen var att hur nyttigt och lärorikt det är att ha en hund i agilityn som inte är alltför lätt, en hund som inte gör rätt om man själv inte gör helt rätt. En hund som inte är särskilt bussig och förlåtande utan inte tar hindrena om man inte handlar korrekt, vrider man sig fel så blir det fel. Jag har alltid tänkt att det skulle vara så skönt och lärorikt med en bussig hund som hoppade allt, oavsett om man själv inte var så bra på handling, att man kunde koncentrera sig på sig själv och sin egen teknik om man hade en sådan hund som man visste tog hindrena ändå. Men nu inser jag ju att det är ju inte alls någon fördel att ha det så! För hur ska man då någonsin veta vad man gjort rätt eller fel, när hunden ändå hoppar och räddar situationen oavsett?? Då kan man ju aldrig slipa på detaljerna och märka skillnader i hur man vrider t ex en arm/axel. Och hur svårt måste det inte då bli när man får nästa hund som kanske inte alls är så bussig, och när man då inte kan handla egentligen? Denna diskussion var för mig en riktig aha-upplevelse och det känns så bra att ha det med sig framöver, istället för att gå runt och sukta efter en sån där bussig hund... :) 
 
För övrigt känns det som väldigt mycket agility helt plötsligt, trots att det kändes så avlägset i början av sommaren. Nu har jag råkat hamna med i hemmaklubbens agilitykommitté och vi har redan haft några möten och planerar för fullt! Fick även frågan från en annan klubb om jag var intresserad av att bli agilityinstruktör...hjälp! Vi får väl se hur det blir med den saken, men eventuellt ska jag i alla fall gå med som hjälpinstruktör en termin för att känna på lite innan jag hoppar på någon utbildning. Spännande! 
 
Nu är det sovdags för i morgon är en ny utbildningsdag att ta hand om...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi 

Regnkväll

Undrar om det här var de sista sommardagarna? Så varm och skön helg!! Och just nu öser regnet ner...
 
 
Varmt på åkern i lördags.
 
 
 
 
 
 
 
 
Den årliga kräftskivan med ett gäng fd grannar. Vi firade faktiskt 15 års jubileum i år! 
 
 
 
 
 
 
I dag tog jag fram motorsågen, sticksågen och skruvdragaren. Letade upp ett gäng gamla brädor som bara låg och skräpade, och en låda udda skruvar...
 
 
 
 
Så nu finns det en stor kompost för trädgårdsavfall!
 
 
/Cissi 

Sommar igen!

Fyra dagar ute på Marholmen och två olika konferenser. Bra dagar som gav lite mer tydlighet om vart vi är på väg. Men fortfarande känns det rätt så förvirrande och man är lite som i ett vakuum med ny ledning och förändringar bland cheferna. Blir väl bra så småningom.
 
Augusti är verkligen en fantastisk tid där ute på Marholmen och jag ångrar lite att jag inte tog med hundarna denna gång för att kunna njuta ännu mer av promenader i det fina vädret. Särskilt som en av deltagarna vid första konferensen hade med sin sina två hundar och som visade sig vara KELPIES!! Då saknade jag dem där hemma. Men de har haft bra hemma hos mamma som fått rå om dem ordentligt, man får passa på när de är i Sverige....
 
Nu ser jag fram emot en kul helg med hundträning, kräftskiva och eventuellt tävling i Freestyle och HTM (om jag känner för det och hinner få ihop de nya delarna i programmen)! Och förhoppningsvis finväder och hojkörning!! Det har ju typ blivit sommar igen, hoppas att det håller i sig!!!
 
 
Konferens 1, våra arbetsmiljö- och avtalsansvariga ombudsmän från hela landet...
 
 
Utsikt från hotellrummets balkong, inte helt fel att vakna upp till...
 
 
På lunchpromenad...
 
 
Konferens 2, alla chefer från landet och förbundskontoret. Viktiga och bra dagar!
 
 
När man ser en sån här gräsmatta blir man ju bara såå träningssugen! Här har jag haft en hel del bra pass med hundarna, inte denna gång tyvärr.
 
 
Teambuilding i skogen.
 
 
När jag skulle hämta hem hundarna fick jag veta att Lyra fastnat en aning för den nya klockan, som varje timme låter som en fågel (finns tolv olika ljud, en för varje timme).
 
 
Tydligt VÄLDIGT spännande!!
 
 
Alltså, hur kan alla fåglar få plats där inne?
 
 
Blicken av besatthet...
 
 
En sån här kommer INTE hem till oss.
 
 
/Cissi

Blött

Regn regn regn. Idag har det regnat nästa hela dagen. Hade velat köra hoj och vara ute på tomten, men det har mest blivit inomhusaktiviteter. Till slut tog dock träningssuget över så när Micke åkte iväg för att jobba drog vi övriga till brukshundklubben. Det blev några sköna timmar i regnet med freestyle och lite agility, glada hundar och nöjd matte!
 
I går var det desto finare väder när jag befann mig på Tyresö brukshundklubb nästan hela dagen! Det var ungdoms-SM i en massa olika hundsportgrenar och jag hjälpte Skarpnäcks Hundungdom med freestyle & HTM-tävlingarna genom att sköta musiken. Så skoj och inspirerande att se så många duktiga ungdomar och hundar i alla klasserna!!
 
Nu väntar en fulltecknad arbetsvecka med konferenser på Marholmen. Hundarna får bo borta i fyra dagar, och jag kommer troligtvis få abstinens efter dem. :( Dessutom borde jag ägna all vaken tid till att försöka sätta våra freestyle- och HTM-program som jag gjort om men inte riktigt hunnit klart med! I värsta fall får jag hoppa över tävlingen på söndag om vi inte hinner få till det tillräckligt bra. Jag är liksom lite velig kring hur jag vill ha programmen!
 
 
Garaget har fått hyllor.
 
 
Och verktygstavlor!
 
 
Ungdoms-SM.
 
 
Speaker och DJ-tältet. Alla skivor är provlyssnade, vi är klara att starta!
 
 
 
 
 
 
En regnig brukshundklubb, inte många på plats...
 
 
Paus för att tänka igenom programmet....
 
 
/Cissi 

Vardag

Även fast semester är det bästa så är det ju lite skönt med vardag och rutiner också, tycker jag. Sömn och mat blir bättre. Och träningen blir mer strukturerad, både min egen och hundarnas.
 
I går blev det ett jättebra lydnadspass tillsammans med Jenny, Lyra var så glad och duktig!! I dag blev det löpning för mig på morgonen och på kvällen ett blandat pass med hundarna, både agility, lydnad och tricks. Och för typ första gången lyckades jag få Lyra att KAMPA direkt efter att hon hoppat, wohoo!! Vill verkligen kunna ha den belöningen men det brukar inte funka.
 
Nu är det genomtänkt kvalitetsträning som gäller de kommande veckorna, har tävling i lydnad, freestyle, HTM och och en debut i agility hoppklass 2 att se fram emot!!!! De flesta av dem är bara för träning men vill ändå få till bra starter.
 
 
Nu ska det springas! 3,5 km hann jag innan knät sa ifrån. Andra dagar går det bättre. Jaja, lite träning är bättre än ingen.
 
 
Bland det bästa med sensommaren/hösten är när man kan gå på åkrarna!!! Härliga ytor!
 
 
Pausar agilityträningen med gruppmoment mitt på planen. Riktigt bra störning med gnällande/skällande schäfrar på planen bredvid och ljud från skjutbanan!
 
 
Fin kväll på bruksan med möte, träning och regnbåge!
 
 
/Cissi

Hundhelg

Ledigheten är slut, nu är det tillbaka till rutiner och vardag. Hösten känns som ett ganska oskrivet blad, ska göra mitt bästa för att den blir så bra som jag vill ha den. 
 
Helgen har varit full av hundiga aktiviteter. I lördags var jag och hundarna på Solvalla travbana och hjälpte till på den populära Djurens helg! Många besökare, olika slags djur (hästar, kor, getter, kamel, kattutställning, hundar med m), tävlingar, konsert, tivoli och prova på-aktiviteter!! Svenska Brukshundklubben hade en stor del där det var uppvisningar i olika grenar men framförallt prova på för besökarna med sina hundar. Jag höll till i freestyleringen tillsammans med Embla och Kerstin. Vi visade upp våra program och en massa tricks och pratade med många intresserade besökare som ville ha tips till sin egen hundträning och fick träffa många trevliga hundar. Superkul dag!!!!
 
På kvällen blev det hojkörning och en sen grillning på altanen med Micke. Det är så mysigt när det är mörkt och man kan tända upp med en massa ljus på kvällen ute! Tyvärr började det att regna så det blev ingen långsittning....
 
I går var det agilitytävling på Haninge BK, nära och bra. Två agilitylopp och ett hopplopp. Min tanke med dessa starter var att kolla av om RC-träningen gett något resultat i Lyras attityd/säkerhet. På senaste tävlingen ville hon inte gå upp på balansbommen och var allmänt osäker. Efter det började jag ju ändra träningssätt på just dessa hinder och träningarna har blivit glada, peppiga och Lyra har galopperat över bommen, härligt! Så nu var det dags att kolla om detta förändrat beteendet på tävlingsplanen, om vi var på rätt väg.
 
Tyvärr var så inte fallet. På första agilityloppet stannade hon just vid balansbommen och trots en massa påhejning från mig så vägrade hon gå upp på den... så vi sprang till slut förbi och körde klart. Jag, besviken och Lyra ganska låg. :( 
 
Vid nästa lopp hade jag en tydlig plan. Jag frågade domaren i förväg om det var ok att jag lyfte upp Lyra på bommen ifall hon skulle vägra igen (vilket det var, om jag gjorde det på ett schysst sätt såklart). Vill ju liksom inte att det ska bli en grej att hon inte vågar gå upp på den! Dessutom så tog jag hjälp av Jenny och Tage innan start för att få upp attityden lite. Lyra tycker att fluffiga pudel-Tage är allmänt störig så när han är i närheten blir hon alltid lite spänd och skulle nog helst vilja säga till honom på skarpen om man säger så... Så jag bad Jenny hålla Tage nära oss och liksom reta upp Lyra lite (på avstånd), för att hon skulle släppa loss lite och glömma osäkerhetskänslan. Kanske en lite annorlunda uppvärmning men det kändes rätt bra! Följande lopp började mkt mer avslappnat och glatt, och visst så stannade hon vid balansbommen även då, men hon valde faktiskt till slut att kliva upp på den och på något sätt växte hon med det, för efter det gick hon jättefint!! Till näst sista hindret som var gungbrädan som hon vägrade gå upp på...men då lyfte jag upp henne försiktigt, klappade om henne och lät henne göra den och sedan gick vi GLATT i mål!!! Nöjd med min plan och med en happy dog som jag lyckades stötta hela vägen!!
 
Sista loppet var ett hopplopp, dvs utan balanshinder, och de brukar alltid gå bättre och ha mer flyt. Där är vi ju redan uppflyttade till nästa klass egentligen men har fortsatt tävla i klass 1 ändå. Så resultatet spelade ingen som helst roll. Vi gjorde samma uppvärmning med lite Tage-retning och sedan en flygande start in i slalomet. Hon slarvade lite och missade sista slalompinnen men jag sprang vidare för glatta livet och körde klart banan med en glad hund! Det var ett litet klurigt parti med flera byten som jag schabblade bort lite själv men vi jobbade upp oss efter det och jag är riktigt nöjd med känslan!
 
Det var en riktigt bra avstämning för att konstatera att träningen med balanshindrena INTE gett den efterlängtade effekten jag velat ha... Nu tror jag faktiskt att jag kliver upp i nästa klass i Hopp och struntar i att tävla agilitylopp, och bara kör hoppklass. Ev fortsätter vi med RC-träningen och om väldigt väldigt länge testar en agilitybana för att se hur det går...
 
Stort tack Jenny för sällsis och hjälp med uppvärmningen, Tage - dagens hjälte! :)
 
Solvalla! Köerna till entrén var låååång och det var mycket folk på plats. Här har det inte hunnit komma så många än.
 
 
Embla och Svea har lite uppvisning.
 
 
Rissie ryckte in många gånger och var perfekt att visa tricks med och jag kunde förklara hur man skulle gå tillväga steg för steg. För övrigt låg hon och chillade...
 
 
Glad hund! Vi körde vårt program flera gånger och sedan satte vi även på lite random musik och bara lekte/trixade inne i ringen. Superkul, men oj va trötta hundarna blev!
 
 
Klädsel för dagen.
 
 
Kvällskörning med koner på lördagen. Nyttigt.
 
 
 
 
Augustikvällar är mysigt när man kan tända ljus och slingor hemma!
 
 
Agilityhunden var nöjd på slutet.
 
 
Efter det tog vi en kvällspromenad i skogen hemma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett av Lyras favoritställen hemma. Här har man bra uppsikt över kastanjen och granen, där ekorrarna bor...Hon kan sitta där i timtal.
 
 
Ännu en ny grind är skapad av Micke! Nu kan vi ha hundarna lösa och med i garaget om man vill, eller låsa in en bil där vi sedan ska ha en carport. Jättebra!
 
 
/Cissi

Hösten är här?

Sista semesterveckan kom hösten, alldeles för tidigt! Mycket kallare och blåsigare. Inga frukostar på altanen och jag funderar på om man kan packa in linnen och korta shorts redan?! Hoppas värmen kommer tillbaka, jag är INTE klar med sommaren än!!
 
Vi har pysslat hemma med främst insidan av garaget, övningskört på hojen, tränat hundarna och haft lite fika-, lunch- och middagsgäster de senaste dagarna. Nu är det bara några semesterdagar kvar, men jag känner mig inte färdig för jobbet än, vill ha mer ledighet! Får försöka utnyttja kommande dagar till max.
 
I kväll blir det freestyleträning med ett duktig gäng inför en kommande uppvisning i december (och vi har massa nya trix som vi måste lära in tills dess, har kommit en liten bit på vägen...), ska bli skoj och hoppas att få en liten inspirationskick! Har försökt fundera på utveckling av vårt tävlingsprogram men inte riktigt hittat något bra. Tänkte tävla med vårt nuvarande klass 2-program i slutet av augusti och i mitten av oktober, även fast vi redan är uppflyttade. Behöver verkligen förändra några delar för att få till dem på tävling, och kunna bygga vidare till klass 3, klurigt är det!
 
Har också börjat träna in fotposition på högersidan om mig, inte helt lätt med en hund som redan från valpträningen alltid varit på min vänstra sida...men nu behöver vi komplettera om vi ska kunna starta Avancerad klass i rallyn och även i HTM. Kul med utmaningar!
 
 
På promenad bland blåklint, fint!
 
 
 
 
Nyfixade naglar hos Kristina, nöjd som vanligt! Det firades med lite agilityträning på klubben!
 
 
Micke har byggt en grind av gammalt spillvirke, väldigt skönt att äntligen ha det, istället för kompostgaller.
 
 
Fint va!
 
 
 
Jag har byggt en liten (inte helt rak...) mur och försöker så lite gräs uppepå. Tanken är att man ska kunna sitta på en bänk uppe på gräset och njuta av solen. En klematis är planterad vid spaljén och ska blomma när övriga blommor runtomkring har blommat klart.
 
 
Ett av våra källarrum så ganska trist ut, det blir ju fukt där inne vilket gör väggarna fula med tiden, så nu var det dags att snygga till det...
 
 
Aningen bättre va?!
 
 
Gott till fikagäster...med lite nutella såklart.
 
 
Finaste ungarna Estrid och Elsa var över på lunch med familjen. Det blev även provsittning på min hoj.
 
 
Insidan av garaget börjar ta form. Alla väggskivor är uppe, vi har spacklat, målat och Micke har byggt en arbetsbänk.
 
 
 
 
Nu ska det byggas hyllor, sättas upp verktygstavlor och sättas upp tak. Det kommer att bli så bra!
 
/Cissi

Vallning på agendan

Har tillbringat helgen ute på Kungsberga/Färingsö tillsammans med ett gäng fina kelpies och deras ägare på vallningsläger för Paula Zieger, en ny trevlig bekantskap! Det var lärorika dagar där jag fick flera bra konkreta övningar att jobba vidare på.
 
I lördags var Lyra lite okontrollerbar och gjorde mest en massa rusningar runt fåren till en början... Kanske för att vi inte vallat sedan i vintras, men hon hade börjat göra så redan då. Hon är snäll mot fåren och går absolut inte på dem, men det är inte ok att skälla och rusa. Så nu blev det långlina på och vi fick träna fösning där jag skulle bli bättre på att läsa fåren och styra Lyra i tid till höger/vänster. Svårt och väldigt uttröttande! Hon visade dock upp en riktigt fin attityd och stort fokus mot fåren, riktigt kul att se!
 
I dag blev det cirkelträning, vi fick börja träna in att cirkla runt fåren. Även här är det ju mig det hänger på, är jag på rätt ställe så blir det ju bra, annars inte...att det ska vara så svårt att göra rätt!!
 
Det var bra och inspirerande dagar, kul att titta på de som tränade inför vallprov och på andra som hade samma eller helt andra problem som vi. Paula var så tydlig och lätt att förstå, hoppas verkligen att hon kommer upp från Skåne snart igen!!
 
 
Vår camp vid hagarna.
 
 
Bästa!!
 
 
De som tränade inför vallprov var i stor hage, vi andra tittade på...
 
 
Flyttning av får över vägen.
 
 
Kristina och Lyras syrra Lexi.
 
 
Trött Lexi....
 
 
Vi tränar fösning.
 
 
 
 
Lycka med en valp att gosa med!!!
 
 
 
 
 
 
Hangaround.
 
 
Trevlig grillmiddag på gården. Foto: Paula 
 
 
Tältet kom till användning igen! Vi sov i ena fårhagen (utan får dårå). 
 
 
/Cissi 

Norgeresan!

Hemma igen efter några riktigt fina dagar i Norge. Här nedan kommer en liten roadbook.
 
 
Dag 1
 
Första dagen blev en ganska lång tur. Tanken var att hitta någon bra plats att tälta på på den svenska sidan, men vi körde och körde och hittade inget...så till slut var vi i Norge och Drammen! Då började vi inse att det inte skulle dyka upp den där perfekta lugna fina platsen vi sökte efter, så vi googlade fram Drammens camping och rullade in där en halvtimme innan stängning, kl 22.30... Det visade sig vara en riktigt fin plats och vår första natt tillsammans i tält och även på en camping var därmed gjord. Eller tja, jag har visserligen tillbringat några nätter i stugor på diverse campingar i samband med hundtävlingar/läger, men det är ju inte riktigt samma sak.   
 
 
 
 
Drammen by night.
 
 
Drammen camping, lugn och trevlig. Jag hade dock inte velat bo i villorna precis bredvid...
 
 
Det är bra att sova högt om det skulle komma något vilt djur på natten... Många spännande tältlösningar fick vi se under resan.
 
 
Dag 2
 
Vi vaknade upp till en väldigt vacker vy med vatten och berg, då visste vi inte hur mycket bättre och vackrare det skulle bli...
 
Vi körde längs med södra kusten mot okänt mål. Tyvärr regnade det rätt  mycket så vi körde förbi en del fina ställen som nog hade varit kul att titta närmare på om det hade varit vackert väder. I Lyngdal stannade vi till för att rasta hundarna då vi hittade en lång fin strand, som pga regnet var helt folktomt, perfekt! Härligt för dem att kunna sträcka ut och springa i sanden, och utsikten var det inget fel på heller! Efter det körde vi vidare och hittade fina Egenes camping i Flekkefjord. Vi körde dock aldrig in på själva campingen utan valde att slå upp tältet lite utanför precis vid vattnet. Vi var fyra sällskap som gjorde så, och vi hade ju mycket finare utsikt än campinggästerna! Efter lite middag på stormköket var det skönt att krypa in i tältet och sova några timmar med ett vattenfall som forsade i bakgrunden.
 
 
Frukostdags!
 
 
Fin utsikt från campingen!!
 
 
Regn, regn, regn....
 
 
Stranden i Lyngdal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vidare färd i regnet...
 
 
Många fina små byar längs med vägen.
 
 
Flekkefjord, Egenes camping. Låg rätt så vackert!!!
 
 
Utsikt från campingen.
 
 
Vi hittade en fin gräsplätt bredvid campingen...
 
 
Underbar utsikt!
 
 
 
 
Middagen klar!
 
 
 
 
 
 
 
Dag 3
 
Nu började resan in i landet och till de verkligt spännande områdena. Vi körde norrut med Lysebotn inställd på GPSen. Färden gick i varierande landskap och över berg som var helt fantastiska! Vattenfall överallt, lösa får längs med vägen och varierande landskap.
 
Strax innan Lysebotn stannade vi till vid Kjerag som är ett känt vandringställe där man kan ta sig tur bort till Kjeragbolten. Då vi hade med oss Rissie var inte vandring i bergen något alternativ eftersom hon inte skulle klara det, så vi valde att äta en födelsedagslunch för Micke på restaurangen och njuta av den häftiga utsikten istället. Därifrån var det en serpentinväg ner till färjeläget i Lysebotn. Förhoppningen var att komma med en färja ut på Lysefjorden samma dag och det lyckades vi med, efter ca 3 h väntande i hamnen (färjan gick bara två gånger per dag, kl 12 och 18). Att åka färja i fjordarna är verkligen ett måste när man är i Norge, det är verkligen fantastiskt!!! Vädret växlade och vi fick en del regn och dimma så tyvärr såg vi inte allt, t ex åkte vi förbi den där Kjeragbolten (en stor sten mellan två klippor) och även preikestolen, men av detta såg vi inte mycket... :( Men det var en otroligt fin tur ändå!
 
Vi anlände till Lauvik och körde vidare bort mot Stavanger. Under vägen letade vi efter någonstans att tälta men inte heller här hittade vi något lämpligt så efter lite letande på kvällskvisten hittade vi till slut Kongeparkens camping strax utanför Stavanger där det fanns gott om plats att sätta upp tält, laga mat och egen bröd på stormköket och ta en härlig dusch!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vissa får välkomnade oss när vi skulle stanna till och kolla på utsikten...
 
 
 
 
 
Uppe bland molnen!
 
 
 
Restaurangen i Kjerag.
 
En stor ordnad parkering, som kostade 150 kr oavsett om man bara ville stanna och titta eller göra en längre vandring. ..
 
 
Schysst utsikt.
 
 
Serpentinvägar ner till Lysebotn.
 
 
 
 
Födelsedagslunch!
 
 
 
 
Väldigt smal tunnel på väg ner, här ville man INTE få möte!!!
 
 
Lysefjorden.
 
 
 
I väntan på färjan.
 
Efter tre timmar kom den!
 
 
Lite grått och regnigt, men vackert ändå!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ankommer Lauvik.
 
 
Gott om utrymme på Kongeparkens camping!
 
 
Soppa och nygjort bröd blev en god middag!
 
 
Campingen by night.  
 
 
Dag 4
 
Följande dag körde vi från ett väldigt regnigt Stavanger upp mot Bergen. Vägen gick via öar och flera små bilfärjor där vi kunde njuta av en magisk utsikt. Det som var lite synd var att vi fick parkera på undre bildäck på alla färjor vilket gjorde att vi inte kunde sitta kvar i bilen utan blev tvungen att gå ur. Vi ville inte lämna hundarna i bilen utan tog såklart med dem, men de var inte tillåtna i salongen (där det fanns sittplatser och cafeteria) så vi fick stå ute i blåsten och ville vi se något var det små metalltrappor som gällde som var svåra för hundarna. Rissie fastnade lite i en av dessa trappor och fick en liten kloskada, men det läkte som tur var fort.
 
Dagens resmål var att ta sig till Sognefjorden, Norges längsta fjord och faktiskt världens näst längsta! Vi körde längs med den på norrsidan och det var, som de flesta vägar, helt fantastiskt!! Vattenfall, forsar, slingrande vägar, höga berg med snöbeklädda toppar och en utsikt som gjorde att man nästan tappade andan! Det tog liksom aldrig slut!!
 
Vi hamnade till slut i vackra Balestrand och hittade lite liten gullig camping vid vattnet. Som vanligt kom vi fram ganska sent, så det var bara att slå upp tältet, göra lite mat på stormköket och sedan gå och lägga sig. Ganska skönt och enkelt liv.
 
 
Morgonstund i Stavanger.
 
 
 
 
Vi borde ha räknat alla tunnlar vi åkte igenom, hur många som helst. Den längsta tunneln var 7,5 km!!!
 
 
Färden gick över öar från Stavanger till Bergen, fint.
 
 
Många färjeturer blev det. Smidigt.
 
 
Friskt!
 
 
Ännu en färja.
 
 
Hade det varit fint väder hade vi nog stannat i Bergen och promenerat lite, men det är inte lika skoj i regnet, så vi körde långsamt igenom stan istället....
 
 
Många broar....
 
 
Alltså. Den här utsikten.
 
 
Lunchpaus i Hordaland i SPÖREGN! Vi hittade som tur var denna lilla rastplats.
 
 
Rastning i Lavik.
 
 
 
Många fina små byar längs med fjorden.
 
 
Kyrkor fanns det gott om, väldigt fina sådana.
 
 
 
 
Campingen i Balestrand, liten och väldigt fin!
 
 
Helt okej utsikt....!
 
 
Hittade en liten fixad strand...
 
 
 
 
 
 
God natt! Det blev lite småkallt på nätterna. Jag borde ha tagit med några tunna täcken till hundarna, men våra tröjor och filtar fick duga...
 
  
Dag 5
 
Färden gick vidare längs med Sognefjorden och in i landet. Vi bestämde oss för att börja sikta hemåt, det tar ju ändå ett tag att komma hem.
 
Landskapet här var helt annat än det vi sett förut, mycket frodigare och många odlingar. Man odlade äpplen, päron, körsbär, potatis och hallon som vi såg, och var och varannan fastighet verkade vara bonde. Vi åkte och kollade på några fina stavkyrkor också, rätt speciella att se närmare på.
 
Allt efter vägen mot Sverige blev bergen lägre och snarare kullar, för att sedan till slut i stort sett försvinna. Vi körde längs med många fina sjöar, men det blev liksom inte alls lika vackert utan de där höga bergen.
 
Sista natten blev i Yttermalung. Vid 21-tiden rullade vi in i Yttermalungs camping för att fråga om plats, men rätt förvånade blev vi när ägaren verkade väldigt ointresserad av att ha oss där. Det är nog fullt, fick vi till svar, trots att vi såg hur mycket gräsmatteytor som helst!! På alla andra campingar vi varit på hade inställningen varit "såklart det finns plats för er, bara åk och kolla och slå upp tältet vart ni vill", men så var det inte här. Vi kunde ev få en liten trist plätt i ett hörn, men istället valde vi att åka därifrån och sätta upp tältet intill älven och vägen, funkade bra och var dessutom gratis. :)
 
 
Kyrka i Balestrand.
 
 
 
 
Väldigt grönt överallt!
 
 
 
 
 
Jag känner till ett annat Dragsvik i Finland, det finns visst flera...
 
 
Fler färjor!
 
 
Äppelodlingar längs med vägarna.
 
 
Stopp och rastning.
 
 
 
 
 
 
Kaupanger stavkyrka är från 1140 e.Kr.
 
 
 
 
 
 
Borgund Stavkyrka vid Laerdal, häftig!
 
 
Ehh...
 
 
 
 
Lunchpaus.
 
 
 
Sista natten i tält blev längs med vägen vid Yttermalung.
 
 
Precis intill älven.
 
Trött campinghund!
 
 
 
 
 
Dag 6
 
Sista dagen tog vi oss från Yttermalung och hem, en snabb färd utan några spännande vyer....
 
Det var denna resa, nu funderar vi på vilka ställen vi ska se nästa Norge-tur, det finns ju så mycket fint kvar! Tack Norge för denna gång!!!
 
 
/Cissi
RSS 2.0