Byxglädje!

Här är brallorna jag slog till och investerade i härom dagen. Det är INTE ofta jag hittar sådana här byxor som sitter bra, dvs är tillräckligt smala och långa, så det är en stor händelse för mig att jag hittat två par på en gång! Lika bra att köpa, även om de kostade en del. Men jag lägger gärna pengar på kvaliteten och tänk så många timmar jag använder hundträningskläder! 
 
 
 
Fjällräven Nikka Trousers. Supersköna, tunna och till och med lite för LÅNGA i benen, lycka!!!
 
 
Fjällräven Barents Pro. Lite tjockare, typ som Lundhagsbyxor, men sitter bättre på min kropp!
 
Ser så mycket fram emot att få använda dem i nästa vecka när vi har flera dagars inomhusträning inbokad!! Haha, tänk att något så banalt som byxor kan göra en SÅ glad! :)
 
Nu är det full fart mot en tredagars helg, det blir middag på stan och musikal med vänner, tävling med Lyra och sedan heldag inomhusträning. En kanonhelg med andra ord!!!
 
/Cissi
 
 

Kallt!

Ja det är ju inte särskilt skönt ute just nu, kallt och framför allt BLÅSIGT, brr!!!
 
Har tränat i kväll med Jenny med en väldigt taggad liten Lyra. Blir lätt lite för mycket energi i den där lilla bruna kelpiekroppen när det inte blir så bra promenader nu pga mörker, kyla och halka... Så det blev en hel del bra saker men också lite trams och okoncentration. 
 
Försökte verkligen få ut energi i går kväll när jag hade ett lek- och skojpass på kvällspromenaden i Västerhaninge, men energinivån har väl fyllts på igen....
 
Det ska bli väldigt spännande att se på söndagens tävling hur energin är då, har en uttröttande plan för det som sträcker sig över både lördag och söndag....
 

Gårdagens träningsplats, aningen isig på sina ställen, men gott om bra plats ändå.
 
 

Lyra tränar platsliggning ikväll, på en varm fäll och med täcke på! Kallt ju!

 

När det är kallt ute passar vi på att träna mer tricks inomhus, här är senaste övningen....
 
 

Rissie är ju expert på detta, så här har vi avancerat med en blomma också...
 
/Cissi
 
 

Tisdagar....

Tisdag är verkligen veckans tristaste dag. Inte för att den är så långt bort till helgen, utan det är bara en lätt obehaglig obeskrivlig känsla i min kropp denna dag i veckan. Nästan varje vecka. Skumt.

Årsmöte med fackklubben på jobbet. Diverse andra småmöten. Däremellan går i stort sett all arbetstid åt till att försöka återskapa försvunna dokument, fundera över vad som är borta, efterlysa och sortera filer. Allt pga den där jäkla branden hos vår it-leverantör Evry på nyårsdagen. Tänk, alla filer som skapats (och som inte är diarieförda) under 2013 är BORTA! Det är ganska mycket det... Så otroligt urbota trist. 

Hittade dock TVÅ superfina hundträningsbrallor på lunchen (vilket gjorde min dag, som jag har letat!!!), ska shoppa ett par imorrn, eller kanske slår till på båda!! 

Kvällsträning i kylan med Jenny på en fläckvis hal parkeringsplats, åå vad jag längtar till gräs och värme!! Lyra strulade en gång i vittringen men vägde upp det med råge med en fin inkallning med ett supersnyggt stopp! Fjärren tränar vi på hemma och det momentet sitter verkligen FAST, blir inte bättre hur jag än gör!! Så himla tråkigt, jag lyckas ju inte med att förklara för Lyra vad jag vill, blir sur på mig själv att jag misslyckats med detta moment med både Rissie och nu Lyra, GAAAH!!!! Hoppas att vi får några fantastiska tips på talanglägret, vet inte vad jag ska hitta på härnäst... :(

Nu är det dags att sova bort de sista timmarna av denna dag. I morgon är det onsdag, en mycket roligare dag!

/Cissi

Vallning och årsmöte

I dag fick vi äntligen valla lite igen, det var alldeles för länge sedan sist!! Kelpieklubbens Östra lokalområde hade sitt årsmöte på Kungsberga (där vi brukar valla) så det blev två flugor i en smäll, både vallning och årsmöte! 

Lyra var riktigt tänd på fåren och duktig, men tyvärr är det lite för sega får...för så fort de står stilla så drar Lyra iväg och äter lite bajs eller kollar läget här och där i några sekunder för att sedan komma tillbaka i arbete och jobba jättefint... Jag har förstått att det i och för sig är väldigt typiskt för kelpies och kroppsvallare (de har ju inget jobb att utföra när flocken står stilla och ligger inte och stirrar på djuren som tex border collies gör), men aningen frustrerande. Det funkar bättre ute i stora hagen när jag kan hålla igång fåren lite mer. Nåväl, vi fick till två pass och hon gjorde många fina saker så jag var nöjd. Det är så skönt att bara gå in och "leka" lite, utan någon press eller mål. Vi är ju fortfarande rena nybörjare fast vi har vallat i över ett år (inte regelbundet dock)...men det gör inget, det är bara kul att se instinkterna komma fram!

Årsmötet gick snabbt och i den lilla klubbstugan var det mer folk än det någonsin är på våra årsmöten i golden retrieverklubbens motsvarighet! Trots att det säkert är 10 ggr fler medlemmar där. Kanske är det lättare att locka folk att komma i en liten klubb? Eller är det för att kelpieklubben delar ut hederspriser?? Det är iallafall ett trevligt inslag som gör att jag går på mötet! 

För 2012 fick vi ÖLOs hederspris i Apellklass Spår. För 2013 hade vi inte så mycket att komma med, har bara tävlat lydnadsklass 3 och elit, men vi knep hederspriset i klass 3 medan Lyras mamma Kylie fick elitklasspriset! Kylie fick även pris för rallylydnad nybörjarklass, som hon delade med Lyras syster Lenka. Lenka knep även priset för rallylydnad fortsättningsklass! Så kennel Walkabout visade helt klart framtassarna!!!

Efter årsmötet gick vi tillbaka till ridhuset och körde lite lydnad, perfekt med tanke på att vi ska tävla i det ridhuset om några veckor. Det blev lite fritt följ och fjärr samtidigt som tre andra ekipage tränade (=svår störning för liten störningskänslig kelp). Gjorde även gruppmomenten, bra träning att ligga bredvid okända hundar! Tack Maria för att du ville vara tävlingsledare, mycket värt!!

Nu har vi kommit hem och vilar i soffan efter en trevlig förmiddag. Har haft en riktigt jobbig och tryckande huvudvärk ända sedan i går kväll och den vill bara inte gå över, AJ!!! :( Så det blir nog vila resten av dagen, trist.Vi väntar på vår tur att ha närkontakt med fåren...Fåren släpptes sedan ut så att vi kunde träna lite lydnad, här platsliggning.Liten trött kelpie med ett fint pris!


/Cissi

Positiva träningspass is the shit!

Fredag igen och i dag vilar vi från hundträningen, lyxar till det med en AW med arbetskamrater och sedan middag hos mamma! Är lite ångerfull över att jag inte anmält mig som åskådare till helgens läger för lydnadslandslaget som de har i Smedjebacken, när jag ser vad många trevliga människor som ska dit (både som deltagare och som åskådare). Var ju där för ett år sedan och det blev mycket tid över för bra träning med egen hund i den fina hallen! Jaja, snart är vi ju där på talangläger...är både tidskrävande och dyrt att åka på allt man vill.

 

Är redan less på kylan...allt blir så mycket jobbigare med hundträningen, kalla fingrar och svårt att hitta bra träningsplatser! Har haft två kvällsträningar denna vecka,och ett pass i hundhallen och i morgon är det ridhusträning. Men det är lite svårt att hitta inspiration till utomhuspassen, helt klart.

 

I går var det dock helt ok underlag på parkeringen vi tränade på, så jag vågade mig på lite fartmoment utan att riskera halkskador. Dock märks en klar försämring av farten så jag tänker inte träna sådana moment särskilt ofta på det underlaget. Vill ju inte att osäkerheten ska befästas (vilket den gjorde förra vintern när Lyra fick dåliga ställanden i inkallningen pga underlaget). Tänk om man hade massa pengar så att man kunde träna inomhus jämt!!!

 

Jaja, dream on. Körde iallafall en ruta och apporteringsdirigering i går med lyckat resultat. Och vittring på olika sätt, det är fokuset just nu! Avlämningarna har blivit jättefina men det händer lite för mycket i sorteringen ibland (även fast hon till slut väljer rätt pinne att komma tillbaka med)...bara att fortsätta jobba på det.

 

Tänkte förresten på det häromdagen, att jag väldigt väldigt sällan har ett dåligt träningspass med Lyra. Jo, såklart att allt inte fungerar riktigt som jag vill många gånger, och att hon vissa pass har väldigt mycket ljud, alldeles för mycket spring i benen eller har svåra koncentrationssvårigheter. Men hon är alltid pigg på att jobba, glad över att få tänka och min inställning är att om hon gör fel så har JAG troligtvis förklarat tokigt. Inte en chans att hon gör något för att jävlas, är lat eller inte vill! Tror faktiskt inte att så många hundar fungerar så. Det mesta ligger ju hos oss som förare. Antingen har vi förklarat dåligt just det passet, eller så är det antagligen inte helt grundtränat. Eller så är det något tillfälligt, ibland oförklarligt, som går över.

 

Med den inställningen blir träningen så mycket mer intressant och positiv, om man under passet tar in vad som händer och sedan går hem och funderar hur man kan göra det bättre till nästa gång. Jag testar ganska sällan att försöka lösa problemet just där och då (om jag inte tror att det handlar om tillfällig okoncentration eller kanske missförstånd, då är det klart att man måste testa att göra om, eller om man tränar på just särskilt svåra saker med t ex massor av extra störning så att man räknar med att det kan gå fel), utan behöver fnula lite. Kanske var det dessutom bara en tillfällig låsning just det passet? En gång är ingen gång. Därför skriver jag alltid upp vad vi ska göra inför ett pass och lämnar även noteringar efteråt.

 

För mig är det jätteviktigt att ha positiva träningspass, det är ju det som gör oss till ett team, att vi är på samma sida och inte jobbar mot varandra! Jag tror att det helt klart är en framgångsfaktor. Sedan kan jag såklart säga "hallå där, det där var ju fel, nu gör vi om!" med lite barsk ton, eller tydligt och bestämt visa "såhär vill jag ha det", men att bli arg eller sur i träningen är för mig totalt främmande och tror jag skadar relationen mellan mig och min hund. Det har jag bestämt mig för att aldrig bli. Träning ska ju vara roligt och lustfyllt, även om den kan ge en ganska så mycket huvudbry emellanåt!

 

Ja, det är bara lite vad som snurrar i mitt huvud...

 

Här är en liten film när jag tränade avlämningar i går kväll. Lyra har fattat grejen med att sträcka sig upp mot mig nu. Nu behövs bara lite mer av samma slags träning med störning, så tror jag att detta är ett löst problem!!!

 

 
Fick för övrigt veta i går att våra grannar mittemot ska sälja. Så nu håller vi tummarna för att vi får nya trevliga grannar! Annonsen finns här: http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-5rum-osterhaninge-hasslingby-haninge-kommun-kallarbacken-2-5965652. Jättesynd att mäklaren inte alls lagt någon energi på att beskriva hur fint området är, t ex hur nära det är till skog och hav, att tomten gränsar till en golfbana, att det ligger många stall i närheten, att pendeltåget är bara 5 min bort osv. Skulle jag vara säljare så hade jag inte varit nöjd med texten alls, man vill ju att texten ska vara så lockande som möjligt, speciellt när det stämmer också, det ÄR ju ett fantastiskt fint område!!!  
 
/Cissi

Friskförklarad Rissie

Träffade ortopeden på Haninge djurklinik i går med Rissie. Hon har haft en liten liten svullnad på höger framben vid carpalleden ända sedan hon stukade den i julas. Har inte haltat de senaste veckorna men jag ville ändå kolla upp så att det inte var något dumt som hänt, eller att det kunde bli något av det senare i livet.
 
Jag kom dit lite tidigare för inskrivning och hann knappt sätta mig ner i väntrummet innan vi fick komma in och träffa veterinären. Han böjde, tryckte och klämde och kunde sedan konstatera att det inte var någon som helst fara med benet. Det jag kände var högst troligt en liten ärrvävnad som kan ha bildats när hon slog i benet. Han hade själv en sådan ärrvävnad som han fått undersökt av läkare, så han talade av egen erfarenhet...Så, varsågod du har en frisk hund, tack och hej. Besöket tog inte ens tre minuter och jag kände mig lite som en nojig förälder med münchhausens syndrom....haha. Men hellre att kolla en gång för mycket och nu vet jag att jag inte behöver oroa mig!
 
Passade på att väga båda två, Rissie vägde 30 kg prick och Lyras matchvikt är 14,5 kg. Lagom för båda tycker jag.
 
Eftersom jag ändå var tvungen att ta ledigt från jobbet hela förmiddagen för veterinärbesöket kl 10.30 så passade jag på att träna i Haninge hundhall en timme tillsammans med Mia och Calle innan det. Det blev fokus på gruppmoment, fritt följ, Z, vittringar och avlämningar. Det börjar redan ge fina resultat med just avlämningarna och Lyra har fattat grejen att hon ska söka upp min hand. Dock har det kommit lite "slaskbeteenden" av denna träning i form av att hon då och då söker upp min hand i fria följet och puttar på den, hmm. Alltid ska det vara något.
 
På kvällen såg jag och Micke "Hundraåringen" på bio, en rolig och lättsam film!
 
I kväll blir det utomhusträning med Jenny. Och jag ska testa min nya fina handvärmare som jag fick i julklapp av Andrea!! Uppladdningsbar via datorn! Skulle kunna tänka mig en Onepiece i detta material, som håller sig varm i 40 grader i några timmar, vilken grej!!!
 
/Cissi
 

Blågrå helg

En lugn helg med nästan oavbrutet snöande. Mycket trevlig middag i fredags med goldenvänner hemma hos Nettan. Försökte köpa längdskidor i diverse sportaffärer i lördags, men shoppingturnén slutade ändå på Jula (som det oftast blir), där vi shoppade loss. Blev dock inga skidor köpta denna dag. 
 
Ridhusträningen i går bjöd på en del ljud och allmän okoncentration från lilla brun (för lite uppvärmning), men jag valde att hålla mig till planen på helhetsträningen och noterade dessa oönskade beteenden på vår to do-list. Är mycket mycket nöjd med fina gruppmoment (hur länge kan man vara nöjd och tycka att Wow hon fixade det i dag oxå, innan man vet att problemet kanske börjar vara ett ickeproblem? Väldigt länge antar jag).
 
I dag blev det träning på infarten, vittring, avlämningar, fritt följ och framåtsändande. Rissie fick och träna vittringen, roligt tyckte hon!
 
I dag kom också mejl med infon inför talanglägret, wohoo! Men började direkt bli lite smånervös för att träffa vår coach Jessica Svanljung, ska bli riktigt kul (och lite läskigt) att få träna för henne! 
 
 


 
Eftermiddagspromenaden på golfbanan i dag gick i blågrå nyanser. 
 
 
 
Såhär trött blir man efter det!/Cissi

Avlämningar avlämningar avlämningar

Snö och kallt. I morse var det -10 hemma, brr!! Men det är skönt med ljuset och ficklampan behövs inte längre på morgon- och kvällspromenaderna! Dock är det lite småjobbigt med hundträningen ute nu. Det spelar ju ingen roll hur mycket man än klär på sig, fingrarna domnar bort oavsett!!! Och så är det halt på många parkeringar och då vill jag inte träna fartmoment, vågar inte riskera att Lyra sträcker sig eller blir osäker på underlaget när vi har tävlingar på gång...
 
Så det blir en hel del pyssel inomhus med detaljer nu, t ex avlämningar av olika apporteringsföremål. Vi har en hel del problem där, dels har hon lite svårt att sitta stilla när hon lämnar av grejen, hon reser sig lätt upp och speciellt vid kommendering eller applåder. Dels vill hon helst inte lämna den alls, utan när jag sträcker fram handen för att ta apporten så vänder hon bort huvudet. Det blir lite knepigt då eftersom hon är så liten, jag når inte! Trots att jag har låånga armar! Iallafall inte när det gäller de små vittringspinnarna. Och då blir det lätt så att den tappas till marken. Just nu tränar jag in handtarget, dvs att hon ska sträcka sig efter min hand och hålla kvar där. Tanken är att hon ska göra det med apportbocken/vittringspinnen i munnen, lixom bjuda den till mig, fast hon egentligen inte vill...
 
Kanske lite mörk video men det som visas är iallafall när vi tränar handtarget med och utan vittringspinne... Jag vill att hon i stort sett ska trycka nosen mot min hand, och då får hon en godis. Lyra är inte helt villig när hon har en pinne i munnen...men det ska nog ordna sig med tiden.
 
I går kväll tränade vi dock ute tillsammans med Jenny, med lite kalla fingrar och tår. Det blev ett ganska kort, men bra pass med fokus på vittring samt fritt följ med oavbruten kontakt. Lite svårt att gå i snön nu men Lyras attityd var det absolut inget fel på!
 
Nu är det snart helg och den inleds i kväll med tjejmiddag hos Nettan med mat, vin och massa babbel. Sedan har jag väldigt lite inbokat, vilket är skönt. Kanske ska ge mig på att leta längskidor, nu när det blivit väder för det. Hade tänkt åka och valla på söndag men det får vara, tror att de vallar i ridhuset och det verkar lite trist, mycket roligare när man är ute och har stora ytor.
 
I morgon kväll blir det ridhusträning och då passar vi på att köra igenom eliten inkl gruppmomenten. På måndag har jag och Mia med Calle bokat Haninge hundhall en timme på förmiddagen. Jag har fått tid hos ortopeden med Rissie (hon är fortf lite lite svullen efter stukningen vid jul, lika bra att göra en utredning) så jag är ändå hemma och ledig från jobbet på förmiddagen. Lyxigt med inomhusträning sådär en vardagmorgon!!!
 
Lycka! Hittade, för halva reapriset, ett par skor som matchar min hundträningsväst!!! Dock har jag lite svårt att välja om det är rosa eller rött som egentligen är min & Lyras färg...så jag får satsa på båda (en i taget dock)!
 
/Cissi
 

Från talang till spets!

I går fick vi äntligen besked om vi skulle få fortsätta i talangtruppen eller inte. Såklart att man vill hänga med ett tag till i det roliga gänget, fortsätta att inspireras och utvecklas. Vårens talangtrupp får även äran att vara med på en match mot Norges motsvarighet i augusti, och det skulle ju vara jätteskoj att vara med på ! Tävlingen i helgen var en del av uttagningsprocessen och eftersom det kändes bra och det inte hände några större tokigheter inne på planen så kändes det ändå ganska hoppfullt att vi kanske skulle kunna få fortsatt förtroende i truppen...men man vet ju inte riktigt vad de söker, så kanske skulle vi inte passa in i profilen.
 
Jisses så glad jag blev när mejlet kom i går att vi faktiskt får fortsätta ett tag till!! Och inte bara det, jag blev tillfrågad om jag & Lyra ville ingå i den s k spetsgruppen, som en är utveckling av talangtruppen! Såklart man tackar JA till det!!!!
 
Vi är nu sex ekipage i spetsgruppen (jag och en till kom med som nya denna gång) och tanken är väl att man är lite mer stadig i den här gruppen än i talangtruppen. I talangtruppen är det 16 ekipage som byts ut till och från. På lägret som jag var med på sist så var spetsgruppen mycket för sig själv och hade en egen coach hela tiden, då var det duktiga Lillemor Edström. Detta läger kommer en av Finlands största lydnadsnamn Jessica Svanljung, att coacha spetsarna, wiiii!!! Det som är lite trist är väl att vi just är för oss själva mestadels (om det blir som senaste lägret), nu har vi ju fått massa nya kompisar i talangtruppen så jag vill ju gärna umgås med dem... :/ Men, man kan väl inte få allt. Är iallafall väldigt glad över att ha fått den här chansen och ser fram emot ett givande läger och ett inspirerande och kul 2014!!!
 
 
 
Såhär står det om spetsgruppen på Svenska Brukshundklubbens hemsida:

Vi har sedan 2012 skapat en grupp inom talangtruppen som vi vill satsa lite extra på, Spetsgruppen. Det kan vara ekipage som egentligen är dags att lämna talangtruppen och där vi upplever att både hund och förare har extra stora chanser att ta sig till landslaget. Det kan vara deltagare som vi inte tidigare trott har haft landslagskapacitet men där utvecklingen visar att de har det och det kan också vara riktigt lovande ekipage som dyker upp som inte varit med i talangutvecklingsprogrammet. Spetsgruppen kommer att delta på talanglägren och de övriga talangaktiviteterna men de kommer att träna i egen grupp. Det kan göra att det finns deltagare som kommer att delta både i den här gruppen på talanglägret och på landslagslägret.

 

Ja, så det var ju kul! Extra roligt var det ju att träningskompisen i vått och torrt, Jenny med Ayla, också fick fortsätta i truppen OCH att Vanessa med Flame från vår träningsgrupp sökt och också kommit med!!! En del fina nya vänner har tyvärr fått lämna plats för nya talanger, det är ju så det funkar, men jag hoppas att vi inte tappar kontakten utan kan ses ändå framöver.

 

Så kan det vara en bra onsdag så här mitt i januari. I kväll ska Micke och jag på middag till familjen Backesten för att fira mitt gudbarn Emma som fyller 10 år, oj vad tiden går!!!

 

/Cissi

 

 

Film från tävlingen

Här är en film från lördagens tävling!
Tack Jenny för att du filmade.
 
 
 
/Cissi

Äventyr i Växjö

Hemma igen efter en helg med hundäventyr! Vi har haft det så roligt, blivit inspirerade och peppade, fått en massa information om vår träning och lärt känna talangerna ur truppen ännu mer.

 

Vid lunchtid i fredags rullade jag och Jenny ner till Växjö, med i bilen fanns såklart Lyra och Ayla, och så Jennys andra labbe Nike. Efter incheckning på Scandic och lite hundpromenad blev det middag på stan och sedan en lugn kväll på rummet. Hotellet var lyhört och hundarna tyckte att de behövde varna oss för alla ljud… HELA natten, suck! Jag sov ungefär en timme totalt den natten och Lyra var nog inte heller särskilt utsövd när vi på morgonen drog iväg till Moheda bollhall där vi skulle tävla tillsammans med bland annat de andra i talangtruppen. Det skulle visa sig senare att vi kan prestera ändå, trots dålig sömn, vilket var en väldigt bra erfarenhet. Nu behöver man inte bli nervös över det om det skulle hända igen, min lilla racerråtta kan både tänka och springa ändå!!!

 

Vi fick startnummer 9 av 12, vilket kändes bra. Tävlingsledaren hade mycket föredömligt bestämt att köra gruppmomenten efter allas individuella program, istället för innan som de flesta gör. Tänk om fler kunde välja att göra så, vad mycket bättre det skulle vara!!! Då kan ju de som ändå inte är i närheten av ett 1:a pris välja att avstå dessa tråkiga och onödigt läskiga moment, kanonbra ju! Och hundarna har redan varit inne och testat på underlag och omgivning och är troligtvis lite lugnare och tryggare med det. Hoppas att detta blir en trend framöver och att det inte bara stannar i Småland…

 

Jag värmde upp lite utomhus och även inne i den stora hallen, som de hade delat av i tre delar, en elitplan, en plan för klass 1 (som de körde samtidigt) och en del där publik fick vara och man kunde värma upp. Jag fick hjälp med att bli kommenderad i fritt följ in på planen in till första momentet, för att förhoppningsvis undvika gnäll från kelpien vid starten. Det funkade fint och fria följet kändes bra. Något snett sättande och luft vid vändningarna i språnget bara, och ett litet litet ljud.

 

Överlag kändes tävlingen väldigt positiv och trygg. Lyra och jag var verkligen ett team och det var egentligen inget stort som fallerade, inga nollade moment. Däremot fanns det en del småsaker som drog ner betygen och där var domaren hård, avlämningarna av apporterna t ex. Detta måste vi lägga krut på nu, det är ju extremt onödigt att få en 5:a på en annars fin vittring, bara för att jag tappar vittringspinnen när jag ska ta den!! Och att hon blir orolig när publiken jublar innan jag har tagit apportbocken… Mer stadga där behövs! Banan var lite klurig och vid sändandet till rutan fanns det många koner och små hattar på vägen som störde ut nästan alla hundar. En del klarade inte rutan alls pga detta, så jag är nöjd över att jag kunde dirigera in henne efter att hon sprungit till flera andra koner som hon siktat in sig på. Generellt var hon väldigt uppmärksam och hittade inte på egna saker, och transporterna mellan momenten är jag också nöjd med.

 

Jag är också väldigt, väldigt nöjd över gruppmomenten där hon kändes lugn och trygg, såå härligt!!!

 

Här är poängen med domarkommentarerna:

Sitt i grupp – 10 p

Ligg i grupp – 10 p

Fritt följ – 8,5 p Snett sättande, luft vid språng

Z – 8,5 p Steg vid ställandet, snett sättande vid avslut (jag tyckte dock inte det var snett!)

Inkallning med stå & ligg – 8,5 p Steg i ställandet, ngt sent ligg

Rutan – 5 p Flera extra kommandon, oro före inkallning (hon ryckte i kroppen)

Apporteringsdirigering – 8,5 p Oro vid avslut (ställde sig upp)

Hopp-apport – 9 p Snett sättande vid avslut

Vittringsprov – 5 p Släpper pinne vid föraren (mitt fel, jag hittade inget bra sätt att ta pinnen och tappade den)

Fjärrdirigering – 8 p Flyttar framåt, snett sättande vid avslut (jag tycker inte det var snett).

Totalt blev det 254,5 p och ett 2:a pris. 1,5 poäng från ett 1:a pris….lite surt att vara så nära och när det faktiskt kändes riktigt bra, det kändes som ett 1:a pris!!

 

Av 12 startande så kom vi på pallplats på en delad tredje plats, och vi var näst bäst av talangerna. Det var bara två ekipage som fick 1:a pris denna dag, så visst var det lite klurigt!

 

När vi var klara var det bara att pusta ut och titta, heja och hjälpa de talanger som tävlade klass 2 och 3. Vi fick även varsitt litet utvärderingssamtal med Anders S från talangtruppsledningen som var där och tittade och noterade allt som hände. Det var verkligen superroligt att vi var så många från truppen där, tänk om man alltid hade ett crew på typ 10 pers som peppade och hjälpte innan, hurrade och klappade under tävlingen och efteråt kom fram och öste fina ord efteråt!!! Så himla härligt!

 

Lördagkvällen tillbringades på en pizzeria inne i Växjö med några ur truppen, skönt att snacka av sig efteråt och en trevlig avslutning på en kul dag. Natten bjöd på lite mer sömn, men tyvärr hade Lyra tagit på sig ”vakt-skiftet” så mellan kl 02-05 informerade hon med diverse skall, gruff och morr om vartannat ungefär var 30 minut att hon hade koll på läget… Jäkla hund.

 

Söndag förmiddag var vi nio från truppen som hade bokat tävlingshallen i Moheda för lite träning. Superbra att kunna göra om det som strulat på tävling i exakt samma miljö, t ex rutan med många extra utställda koner och avlämningar av apporter under publikens jubel. Det blev jättebra träning och många intressanta tankar bollades.

 

Vi rullade hemåt vid 12.45 och hade mycket att utvärdera under de sex timmarna det tog att ta sig hem. Trötta, men väldigt nöjda med helgen!! Stort tack till alla fina talanger för alla uppskattande ord, och till min reskamrat Jenny som hade chaufförsrollen denna resa!

 

Installerade på hotellrummet...
 
 

Tävlingsdags i Mohedahallen!
 
 

Hallen var stor och hade grusunderlag, vilket vi ju tränat på mycket den senaste tiden. Här är uppvärmningsytan.
 
 

Engagerade talanger som tittar, hejar och jublar!!!
 
 
Utvärdering och pepp efteråt!!
 
Träning dagen efter. Vi hade gott om plats.....
 
Nöjd Lyra slappar på hotellrummet med nöjd matte! Det här gör vi om, fast ännu bättre!!!

 

/Cissi

En regnig torsdag

Fortfarande en arbetsdag utan fungerande system och avsaknad av viktiga filer och program. Ganska svårjobbat kan man säga. Men mejlen funkar nu iallafall, alltid något!

Dagen toppades med pendeltågsstrul på hemvägen. Sedan några dagar tillbaka är en del av tågen inställda pga trasigt spår. I dag revs en kontaktledning ner i Solna så tågen blev ännu mer försenade. När vi kom till Handen så var det signalfel i Jorbro så tågen gick inte längre, suck. Kaos, massa folk, inga bussar och inga taxis. Fick ändå rätt snabbt tag på en taxi via bokning. 

Blev bara lite försenad till träningen med Jenny och Fia, så skönt att jag inte behövde ställa in! På en grusplan i regnet tränade vi och peppade upp oss inför helgens tävling. Lyra var pigg som en mört och hade fart i kroppen, lite väl mycket kanske...men inga ljud!

Nu är det bara att ladda inför en spännande och kul helg! I morgon åker jag och Jenny till Växjö för två nätter på hotell, tävling med nästan alla i talangtruppen i Moheda bollhall på lördag och träning i samma hall på söndag med ett gäng från truppen innan vi åker hemåt igen. 

Jag har inga stora förväntningar på tävlingen, det kan verkligen gå hur som helst! Ny miljö och så känns det väl alltid som att man har tränat för lite... Men ska försöka komma ihåg att ha KUL, oavsett hur det går!!!

/Cissi

Talangträning

Jullovet är slut och vardagen är tillbaka till det normala igen. Eller det borde vara det. Tyvärr är det fortfarande problem med många av våra system på jobbet efter kabelbranden, mejlen funkar inte, närverket funkar inte, fakturasystemet ligger nere osv, och alla dokument man har sparat på servrarna går inte att komma åt, och det är väl inte ens säkert att de finns kvar överhuvudtaget...så det blir inte mycket vettigt gjort. Såå tråkigt! Är dessutom hur trött som helst, och ännu segare blir man av att ha för lite att göra och att vädret bara är grått och trist! Tror att avsaknaden av ljus och sol gör sitt, skulle sitta bra med en solresa NU!!! Ska kolla upp om man kan gå på någon ljusbehandling eller nåt iallafall...

 

Helgen har som vanligt avlöpt i temat hund. Lördagskvällen tillbringades med lydnadsträning i Blåkulla ridhus med Jenny, Camilla och Laila. Alla hundarna var rätt så gasade, inte så konstigt med tanke på att vi inte tränat i den miljön på länge! Jag körde igenom ett helt elitprogram med Lyra och hon höll ihop bra, dock med lite tjuvstart från kon till ruta och lite ljud i fria följet. Gruppmomenten var lugna och fina!

 

Efter den energiboosten rullade jag och hundarna vidare till Västerås och lite kennelliv i leran...härligt med 13 hundar när gräsmattorna är geggiga och regnet aldrig vill sluta falla...allt blir så rent och fint då. Hmm. Vi hade en ganska lat söndag med lite promenader, gosande och läsande.

 

På måndagen mötte jag upp sju talangtruppare i Kungsörs Hundarena för lite träning! Jag insåg att jag ju skulle befinna mig ganska nära denna fina hall den här helgen och kollade bokningsläget för några veckor sedan, och det var helt ledigt!! Jättekul att det var så många ur talangtruppen som också var träningssugna så att vi fick ihop en heldag! Vi delade in oss i två grupper och bötjade med gruppmomenten. Jag ville ha det tävlingsmässigt och det blev riktigt bra, lagom rörigt och jag fick tillfälle att lägga in en belöning i sitt i grupp. I och för sig lyfte Lyra huvudet från marken (hon ska ligga med huvudet ner) i platsliggningen ganska kort efter att vi gått och gömt oss (vilket hon inte gjort på ett tag), men jag lät henne ligga så och hon låg kvar vilket jag var nöjd med.

 

Vi fick sedan till tre riktigt bra träningspass och jag hann med mycket med Lyra, bra störningsträning och tävlingslika situationer. Visst finns det en del som inte riktigt håller än, t ex fjärren som hon störs ut jättelätt i och låser sig, men det fanns också många bra grejer! Så kul med lite nya ögon på sig och bra bollande av idéer, en superdag med andra ord!!

 

Tillbaka till Västerås efter träningen för att ge middag till den hungriga ligan och underhålla dem i några timmar innan jag kunde styra hemåt.

 

Nu jobbar jag på veckans träningsplan fram till tävlingen på lördag...är faktiskt redan nervös! Enligt PM:et ska klass 1 gå samtidigt som vi tävlar eliten, i samma hall. Det är detta som gör mig nervös...tänk om det kommer någon hund springade därifrån mitt under tävlingen!! Eller att Lyra störs ut helt av att de springer/ropar/applåderar från den planen! Ja, jag kan ju faktiskt inte göra så mycket åt saken, så det är bara att gilla läget. Vi HAR ju faktiskt störningstränat. Men ändå jobbigt med en hund som är så känslig och vill ha koll på allt runtomkring. Det är väl egentligen lika jobbigt när vi om några veckor ska tävla i ridhus och det är väldigt väldigt tyst...kommer det då ETT ljud från läktaren så är ju det jättejobbigt för lilla bruna... Men vi måste ju testa och våga utmana. Funkar det inte med inomhustävlingar har vi ju en lång utomhussäsong att tävla vidare på!

 

Kungsörs Hundarena!
 
 
En taggad Lyra!
Massor av bra träning blev det!
 
Vi passade på att köra störningar av olika slag. 
 

/Cissi

Helg igen!

Vaknar till ännu en regnig och grå dag, kom igen nu vädret och hit med lite sol!!! 

Morgonpromenad med regntäcken på. Långfrukost i soffan med tända ljus och massor av kaffe i min nyinköpta stoora fina mugg....

Men det finns iallafall gott om tid att planera helgens lydnadsträning. I kväll ska delar ur träningsgruppen ses för säsongens första ridhusträning! Egentligen brukar vi vänta tills det kommer snö och is innan vi går in i mörka ridhus, men nu är vi flera som anmält till tävlingar i just ridhus, så det kan ju vara bra att träna lite i detta underlag då... Ska bli skönt att slippa regnet också!

Direkt efter kvällens träning åker jag & hundarna vidare till Västerås för lite kennelliv fram till måndag. När jag ändå åker åt det hållet passar vi på att åka Kungsörs Hundarena för en träningsdag med ett gäng från Talangtruppen, vi blir åtta pers! Ska bli jätteskoj att träffa dem igen och även träna i den hallen. Sist jag var där var på tävlingen då Lyra skrämdes av läskiga ljud (enligt henne...) från läktaren, så det ska bli intressant att se om hon har kvar det minnet.

Nä, nu är det dags att städa bort julen och sedan gå en promenad på golfbanan!
/Cissi 
Nytt år!

Sitter på jobbet och det finns inte mycket att göra. Dels är det ju oftast lugnt den här tiden på året, men nu är det även så att en kabelbrand hos vår it-leverantör på natten mot nyårsdagen har gjort att hela vårt nätverk är utslaget. Så det går inte att komma åt några filer eller jobba med mejlen, skriva ut osv!! Det går alltså inte att göra något. Det är ju inte bara vi som är drabbade så jag tror att de kommer att prioritera typ SJ och SL innan oss... Känns lite surt att jag avstod från att träna med ett gäng från talangtruppen i en inomhushall i dag eftersom jag skulle jobba, och nu sitter jag på jobbet och kan inte göra något!!! Hade varit lite mer livskvalitet att träna hund. Något positivt är iallafall att jag har hunnit med ett jättebra pass på gymmet nu på morgonen, 5 km löpning och styrketräning efter det, skönt!! Men får väl gå hem vid lunch så att man hinner ut en sväng innan det blir mörkt iallafall.

 

Nyårsafton avlöpte bättre än jag trott för hundarna. Jag började dagen med en långpromenad på Djurgården och på vägen hem lade jag ett spår i skogen som Lyra fick gå strax innan mörkret föll, allt för att hon skulle vara så trött som möjligt på kvällen. Hade även införskaffat ett s k Adaptil-halsband som hon haft på sig i några veckor, det avsöndrar samma lugnande feromoner (eller vad det heter) som en tik gör till sina valpar, så att de känner sig tryggare. Vet inte hur bra det funkar men det kan ju vara värt att testa... Vi hade ju Fia, Kaj & barnen på middag och deras hund Alva, som inte är ett dugg rädd för raketer. Det påverkade nog Rissie och Lyra lite, men framförallt så var det faktiskt inga fyrverkerier alls i vårt område!!! Vid tolvslaget stod vi ute på altanen och skålade och tittade på raketerna långt borta, men som sagt inget alls kom från vårt område. Så hundarna var lugna och nöjda. Och jag med.

 

Nyårsdagen var lugn och skön, jag tog en ordentlig långpromenad med hundarna på golfbanan mitt på dagen. Eller så jättelång var den väl kanske inte (eftersom Rissie fortfarande inte ska gå såå långt) men jag hade packat ryggsäcken med träningsgrejer och fika, så två timmar var vi ändå borta. Lyras lydnadsträning hade temat sortering, lyssna på MIG och gissa inte! Skickade henne till kon och sedan till rutan, men på vägen dit fanns det flera apportbockar som låg och suktade, och även en Rissie som satt i vägen...sedan gjorde jag apporteringsdirigeringen med samma kon och så satt Rissie som ett lätt störande objekt vid konen. Klurigt men kul och det blev bra träning! Även Rissie gillade det då hon inte behövde göra så mycket mer än att sitta kvar, men ändå få godis! :)

 

Jag har börjat fundera på året som kommer och vad jag ska göra av det. Det känns som att 2013 var ett slags mellanår som bara försvann hur fort som helst. 2014 vill jag ska bli bättre, på flera olika plan. En del mål och funderingar håller jag för mig själv, men annat behöver jag skriva upp för att få det mer konkret. Jag vill inte kalla det nyårslöften, det är inget för mig. Då blir man ju bara jättebesviken på sig själv om man inte klarar det. Istället vill jag säga att jag har som ambition att jobba mot utsatta mål, och dessa kan komma att ändras under vägen... Här är en del av vad jag ska jobba för under året.

- Lydnadschampionat för Lyra.

- SM-poäng i lydnaden för Lyra.

- Fortsätta med agilitykurs och starta klass 1 med Lyra.

- Start och uppflytt i freestyle klass 1 med Rissie.

- Start och uppflytt i rallylydnad klass 1 och 2 med Rissie och ev Lyra.

- Ta lektioner i vallningen med Lyra, utvecklas mer!

- Spåra mer! Kanske starta öppenklass i viltspår med Rissie och lägre klass i brukset med Lyra.

- Löpträna mer, anmäla till några lopp.

- Spara till en resa.

- Komma iväg och segla i sommar!

- Äta mindre godis.

- Tänka mer positivt, inte dras ner av andras negativa tankar.

- Bli bättre på att visa familj och vänner att jag tycker om dem och hur viktiga de är.

- Vara glad oftare.

 

Såklart handlar det mesta om hundträningen, det är lättast att sätta upp mål där, så länge hundarna får vara friska. När det gäller livet i övrigt är det väldigt svårt. Jag tycker om att ständigt utvecklas, både i jobbet, i hundträningen och på andra plan. Kanske tar jag äntligen tag i den där franskakursen som jag länge velat gå, eller så blir det inte så. Oavsett så vill jag känna att jag har gjort ett aktivt val. Det är bara jag som kan bestämma. Jag tror att det kommer att bli bra.

 
 
 

Vi njuter av stoora gröna ytor, perfekta att träna på, eller bara springa!!
 
 
Ska man springa till konen, apportbocken, rutan eller retrievern?? Ja det gäller att sortera rätt...
 
Lite fika gör ju promenaden ännu mysigare!
 
/Cissi
 
RSS 2.0