Träning i gröngräset

Det är riktigt skönt att bara jobba fyra dagar per vecka! Har blivit många sådana veckor på sistone, och fler är på gång! Tur att man har många semesterdagar och en schysst arbetsgivare. 

I dag har fem från vår träningsgrupp varit i Alunda och tränat för Niina, som vi brukar göra några gånger per år. Lyxigt att träna inomhus och få lite nya tankar och idéer i träningen. 

När jag kom dit i morse hade jag knappt någon plan på vad jag ville göra på våra fyra träningspass under dagen. Inte för att vi inte har något att träna på, vi har ju massor!!! Men vi har så mycket projekt på gång just nu i flera moment som jag inte vill in och peta i. Mycket är från talanglägret och det har ju inte gått så många träningspass sedan dess, så jag vill hålla mig till dessa planer och inget är klart för utvärdering ännu. 

Nåväl, lite grejer fanns det såklart ändå att jobba med, främst sådant som strulat lite på de senaste tävlingarna. Onödigt plock i vittringen, bättre stå i Z, bollande av tankar kring belöningar mellan momenten och som alltid, Lyras oro i gruppmomenten. Och så passade jag på att få idéer om hur vi ska gå vidare i bruksmomenten Framförgående/framåtsändande samt Skall. Skönt ibland att göra annat än lydnad tycker jag!

Nu är vi lite trötta och laddar för morgondagens träning med Camilla & pumisarna!


Lyra fastnade visst inte på bild, men det gjorde Rissie, som fick träna lite under lunchpausen! Roligt tyckte hon!!


/Cissi

Att vända en tanke

Jag tränar på gymmet 2-3 gånger varje vecka. Vi har sådan förmån att ha ett fantastiskt fint gym på jobbet, och med flexibla arbetstider finns det ofta möjlighet att avsätta tid till träning. Jag springer på löpbandet mellan 5 till 7 km varje gång, och styrketränar efteråt.

 

De senaste veckorna har dock löpbandet varit trasigt. Ja, alltså det finns ytterligare ett band att springa på, men det är mycket tyngre och jobbigare av någon anledning, 3 km på det bandet är typ lika jobbigt som 5 km på det andra... Dessutom står det sämre till i rummet. Så jag vill helst inte använda det.

 

I morse bestämde jag mig ändå för att ta en springtur på det där extra jobbiga bandet. Det var bara att springa på, 1 km… 2 km… 3 km… sen började det bli tungt. Irriterande tungt. Vafan, ska jag inte orka mer än såhär?! Larvigt! Jag brukar ju kunna springa mycket längre än såhär! Och dessutom med högre tempo!

 

Jag saktade ner på tempot en aning och funderade. Jag hade ätit en bra frukost, hade mitt favvo-löparlinne på mig, kände inte av det ibland onda löparknät, var inte stressad eller sjuk. Det borde inte vara jobbigt. Jäkla hjärna som ska spela en ett sådant spratt! Nä, jag bestämde mig för att ta tillbaka makten över tankarna om att detta var jobbigt, det är det ju inte alls det!! Från den stunden tänkte jag enbart hur lätta mina fötter var, vilken fördel det var att den andra maskinen var trasig så att jag fick testa något annat och hur snygg jag var i en helt annan vinkel i spegeln än jag brukar se mig, haha! Jag höjde tempot och sprang vidare i ytterligare 3 km, och det var inte ens särskilt jobbigt!

 

Vilken ska man välja?
 
 
Jaha, dags att sätta igång dagens löppass då....
 

Inne på gymmet bland maskiner och hantlar fortsatte mitt projekt om att vända tanken. Med bra musik i lurarna gick jag loss på övningarna som jag hade planerat in. Sista övningen var biceps och de dagar jag känner mig stark brukar jag ta 10 kg-hanteln. I dag var en sådan dag. Men nu valde jag att istället gå på de större hantlarna, de som är lite nötta och coola, som nästan inga tjejer använder… Den minsta av den sortens hantlar väger 10 kg, dvs lika mycket som de största hantlarna av den andra sorten. Men de ser ju betydligt större och läskigare ut än de andra, trots att de väger lika mycket. Har tidigare testat att använda dem, men det har varit tungt och svårt med tekniken.

 

Jag intalade mig själv att de här hantlarna är ju mycket bättre, klart att du klarar det! Inga funderingar om att de var klumpiga, såg totalt oproportionerliga ut till mina tunna armar, tunga eller svårhanterade. Jag lyfte dem om och om igen, det kändes lätt och wow vilka snygga biceps jag hade (ehh här skenade nog tankarna iväg lite…)!!

 

Lika tunga, men hjärnan vill att jag använder den som är mindre... 

 

Ja, det var ett intressant träningspass som visade hur mycket hjärnan styr ens tankar, och kan man bara ta makten över detta så kan man nå vad som helst!

 

Samma sak gäller nog inom hundträningen, kan man vända ens negativa destruktiva funderingar och inte låta något annat än positivitet och glädje komma fram, så tror jag att man är en bra bit på väg mot toppen!

 

/Cissi

Filmer

Här kommer film från gårdagens tävling. Tack Jenny och Mia för hjälp med detta!! Kanske inte helt optimalt att ha samma färg på hunden som underlaget om man ska se alla detaljerna, men det blir väl bättre när vi kommer utomhus...
 
Del 1 är fritt följ, Z (stå, sitt, ligg under marsch), Inkallning med stå & ligg och Rutan.
 
 
 
Del 2 är Apporteringsdirigering, Hopp-apport, Vittringsprov och Fjärrdirigering.
 
 
Det finns som vanligt mycket att analysera, både bra och sådant vi ska jobba mer på. Jag slås dock alltid av att jag ser så extremt lång ut tillsammans med den där lilla hunden, haha!!!
 
 
/Cissi

Äntligen!

Sista ridhustävlingen för säsongen, eller kanske för alltid? Det var iallafall vad jag var inställd på i morse, med tanke på hur dåligt ridhustävlingarna har gått. En del hundar kanske man helt enkelt inte kan tävla i sådan miljö, de går ner sig eller som i Lyras fall, de taggar upp och får en massa gnäll!

 

Jag har sedan förra helgens trista tävlingsupplevelse inte tränat så mycket som vi brukar. Vi har mest gjort lugna saker och knappt något spring alls. Fokus har varit på långsamma och tysta övningar med lugna belöningar. Inga kommenderingar, bara ensamträning inomhus eller i ridhus. Jag har även bollat med kompisarna i både spetsgruppen och talangtruppen om ljuden, osäkerheten och den eventuella stressen som Lyra har och hur jag ska försöka träna det.

 

Planen för dagens tävling var lite annorlunda än vad jag hittills gjort. I går kväll blev det ett kort ridhuspass och sedan tidigt i säng. I morse ringde klockan på 04:40 och det var bara att gå upp, gå en kort promenad, fixa iordning sig och sedan ge sig av mot Södertälje där vi skulle tävla. Några km innan tävlingsplatsen stannade jag bilen vid en stor äng/åker, lagom till solen började gå upp. För att trötta ut Lyra i både kropp och knopp lade jag ut ett antal leksaker m m och lät Lyra göra ett uppletande/sök. Hon jobbade på ganska länge men gav inte upp trots att tungan började hänga ut, perfekt! Efter detta tog vi en promenad innan vi en timme senare åkte vidare till tävlingsplatsen där vi hade samling 07:45.

 

Lyra fick vara med mig hela tiden, vid lottningen och även titta på några av de första ekipagen, men inte för länge för hon stressar upp sig lite av det. Då vi drog startnummer 10 (av 13) blev det några timmars väntan och visst blev det lite jobbigare när jag hade i min plan att inte lämna henne ensam under den tiden... I vanliga fall kan man ju ha dem liggande ensamma i bilen en del, men så skulle jag inte göra nu. Så vi var ute och gick en hel del, delade på ett smaskigt päron, satt på en solig plätt i en hästhage och filosoferade ett tag, och vilade tillsammans en stund i bilen. När det väl var vår tur kändes hon faktiskt lugn och fin. Jag var också lugn för någon nervositet fanns inte, jag var helt inställd på att troligtvis behöva bryta tävlingen efter två moment om hon gnällde, så jag var med fokuserad på hur och när jag skulle bryta!!

 

När vi väl fick komma in i ridhuset kändes hon rätt otaggad, men ändå fokuserad, precis som jag vill ha henne! I planen ingick också att inte ge ett enda "fot"-kommando i fria följet, eftersom det kan vara detta som triggar igång henne. Här är jag nöjd över att jag klarade av att hålla mig till planen och förblev tyst. Jag valde också att gå något långsammare än vanligt, vilket kändes riktigt bra. Momentet belönades med 0.5 poäng från full pott, hur härligt som helst!!!

 

Övriga moment flöt på bra, och trots lite gnäll i Z:at kändes hon ändå bra i attityd så jag valde att inte bryta utan fortsätta. En miss som jag nu måste jobba med är läggandet i inkallning med stå och ligg. På tre tävlingar har hon valt att inte lägga sig på mitt kommando, så jag har fått klämma i med ett ytterligare LIGG, och det blir ju alldeles för sent, och poängavdrag. Så gör hon väldigt sällan på träning, så det har väl blivit en tävlingsgrej som vi måste fixa till. Även vittringen har blivit lite onödigt "plockig" med pinnarna, så där har vi något att pyssla med också. Något jag är superglad för är att vi fick 9,5 poäng på fjärren som är ett av våra sämsta moment, men som funkade riktigt bra i dag, kul att det går!!!!

 

Här är poäng och domarkommentarer:

Sitt i grupp - 10 p

Ligg i grupp - 10 p

Fritt följ - 9,5 p Något snett sitt

Z - 7,5 p Tar steg i ställandet, piper

Inkallning med stå & ligg - 6 p För långt läggande (Fick säga Ligg 2 ggr)

Rutan - 8,5 p Rör sig innan inkallningskommando (tjuvstartar från rutan till mig gissar jag)

Apporteringsdirigering - 10 p

Hopp-apport - 10 p

Vittringsprov - 8 p Plockar (tar rätt pinne direkt, spottar ut, kollar en annan pinne, tar rätt igen och kommer till mig, så onödigt)

Fjärrdirigering - 9,5 p Kommer fram något

Summa 281 p, ett 1:a pris och på delad andra plats på pallen!

 

Ja, det blev ju mycket bättre än vad jag tänkt mig i dag! Så skönt att allt slit från tidiga morgonen gav resultat. Får väl jobba såhär några tävlingar framöver och se om det är hållbart eller behöver justeras på något sätt.

 

Superstort grattis till Jenny och Ayla som fixade sitt tredje 1:a pris och därmed fick sin championtitel, wow!!!!

 

Vi var på plats 1,5 h innan samlingen och fick njuta av en fin soluppgång!
 
Ridhus igen...man börjar bli sugen på att få träna/tävla utomhus nu!
 
Lyra och jag hänger på läktaren.
 
I väntan på prisutdelning...ska det bli något pris för oss månne?
 
Jajamensan det blev det!
 
Stolt och trött hund.
 
På hemvägen stannade vi och köpte ett nytt hundspel till halva priset. Har ett annat sedan tidigare och hundarna älskar det!
Rissie var hemma i dag med husse, men fick en skön skogspromenad när jag kom hem. Ganska mysigt att bara gå med en hund i taget....
Blev lite lek på golfbanan också!
 
/Cissi

Tidig ridhusträning

När jag vaknade i morse hade det kommit snö! Jättefint och ljust, och lagom till det stundande sportlovet (för en del), men troligtvis kommer det inte ligga kvar särskilt länge.
 
Morgonpromenaden tog jag ner till Hässlingbystallet på andra sidan vägen och lyxade till det med lite lydnadsträning i deras fantastiskt fina ridhus. Perfekt att ha träningsmöjligheter på bara 6-7 minuters promenadavstånd när man inte vill vara ute! Kanske kan tyckas vara lite konstigt att träna klockan 05:30 innan man åker till jobbet, men eftersom jag bara har möjlighet att vara där på morgonen och sent på kvällen (resten av tiden rider folk där), så är det inte mycket att välja på. Jag är piggare på morgonen än på kvällen så det är inga problem!
 
Det blev gruppmoment, långa långsamma fria följ utan kommandon och fjärr- och inkallningsövningar. Roligt sätt att börja dagen på! Och eftersom det är fest på jobbet i kväll hinns ingen träning med då.
 
I morgon åker mamma, Andrea och Patrik ner till Antibes (där pappa redan är) för att tillbringa helgen innan de drar vidare till alperna för att skida några dagar. En repris av förra årets resa med andra ord, som jag och Micke var med på. Då var det helt underbart väder i Antibes (sommarvärme!) och lika fantastiskt i skidparadiset Les Trois Valles (= Val Thorens, Meribel & Courchevel) och boendet i den lilla borgen/slottet var rätt häftigt! Är rätt så avis på att de åker utan oss detta år, hade väldigt väldigt gärna velat följa med, speciellt efter denna snölösa vinter!!! Och till Antibes vill man ju alltid. Jaja, man får skylla sig själv som inte hakade på denna gång. Får njuta av lite bilder från förra året istället....inte ett dugg bitter, inte alls...hmm. 
 
 
Nä, tillbaka till verkligheten nu! Här är bilder från i morse.
 
 
Snö!!! Bilden är från Trollbäcken där jag lämnade hundarna i morse hos mamma.
 
Njuter av träning i ett stort och fint ridhus på morgonkvisten!
 
/Cissi

Filmer

Hittade två filmer från talanglägret som jag nog inte lagt ut här. Den här första är bara ett klent försök i att klippa och klistra, första gången jag använde imovie... Ja, jag vet att musiken till är skittjatig men lyckades inte få till något bättre...jag lär väl mig.
 
 
 
Här är minitävlingen vi gjorde som består av Z, rutan, hopp-apport och fjärren. Det mesta finns med i filmen ovan.
 
 
I går köpte jag en tub smaskig skinkost och en med baconost, i kväll ska det belönas luuuugnt...
 
/Cissi

Tacksam!

Tänk vilken tur att man nu för tiden har ett så stort nätverk av duktiga och engagerade hundträningskompisar! Det är verkligen den största fördelen med talangtruppen, att få likasinnade vänner över hela landet som man kan bolla idéer med, och inte bara när vi ses utan även via nätet! Hurra för det!!! Alltid finns det någon som har erfarenhet av något speciellt som man söker och alla är så generösa med att dela med sig av sina tankar. Och sedan är det ju kul att följa alla ekipage, t ex nu i helgen var det många som tävlade och många hade nog saker de jobbat med sedan lägret som de ville stämma av. Obs, med detta menar jag såklart inte att förkasta mina närmsta träningskompisar som är kanonbra på att bolla idéer och komma med pepp när det behövs. Men att ha tillgång till runt 20 jätteduktiga hundtränare utöver detta är verkligen en guldgruva!

 

Efter gårdagens tävling var jag rätt så ledsen och kände inget större hopp för vår framtida tävlingskarriär. Att jobba med oro och ljud är oftast väldigt tidsödande och jag har väldigt svårt att hålla mig till en och samma metod allt för länge, jag vill se rätt snabba resultat innan jag förkastar och hittar på någon annan lösning. Att nöta på samma sak utan större resultat är inget för mig, inte för Lyra heller då hon börjar hitta på annat... Och problem med ljud kräver nog mycket tid och tålamod, och det är inte ens säkert att det blir bra i slutändadn ändå. Jag tycker mer om att ha konkreta saker att träna på, ljudproblem är lite flummigt på något sätt...vill inte heller att detta ska ta över hela min träning, det kan ju bli så att glädjen försvinner i träningen om man bara fokuserar på det här. 

 

Tack vare att Jenny var så snäll och filmade hela vår tävling har jag själv kunnat gå igenom och titta på allt, om och om igen. Men ännu bättre är att jag kunde lägga ut filmen för kompisarna i Spetsgruppen att titta, tänka och tycka till. Det är så härligt med engagemanget i gruppen och en hel del saker har diskuterats under dagen! Frågan är väl vad ljuden kommer utav, är det belöningsförväntan, oro, stress, frustration eller något annat? Tänk om man det visste! Belöningsförväntan tror jag inte att det är, inte belöning från mig iallafall. Har inga problem att träna långa och uthålliga pass utan belöning, hon brukar inte gå upp sig av det i träning och tveksamt om hon skulle göra det på tävling, hon vill ju knappt ha någon belöning när vi kommer ut ändå. Jag TROR att det är en kombo av osäkerhet/oro och att stressnivån inombords är på tok för hög.

 

Jag har fått en del bra idéer efter dagens diskussioner i Spetsgruppen och har nu en plan inför kommande helgs tävling, även den i ridhus. Är också rätt säker på att just ridhusmiljön gör att hon går upp än mer, och kanske är det så att vi inte kan/ska tävla i just ridhus, det är ju faktiskt inget man MÅSTE klara av. Nåja, vi får se. Ska iallafall försöka få till några ridhuspass denna vecka i vårt närmsta ridhus, några hundra meter hemifrån. Problemet är väl att jag bara kan komma in där tidigt på morgonen innan jobbet, eller väldigt sent på kvällen. Men så får det bli. Planen inför söndagens tävling innebär uppstigning kl 04.30 (!!) eftersom jag tänkte trötta ut henne fysiskt då, men det är ju bara att bita ihop och göra. Men det är mest prov för att se om det gör någon skillnad.

 

Har även under dagen pratat med en i talangtruppen som har haft ljudproblem och kunnat få bukt med detta, tack för väldigt givande snack Susanne!!! Och mitt i allt hör en annan ur talangtruppen av sig och undrar hur jag har lyckats träna in så fina transporter mellan momenten, vilket jag försökte redogöra för!

 

Tänk alltså vilket bra utbyte vi har av varandra i truppen, hur härligt som helst!

 

Allt detta har gjort att jag nu är på bra mycket bättre humör och flera sidor planering är gjord. Här är lite tankar:

  • Lära in kommando "lugn" genom att börja hemma med att hon ska slappna av i min närhet, sedan bygga på att göra det ute och lägga på ett kommando på det. Kan vara bra att ta till om hon är i fel stressnivå och behöver komma ner, hon ska få något slags "kroppsminne".
  • Träna lugna fria följ utan en massa vändningar.
  • Träna vändningar för sig, och vänta 10-15 sekunder mellan varje vändning, dvs det händer inte så mycket, allt är lugnt och man måste fortfarande vara uppmärksam. 
  • Testa att ta bort ALLA kommandon i fria följet, kanske bygger hon upp mer stress för varje gång jag säger "fot" inför vändningar, tempoväxlingar osv? Hon går ju faktiskt redan fot, det kanske är jättekonstigt att matte tjatar på om något som hon redan gör? Bara för att man får säga kommandot flera ggr kanske man inte måste göra det...
  • Lugna belöningar, t ex slicka från en smaskig mjukosttub eller på en tallrik. Lägga ner och pausa vid belöningarna.
  • Inte belöna de snabba och ärtiga detaljerna i fria följet som jag bara älskar att belöna, hon KAN ju dem och gillar att utföra, och de försvinner troligtvis inte om jag struntar i dem ett tag.
  • Inför tävling, se till att hon är ordentligt trött, både fysiskt och i hjärnan, genom att någon timme innan tävling gå ett spår, göra ett uppletande, löprunda eller liknande.
  • Under tävlingsdag, ha med henne hela tiden och inte lämna i bilen där hon kanske höjer sin inre stressnivå, ägna henne tid och försök mysa ihop både innan och efter tävlingen, lite på sidan av.

 

Ja, nu har jag en hel del att göra!

 

Och innan jag slutar, stort GRATTIS till uppföderskan Maria och Lyras syster Lenka som i går grejade sitt första 1:a pris i elitklass, bra jobbat!!!! Heja er!

 

/Cissi

Gnälligt värre

Tävling igen. En skitdag.
 
I dag har vi varit på Kelpieklubbens tävling i Kungsberga på Färentuna, där vi brukar vara och valla. Lyra blev jätteglad när vi kom på plats och hon tittade långt mot fårhagen. Men ingen fårkontakt i dag, nu var det lydnad på programmet. 
 
Vi fick startnummer 7 av 8 ekipage. Gruppmomenten kändes helt ok, tyvärr tog hon upp huvudet från marken när jag var på väg bort mot gömstället. Har ju haft många fina pass där hon ligger lugnt och tryggt med hakan i backen, men på sistone har hon börjat ta upp huvudet igen. 
 
Hade en bra uppvärmning och när vi gick in kändes det som att vi var ett team. Fokus denna tävling var på transporterna mellan momenten, jag skulle testa ett annat sätt att belöna och sedan bryta detta och bestämt gå till nästa uppställningsplats inför nästa moment. Lyra har själv annars tagit lite kommando och jag har anpassat mig... 
 
Fria följet kändes okej, det fanns några luftiga höger om i språnget, men inga sneda sättanden. Dock ljudade/gnällde/pep hon under HELA momentet!!! Svårt att komma åt henne, kan ju inte säga till henne (och jag vet inte heller om det skulle hjälpt), kanske skulle jag ha brutit tävlingen helt redan där? För ljuden, de fortsatte faktiskt i stort sett ALLA följande moment. :( 
 
Jag hade inte alls någon plan för detta, och jag vet faktiskt inte ens vad jag ska göra åt saken. Hon har ju gjort såhär på några få tävlingar tidigare, men då egentligen bara i fria följet, inget annat. På träning ljudar hon ibland och då säger jag antingen åt henne eller bryter momentet. Vet inte egentligen om det hjälper eller inte. Helt ärligt så vet jag inte om jag orkar med att jobba med dessa ljudproblem, jag vet inte alls vad jag ska göra åt dem. Jag menar, det är ju inte de enda problemen vi har, det är tillräckligt klurigt att jobba med den svåra stadgan, att hon låser sig i vissa moment och den allmänna oron/osäkerheten hon besitter.
 
Försöker lyfta fram de positiva delarna från tävlingen: Fin fart och attityd rakt igenom, mkt nöjd med transporterna mellan momenten och alla apporteringsavlämningar som vi har tränat på, de var fiina! Bra att hon la sig i rutan fast hon drog med sig kantbandet, skön känsla över att det var VI tillsammans inne på planen. 
 
Inkallningen och fjärren håller vi på och experimenterar med just nu, har plockat isär, så det var helt ok att det blev lite tokigt, det finns lite för mycket otyglad förväntan där. Men övriga moment...tjaa.
 
Här är de totalt pinsamt urusla poängen med domarkommentarer.
Sitt i grupp - 10 p
Ligg i grupp - 9,5 p Oro
Fritt följ - 6,5 p Mkt gnäll, hjälper (med vad vet jag inte)
Z - 5,5 p Missar position stå, gnäller konstant (fick säga "stå" 2 ggr)
Inkallning - 5 p Sent ställande, mkt sent läggande (hände likadant förra tävlingen oxå, men inte på träning!)
Rutan - 6,5 p Gnäller, lägger mkt sent (förstår inte vad hon menar?! Lyra ligger fint i rutan och gör det snabbt...öh?)
Apporteringsdirigering - 10 p (mkt glad över fint konskick med helt rätt attityd!)
Hopp-apport - 9 p Gnäll
Vittringsprov - 0 p Lyfter fel pinne (hon smakade på en, tog sedan rätt pinne och kom in, så onödigt)
Fjärrdirigering - 6 p Hjälper, gnäller, reser sig (hade totallåsning i momentet dagen innan så jag belönade upp det, blev visst lite mkt...)
Totalt 219,5 p
 
Här är tävlingen:
 
 
 
 
  
Ja, just nu är jag en mycket olycklig matte med många tankar som snurrar. En tävling till har vi inbokad, det är nästa helg. Sen ska vi till Niina och träna efter det, få se om hon har några kloka tankar kring detta.
 
Tur att man kan glädjas åt andra när det själv aldrig går vägen...Stort grattis till träningskompisarna Jenny och Camilla som grejade ett 1:a pris, och championat för Camillas del!!! Härligt!!!
 
/Cissi
 
 

Träningsupplägg

Fredagkväll och njuter av lugnet och tystheten hemma. Har varit och tränat med Jenny, det är vårt fredagsmys! :)

Är mycket nöjd med veckans träningsplanering;
Måndag - Detaljer (lugna saker inomhus såsom olika fjärrövningar, vändningar i fria följet, gruppmoment, koncentration på olika sätt).
Tisdag - Vila
Onsdag - Detaljer (störning i gruppmoment, transporter mellan moment, inte låsa sig på koner, olika inkallningsövningar, vittring)
Torsdag - Helhet (gruppmoment, kedjade fritt följ, Z, inkallning, ruta, fritt följ. Tränade konskick & fjärrövningar).
Fredag - Tävlingsträning (tävlingsmässiga gruppmoment, sedan ett helt elitprogram med för mig okänd momentordning, bara sociala belöningar och stor slutbelöning).
Lördag - Helhet (kedja några moment, plocka ut någon detalj t ex konskick, leka mycket!)
Söndag - Tävling

Allt blir ju så mycket bättre med lite struktur. Tyvärr är jag rätt dålig på att göra träningsplaner som är längre än 1-2 veckor åt gången, skulle behöva gå någon kurs eller nåt för att lära mig tänka i de banorna!

Har tänkt mycket på träningsupplägget som Jessica pratade om förra helgen, just att dela in i detaljträning, helhetsträning (där gör man om, om något blir tokigt, finns även belöningar här) och så tävlingsträning (där går man bara vidare om något blir fel, hunden ska inte lära sig att man kan göra om, den ska kunna fortsätta jobba på). Intressant och bra upplägg tycker jag. Samtidigt kan man ju blanda in tänket som Lillemor pratade om på lägret i höstas, att lägga in rena lek- och buspass också! Jaa, möjligheterna är oändliga och det är så skoj att fundera och fila på träningen!!

Kvällens pass var riktigt kul och positivt. Blev även ett sent pass i går inne i Västerhaninge när regnet slutat, även det var jättekul och lyckat, yes! Har en plan inför söndagens tävling att belöna på ett visst sätt mellan momenten, för att sedan kunna samla ihop och gå till nästa, där det är JAG som bestämmer var vi ställer upp (Lyra vill gärna ta på sig det annars...). Ska bli spännande att se hur det funkar i skarpt läge. 

I morgon ska jag försöka ta lite sovmorgon och sedan ett träningspass på fina golfbanan innan det är dags att hämta upp Katarina och åka till Gärdet på årsmöte. Det är Golden retrieverklubbens Stockholm/Gotlandssektion och jag har fått äran att vara årsmötesordförande, kul! På kvällen blir det middag med hela tjejgänget på Hermans på söder.


Tre röda rosor stod på köksbordet när jag vaknade denna Alla hjärtans dag! <3


/Cissi


Det regnar in i öronen!

Snöblandat regn, mörker och snålblåst. Inget vidare kul väder att vara ute i direkt! Jag och Jenny ställde in dagens lydnadsträning och hoppas på bättre lycka i morgon. Jag som hade planerat in ett pass med helhetsträning i dag, lite synd!!! Men om hundarna ändå inte vill sitta eller ligga i blötan, och ogillar när det regnar in i öronen (Lyra) så blir det ingen bra träning. 
 
Passade istället på att gå till Metropol Palais invigningmingel. Ett glas bubbel, ostron, lite plockmat och fem efterrätter (man måste ju prova alla!) senare åkte jag hem.... 
 
Nu kryper jag upp i soffan med ett gäng tidningar medan hundarna frenetiskt tuggar på märgben...det blev en ganska så mysig torsdagkväll!
 
 
Har en ny myslampa vid soffan!

 
/Cissi

Champagne och lera....

Denna onsdagkväll har jag varit på Sthlm södra brukshundklubb, det var ett tag sedan man satte foten där! Kanske november? Finns ju inte mycket att göra där den här årstiden eftersom gräsplanerna inte håller för träning så fort det blir blött. Men ikväll var vi där och kollade läget lite. 

Jag och Jenny tränade på en liten gräsremsa där det var lite mindre geggigt, men ändå lite för mycket tyckte hundarna...nåväl, det blev ett ganska kort pass med fokus på fritt följ, uppställning till nytt moment utan att låsa på konen. Och så lite störning i gruppmoment, inkallningsövningar och vittring. Det var jobbigt för Lyra då det tränade två schäfrar precis bredvid, men är nöjd med passet och att hon klarade av att fokusera ändå. 

Efter träningen var det klubbens årsmöte. Var aningen rörigt, inga upptryckta handlingar, halvdålig koll på mycket osv, men det kändes ändå bra att vara där och visa sig. Såg till min glädje (och förvåning) att den artikel jag skrivit efter höstens talangläger och skickat till klubben satt fastnålad på anslagstavlan i klubbstugan!! Den ligger även på klubbens hemsida, kul att de lyfter fram lydnaden ibland! 

På årsmötet delades som vanligt ut pris för "årets ...". Jag hade inte skickat in några resultat så inget pris till oss, men Kerstin & Miles kammade hem förstaplatsen om tävlan i Årets freestyleekipage OCH Årets Heelwork to music-ekipage, kul och grattis!!!!

När jag kom hem igen blev det lite mer träning i vardagsrummet, Rissie fick leka med konster och Lyra hade olika koncentrationsövingar och fjärren. Vill inte peta och ta isär momenten för mycket just nu eftersom vi ska tävla två helger framöver, men vissa detaljer går ju att köra ändå. 

I går var jag och några kollegor förresten ute på finkrog och åt dessutom helt gratis! Vi hade blivit utvalda att testa det nya brasseriet i anslutning till vår konferensanläggning Metropol Palais på Sveavägen (vägg i vägg med Hard Rock café). Det blev ostron och champagne, och sedan var det bara att välja valfri trerätters från menyn. God mat och fin inredning, men de har en del att fila på som jag hoppas de löser till fredag då de har premiär. Får gå dit igen om någon månad och äta för att se hur det funkar i skarpt läge!

/Cissi

Lydnad = Glädje!

Måste bara dela med mig av en film full av glädje och som återger den stämning vi nog alla upplevde i helgen!
 
En av talangerna, Lena Gunnarsson, har filmat och satt ihop denna lilla glädjekick. Mest är det väl filmat från de grupper hon tränade i under dagarna, och vi i spetsgruppen var ju inte med dem alls. Men själva känslan stämmer exakt! Kan det bli bättre reklam för lydnadssporten??!
 
Glöm inte ljudet!
 
 
/Cissi

Talangläger ger en kick!

 
 

Nu har jag landat lite efter några intensiva dagar i Smedjebackens fina hall med alla talanger och spetsar. Det har verkligen varit kanonbra dagar och en otrolig lyx att vi i spetsgruppen fick coachas av inspirerande finlandssvenska Jessica Svanljung som tävlar i finska landslaget. Det har blivit många skratt, sena nätter, roliga övningar, nya idéer och kloka tankar. Och såklart massor av bra hundträning! Ska försöka ta det i kronologisk ordning…

 

I fredags rullade jag, Jenny och Vanessa iväg i min fullpackade bil redan vid lunchtid. Skönt att vara ledig från jobbet och få en lugn förmiddag hemma. På vägen upp stannade vi såklart i Enköping för att bunkra upp godisförrådet i affären med över 900 sorter, mmm. Glada som barn och med varsin påse som närmade sig 1 kg var gick färden vidare upp till Räfsnäsgården i Ludvika hur fort som helst! Oj vilket bra ställe det var då, stora rum (vilket är bra när man delar 2 & 2 och även har hundburar), god mat och trevlig omgivning. Kan tänka mig att det är ännu finare på sommaren! Och inte låg det så långt bort från hallen i Smedjebacken heller.

 

Alla deltagare droppade in allt eftersom och det stora stenhuset fylldes av liv och viftande svansar. Det var kul att återse de gamla talangerna och även en hel del nya ansikten. Såklart saknade man de som varit med förra lägret men som nu inte var där. Samtidigt är det ju kul att utöka sitt nätverk, de bekantskaperna man fick i höstas behöver ju inte försvinna för det!

 

Installerade på rummet som vi delade med Pia och Hifi.

 

Nåväl, efter middag, gemensam samling och presentationsrunda så gick vi 6 i spetsgruppen till ett eget rum för att under några timmar prata ihop oss tillsammans med Jessica inför helgens träning. Vi fick ta fram både våra och våra hundars positiva och negativa sidor och Jessica berättade om hur hon lägger upp sin träning och hennes sätt att se på det. Många intressanta tankar var det och en del skiljer sig från hur i alla fall jag tänker kring träningen, medan annat var väldigt likt. Hon har ju stor erfarenhet från mästerskap och självklart var träningen inriktad på vårt mål att vi allihop skulle stå där på prispallen på ett VM en dag… Kvällen avslutades med lite lekar som vi spetsare hade ordnat, och sedan mingel med talangtruppen och vi somnade inte förrän runt 02-tiden.

 

En av lekarna som vi ordnade för talangerna var att göra formationen av en hund på golvet...här är vinnarna! 
 

Lördagens träning började med en minitävling för oss spetsar, medan talangerna tränade på i smågrupper. Vi fick inte veta i förväg vilka moment vi skulle göra, utan den infon kom efter varje avslutat moment. Väldigt nyttigt och kul att inte ha någon som helst koll, och att inte lägga energi på sådant man ändå inte kan påverka! Jag & Lyra fick göra Z, hopp-apport, rutan och fjärrdirigering. Efter detta hade vi genomgång med Jessica som hade noterat allt hon såg. Här fick vi tips på saker att jobba vidare med, och väldigt bra konkreta sådana!

 

Resten av dagen jobbade vi på med ett ekipage i taget. Det blev många roliga pass med en hel del kul övningar, nytt tänk och kloka funderingar. Det ger ju otroligt mycket att titta på varandra och många övningar som de andra spetsarna gjorde kommer jag definitivt att testa hemma också. För att inte glömma bort allt bra vi gjorde så hjälptes vi åt att filma varandras pass och jag fotade även en del, bra att ha som påminnelse när man glömmer hur det var tänkt. Lyras och min träning handlade om både stadga och låsningar i fjärren, stadga i inkallningen samt att få fram snabbare ställanden där. Vi jobbade även med fritt följ och helomvändningarna som Lyra blir så luftig i, samt många småsaker t ex vikten av att det är JAG som bestämmer vart vi ställer upp inför ett moment, hon får minsann anpassa sig. Det var en hel del smådetaljer som kan komma att ändra mycket i helheten! Överlag fick vi fina ord och mycket positiv feedback, härligt!

 

Efter en god middag var man allt lite trött, men det var ändå inga som helst problem att lyssna på Jessicas föreläsning för hela storgruppen i flera timmar om hennes träningstänk och exempel på övningar och upplägg. Verkligen såå inspirerande och jag skrev och skrev i mitt lilla block…. Eftersnack och lite vin blev det såklart även denna kväll, men lite tidigare kom vi i säng än kvällen innan!

 

På söndagen var det talangernas tur att ha minitävling medan vi spetsar tränade på andra halvan av planen med ett ekipage i taget. Försökte kika bort då och då för att se hur det gick för talangerna men det blev inte mycket tittande, lite synd eftersom det hade varit kul att se dem! Samtidigt så ville man ju få all tid som gick med Jessica, så något annat upplägg än det vi hade skulle nog inte varit bra. För min och Lyras del så tränade vi på vittringen, transporter mellan momenten och att hon inte ska låsa sig på koner, rutor, hinder m m när man går mot dem. Jag har tidigare tänkt att det är bra att hon låser med blicken så att både hon och jag vet att hon har koll på vad hon ska göra, men på senaste tiden tycker jag att hon har blivit lite FÖR fokuserad på detta, hon märker nog inte ens att jag är bredvid henne, eller så är jag bara något störande objekt som hon försöker vifta bort! Så vill jag ju inte ha det, någon måtta får det vara, vi är ju faktiskt där tillsammans!! Pratade även om att hon gärna låser sig på andra hundar (när man t ex står och pratar under en träningspaus) och hur jag ska jobba med att få bort det. Vi hann även jobba lite med att få bättre konskick och teknik i fjärrens stå-sitt innan tiden rann ut och det var samling och avslutning av lägret.

 

Nöjda, peppade och aningen trötta skiljdes vi sedan åt och rullade hemåt vid 16.30. Det har varit en otroligt inspirerande helg och jag har fått många bra tankar och övningar att jobba med framöver! Det har varit kul att lära känna de andra i spetsgruppen mer och att komma in i gruppen har inte varit några problem, de är så välkomnande och snälla! Lite synd att det inte fanns så mycket tid över att lära känna de nya talangerna, vi var ju för det mesta åtskiljda från dem och inne i vår ”Jessicabubbla”. Men samtidigt behövde vi vara där för att få ihop oss som grupp, inte lätt att hitta en perfekt lösning!

 

Jag är som sagt väldigt nöjd med träningen och med Lyras prestation. Det är kul att träna med någon som alltid vill, är pigg på nya idéer och har bra uthållighet. Det negativa är väl att hon låser sig på andra hundar och hon drog från mig en gång under en prat-paus, då hon skulle kolla in när en annan hund fick en hög belöning… Pinsamt och det måste vi sätta STOPP för framöver! Är också väldigt nöjd med hur det funkade att bo ihop med en ny hund och människa på ett nytt ställe, hon var så tyst och avslappnad i sin bur!! Väldigt, väldigt skönt med tanke på att hon var ganska orolig när vi var iväg till Växjö och bodde på hotell. Nu vet jag att det troligtvis var en engångsföreteelse.

 

Stort tack till LL Sverige för ett bra genomfört läger, till Jessica som var en tydlig och inspirerande coach, till alla duktiga, ambitiösa och ödmjuka spetsgruppskompisar och till bästa resesällskapet Jenny & Vanessa!!

 

Nu ska jag gå igenom filmerna och analysera träningen och lägga upp en träningsplan. I denna ska jag välja ut några utvecklingsprojekt som ska presenteras för spetsgrupp och ledning, som sedan ska följas upp. Har två inbokade tävlingar inom kort som jag kan testa av lite saker på, vilket är perfekt! Poängen är inte det viktiga just nu, de kommer sedan, det vet jag.

 

Sedan blir det till att planera tränings-/tävlingsåret, finns en hel del som ska göras med rankingtävlingar, spetsgruppsträningar, träningar med egna gruppen hemma osv. Supertaggad och inspirerad, välkommen 2014!!!!

 

En hel del snö var det i Smedjebacken!
 
 
Härligt fantastiskt underlag och stora ytor! Dock var det ganska kallt och långkalsongerna satt bra!
 
Spetscamp.
 
Minitävlingen var upplagd så att den kändes nästan som på riktigt.
 
Jessica går igenom ett träningspass med Vivianne och Chess.
 
Chess har det jobbigt med metallapporterna...
 
Jessica och Riva tränar sortering i vittringen.
 
Det finns mycket spännande att välja på...
 
En annan variant är att leta på Jessica....det var lite klurigare.
 
Ytterligare en variant på vittringsprov, vad ska man välja?
 
Camilla och Kid tränar hopp-hopp-apport!
 
När är det MIN tur då? Undrar Lyra...
 

Variant på gruppmomenten...
 
Med störning! Detta var en jättekul övning. Gjorde även som så att varannan hund skulle sätta sig och varannan lägga sig och turades om att säga kommandona flera gånger, det gällde för hundarna att lyssna enbart på SIN förare!
 
Lite samma tema. Här ska Hifi lyssna på Pia, inte Jessicas kommandon...lurigt!
 
Fjärrdirigering med någon i vägen...vad är viktigast för Riva, att se sin förare eller räcker rösten?
 
Chess får testa en annorlunda apporteringsdirigering, eller rättare sagt, göra konskick utan att bry sig om apportbockarna!
 
Här är en punkt som du ska till!
 
Hifi utövar rutträning...
 
Fjärr med störning...stå...
 
..och ligg!
 
Jag vill vääldigt gärna kolla vad som händer där borta, men jag får inte det tydligen....
 
Det här är roligare att träna på!
 
Tack och hejdå Smedjebacken för en fin helg och en fin tid! Hoppas att kommunen ändrar sitt nytagna beslut att förbjuda hundträning där...vill gärna komma tillbaka!!!

 

/Cissi

 

 

 

 

Söndagkväll

Då var lägret slut, och det gick som vanligt alldeles för snabbt. Är nu hemma igen, trött i både kropp och knopp. Men vilken kanonhelg det har varit, wow!!!
 
Måste sortera tankarna lite och återkommer inom kort med rapport från lägret. Just nu behöver jag bara packa upp och sova. Någon har redan somnat....
 
 
 
/Cissi

Dags för talangläger!

Nu bär det av till Smedjebacken på läger med talangtruppen och spetsgruppen, tjoho!!!/Cissi

Videoanalyser

Har nu fått video från helgens tävling, tack Jenny för att du filmade!
 
Det är verkligen mycket värt att titta om och om igen, fundera och analysera! Har kollat några gånger, fört anteckningar och gjort en åtgärdsplan. Konstaterar att på videon ser hon faktiskt inte SÅ taggad ut som hon kändes. Hon ser snarare väldigt ofokuserad ut, och det hänger ju såklart ihop. Och det blev definitivt INTE bättre av de dåliga transporterna vi hade mellan momenten där jag försökte göra dem så trista och lugna som möjligt, klappa och kladda på henne (som hon inte gillar). Men man måste ju testa för att märka vad som funkar! På förra tävlingen hade vi jättefina transporter och en mycket bättre känsla. Insikter!
 
Nu lägger jag upp en träningsplan med detta som utgångspunkt. Vi har ju två ridhustävlingar till inom kort så upplägget kommer ju att bli ganska likt detta.
 
 
 

 

 

För övrigt börjar jag bli nojig över att jag ska bli sjuk till helgen! Känns lite olustigt i kroppen, ont överallt och jätte, jättetrött...och flera på jobbet är sjuka... Jag som inte varit sjuk på lääänge. Det passar definitivt INTE denna helg! Inte under hela februari alls faktiskt. Nästa lediga helg är 1-2 mars, då skulle jag kunna ha tid att vara sjuk. Ska försöka dra ut på det tills dess...men inte längre än så, för sedan är det Englandsresa! :)

 

Har hittat något på apoteket som ska vara bra, munspray mot förkylning! Jag testar det i förebyggande syfte tillsammans med Alvedon, handsprit och extra c-vitamin. Vik hädan alla bacillusker!!!!

 

Skulle ha ätit fin gratismiddag på nya brasseriet på nyrenoverade Metropol Palais (vår konferenslokal på Sveavägen bredvid Hard Rock café) med en kollega ikväll (provätning innan de har premiär), men det är nog bättre att sova... :( Och lite hundträning inomhus hemma. Hade ett kort pass inne i går där jag tränade stadga på ett nytt sätt. Det gick ut på att jag busade upp Lyra och sedan sa "stå"/"sitt"/"ligg" varefter jag själv busade vidare och kastade leksaker medan hon skulle vara blixtstilla. Rörde hon en endaste tass så uteblev belöningen och vi gjorde om. Efter två gånger så fattade hon att hon skulle frysa och inte röra sig det minsta, för att få springa efter belöningen. Det blev ett kul pass som jag ska utveckla vidare, och jag tror att den sortens träning passar henne utmärkt!

 

 
 
/Cissi

Spetsträning

Oj vad det är skönt med tredagarshelger, mer sådant!! Är väldigt tacksam över att vi har fått utökat antal semesterdagar i vårt kollektivavtal, annars hade dagarna nog inte räckt till för både hundträning och sommarsemester...
 
I går var det uppstigning 04.45 för att packa bilen med grejer och hundar, och vid kl 06 rullade vi iväg till Kungsörs Hundarena och en heldagsträning med Spetsgruppen! Det kändes jättebra att ha träffat dem och börjat lära känna både förare och hundar en gång innan lägret som kommer nu i helgen. Tyvärr kunde inte Vivi & Chess från Göteborg komma, men annars var vi hela gänget, fem ekipage.
 
Det blev en bra och inspirerande dag med mycket träning och kloka tankar. Fick med mig en hel del nytt att jobba med och framförallt en positiv känsla, vilket behövdes efter söndagens tävling som jag annars hade gått och surat ner mig över allt för länge. Kanske ska man alltid ha ett sånt här träningspass inbokat efter en tävling, för att direkt vända eventuella negativa tankar? Om tid och pengar fanns obegränsat så...
 
Tränade såklart på sådant som gått tokigt på tävlingen men även annat, här är ett urval. 
 
Gruppmoment, vara lugn och trygg - Perfekt att göra med nya hundar, och Lyra hade dessutom spetsat in sig på Inka, en 2-årig kelpietik som hade en belöningsleksak som Lyra ansåg att hon skulle ta hand om... Det blev bra och hon lyfte huvudet en gång i platsliggningen men lade snabbt ner det igen på eget initiativ.
 

Ingångar på planen och starta ett fritt följ utan att hon piper/gnäller - Vi testade flera gånger på olika sätt men kunde tyvärr inte framkalla några ljud alls denna dag! Bra med ett tyst pass, men samtidigt vill jag veta vad det är som triggar igång henne till att låta! Nya platser? Tävlingsledarens kommendering? Att jag säger "fot"?  Osäkerhet? Övertändhet? Tja det finns många frågor, men fick inte svar på det i dag då hon var helt tyst...

 

Transporter mellan momenten, hitta ett sätt att koncentrera sig om hon är för taggad - Testade att gå från ett springmoment till ett långsammare och försökte behålla koncentration och att hon inte ska behöva kolla av planen heeela tiden...jobbigt det där med vallhundar ibland...

 

Skicka till rutan och ha ett stabilt liggande, med olika slags störningar bakom den - Det är jobbigt att springa hela vägen dit och speciellt ligga kvar om något händer bakom ryggen tycker Lyra, men vi fick till bra känsla och mycket lek!

 

Vittring utan att hon går över alla pinnar flera gånger, hämta in rätt direkt - Hon hämtar nästan jämt in rätt pinne, men behöver kolla av de andra lite väl mycket. Gjorde momentet svårare med tre personer sittandes vid pinnarna, då blev hon mer angelägen om att jobba snabbt för att komma tillbaka till mig, lyckat resultat. Kunde även konstatera att hon har bra koll vilken pinne som har min doft på sig, redan flera meter innan hon kommer fram. Så hon behöver egentligen inte lukta på andra pinnar alls. Bra insikt.

 

Fjärren, hitta anledningen till att hon låser sig och fryser fast - Här blev det klart att jag har olika tonlägen beroende på hur långt bort jag står, så kanske kan det göra att hon släpper låsningarna om jag bara håller mig till samma tydliga läge. Fick även en hel del intressanta idéer kring låsningarna och skiftet stå-sitt.

 

Inkallning med ett snabbt ställande - Testade en ny variant som ska utvecklas! Fick även bra idéer och tankar kring stadga i detta moment, jag hade själv tänkt helt åt andra hållet!!

 

Ja, det var bra träningspass och att få lite nya ögon på sig och tänka i andra banor. Kul också att se hur de andra tränade och jag hoppas att jag kunde bidra med lite tankar och idéer. Är ju alltid lite svårt att komma in som ny i en grupp där alla redan känner varandra och deras hundar, men det kändes bra och välkomnande!

 

I kväll blir det middag för att fira Estrid 6 år, min syster-/guddotter. Träffar henne allt för sällan när de bor på fel sida av stan!!

 

 Inka tränar rutan och Hifi har fått en klurig vittring...

 

/Cissi

 
 

Tävling med snöras

Ännu en tävlingsdag till ända, många timmar har i dag spenderats i ett kallt & ruggigt ridhus i Södertälje. Utanför öste regnet stundtals ner, och uppvärmningsytan (dvs parkeringen vid ridhuset) var glashal på sina ställen, men hellre det än -15 grader och förfrusna fingrar! Tur att man en sådan här dag har många vänner att hänga med, planera, peppa innan och analysera tillsammans efteråt, så att tiden inte går så långsamt.
 
Vi var 15 startande och vid lottdragningen drog jag nr 5, ett väldigt lagom startnummer. Man hinner se några ekipage innan men behöver inte sitta och vara nervös i flera timmar! 
 
Inför gruppmomenten var jag inte såå nervös, mest orolig faktiskt! Pga plusgraderna så hade snö börjat släppa från ridhustakets INSIDA och då och då ramlade det ner ett sjok med snö, mitt på planen. Hur osäker skulle Lyra bli om det hände mitt under gruppmomenten?!? Tanken flög igenom mitt huvud att avstå gruppmomenten helt, för att inte riskera något. Var det verkligen värt det, OM hon skulle bli rädd? Men en stor eloge till tävlingsledare och domare som gjorde det absolut bästa av situationen och dels förklarade att OM det skulle falla ner snö mitt i ett moment (och hunden skulle störas av det) så skulle man få göra om, och gruppmomenten förlade de till en bra plats som var så snäll som möjligt för hundarna. 
 
Nåväl, vi gjorde gruppmomenten iallafall och fast det faktiskt föll ner lite snö under sitt i grupp, så stördes inte Lyra ut helt, hon satt kvar!! Kändes härligt!! Lite orolig var hon dock, för när jag kommenderade henne "ner" i platsliggningen så vägrade hon lägga ner hakan i marken och hon låg lite oroligt (trampade lite). Men, hon låg kvar!
 
När vi sedan gick in för vårt individuella program kändes Lyra lite störd av något. Hon backade för en av tävlingsledarna så fort han var lite för nära för hennes smak (note to myself: Försök träna då och då med gammal gubbe med stort grått skägg!) och hon var inte riktigt sitt vanliga glada "vad ska vi göra nu matte?", även om hon var glad. Ja, jag hade en lätt olustig känsla hela programmet igenom, kan inte sätta fingret på vad det var bara... Osäkerhet? Okoncentration? För mycket energi i kelpiekroppen? Vet inte. Men något i hennes blick när hon tittade på mig ibland var inte som vanligt, och det stör mig att jag inte kunde tyda den!!!
 
Oavsett vad det var, så visade det sig i många av momenten.
Här är poängen med domarens kommentarer:
 
Sitt i grupp - 9,5 p Lyfter en tass
Ligg i grupp - 8 p Föraren rör sig vid nerkommando, flyttar tassar
Fritt följ - 8,5 p Ljudar, ojämn position, tappar rumpan ngt i helt om, några sneda sättanden
Z - 8 p Ljudar, tappar lite i vinkel, trampar i stå, föraren går för långt ifrån vid återgången vid ställandet 
Inkallning - 7 p Ngt långt stå, långt läggande & dubbelkommando (fick säga "ligg" 2 ggr)
Rutan - 6 p Hunden rör sig i rutan, ngt yvig ingång (hon sprang till rutan, lade sig, men reste sig när jag gick mot henne, samtidigt föll snö från taket och domaren gick också mot henne just då...blev osäker av allt detta?)
Apporteringsdirigering - 10 p
Hopp-apport - 8,5 p Ngt ojämnt tempo, ngt tveksam vid upptag (Apportbocken ställde sig på högkant, hon tog den faktiskt väldigt bra men undra om domaren missade att den stod så?...Några travsteg, reste sig dessutom innan jag kommenderade "hopp", det såg dock inte domaren så det jämnar väl ut sig...)
Vittringsprov - 8 p Lite osäker vittring (hon gick rakt fram till rätt pinne, öppnade munnen men bestämde sig sen för att ändå nosa på alla andra, två vändor (!!), innan hon tog rätt pinne och kom till mig)
Fjärrdirigering - 0 p Föraren bryter (Det kändes helt ok fram till ligg-sitt då hon skuttade fram typ 1-2 meter! Gjorde klart övriga skiften men kände att momentet var så förstört att jag på vägen mot henne gav ett brytkommando ("tokigt tokigt") för att visa henne att det blivit fel. I efterhand fick jag höra att mitt "sitt" lät förvillande likt ett "hit" från läktaren, så kanske tyckte Lyra det också? Måste fundera på det där, har ju inget handtecken för sitt, kanske ska lägga in det för att undvika missförstånd).
Summa 225,5 p
 
Sååå, en ganska kass känsla, mycket små konstigheter som hände, men framförallt mycket information får vi med oss från denna tävling. Dels saker som jag själv ska tänka på (gå bättre i Z:at, inte rycka i kroppen vid nerläggande, göra sitt och hit-kommandona lite mer olika) och så delar som jag måste lägga in i Lyras träningsplan. Ganska så tråkigt känns det just nu, med tanke på hur mycket tid jag lägger på träning (fysiskt och även planering och analyser) så blir jag så otroligt besviken på att det ändå inte håller ihop på tävling! Jag tycker att vi har bra och genomtänkta träningspass, varierar oss, störningstränar mycket, tar tag i alla problem och tränar på alla olika svårigheter (undantaget fjärren som jag helst tränar så lite som möjligt ute, förutom hemma varje dag, den är under uppbyggnad...). Men ändå! Det skiter sig iallafall ju! Fan. Jag. Blir. Trött. Och. Ledsen. 
 
Passade på att prata lite med Niina som också var där och tävlade, behövde vrida och vända på saker med någon som hade lite liknande problem (ljud och massor av energi)... Vi ska till henne och träna om några veckor så det var ju jättebra att hon fick se oss in action, så att hon har lite koll på problemen. Blev glad när hennes man Kent (som har varit väldigt framgångsrik inom lydnaden) sa att Lyra såg jättefin ut, att vi var ett trevligt ekipage och att man såg att hon var bra grundtränad! Tack för de uppmuntrande orden, de satt bra! Tack också till mina fina träningskompisar som alltid hjälper till att lyfta upp alla de bra sakerna vi har, när man själv sitter och destruktivt mal på om allt dåligt som hände...om och om igen. 
 
Något som var jättekul var att både Jenny med Ayla OCH Camilla med Tista lyckades skrapa ihop poäng till ett 1:a pris, stort grattis till er!!!
 
I morgon har jag tagit ledigt från jobbet för att träna i Kungsörshallen med spetsgruppen hela dagen, det blir perfekt att ta tag i saker som hände på dagens tävling! 
 
 

Tävlingsplanen för dagen. Där nere springer Niina och Xuper.
 
 

Tiggarhunden var nöjd över allt hon lyckades kamma hem bland åskådarna på läktaren...
 
 
Nu är det snart dags att kolla mellofestivalen på svtplay innan sovdags. Hann inte se den i går då jag, Annie & Malin var ute och käkade och därefter såg musikalen Flashdance på Chinateatern. Varför gör man inte sånt oftare?!?
 
Godnatt!
 


/Cissi
RSS 2.0