Agilityhelg

Två arbetsveckor kvar, det känns helt okej att jobba när det ändå är rätt grått och trist ute. Kontoret är ganska tomt, en hel del är i Almedalen och många har gått på semester redan.
 
Helgen har mestadels spenderats på Tyresö Brukshundklubb tillsammans med ett trevligt gäng agilitynördar på kurs för min arbetskamrat Yvonne Ahlin. För min och Lyras del har det varit en hel del nyinlärning, utmanande och jättekul! Har lärt mig massor av nya ord och svängar, en del var riktigt klurigt!! Så nu har jag fyllt på agilityryggsäcken med ytterligare kunskaper som jag ska träna vidare på hemma, kul! Roligt var även att träffa Kylie, en systerdotter till Rissie, som gick på kursen tillsammans med sin lillmatte, såå duktiga ihop!!!
 
Eftersom kursen bara var halvdagar så har det hunnits med lite annat också. Middag hos mamma & pappa (som precis kommit hem från en fin resa i bl a Newport (USA)) och fick då även förmånen att umgås med Estrid & Elsa som sov över där. I går var mamma och jag iväg och besökte en helt otrolig trädgård då det var "Hela Sveriges trädgårdssöndag" och många hade "öppen trädgård" som man kunde åka runt och besöka. Mamma hade varit iväg och kollat på fina trädgårdar på flera ställen i Tyresö, men jag hängde på när hon skulle till ett ställe i närheten av oss. Bra att samla inspiration till vårt eget lilla trädgårdsprojekt, nu vill jag bara hem och gräva!
 
För övrigt har jag kämpat lite med Rissie som varit krasslig. Var hos veterinären dagen före midsommarafton då hon hade någon slags kram i ett bakben. De kom inte fram till vad det var för fel, men vi bestämde att hon ska få smärtstillande och antiinflammatoriskt i några månader eftersom hon är lite allmänt stel, kanske kan det hjälpa. Så jag fick ett relativt nytt preparat utskrivet, Onsior, som var dyyrt (över 500 kr för 28 dgr...), men det kunde vara värt att testa. Tyvärr rasade Rissies mage helt efter bara en dag med medicinen!! Så nu har det varit lite jobbigt för henne med svår diarré och en väldigt olycklig hund.
 
Vilken tur dock att Facebook finns!! La ut en fundering kring vätskeersättning där (ville vätska upp henne så att hon inte skulle behöva läggas in på klinik som hon har gjorts tidigare vid svår diarré) och vilket gensvar! Fick många bra tips och även erbjudanden om att komma och hämta diverse preparat hemma hos folk redan samma kväll (kl var över 22)! Så tacksam över allas engagemang och en fin bekantskapskrets!!! Nu har det vänt och hon är bättre. Frågan är om jag vågar prova smärtistabletterna en gång till...
 
 
Agilityhelg!!
 
Många banor blev det, jättekul!!!
 
Lyra börjar bli trött i knoppen efter två dagar. Även jag var helt slut i huvudet.
 
Härligt med lite bad efter träning. Tyvärr skar Rissie upp tassen på något olämpligt...men hon repar sig nog snabbt.
 
Medan jag har kursat så har Micke jobbat med staketet på framsidan. Tvärliggarna är nu på plats och snart kan vi börja skruva upp plankorna! Skönt! I detta hörn ska vi nog plantera en del buskar innanför staketet (annars kommer lilla kelpien springa fram och tillbaka och skälla när någon går förbi...).
 
Ser lite snett ut just nu, men det kommer att bli bra!
 
Snickaren!
 
Och så några bilder från den fantastiska trädgården vi besökte i går!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
/Cissi

Varm höst att se fram emot!

Fredag och två arbetsveckor kvar innan SEMESTERN! I och för sig känns det helt plötsligt inte lika viktigt med denna sommarsemester, egentligen skulle jag nog kunna jobba lite...för vi har bokat en höstresa till Malaysia!!! Tjoho! Än så länge är bara flygstolar t&r till Kuala Lumpur bokade, och hotell i KL några nätter, och inträdesbiljetter till moto GP-racet (motorcyklarnas motsvarighet till Formel 1) som vi ska besöka en dag. Nu återstår funderingar vad vi ska göra resten av tiden, funderar på Langkawi och även ev Pankor, för att kombinera storstad och paradisstränder. Kul att planera och leta fina boenden!
 
Drömmer mig bort till Malaysia...liknar Bahamas på många sätt!
 
Måste redan nu börja leta hundvakt också...inte jättelätt. Jo, Rissiegullet är redan placerad och klar, hon är lätt att sätta ut var som helst. Lyra däremot är svårare. Hon är ju verkligen världen gulligaste, gosigaste och roligaste, men har sina knepiga sidor som gör att man måste hålla koll på henne och kunna läsa av situationen, och hon har stort behov av att känna förtroende för sin människa. Det gör också att jag aldrig skulle placera henne på dagis eller pensionat, tror inte att det skulle funka. Jag hoppas verkligen att jag hittar någon som kan och vill låna henne två veckor...!!
 
Vem vill ta hand om mig?
 
I går blev det spontanträning tillsammans med Fia & Alva samt Kerstin & Onni, det var hur länge sedan som helst som just vi tre tränade ihop, kul att ses!! Det blev en fin kväll på Tyresö BK med sol (fast långkalsonger på för säkerhets skull....) och jag hade gjort en rabarber- och jordgubbspaj som vi smaskade på.
 
 

Nu ser jag fram emot helgen och agilitykurs för Yvonne Ahlin båda dagarna! Intressant att se om jag är äldst i gänget eftersom kursen arrangeras av Tyresö Hundungdom...men jag känner mig ju rätt så ungdomlig (får ju faktiskt alltid visa leg på systemet!) så det blir nog inga problem.
 
/Cissi
 
 
 

Så bra möjlighet!

Vadå? Jo, att få en tävlingslik situation och kunna belöna! Jag pratar om kvällens träningstävling på Norsborgs Lokala Kennelklubb såklart!! En kväll i månaden arrangerar de träningstävling för alla klasser, med tävlingsledare, domare och lottning av startordning, dvs väldigt likt verkligheten... I dag var andra gången vi var där, och många andra kända ansikten hade hittat dit denna kväll, jättekul!!

Planen var att lägga in EN huvudbelöning, som var själva överraskningen och syftet med vår kväll. Frågan var bara var den skulle levereras, vi har ju flera moment som strulat på tävling och behöver belönas upp i den situationen....knepigt. Jag hade funderingar på att en från publiken skulle kasta in en belöning vid läggandet i inkallning med stå & ligg (hon har inte velat lägga sig på tävlingar). Bra överraskning men risken är ju att hon då blir lite väl nyfiken på publiken framöver...kanske kommer det fler bollar?? 

Så jag tänkte om och la i en stor glad belöning efter första skiftet (stå) i Z:at, blev jättelyckat!! Ännu nöjdare blev jag med den planen när Lyra faktiskt på egen hand gjorde inkallning med ligg + ligg (istället för stå + ligg, hon gjorde alltså fel), hade ju blivit helknasigt om jag då belönat läggandet som jag tänkte först!! Tur!

Fick även möjlighet att belöna vittringen som jag satte som sista moment, nöjd med det. 

Insåg dock att jag har släppt igenom transporterna mellan momenten, de var superfina i vintras men börjar nu bli dåliga...vi går liksom inte tillsammans till nästa moment. Jo alltså fysiskt gör vi det men hennes tankar är på annat håll. Dags att ta upp igen alltså!

Det blev en bra kväll med trevligt sällskap och helt okej väder. 

Nu ska jag svulla ett lass jordgubbar innan sängdags!

Planering.....Sommarlyx! Ska köpa hem massor och frysa in för att förlänga säsongen.


/Cissi

Möten kan vara jobbiga

I kväll har jag varit på Sthlm södra BK och tränat i regnet. Vinterklädd med underställ och vantar så var det helt okej.... Och trots att jag inte hade någon nerskriven träningsplan när jag kom dit så gick det riktigt bra! I dag blev det lite detaljer med fokus på fina konskick, omdirigeringar nära rutan och så fjärrdirigering med störning utan att låsa sig. Nöjd med passet och nu ska jag fundera över en bra plan till träningstävlingen på onsdag. Jag måste fundera på var jag ska lägga in den optimala belöningen, vilket ställe ska jag prioritera högst denna gång? Jag kommer att belöna flera gånger, men bara den första gången är ju en överraskning...viktig tanke. 
 
Efter träningen var det så dags för möte i klubbstugan med ordförande och mannen som jag filmade. Med på mötet var ytterligare en person som jag känner lite och som har erfarenhet av konflikter på klubbar och hade som uppgift att se till att mötet blev konstruktivt, det kändes tryggt. Måste säga att jag var lite nervös inför detta möte, men ändå inte så farligt. Mina fina träningskompisar Jenny och Sussie följde med mig och satt utanför rummet och fikade hela mötet igenom, och lyssnade tålmodigt när jag behövde prata av mig efteråt. Tack för stödet kompisar!!
 
Vi satt nog där i ca 1,5 h och kunde gång på gång konstatera att vi såg väldigt olika på vad som hänt, vad vi anser är rätt och fel, och hur man tolkar SBKs policy. Jag hann bli förbannad, gråtfärdig, uppgiven, förbannad igen, lite hoppfull, ännu mer förbannad och till slut lite nöjd ändå under mötet. Kommer inte att gå in på närmare vad vi pratade om men i och med att jag nu tagit upp denna oerhört känsliga debatt så måste det bara hända något. Vi skrev ner en rad olika aktiviteter som vi ska göra inom klubben för att gå vidare. 
 
För mig är det viktigt att känslan och attityden blir trevligare på klubben och kanske kan vi hitta vägar till det, eller, vi MÅSTE hitta sätt att stoppa denna negativa spiral. Sedan vill jag få dem att förstå att en del metoder skrämmer bort folk och gör att klubben får ett negativt rykte. Oavsett om de tycker att DE är schyssta mot sina hundar så ser det väldigt illa ut, och kan det missuppfattas som något elakt så behöver man inte utföra detta på klubben! 
 
Återstår att se vad som blir verklighet av planerna. Jag är iallafall lättad att det är över och att vi kom en bit framåt på mötet. Jag bjöd även in mig själv till deras skydds/ipoträning för att jag gärna kommer och tittar och får det förklarat av någon som är vettig och tränar schysst. Hoppas att det blir av någongång.
 
Det var allt från i dag. Godnatt.
 
Rensade träningsväskan igår och hittade där 25 (!!) leksaker. När jag lät Lyra välja fritt så tog hon, efter lite nosande, en gammal tennisboll! Här har man släpat fina dyra leksaker ända från England helt i onödan....
 
/Cissi

Midsommar!

Midsommardagen. Hämtpizza och fotbolls-VM från soffan.... Aningen segt i dag efter en fantastiskt trevlig Midsommarafton i Vissvass by (Tyresö) på Jessica och Björns nyinköpta gård.
 
Det har verkligen varit ett grymt trevligt dygn med mycket folk i alla åldrar, hundar och barn, sillunch med sång, lekar, långpromenader, bad, grillmiddag i en fint lövad lada och dans fram till småtimmarna... Jag, Micke och hundarna sov över i deras jättefina lilla gäststuga, väldigt skönt att slippa åka hem.
 
Ja, vilket lyckat kalas det blev!
 
 Ett fantastiskt fint hus och en lika vacker tomt....
 
 
En glasveranda to die for....  
 
Hur skönt är det inte att ha uppsikt över sina hästar i hagen från tomten? Lyx!
 
 Här bodde vi!
 
Vakthunden är på plats.  
 
Lååångbordet uppdukat för sillunch!
 
Midsommar! 
 
Ska jag sitta här? 
 
Rätt okej att gosa med husse.
 
Lite tävlingar såklart! Taktiksnack innan start....
 
 
 
 
 
Promenaddags på vackra ängar...
 
 
Sju sorters blommor....tänkte jag skulle drömma om en framtida valp. :)
 
Kvällsbad!
 
Blev visst inga foton från middagen i den gamla härliga ladan förutom denna bild... Mycket tequila blev det visst....
 
Dagen efter chill för oss som sov kvar (en del sov i sina båtar).  
 
Mot badet!
 
Så otroligt vackert!
 
Några tappra badare, kallt!!!
 
Lyckliga hundar!
 
Björn, Micke och Tommy.
 
Efter badet blev det promenad i skogen och längs med vattnet för att kolla in deras sjöbod.
 
Helt okej ställe att bo på....!
 
/Cissi
 
 

Träning och veterinärbesök....

I går var det heldagsträning för Niina tillsammans med Jenny, Susanne och Mia. En härligt positiv och inspirerande dag i riktigt bra hundträningsväder! Det blev fyra pass per ekipage och hann nog gå igenom det mesta som fanns i planerna. Det var som vanligt bra att bolla idéer och få nya tips för att försöka lösa problemen och putsa på detaljerna. Jag har ju bestämt mig för att inte tävla förrän i slutet av augusti och därför har jag verkligen tid nu att ta isär momenten och exprimentera, utan att vara orolig för att tappa t ex stadgan. Behöver utmana och hitta nya vägar, eftersom det inte funkar på tävling som det är i dag. Så nöjda och full av energi åkte vi hemåt för att planera sommarens träning!!
 

I dag var ännu en ledig dag och den började med långfrukost. Efter förmiddagspromenaden tänkte jag träna lite på tomten med Lyra, men Rissie (som brukar agera publik/störning) betedde sig så konstigt. Höger bakben ville liksom inte vara stilla och det bara sprätte iväg hela tiden! Oavsett om hon stod, satt eller låg, hon kunde lixom inte kontrollera det. Hon var jättebesvärad, såg ut att krampa i tassen och bara jag nuddade bakbenet så sjönk hon ihop och ramlade med bakdelen!! Hjälp vad händer?!!? Försökte klämma och känna men hon reagerade lika mycket överallt (darra till och sjunka ihop, dock utan att pipa), kunde inte hitta någon svullnad heller. Men någonting knasigt var det, tassen såg dessutom jättekonstig ut när hon ställde ner den, spretade och helt felvänd.

 

Eftersom jag alltid tror att hennes sista stund är kommen så fort det händer henne något (curlingmatte?) så ringde jag genast för att rådfråga Maria (som får agera personlig veterinär) blev det ett besök på Farsta djurklinik bara någon timme senare. De hade egentligen ingen tid men tog in oss en snabbis för undersökning ändå, det är service det!! Redan när jag ringde dem började symptomen att avta (såklart) och när jag kom dit hade hon faktiskt inga krampningar eller annat kvar! Men det kändes ändå bra att få henne kollad, med tanke på att det nu stundar tre dagar med jourtaxa hos djursjukhusen och kan man slippa att åka in då är det ju skönt...

 

Veterinären trodde (efter klinisk undersökning) att det nog kan sitta i ryggen. Hon har haft perioder med ryggont tidigare så tja varför inte. Men för att få reda på mer behövs ju såklart mer utredning, vilket jag inte tycker är nödvändigt just nu. Nu mår hon bra igen och jag ska fundera om jag vill sätta in smärtlindring och antiinflammatoriskt för att få bort ev inflammationer. Det kan ju vara så att hundar som blir äldre får gå på sådana tabletter i perioder. Lucas fick det de sista 4-5 åren och hade ett bra liv. Jag tycker kanske att det är lite för tidigt för detta, Rissie är ju bara 8 år! Jaja, vi får se. Hoppas att det där konstiga inte kommer tillbaka.

 

När allt var lugnt och bra med mitt lilla hjärtegryn kunde vi koncentrera oss på lite annat. Har varit en sväng till Bauhaus och shoppat brädor till staketet, strosat i diverse sportaffärer i Kungens Kurva (Micke skulle ha nya golfskor) och köpt mat och drycker inför midsommarfirandet imorrn.

 

Passade på att träna lite på kvällskvisten med Lyra igen och hon var riktigt taggad och duktig. Bl a började jag träna in att hon ska trycka ner tassarna i marken mer vid sitt i grupp, så att hon inte sitter och trampar...spännade att se hur det utvecklar sig!

 

 

Härlig dag på Olandstraktens brukshundklubb!

 

 
Mia och Calle tränar kryp...
 
Jenny och Ayla i fjärrdirigering.
 
Hopp!
 
Ny boll är roligt!
 
Donna med vittringspinne.
 
Sussie och Donna.
 
Det gäller att skriva upp allt så att man inte glömmer alla bra tips.
 
Träning på att få bort tasstramp i dag...
 
Delar till staketet inköpta...det går framåt.
 
Frisk hund!

Stark hund!

/Cissi

Egen etikett

Har inlett en låånghelg på fem dagar med en heldagsträning hos Niina Svartberg på Olandstraktens brukshundklubb i Alunda tillsammans med Jenny, Susanne och Mia! Det blev en lång dag med avfärd kl 07 och hemkomst runt kl 21....men riktigt bra var det!
 
Återkommer med lite mer detaljer en annan dag, nu har jag suttit vid jobbdatorn två timmar så jag orkar inte skriva mer...kanske dags att sova. Är SÅ nöjd med att jag tog ledigt i morgon!
 
Fick förresten en fantastiskt fin present i dag, min alldeles egna personliga Nutellaetikett, hur coolt är inte det? Blir genast trevligare till frukosten... :)
 

/Cissi

Att lyfta upp andra

Läser det nyutkomna numret av Golden retrieverklubbens medlemstidning Golden Nytt. Det är alltid lika kul när man har fått med en artikel där! I detta nummer lyckades jag tjata till mig ett helt uppslag för att lyfta fram min kompis Kerstin och hennes fina Miles, som har haft en fantastisk resa de senaste åren. Heja dom!!!!
 
Jag tycker att det är kul och viktigt att lyfta upp härliga prestationer, och tänk vilken fantastisk ras golden retrievern är!!!
 
 
 

Här nedan är min artikel.
 

Kerstin och Miles dansar vidare mot nya mål!

 

När jag ringer på hemma hos Kerstin Eklund har hon precis kommit upp från ett träningspass i källaren. Ja, hon har faktiskt inrett en del av källaren i familjens hus till träningslokal för henne och Miles, så att de kan träna även de dagar då kyla och mörker annars kanske skulle ha fått dem att avstå! Hon har också precis fått veta att de blivit uttagna till landslaget i Freestyle, vilket inte ens fanns i tankarna när hon började med sporten för bara några år sedan.

 

– Att få chansen att representera Sverige på VM i augusti och NM i november ska bli en stor ära! Det hade jag inte trott att vi skulle få göra för bara något halvår sedan, allt har gått så fort, säger Kerstin.

 

Miles, eller som han egentligen heter i stamtavlan, NORDUCH, SEFREECH, NOFREECH, NOV10, FD1, LP1, RLDN Dewmist Side By Side, fyller 8 år i maj. Några tankar om freestyle fanns faktiskt inte när Kerstin hämtade hem sin valp sommaren 2006. För Kerstin, som har synts flitigt i utställningsringen med många av sina goldens genom åren, är det viktigt att även jobba med hundarna på olika sätt. Med hennes första golden Xanthos Nijinsky tävlade hon i lydnadsklass 1 och startade på jaktprov. Med Ch Styal Santangelo tränade hon lydnad och startade några gånger. Med Miles pappa, MultiCh Dewmist Silkventure, tränade hon en hel del apportering och startade både på working test och på jaktprov. Med Miles har hon tränat apportering redan från valpstadiet och startat på några working test genom åren. Han blev även årets utställningsgolden och vinnare av Stenbury Trophy 2009.

 

Att de började med freestyle var nog mest en slump. – Jag behövde hitta en träningsform där jag kunde träna stadga med Miles, just för apporteringsträningens skull, berättar Kerstin. På ”Stora Stockholm” (numera Stockholms Hundmässa) såg Kerstin flera freestyleuppvisningar och hon tilltalades av sättet att arbeta med sin hund. Det verkade vara en rolig aktivitet och dessutom var det riktigt underbart att titta på!

 

För att börja någonstans anmälde hon sig och Miles till en kurs i tricks och konster, som de gick hösten 2009. Det ena ledde till det andra och under 2010 lades många timmar på att snickra ihop deras första freestyleprogram, som visade upp på tävlingsdebuten våren 2011. Tävlingen gick bra och de blev direkt uppflyttade till nästa klass, som även den tävlades med fina poäng med ett liknande program.

 

Inför klass III (den högsta klassen) bestämde sig Kerstin för att göra ett helt nytt program. Tankarna gick ganska snart åt cirkushållet. Eftersom Miles gillar att gå med höga benlyft och gärna i takt med musiken, precis som en cirkushäst, skulle det kunna bli en rolig effekt att bygga vidare på, tänkte Kerstin. Hon tilltalades också just av cirkustemat, då freestyle för henne många gånger handlar om att roa eller beröra åskådaren, och temat gav oändliga möjligheter till just detta. Musiken till programmet fick bli Benny Anderssons "Cirkus Finemang".

 

Efter en lång träningstät vinter kom så dagen då det var dags för debut för cirkusprogrammet på tävlingsplanen. Det gick över förväntan, och förutom att de blev godkända så erövrade de även ett certifikat på första starten! Därefter gick det undan, och fem tävlingar senare hade Miles titeln Svensk Freestylechampion!! Senare under sommaren åkte de till Norge för tävling och kurs, och kom hem igen med ett Norskt Freestylechampionat i bagaget!

 

Debuten på SM

De fina resultaten under året räckte till en plats på Freestyle-SM 2013, som gick av stapeln på Stockholms hundmässa i december. Ekipaget kom där på en hedrande andraplats, i Golden Nytt nr 1 finns en artikel om detta. – Det var hur nervös som helst att vara med där! Men så snart vi kom in på tävlingsplanen och vi fick vår startsignal, så blev jag lugn, berättar Kerstin. Det är speciellt att tävla inomhus i en mässhall, med mycket störning i form av exempelvis höga ljud, men det verkar som att Miles gillar detta. – Han uppskattar verkligen att få all uppmärksamhet och visa upp sig, alla applåder och glada tillrop. Det är en härlig känsla att han ger lite extra när vi är i en sådan miljö!

 

Bara några veckor efter SM reste Kerstin och Miles till My Dog i Göteborg för att tävla i den årliga Agria Freestyle Elite Challenge Cup (AFEC). Dit måste man kvalificera sig under åtta deltävlingar under året. Två kvalplatser finns att tillgå per deltävling. Det är alltid en extra svårighet att tävla långt hemifrån, men Miles är en van resenär. Han älskar bilåkning och att bo på hotell, det händer ju alltid något roligt då de är iväg! Och så får han uppskattad ensamtid med sin matte! På tävlingen hamnade de på en 5:e plats vilket Kerstin var väldigt nöjd med.

 

Mycket träningstid
Att lägga mycket tid på träning krävs för att komma till den höga nivå som det här ekipaget har tagit sig till på kort tid. Det blir oftast 5–6 träningspass i veckan och då är det praktiskt att kunna nöta på detaljer och koreografi hemma i källaren i strumplästen ibland. Trots mängden träning så blir det sällan trist. – Miles är en arbetsmaskin, han är i stort sett outtröttlig! Vid inlärning av nya moment eller konster kan han vid för många repetitioner börja bjuda på andra beteenden, han vill så mycket!, säger Kerstin. Många träningstimmar görs på egen hand, men en hel del tid läggs även tillsammans med träningsgruppen som består av ett gäng likasinnade entusiaster, vilket är ett ovärderligt stöd.

 

Parallellt med freestyleträningen tränar Kerstin och Miles även HTM (Heelwork to Music), som de började med sommaren 2013. Nu är de uppe i klass III, den högsta klassen, och siktar på ett championat som man från i år har möjlighet att erövra. De försöker även hinna med att träna lite lydnad vilket har resulterat i uppflyttning till klass III samt även uppflyttning till fortsättningsklass i rallylydnad.

 

Trots mycket träningstid så har inte Kerstin lagt Miles utställningskarriär på hyllan. Han går upp i veteranklass när han nu fyller år i maj och efter det kommer antagligen det alltid så glada ekipaget att synas en del i utställningsringarna.

 

Framtiden

Nu stundar vår och sommar, vilket innebär högsäsong för freestylesporten. Förutom en hel del träning, det finns ju såklart detaljer i det befintliga cirkusprogrammet som kan förbättras, så ser Kerstin fram emot att träffa de andra i landslaget och planera inför VM. Framåt sommaren ska hon bygga och träna in ett helt nytt freestyleprogram och även ett Heelwork To Music-program för att kunna start i klass III. Temat för dessa program är dock hemliga än så länge.

 

Varför välja freestyle?

Freestylesporten har växt enormt de senaste åren och har nu många utövare runt om i landet. Sedan september 2013 finns Svenska hundfreestyleklubben (SHFK) som lyder under Svenska kennelklubben. – Det som är så tilltalande med freestyle är att man bygger och anpassar sina program efter sin hund. Man tar med det som man själv gillar och vad som passar hunden, och man väljer musik och tema själv. Det är också det som är utmaningen i sporten i mina ögon. En härlig kombination av hundträning, egen kreativitet och musik!, avslutar Kerstin. 

 

Copyright/Text: Cecilia Mårtenson

 
 

Helg

Ännu en söndagkväll. Och nästa vecka blir det bara TVÅ arbetsdagar, eftersom jag är ledig resten, tjoho!
 
Hade två val för den här helgen, stanna inne vid datorn och kolla livestreaming från lydnads-SM hela dagarna, eller vara ute och göra massa annat skoj... Jag är nöjd att jag valde det senare eftersom jag förstått att sändningen inte var särskilt tillfredsställande, iaf inte dag 1. Stort grattis till alla jag känner som var med och tävlade dessa dagar, att bara vara inkvalad till SM är stort!! Och stort grattis till Malin och Elton som vann hela kalaset, härligt!! Har tävlat samtidigt som dem flera gånger under våren och de är verkligen grymt fina ihop!! Häftigt också att Niina & Xuper kom 2:a, de var egentligen på reservplats men kom med precis mot slutet bland de sista. Så kan det gå! 
 
Så, istället för att kolla lydnad har jag & Micke varit flytthjälp åt våra vänner Monica & Henrik inkl ungar. Jättekul att se deras nya hus som jag verkligen gillade. Sedan blev det födelsedagsmiddag för världens bästa Elsa 4 år hemma hos Andrea på kvällen!
 
I dag har Lyra och jag besökt andra sidan stan för att träffa Johanna & Pi (Lyras halvsyster). Det var läänge sedan vi sågs så det blev mer babbel än hundträning, men trevligt var det! Jag passade på att få kommendering i fria följet, lite jobbigt tyckte Lyra att det var med ny tävlingsledare och ny plats! Men nyttigt. 
 
Under tiden hann Micke slå ner resten av alla staketstolpar till framsidan, så vi åkte sen på en rekningsrunda för att kolla staketvirke (fick inte med oss ngt hem dock...) och tog sedan en sväng förbi Gubbängsfältet där den årliga jättestora handbollsturneringen Eken cup pågick. Min kusin Mathilda var där och spelade med sitt lag från Ekenäs (Finland). Kul att ses!!
 
Förresten, hade ett bra samtal i dag med Sthlms södra brukshundklubbs ordförande om vad som händer i mitt ärende. De verkar verkligen ta det på allvar och en del grejer är på gång, spännande!! Jag är ju främst ute efter att markera att det som händer inte är okej, och hur vi kan ändra attityden. De som behandlar sina hundar illa kommer jag nog aldrig komma åt, men de ska veta att vi är många som ser dem!
 
Ja, det var min helg det. Inte så jättemycket hundträning har det blivit men rätt bra ändå! Nu ska jag fundera på en träningsplan till morgondagens pass med Jenny och Susanne, och till på onsdag då vi ska till Niina för en heldag!
 
Sköna promenader...
 
 

Poserar framför blommorna.Fina huset som våra vänner har flyttat in i!
 
 

Lyra kollar handboll. Jobbigt att inte få springa efter bollen!!
 
 
Nykokt rabarbersaft, smaskigt!!
 
 
/Cissi
 

Torsdag

Läser på Facebook om alla som är på väg till Sollefteå och SM i lydnad som går av stapeln i helgen. Blir avis. Jag vill ju också!!!! Eller tjaa jag vill inte alls dit och tävla som det är just nu, vi är inte i den ligan alls. Men mitt mål har varit just SM 2014, ända sedan Lyra var liten. Det kändes lagom i tid på något sätt. 

Men men, allt blir inte som man tänkt sig. Det stör mig dock när jag inte lyckas uppfylla mina mål!! Och nästa år kommer antalet deltagare att vara ännu färre på SM då bara 50 får vara med, vilket innebär att det blir ännu svårare att komma med. Så trist och jag förstår inte alls hur de tänker, inte främjar det lydnadssporten iallafall. 

För övrigt går jag och väntar på kontakt från Sthlms Södra brukshundklubb angående min anmälan av den där gubben som jag filmade när han betedde sig oschysst mot sin hund. De skulle ha styrelsemöte snart. Jag tror inte på stordåd, men tycker ändå att det är viktigt att markera när saker är fel. Men av saker jag hört och läst på flera håll känns det rätt hopplöst att få dem att ändra attityd, varför fortsätter de att med näbbar och klor försvara denna hårda behandling av hundar?! Det är inte klokt. Sjukt. Sorgligt. 

Försökte även byta klubb att tävla för men fick till svar från SBK att man först kan byta 1/1 2015, trist. 

Trots detta har dagen varit mer än bra, började med tandläkarbesök där jag fick högsta betyg! Har varit på massage och sedan på bjudlunch på fina Miss Voon med trevligt sällskap, och jobbat en del med spännande grejer... Fyndade två jättefina klädesplagg efter jobbet och sen blev det god sushi till middag. Nu sitter jag i soffan med tända ljus och en stor skål smågodis och lyssnar på regnet utanför och hundarna som snarkar vid mina fötter. 

Det är ganska bra trots allt.
/Cissi

Fin kvällstävling

Sista lydnadstävlingen innan sommaruppehåll. I kväll bar det av till Värmdö BK tillsammans med nästan hela träningsgruppen; Jag, Jenny, Camilla, Susanne och Vanessa hade alla anmält dit, och Kerstin med Miles & Glitz var där och tittade på oss. Verkligen kul att tävla ihop såhär, det kändes ju som en träning. Det var ju vi fem och så tre andra ekipage!  Dessutom fick vi startnr 2,3,4,5,6. Varför är det ALLTID så?! Nästan varenda tävling som jag och Jenny åkt på tillsammans så har vi fått startnr direkt efter varandra. Trist för man hinner inte se eller hjälpa varann, men tryggt då hundarna är vana att sitta bredvid varandra i gruppmomenten....
 
Solen sken och det var en riktigt varm kväll, bra ändå för då håller sig myggen borta. Planen var stor och fint klippt, och uppvärmningsytorna jättefina, hit kommer jag att åka igen, superbra ställe!!!
 
Trist nog så lade sig Lyra ner i Sitt i grupp, ca 20 sek kvar av tiden. Hon har gjort det ett fåtal gånger hemma på träning, men inte på tävling. Dumt. Men något var konstigt, för i Ligg i grupp ville hon inte ligga still, låg och naggade sig på baken, flyttade sig och höll på...så något störde henne. Jag funderar på om hon har problem med analsäckarna eftersom hon tar börjat tugga/slicka mot bakdelen ganska mycket på sistone, och så läcker det ut sådan där otrevlig lukt flera gånger om dagen... Ska kolla upp det så att det inte är något knas. 
 
Såå..med poängen 0 + 5 i gruppmomenten var det inte mycket att hoppas på. Jag bestämde mig för en plan som jag SKULLE HÅLLA. Hade samma plan förra tävlingen men frångick den flera gånger, dumma mig. 
 
Känslan in på plan och fria följet var jättebra, jag körde viskleken i Z:at vilket resulterade i lite poängnerdrag (fick 9 p) men hon gjorde alla skiften, sååå nöjd!!! Lika nöjd är jag över en superfin inkallning och ruta. Dock trodde jag att hon stod utanför rutan med bakbenen och dirigerade om henne, hon slängde sig då ner å fel ställe och 0 p. Hon stod för övrigt i rutan men det var svårt att se, jaja. Fin apportering och hopp-apport. Tog rätt vittringspinne och höll sen på att springa till tävlingsledaren istället för till mig! Det förvirrade nog henne för då sprang hon tillbaka till pinnarna, spottade ut och började om...tog rätt igen och kom till mig, jätteglad! Sötis! Då valde jag att bryta med en glad belöning och vi sprang ut från plan ihop. Där blev det godisätning och sedan gjorde vi den avslutande fjärrdirigeringen, fast alltså utanför planen. Sedan mer belöning och fjärr igen, och sen belöning med nya mjukisdelfinen, hurraa!
 
Är så nöjd över många saker och framförallt att Z och inkallningen satt!!! Saker som hon låst sig i på varenda jäkla tävling. 
 
Stort grattis till Susanne & Donna som hamnade högst på pallen idag med fina poäng!! Och grattis till Jenny & Ayla som blev 3:a!
 
Susanne nr 1, Jenny kom 3:a, grattis!

 

Rissie fick tydligen medalj på rallytävlingen härom dagen! Kerstin hade med sig den och vårt protokoll, kul!
 
 
/Cissi
 

Rallydebut!

Det var lite roligt att vara en av de få som räckte upp handen vid frågan "Är det någon här som är nybörjare och aldrig har varit med tidigare?". Ja, det var ju min första rallylydnadstävling och jag har mycket att lära, det är inte helt enkelt. Svårt på ett helt annat sätt än vad tävlingslydnaden är. Här är svårigheten att gå exakt rätt, inte gå för långt ifrån skyltarna, inte vara för strikt osv. Själva momenten är ju piece of cake, iallafall för en avdankad lydnadshund.
 
Tanken med detta var att ge Rissie lite mer egentid och ha något slags mål med henne också, även om vi slutat med lydnaden och mest ägnar åt oss cirkuskonster och godisätning nu för tiden. Så Kerstin övertalade mig nför några veckor sedan att anmäla till en tävling och sedan var det ju bara att sätta igång och träna! Den mesta träningen har gått åt till att lusläsa reglerna och lära sig skyltarna, tiden med hund har inte varit så omfattande... Det kan ju bli en himla massa avdrag för förarfel och det känns så himla onödigt.
 
Så i dag var det dags att åka till Apollogruppens lilla grusplan i Visättra för att starta i nybörjarklass. Kerstin & Glitz var med också, trevligt med sällskap och lite tips från en som startat några gånger innan. Upplägget är ju verkligen helt annorlunda då man går banan tillsammans med domaren och där denne berättar vad just den tycker är viktigt, bra att lyssna på alltså! Sedan var det fritt fram att gå banan så många ggr som möjligt under några minuter, så att man kände sig säker.
 
Vi gick in som nr 12 vilket var bra, för då hann jag ju se ganska många ekipage innan så att jag hade koll på vad vi skulle göra. När vi väl gick in på planen var det riktigt varmt i denna lilla grusgrop och Rissie rätt så påverkad av det. Nu får man ju prata med hunden hela tiden och locka med röst och kropp för att den ska göra allt, och det behövde jag verkligen. Fick peppa henne runt genom hela banan och kände mig rätt så obekväm i det, det kändes som att jag verkligen var en ren nybörjare som hade med mig en trött kossa eller något där inne, haha. Tyckte att det var lite synd att hon gick ner sig SÅ mycket, för det är ju liksom lätta grejer...nog borde hon ha orkat hålla igång lite mer än så...hon är ju lixom inte ens 9 år!! Lilla Rissiehjärtat!
 
Kerstin & Glitz startade några nr efter oss och det såg jättefint och trevligt ut, kul! Efter deras start var det samling och banvandring för nästa grupp och sedan några timmar tävling till innan prisutdelning. Vi valde att skippa den och åka hem, det är inte särskilt kul att tittat på och känner man ingen kan man ju inte ens sitta och vara social. Så jag tog hundarna till  havet istället för ett skönt dopp! Tror att Rissie tyckte att det var dagens bästa upplevelse! Hon vill nog inte tävla, inte ens i rally, utan gillar nog bäst att bara vara med, tigga godis och göra lite cirkuskonster. Och det kanske räcker så. Lite bad och spår då och då, så är livet komplett!
 
När jag kom hem fick jag ett sms från Kerstin som åkt tillbaka till prisutdelningen (hon skulle ändå tillbaka för att tävla fortsättningsklass med sin Miles) där det stod att jag & Rissie fått 90 p (av 100) och kommit på en 4:e plats av runt 40 ekipage (tror jag)! Själv fick de 88 p och kom 6:a. Alltså, nu förstår jag ännu mindre av denna sport, deras program såg/var ju mkt bättre än vårt, helt säkert!! Och vårt kändes bara segt och trist. Mycket konstigt. Tror att hon skulle ta mitt protokoll så där får vi väl jämföra vad som skiljde.
 
Vet inte om det blir några mer rallystarter med Rissie, jag tänkte ju som sagt att det bara skulle vara en kul och lagom aktivitet för henne, men hon verkar inte gilla själva tävlingsupplevelsen. Lyra tror jag däremot skulle gå jättebra, ångrar lite att jag inte anmälde henne på samma gång, bara för skojs skull.
 
Resten av dagen har jag legat på soffan, känner mig lite småsjuk med ont i halsen och huvudet. Dumt. Ska försöka vila bort det så bryter det kanske inte ut. Nu blir det söndagsmiddag hos mamma och pappa innan den här sköna långhelgen är till ända.
 
Banvandring på tävlingen....
 
Jag trivs bättre här i gräset än inne på en dammig grusplan!
 
Fina fina Rissie!
 
Belöning efter tävling, bada! Eller rättare sagt, vada!
 
Någon annan tycker mer om att simma....
 
Muminpappans sommarmjöd är på jäsning hemma...
 
Ska bli spännande att se hur det blir!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi

Lördagsträning med Haningegänget

Lördag kväll och jag är helt dagvill! Och har dessutom vänt dygnet efter flera lediga dagar... Middag & fest med jobbet i tisdags fram till kl 03, och sedan grillning och fest med vänner i torsdags på fina Uddby gård i Tyresö (också då blev klockan runt 03) har gjort att kroppen inte riktigt förstår hur det ska vara... Vaknade 09.30 i morse, hjälp när hände det sist?! I och för sig var jag ute vid 03.30 och rastade en liten Lyra som var dålig i magen, så sömnen blev lite tokig. Men det känns verkligen riktigt somrigt att vara ute sådär mitt på natten, så härligt med ljuset, fåglarna och morgondimmarn över ängarna... Det gäller att passa på innan det vänder!

 

Har varit några sköna dagar med frukostar på altanen, städ, tvätt och sånt hemma, och så lite lite hundträning, men generell ganska lugnt.

 

I kväll körde vi tävlingsmässig träning med gänget som tränade förra veckan. Några av dem ska ju till SM så vi körde tre ringar med SM-ordningen. Nyttigt att träna i annan ordning och med tävlingsledare som inte brukar kommendera en. Och en massa störning i form av ungdomar i olika gäng som promenerade över planerna, körde bilar och spelade basket i närheten så att det blev en massa ljud. Jättebra! Jag är mycket nöjd över att Lyra inte stördes ut så mkt av detta, hon hade fin fart och attityd och jag fick möjlighet att lägga in bra belöningar! Det är verkligen givande att få till annorlunda men tävlingslik träning! Och va kul det är att det finns så många grymt duktiga ekipage häromkring som man kan slå sig ihop med! Man kanske skulle göra en kommunkamp, vi skulle vinna lätt!!! :)

 

Nu laddar vi för morgondagens tävling MED RISSIE! :)

 

Kvällsträning med sju lydnadsnördar en lördagkväll, härligt!! 
 
Lyra kollar in planen.
 
Bra med mycket folk på planen!
 
Rutan var lite klurig.
 
Vittringspinnar i högar....
På festen i torsdags fick jag möjlighet att hälsa på Pascha, i dag 27 år, som jag red en del för ca 20 år sen!!! Han såg riktigt fräsch och fin ut, sötis! 

 

LIte droppar i närbild:

 


 
 
Dags att sova!
 
/Cissi

Nu ser vi till att få ett slut på det här!

Trött i hjärnan av att lyssna, koncentrera sig och sköta teknik från scen. Trött i fötterna efter timmar av dans. Trött i kroppen och huvudet av för lite sömn (och kanske en del vin...). Har varit två riktigt bra och intressanta dagar på Kommunals förbundsmöte som vi hade på Clarion Hotel Arlanda!
 
Men jag var inte för trött för att åka till brukshundklubben nu på kvällen för ett möte med vår ordförande. Tillsammans med två andra från klubben tittade vi på den film jag spelat in i måndags när gubben ligger/sitter på sin ylande hund. De blev berörda och höll med mig till hundra procent, detta är djurmisshandel och inte okej. 
 
Vi diskuterade kort- och långsiktiga åtgärder för detta och det lät bra. Jag hoppas nu att det inte bara är tomma ord. Upp till bevis! Jag kommer att fundera vidare på en ev polisanmälan också, antingen från mig eller styrelsen. 
 
Efter mötet var jag alldeles gråtfärdig och darrig. Vilken tur att jag hade bestämt träff med Kerstin för lite lättsam träning, och för att få prata av sig. Mycket snack blev det, men även lite rally och så fick Lyra köra Z, inkallningar och fjärren som alla var riktigt fina!
 
Nu tänker jag såhär. Vi behöver alla hjälpas åt med att säga ifrån om man ser någon på klubben som hanterar sin hund oschysst. Om det så bara är ett diskret "fulryck" i kopplet, en smäll på nosen, omotiverat hårda ord eller något annat som helt enkelt känns fel i maggropen. För att få idioterna att förstå att vi inte tolererar detta behöver vi vara många. Tillsammans är vi starka och jag tycker att det är allas ansvar att säga till om något känns fel. Vågar jag så måste fler våga!! 
 
Jag har fått otroligt många hejarop och positiv cred på bl a Facebook för det jag har gjort. Men jag kan ju inte föra den här kampen själv, vi måste bli fler som står upp och säger "Det här är inte okej.". Det handlar främst om behandlingen av hundarna, men även agerandet mot varandra, det maktspel en del kör med iallafall på min klubb. Vänd inte bort blicken, blunda inte utan agera!!
 
Här är ett gammalt inlägg (på samma tema) men som ändå är värt att spridas. Jag tror inte att detta har upphört. http://blackieojag.blogspot.se/2013/10/idag-las-mitt-arende-gallande.html?m=1
 
 
Förbundsmötet förbereds. Där på scenen är min plats.


Full fart på mötet med ca 250 pers!


Kommunals ordförande Annelie håller avslutningstal.


Utsikten från mitt hotellrum, plan som lyfter och landar. Man blev ju aningens sugen på att åka någonstans!


En helkväll med höga pumps och kort fodralklänning....lite annat mot Fjällrävenbrallorna och fleecetröjan jag har en stor del av dygnet (på fritiden alltså)..,,
 
 
/Cissi

Jag sätter ner foten.

I dag har Lyras efterlängtade halsband kommit! Det som vi ska ha på vår landskamp mot Norges motsvarighet till talangtruppen i augusti! Vi ska ha sådana hela laget, kommer bli superfint!!!
 
 
Lyra har redan börjat med mental träning inför matchen...slut ögonen och tänk dig själv som en vinnare...blablabla...
 
Även jag fick ett smycke i dag!

Har tillbringat kvällen på Sthlm Södra brukshundklubb tillsammans med min agilityinstruktör Sanna och hennes gulliga Tassa. Jag hoppas kunna hjälpa dem med lite tips för att knipa de där extra poängen i lydnadsklass 1, Sanna nöjer sig inte med 8:or utan vill bara ha 10:or...en utmaning alltså! :) Så nu blev det massor av hemläxa för dem tills nästa gång.
 
Tyvärr blev vi vittnen till ännu en i raden av otrevliga händelser på klubben. Denna gång tog jag mod till mig och ifrågasatte. Då jag inte fick något vettigt svar så filmade jag. Det blev en film på nästan åtta minuter på en gubbe som ömsom ligger, ömsom sitter grensle över sin ylande, skrikande, pipande schäfer. Sedan orkade jag inte filma mer, hade mjölksyra i armarna och frös... Man blir ju så förbannad, och väldigt sorgsen, av att se dessa idioter som behandlar hundarna så illa. Jag la ut på facebook vad jag tyckte om detta, för att sprida det brett, inte tänker jag längre stå och se på när detta pågår på min klubb!
 
Det blev ett långt mejl till ordföranden nu i kväll där jag också erbjöd mig att komma till klubben och visa honom filmen. Händer det inget vettigt går jag vidare till SBK centralt. Förhoppningsvis har jag många med mig i ryggen, så vi är flera som har sett saker på sistone. Så himla tråkigt.
 
I morgon ska jag undersöka om det går att byta klubb att tävla för, inte vill jag att SSBKs namn står någonstans där jag står. Även om jag förstår att detta handlar om enskilda individer så är klubben alldeles för flat med att göra något. Nej, jag vill ha en positiv stämning runtomkring mig, inte den där dryga attityden som en viss klick av folk där besitter. Usch för det!
 
Tror att det är dags att sova, klockan har visst hunnit bli över midnatt. Packa får jag göra imorrn, ska bort på förbundsmöte med jobbet i två dagar...
 
/Cissi
 
 
 
 
 
 

Chans att rätta till

Det blev en riktigt bra träningsdag i går! På förmiddagen var det dags för tävling på Västerås brukshundklubb. Nu skulle det bli spännande att se om de tävlingsproblem vi har tränat extra mycket på gav resultat. I z:at har jag testat en ny grej och extra krut har också lagts på attityd överlag. På de senaste tävlingarna har läggandet i inkallningen varit som bortblåst (hon bara fortsätter att springa fast jag ropar Ligg) så där har jag lagt in belöning på ett träningspass. Ingången i vittringen har också varit lite osäker så det såg jag fram emot att checka av.
 
Just nu har vi alltså pillat i en hel del detaljer och enda sättet att se vad som funkar är ju att testa i skarpt läge, eftersom det är just i tävlingssituationerna som problemen uppstår. På vägen till tävlingen snurrade tankarna. Har jag tränat tillräckligt? Är vi väl förberedda? Vad gör jag om det går tokigt? I diskussionen med mig själv kom jag fram till att JA, vi har tränat tillräckligt, både i kvantitet och kvalitet. Och JA vi är väl förberedda, och jag har en plan för olika scenarion. På träningstävlingen i förra veckan gick det riktigt bra och jag känner att känslan är riktigt fin. Det är inte lätt att träna en hund som har behov av att hela tiden hålla koll på omgivningen, lätt störs ut av både det ena och det andra, känner en osäkerhet, gärna tar egna beslut och tycker att stadga är onödigt.... Men jag älskar ändå denna glada och arbetsvilliga lilla kamrat, hennes förmåga att jobba på och farten hon har! Ja, alla hundar har ju både positiva och negativa delar, det är bara att acceptera och träna den hund man har.
 
Hur gick tävlingen då? Det blev en varm och solig förmiddag med trevligt sällskap (tack Jenny för att du hängde på och stöttade, guld värt!!) och ett bra upplägg. Känslan var rakt igenom positiv och jag skrattade faktiskt flera gånger inne på planen under vårt program! Skönt att inte ta det så allvarligt och med en trevlig domare och glad tävlingsledare var det ganska enkelt.
 
Ingången på plan och fria följet kändes bra, Lyra var helt med på noterna och satt i alla halter, yes!! Z:at kändes helt okej MEN som vanligt blev det miss på första skiftet, gahhh!!! Hon går liksom bara med mig, fast jag kommenderar! Suck. Höll mig visserligen INTE riktigt till min plan där, jag hade tänkt köra min "visklek" (och var beredd på poängneddrag för det), dumma mig som frångick det. I inkallningen blev det ligg + ligg (istället för stå + ligg) , så kan det gå om man belönar ligg EN ENDA GÅNG. Hmm. I rutan la hon sig med några cm av rumpan utanför, precis på gränsen och sådant som händer. Alla apporteringsmoment gick riktigt bra inklusive vittringen, tjoho!!! Jag hade bestämt att bryta med en belöning på just vittringen, jag sa till och med det till tävlingsledaren när vi ställde upp. Men av någon konstig anledning så ombestämde jag mig och frångick även där min plan! Gjorde den avslutande fjärren och tyvärr hade Lyra skruvat upp sig lite för mycket så den nollade vi (hon kom fram lite  och låste sig på sista skiftet, kanske lite hårt dömt men det spelar ingen roll). Varför ska jag vara så velig och varför kan jag inte hålla mig till planen? Dåligt av mig.
 
Här är poängen med kommentarer:
Sitt i grupp 9 p Ändrar position (hon kliade sig lite)
Ligg i grupp 8 p Sätter sig på annan förares kommando
Fritt följ 8 p Pendlar i position, missförstånd i långsam marsch, markerar sväng, bättre språng (antar att han tyckte att jag sprang för långsamt)
Z Sitt, stå, ligg 6 p Missar första skiftet, dubbelkommando på sista (körde en viskning här)
Inkallning 5 p Fel ställning, tjuvstart från ligg
Rutan 0 p Ligger utanför
Apportering m dirigering 10 p
Hopp-apport 9,5 p Tempo
Vittring 9 p Avslut
Fjärrdirigering 0 p Går för långt fram, något långa handtecken
 
Tjaa, summa summarum av detta. En god känsla överlag och även mellan momenten, en glad hund som tar diverse egna beslut, och vi behöver fortsätta med träningen på tävlingsbristerna!
 
Vilken tur att vi redan samma dag hade bokat in en träningstävling, så att vi hade chansen att göra om och göra rätt! På kvällskvisten träffades nämligen sju entusiastiska lydnadsnördar i Tyresö för att köra ett tävlingslikt träningspass. Vi gjorde iordning tävlingen med tre planer, precis som SM kommer att se ut om några veckor (några av ekipagen ska tävla där). Jag tänkte först köra igenom elitprogrammet helt som vanligt och lägga in några belöningar, men valde istället att köra SM-upplägget jag med. Är så stolt över Lyra som jobbade på och gjorde riktigt fina saker, fjärren var t ex helt grymt bra!!!! Nu var ju det första momentet, istället för sist som det brukar vara, vilket säkert gör stor skillnad. Men ändå, så himla skönt att få till en tävlingslik situation och allt bara sitter, även Z och inkallning satt som en smäck!!!
 
Det blev en härlig kväll med trevliga och grymt duktiga ekipage!
 
Jag och hundarna sov borta i lördags... Själv fick jag tränga in mig i ett litet hörn av sängen.

Fint tävlingsväder, kanske på gränsen till för varmt. Tävlingen hade finbesök av ekipage från Estland och Åland, internationellt värre!

Hejarklacken var lite sömnig...

Världens bästa hund!! <3

Träningstävling med elitgänget en fin söndagkväll!
 
 
Trött liten hund som somnade ovaggad efter två tävlingar...
 
/Cissi
RSS 2.0