Vår första riktiga agilitybana!

Agilitykursen fortsätter och i går var det dags för en riktig bana, på 17 hinder faktiskt! Shit! Det är INTE lätt att komma ihåg banorna och framförallt var man ska befinna sig hela tiden på bästa sätt. Det är framförbyten, bakombyten och blindbyten, och man ska komma ihåg att säga rätt saker, springa åt rätt håll och ta smartaste vägen. Man kan gå banan hur många gånger som helst, men när man sedan har en hund med som springer så blir det en helt annan sak, svårt men jättekul!!!
 
Vi är inte helt klara med balanshindrena ännu, det bör ju gå mycket fortare, men än så länge får det gå lite långsamt tills Lyra har fattat att hon kan springa fort OCH stanna några sekunder på kontaktfälten (de blåa delarna som måste beröras).
 
Slalomet är inte heller klart men det tar sig. Har ju byggt mitt eget slalom hemma men längtar efter att Rusta får in dem i sitt vårsortiment så att jag kan köpa riktiga pinnar som håller bättre...
 
Banan för dagen.
 
Och en liten film:
 
 
Videon finns även på denna länk: http://youtu.be/9NlWGXgrmuo
 
 
I dag är det halv arbetsdag och sedan blir det valborgsmiddag hemma hos oss tillsammans med Maria, Wolfgang, Edvin & Isa! I morgon blir det inga demonstrationståg, men väl lydnadsträning och 1 maj-fika!
 
/Cissi

Sköna söndag

Sovmorgon. Sol. Kaffe på altanen. Tvätt som hänger ute på tork. Hundar som badar i havet. Ogräs som rensas och motorsåg som låter. 

Det har varit en lugn och skön dag, som slutade med middag i Spånga hos nyförlovade Andrea & Patrik!

Ett av våra favoritställen...

Slalompinnarna är uppe och träning pågår....


Jag kapade ett helt träd och en massa annat, skönt att rensa upp lite! Finns dock oändligt mycket kvar....


/Cissi

Dubbeltävling i sommarvärme!

Så var det avprickat på Att göra-listan också, att tävla två gånger på  samma dag. Och detta i full sommarvärme! Rullade iväg hemifrån vid 06.20 imorse och var hemma igen vid kl 19, så nu är vi trötta!!
 
Det har varit en väldigt intressant dag och kul att få chansen att göra om momenten en gång till så snart efteråt. Många trevliga medtävlanden, strålande väder och en trevlig klubb gjorde dagen bra, trots att vi tyvärr inte fick med oss några 1:a pris hem. 
 
Första tävlingen drog jag startnr 2 (av 13). Gruppmomenten kändes ok, förutom att Lyra satte sig upp på en annan förares kommando (hon fick säga Sitt till den flera ggr). I domarprotokollet stod dock att JAG hade flera dubbelkommandon, men förstår tyvärr inte vad det skulle kunna ha varit... :( 
 
När det var vår tur kändes Lyra lite seg och fria följet var rätt trist. När hon är i det där läget så blir ingenting bra, hon missade två skiften i Z, gjorde en halvdan inkallning, struntade i konskicket vid rutan så jag fick dirigera om med massor av kommandon, var på väg åt fel apport (IGEN!) i apporteringsdirigering, men jag fick henne till rätt ändå. Hon stördes ut av två änder som flög lågt precis över henne när hon skulle börja leta i vittringen (men kopplade på jobbtanken igen, bra!), och tyvärr låste hon sig totalt i fjärren! Fick bara till TVÅ skiften innan hon fastnade där... Så vi nollade alltså Z, rutan och fjärren. Lite nollor kan jag ju leva med, men den där lojheten och osäkerheten var inte alls kul att uppleva!!
 
Efter tävlingens slut var det en liten paus innan nästa omgång startade. Jag hade ut Lyra en sväng och peppade, körde snygga konskick och hade skoj. 
 
Vid nästa lottdragning fick jag startnr 9 (av 13). Gruppmomenten denna gång kändes bättre och lugnare. Jag valde sedan en lite mer högintensiv uppvärmning än förra gången, då jag mest körde koncentrationsövingar. Funderade på om jag skulle gå in och bara köra lite fritt följ för att bryta tävlingen med en belöning där, för att bygga inför framtiden. Men ändrade mig och tänkte att jag bryter på något bra sätt om jag märker att hon har fel tanke efter några moment. 
 
Fria följet kändes lite bättre, men fortfarande en del småtokigheter. Mitt i Z:at kom dock ett tåg susande förbi (det går precis bredvid klubben) och Lyra reagerade med att låsa fast sig i marken mitt under fria följet.. Vi fick bryta momentet och göra om, och faktiskt gjorde hon då ALLA TRE skiften (hurra!!), dock med stor oro och ville inte stanna kvar. Resten av momenten gick skapligt bra (9 p inkallning, 7,5 p rutan, 10 p apportering, 9 p hoppapp, 7 p vittring) så jag valde att inte bryta. Sen kom dock fjärren...och visst låste hon sig även denna gång. Fick några missade skiften men fick iallafall ner henne till sista läggandet till slut, så bra att hon låste upp sig!! Men hon blev ändå så osäker så att när jag började gå mot henne så kom hon till mig.... Och vi nollade momentet. :(
 
Dagens negativa:
Lämnade vi kvar i Eskilstuna, det kan stanna där.
 
Dagens positiva:
- Gruppmomenten såg trygga ut!!!
- Andra tävlingen var bättre än första, vilket visar att hon orkar! Hon klarade också av att jobba i 25-gradig värme hela dagen.
- Inte ett enda pip, gnäll eller annat ljud kom från den lilla kelpiemunnen denna dag, trots att jag värmde upp med leksak och fart!
- Jag lyckades dirigera om henne till både rutan och apporteringen trots fel tanke från henne i första omgången. Det får ju inte bli en vana, men oj så skönt att veta att det går att rädda!!
- Hon är världens sötaste och finaste lilla kompis! <3
 
Dagens insikter - Note to myself:
- Hon reagerar & börjar sacka när vi går fritt följ rakt mot personer, måste tränas.
- Hon blir störd i fjärren av att jag tittar på skylten (som visar vilka skiften det är), måste tränas!!!
- Jag behöver hitta ett sätt att få upp henne i attityd (utan ljud dårå) när hon är på detta humöret. 
- Kanske inte ska ha handtecken i inkallningen ändå. I första tävlingen hade jag det, men i andra körde jag röst istället och det blev bättre! Eller så får jag variera från gång till gång??
- Fjärren, fjärren, FJÄRREN! Måste hitta en lösning på låsningarna och osäkerheten. Hur vet jag inte, besöka en spådam?
- Hon vill inte följa med mig in på planen till gruppmomenten, varför? Får lägga in ett gäng belöningar där. Ser ju lagom kul ut att behöva locka och pocka för att få med henne in, snyggt första intryck liksom...
 
Ja, det var många tankar som väcktes under dagen. Är så tacksam att jag hade flera tävlingskamrater att bolla tankarna med, och även få feedback och peppning ifrån. Vi hade ju en hel del fina saker, MEN det är svårt att ta till sig det när känslan är botten. Vet inte vad jag ska göra för att få Lyra att känna sig trygg därinne, tycker att jag har provat så mycket men det slår ändå tillbaka hela tiden. Tja, vi får väl se så småningom om vi får byta träningsgren eller vad som händer. Tiden får utvisa.
 
Med under dagen var även Kerstin & Glitz, som debuterade i lydnadsklass 1. Trots en väldigt hård bedömning fixade de ett förstapris och klassvinst på förmiddagen, och sedan kom nästa förstapris på eftermiddagen!!! Härligt och stort grattis!!!!
 
Nu tar vi och checkar ut för i dag. I morgon är det bara inplanerat middag hos Andrea & Patrik, så dagen blir nog lugn. Kanske tar jag fram motorsågen en sväng, eller försöker mig på lite staketbygge!
 
 
Dagens plan i gassande sol!

 

Håller oss i skuggan i väntan på vår tur...Varm hund!
 
 
Lilla älskade Lyra. Vad ska jag göra för att få dig trygg?!?
 
/Cissi

Nervös

Fredag igen, den här veckan gick visst väldigt fort! Blir tidigt i säng eftersom jag ska åka runt 6.30 till Eskilstuna imorgon. Det är dags för vår första dubbeltävling, både för mig och för Lyra. En tävling på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Samma plats men olika domare. 

Det ska bli jättespännande att se hur både hon och jag funkar med ett sådant upplägg. Resultatet är väl inte det viktigaste här, det ska mest bli intressant och kul att vara med! Fast nervös är jag redan nu, skitjobbigt. Mest för att vi knappt har hunnit träna något sedan den knasiga tävlingen i måndags, så jag vet inte riktigt vad jag har. Det var agilitykurs i tisdags, tjejkväll med klädshopping i onsdags och firande av en kollega ute på stan i går. Och i dag vågar jag inte göra så mycket, trist om det går fel och man får en tokig känsla dagen innan tävling. Så i dag ska vi bara peppträna lite lätt, sen håller vi tummarna för att det håller imorrn! :) 

Träningskompisarna Jenny och Camilla är på väg till Åland just nu. Likaså Susanne med Edda, och uppföderskan Maria med Lenka. Är så avis, jag vill också dit och tävla!!! Men jag vågar inte, skulle aldrig förlåta mig själv OM det kom några läskiga skott, som de har sagt att de kan göra där. Håller tummarna för att de alla får en härlig helg där borta!!!

Avis blir man också på alla som i dag har fått sina besked att de kommit med på lydnads-SM, jag vill också!!! Nästa år hoppas jag på att vi också har lyckats kvala...om det nu blir något SM då, än så länge verkar det inte finnas någon arrangör, trist. 

Fick PMet i dag till rankingtävlingen i Forserum som är den 11 maj. Alla "stora" namn är där och tävlar för att jaga poäng till landslaget, landslagsledningen är där och tittar, vi i spetsgruppen tävlar, och även några talanger och såklart andra också. Fy så nervöst!! Jag fick startnumret efter Maria & Ylle, de senaste årens SM-vinnare. Undra om jag kommer att kräkas på plan...? Eller gå helt fel, säga fel kommandon eller typ tuppa av? Det har hänt på flera tävlingar att jag under fria följet fått små miniblackouter. Inget som har märkts utåt eftersom de går över så fort, men lite läskigt är det. Behöver VERKLIGEN jobba mer med den mentala biten om jag ska klara det här....och intala mig själv att detta bara är KUL, inte läskigt! Lycka till...

En helt annan sak. Första stolpen till staketet runt tomten är nu äntligen uppe, cirka tre år efter inflyttningen (då vi sa att det var bland det högst prioriterade sakerna!). Micke fick borra i berget på baksidan för att få fast en stolpsko, och det blev jättebra! Nu återstår bara typ 80 stolpar till...tjoho. Men såå skönt sen att kunna släppa hundarna på tomten utan någon ständig uppsikt!!

Stolpe!

/Cissi

Agilitypremiär!

Äntligen har vårens agilitykurs satt igång! I går var det så dags för fortsättningskursen (gick ju nybörjarkurs i höstas) att dra igång, och nu har jag många kommande tisdagar att se fram emot!!
 
Den här kursen kommer att rikta in sig mycket på handling, dvs hur jag för hunden runt banan. Det går fort där ute och marginalerna för att springa bort sig är verkligen små, så en bra handling är ett måste! 
 
Vi tränade två olika banor och mycket på framförbyten (man snurrar/vänder sig på ett visst sätt mellan hindrena kan man säga), och det var en aning ringrostigt... Även fast man går banan utan hund flera gånger så är det ju en helt annan sak MED hunden! Svårt, utmanande och kul!!
 
Härlig kväll på klubben!Bana 1.
 
 

Bana 2. Denna ser kanske lätt ut, men pga framförbytena som inte riktigt fanns kvar i min kropp, var det rätt svårt att få till....
 
 
/Cissi

Egna val...

Full sommarvärme och tävling! Har man en lågvarvad hund så blir den troligtvis ännu lägre av värme, men i Lyras fall så går de där små benen i stort sätt lika fort ändå. Det har alltid varit tryggt att veta att hon inte varit särskilt påverkad av värmen. Men i dag har jag fått en ny erfarenhet, kanske är hon nog ändå rätt värmepåverkad!? För det verkade som att den lilla kelpiehjärnan kokade över en aning...haha. Det är bara att hoppas på att det är övergående, kanske bara är i en övergångsperiod nu när värmen slagit till?

 

På grund av värmen bestämde jag mig för att ändra upplägget inför tävlingen, jag struntade i att komma sådär jättelänge i förväg innan samlingen och gjorde inga uppletanden eller andra arbeten innan, bara en promenad när vi kommit fram till Knivsta brukshundklubb. Vi hade samling 12.30 och solen gassade som aldrig förr! Jag drog startnr 8 av 13 ekipage.

 

Gruppmomenten gick helt okej, men en viss okoncentration fanns där. Jag var som vanligt glad att hon stannade kvar på sin plats och var tyst... Undra hur många år jag kommer att vara glad över att "hon stannar kvar"...hmm. Oron finns alltid där, tänk om hon går upp till mig!? På platsliggningen vände hon sig om och kliade sig (fortfande liggande) på bakbenet när jag kom tillbaka från gömstället och trots att jag morrade till lite åt henne när jag gick förbi så fortsatte hon...det måste ha kliat väääldigt mycket...suck.

 

Jag blötte ner henne lite och in i bilen i skuggan en stund. När jag tog ut henne igen så var hon sval och kändes lagom pigg och på alerten, härligt!

 

Tävlingen var indelad på två planer, med en domare på varje plan. Väldigt smidigt så att tävlingen går dubbelt så snabbt, och kul att testa det upplägget! Tyvärr verkade dock alltså lilla brun ha fått en släng av solsting, för hon gjorde en hel del konstiga val, en del saker som vi har problem med, men även andra grejer som brukar sitta klockrent! Fast ska det strula så är det väl lika bra att det gör det på alla moment....

 

Fria följet kändes ganska okej, förutom att Lyra STOD UPP i fem halter, hallå!! Onödigt. I Z:at var det ligg, sitt, stå, och där fick jag ge extra kommando på ligg och hon ville inte sitta, så en nolla tyvärr. Men ett bra fritt följ!! I inkallningen hade hon bra fart och ett ok ställande, men hon ville inte lägga sig utan fortsatte galoppera tills jag sa kommandot en gång till OCH gjorde handtecken! Det är fjärde tävlingen hon struntar i mitt ligg-kommando!!! Fattar inte. Hon gör det så fint på träning, just läggandet har hon alltid haft lättast för...men tydligen inte på tävling. Intressant info. Rutan sen då, här lyssnade hon bra och vi fick full poäng. Skönt att avsluta så i ring 1 och gå vidare till den andra ringen, även om jag kände att det nog var kört för ett 1:a pris.

 

Apporteringsdirigeringen brukar vara klockren på tävling, har nog fått 10 p på de senaste fem tävlingarna iallafall, men i dag hade Lyra såklart annat i tankarna... Fint konskick, men sen drog hon åt höger apport istället för vänster!!! När hände det senast, ett år sen?!? Jag lyckades stoppa henne och dirigera om, då sprang hon till mittenapporten (iofs ganska naturligt), jag fick stopp på henne precis vid den, och dirigerade henne vidare till vänster apport, som hon tar och kommer in med fint. Hallå, VAD var det där!?!? MEN jag är verkligen glad att hon tog min dirigering så himla bra, tryggt att veta att det funkar!!! Hopp-apport är ett simpelt moment som också är en ganska säker  9-10:a, men inte i dag såklart. Det blev hopp-nosa på apportbock-dra vidare och ÄTA GRÄS i ett dike (typ utanför plan...) och när jag sagt "apport", sen "AAPPORRRT", och sen "LYYYRAAA!!" så slutade hon upp med det, hämtade apportbocken och hoppade tillbaka och gjorde en fin ingång som om inget hade hänt...öh?

 

Vittringen sen. Jag bestämde redan när vi ställde upp att jag skulle bryta tävlingen under detta moment, hur det än skulle gå, och jag hade lite tid att tänka hur jag skulle göra det medan pinnarna lades ut, perfekt. Det är inte alltid lätt att ta beslut om att bryta på ett bra sätt, man har inte många sekunder på sig och ska man bryta när något gått tokigt eller bryta med en belöning, vad är bäst just då? Det känns tryggt att ha tävlat en hel del (både med Rissie och Lyra) och därför känna sig ganska trygg i att kunna ta dessa snabba beslut vid behov. Nåväl, Lyra sprang ut till pinnarna och gick på rätt pinne nästan genast, men hon nosade noggrannt igenom resten både en och två gånger, lite vääl länge kan jag tycka, innan hon tog upp rätt och sprang tillbaka. Då fick hon ett "BRAAAA!!!" av mig och vi sprang ut från planen ihop. Det kändes helt rätt att bryta just där och vi gick glada ut tillsammans och satt en stund och åt godsaker ihop.

 

Ja, tävlingen blev ju inte alls som jag tänkt och såklart är det ju trist när det inte går bra. Skulle vara skönt att få det där championatet iallafall... Men vi samlar erfarenheter och ser framåt! Snälla Jenny, min träningskompanjon i vått och torrt, var med som hejarklack, sällskap och filmare. Jag har nu kollat igenom filmen och konstaterar att det ju faktiskt inte såg så tokigt ut alls (tja, förutom alla dessa felval), det såg glatt och trevligt ut och vi var ett team där inne ändå, även fast det hände en hel del konstigheter. Det kändes bra att se. Stort tack Jenny!!!

 

I väntan på prisutdelningen tog jag ut Lyra på planen igen och tränade lite. Då var hon såklart mycket mer engagerad, satt minsann i alla halter och lade sig fint på inkallningarna...of course. Fattar inte vad det är som händer, kan det vara något som JAG sänder ut till henne? Visst, jag är ju alltid lite nervös och vet att jag kan vingla lite i fria följet, men sedan brukar det släppa. Jaja, det är bara att köra vidare med nya planer.

 

Efter tävlingen mötte jag upp Micke för en snabb middag i Arlandastad och sedan åkte jag med hundarna till Skrubbabadet i Tyresö för att svalka av dem lite. Det var verkligen en fantastiskt fin kväll och hundarna njöt i fulla drag av att galoppera på stranden och simma efter pinnar!!

 

Det var en fin avslutning på påskledigheten, i morgon är det full fart på jobbet igen. Och start på agilitykursen, wiii!!! Kanske måste plugga på lite om framför-, bakom- och blindbyten, två på/två av, slalomteknik och vippbrädor så att vi är förberedda inför det.

 

Jag började dagen med att olja klart lill-altanen, skönt att ha det klart!
 
 
Tävlingsplan 1.
 
Plan 2.
 
Världen sötaste, bästa och knasigaste hund!
 
Softar lite innan prisutdelningen.
 
Och så lite badbilder såklart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gå ni, jag stannar kvar...
 
/Cissi
 
 

Vacker blomning!

Så härligt med långhelg, och speciellt när det är sol och sommarvärme!! Långa frukostar, sköna hundpromenader och pyssel på tomten. I går var Andrea & Patrik samt alla barnen hos oss på påsklunch, och i dag var vi hos dem och körde ett flyttlass till deras nya hus. På vägen hem stannade vi till i Hammarby sjöstad och åt en god sushilunch under de fantastiska körsbärsträden!

Eftermiddagen har tillbringats på tomten med inoljning av friggans altan och lite rensning och eldning av ris. 

Så värst mycket hundträning har det inte blivit, jo gruppmomenten, vittring och Z:at har Lyra fått göra, men resten har fått vara. Jag har inte haft lust alls, och då ska man nog inte träna! Vi får se på morgondagens tävling om det var ett dåligt val att vila eller inte...


Påsklunch! Saknade bara mamma & pappa som är i Antibes.Härlig lunch bland körsbärsblomningen!Dags för lilla altanen att få olja med lite pigment.En viss skillnad!Eldning i slänten. Det tar aldrig slut....


/Cissi

Tågträning

Påskledighet och hundträning såklart! Har i dag hängt på Solna-Sundbybergs brukshundklubb nästan hela dagen med Jenny, Susanne F, Susanne O, Vanessa och Ylva, dvs majoriteten av talangtrupparna i Stockholmsområdet.
 
Jag har bara varit på den klubben en gång tidigare och var då på en helt annan plan än i dag, så jag visste inte att tunnelbanan gick SÅ nära som den faktiskt gjorde. Alltså, den gick ju inte direkt över planen, men så pass nära att man såg den och definitivt hörde den tydligt. Inte optimalt för lilla brun, som tycker att sånt är rätt så jobbigt, vill ha koll på den hela tiden, spänner sig och inte vill bli lämnad... Men men, bara att göra det bästa av situationen och sänka ribban.
 
Hon var helt klart störd över alla tåg som åkte förbi, och träningen blev väl lite halvdan denna dag. Typiskt eftersom träningspasset i går på hemmaklubben blev jättekonstig och tokig, så både Lyra och jag hade behövt ett bra pass för att få upp våra självförtroenden... :(
 
Det blev iallafall en trevlig dag och alltid kul och nyttigt att träna med lite andra folk och hundar! Och nu vet jag iallafall att jag inte ska anmäla mig till någon tävling på den klubben framöver.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rissie vaktar vår basecamp.
 
 
Ayla tränar hoppteknik.
 
Världens gulligaste lilla Donna!
 
Edda letar pinne...
 
Olli tränar hopp, hopp, hopp, hopp, hopp....
 
Flame går fint fritt följ.
 
Människotämjaren Rissie hade fullt upp hela dagen.
 
/Cissi
 
 
 
 
 
 
 

Bra gömställe?

Lyra har en favoritleksak. En gul grej som hon är helt fixerad vid. Hon kan inte koppla av alls när den är framme, och hon lägger den på strategiska ställen så att hon kan ligga och stirra på den, eller försöker få oss uppmärksammade på att den skulle behöva kastas så tag man kan få springaaaa!!! Hon kan ta den och uppfordrande kasta iväg den på oss (eller på Rissie), eller lägga den i våra knän. Ganska jobbig blir hon. 

Nyss började hon vanka oroligt fram och tillbaka, så jag gick upp från soffan för att kolla vad det var. Hon gick in på toa...


...och stirrade ner...Alltså!!!!

Toaletten är INGET gömställe för gula hundleksaker....

Suck. 

/Cissi

Norrlandsvisit

Hemma igen efter två kanonbra dagar i Sundsvall. Har hälsat på ett av Kommunals två medlemscenter och vår växel. Suttit och medlyssnat på samtal, fått en bra presentation av verksamheten, diskuterat och bytt erfarenheter. Har även besökt vår lokalavdelning, Kommunal Mellersta Norrland, samt fyra sektioner i kommunen. Verkligen intressant och givande att se och höra hur de arbetar där ute i verkligheten nära medlemmar och arbetsgivare, för en som sitter på förbundskontoret hela dagarna... Hann tyvärr inte se så mycket av stan, men det innebär ju att man måste åka tillbaka!

 

En av de bästa sakerna med att åka bort, är att komma hem igen. Att komma hem och bli överöst av Lyras pussar till exempel! Att ta med dem ut på långpromenad på grusvägarna i solen och få rensa tankarna är så otroligt avkopplande! Och ett litet träningspass hemma på tomten, sedan är man hel igen. :)

 

Nu ser jag fram emot att bara jobba lite till innan påskledigheten, som självklart innehåller en hel del hundträning med träningsgruppen, men även med Stockholmstalangerna, tjoho!

Vardagslyx, promenad i kvällssolen!!
 
Två kompisar.
 
Hej!
Träningspass hemma. Lyra tränar fjärrdirigering med golden i vägen...
 
Sitt i grupp med koncentrationsövning. Har bytt ut godisbiten mot en liten pinne...nästa steg är ett grässtrå...
 
 
 
Nu är det dags att byta färg från grått, till vitt!!! Välkommen sommarvärmen!
 
/Cissi

Tryggt och snyggt!

Tävlat i dag igen. Mycket tävlande blir det nu för tiden... Men det är ju så kul!!! Och såklart vill jag ju att vi ska få till championatet och även de där fina höga poängen. Dock är inte det högst upp på priolistan just nu, det viktigaste just nu är att vi har en härlig känsla där inne på planen och ännu viktigare, känner trygghet.
 
I dag har vi varit på Roslagens brukshundklubb i Norrtälje. Där har vi varit två gånger förut, med fina minnen i bagaget. Vi debuterade i lydnadsklass 1 där i samband med kelpiespecialen och blev lydnadsmästare i kelpieklubben Östra, samtidigt som hon ställdes ut för första gången officiellt och kammade hem klassvinst, CK och 4:e bästa tik som liten junior!!! Året efter tävlade vi klass 2 och blev lydnadsmästare då också.
 
Vi kom dit en timme innan start så att jag hann gå en skogspromenad och göra ett uppletande med båda hundarna, det känns som en väldigt bra förberedelse och Lyra blir allt mer duktig på det. Hon fick vara med vid lottningen som vid de senaste tävlingarna och jag lämnade inte henne själv i bilen alls innan vi startade. Det verkar vara så hon vill ha det. Vi fick startnummer 4, perfekt tycker jag, så slipper jag gå runt med henne hur länge som helst innan...!
 
Gruppmomenten var som vanligt först ut. Jag brukar inte försöka titta på henne när man står gömd på tävling (ibland står man ju så till att man kan smygkika), men i dag är jag glad att jag för en gångs skull faktiskt gjorde det. Sitt i grupp gick helt okej, dock tyckte jag att hon satt och kollade bak och vädrade lite väl mycket. Bakom hundarnas ryggar värmde övriga ekipage upp, och även om det var en bra bit bort så ville Lyra gärna titta på hur det gick för dem...nyfiket. I ligg i grupp tog det drygt 10 sekunder innan hon lyfte hakan från backen lite snabbt och lade ner den igen. Detta är ganska vanligt förekommande så ingen panik med det. Det som därefter hände är däremot INTE vanligt, det har nog faktiskt ALDRIG hänt tidigare (så varför inte testa det på tävling? Hm.) Jo, ca 30 sekunder in i momentet så flyger hon nämligen upp i sittande position och börjar klia sig!!! Shit! När hon har kliat klart så sitter hon där lite fundersam och undrar nog vad hon gör där...men hon blir sittande. Trots detta onödigt beteende så är jag SUPERDUPERGLAD över att hon faktiskt valde att sitta kvar och inte bli osäker och trippa bort till MIG!! Det innebär ju ändå att hon är rätt trygg där borta vilket jag ser som ett STORT FRAMSTEG! Så hurra för det!!!! Strunt samma att vi nollade momentet. Verkligen. Hade hon kommit bort till mig hade jag antagligen brutit ihop. All denna tid som jag lagt på de där jäkla momenten...
 
Övriga moment kändes helt okej, det fanns lite småmissar och jag hade huvudvärk från h-vetet som förföljde mig överallt. Jag tyckte att Lyra hade lite väl mycket tendens att "jag kan själv" i vissa moment, och den känslan gillar jag inte riktigt. MEN hon hade inte ETT ENDA LJUD, inget alls, zero!!!! Mycket glad över det! Och de moment som vi har haft problem med de senaste veckorna, Z:at och vittringen, kändes bra och rätt stabila. Fria följet var engagerat även fast det fanns en del småmissar där. Fjärren var väl det som blev pannkaka då hon låste sig och började vädra efter något bakom sig, hon var inte alls med och missade skiften, ville inte titta på mig och kom dessutom fram...Så hade inte det momentet skitit sig nästan helt, så hade vi i dag fått det där championatet! Dock är jag så glad över de andra delarna att en titel inte alls är det viktiga just nu!!
 
Här är poängen och domarkommentarerna, som denna gång var väldig frikostig, himla kul!
 
Sitt i grupp - 9 p Naggar sig, tramp.
Ligg i grupp - 0 p Sätter sig upp och kliar sig.
Fritt följ - 8 p Puttar på hunden vid höger halten, tränger lite, bra vändningar på stället, bra språngmarsch, minst bra i momentet är sakta marsch.
Z (stå, sitt, ligg under marsch) - 8,5 p Bra stå, segt sätt, dubbelkommando hand på läggandet.
Inkallning med stå & ligg - 8,5 p Bra tempo, bra stå, långt lägg, lättar i baken i väntan på inkallning vid läggande.
Rutan - 9,5 p Nosar lite i rutan, bra tempo.
Apporteringsdirigering - 10 p Bra tempo, kortaste vägen in.
Hopp-apport - 10 p
Vittringsprov - 9 p Tar rätt pinne vid första kontakt, men tvekar vid en annan först.
Fjärr - 5 p Missar ett skifte, flera extra kommandon, kommer fram mycket.
Totalsumma 255,5 poäng, ett 2:a pris och alltså 0,5 p ifrån godkänt!
 
Det var en trevlig dag och kul var det att tävla ihop med uppföderskan Maria och syster Lenka, samt med Susanne och Edda! Ja de andra också såklart, det blir ju att man ofta träffar samma folk på nästan varje tävling och det är kul att följas åt i karriären.
 
Nu är det dags att packa lilla väskan för i morgon bär det av till Sundsvall.  
 
 
Vi vann "domarens val"!
 
Stolt hund med sitt fina pris, ett nytt spel!! Gillas!!!
 
Rissie testar prispallen.
 
Mina vackra kompisar poserar på brukshundklubben!
 
Blåsippor...
 
 
 
Nu när våren och ljuset har kommit börjar det bli kul att ta fram systemkameran igen, så den fick följa med och fota Maria & Lenka samt Susanne & Edda, där jag försökte fånga glädjen....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förutom tävlingen i dag har helgen varit riktigt skön. I går tog jag och mamma en tur till Spånga för att kolla in Andrea & Patriks nya hus som är under full renovering. Resten av dagen blev det pyssel på tomten och grillmiddag med Micke. En riktigt skön helg som har tillbringats på bästa sätt med andra ord!!
 
Andrea & Patriks nya hus. Det blir nog riktigt fint där inne för dem och alla fyra barnen!
 
Lövrensning, eldning och däckbyte på båda bilarna stod på lördagens program...
 
...och lite påskpyntande!
 
Tulpaner på köksbordet som jag gillar skarpt, vet inte vad sorten heter men de är så himla fina!
 
Häftiga!
 
/Cissi

Härlig träning!

Hemma igen efter två dagar konferens på Marholmen. Totalt urblåst i skallen efter att ha fixat och donat, antecknat, stressat och funderat!

Hade jag åkt hem hade jag antagligen slocknat direkt i soffan. Men som tur var hade jag en träningsdejt inplanerad med Susanne & Donna i det fina vädret!

Utan någon träningsplan och med en kelpie som var alldeles för speedad (som sovit hos mamma en natt pga konferensen) hade jag inga stora förhoppningar... Men det blev verkligen ett kanonbra pass med en väldigt glad och taggad (men TYST) Lyra!! Våra tillfälliga problemmoment (Z och vittring) satt nu klockrent och allt kändes bara toppen!!! Även attityden i fria följet, som har dalat lite på sistone, var bra!

Lätt förvånad men väldigt glad över dagens härliga pass kunde jag styra hemåt mot soffan! Den här känslan tänker jag bära med mig ända till söndag då det är tävlingsdags!


Fin morgonpromenad på Marholmen.

/Cissi

Sov gott mamma Kylie

I dag har det tänts en ny stjärna på himlen. Lyras mamma Kylie har vandrat över regnbågsbron, bara åtta år gammal! Hon hade varit dålig sista tiden och snabbt blivit sämre, men att det skulle sluta såhär....det trodde jag inte. Det är så oerhört sorgligt och jag lider så med Maria och familj. Så hemskt att förlora sin fina vän. 
 
Kylie. Kelpien som är anledningen till att jag har Lyra, min fantastiska lilla kompis som berikat mitt/vårt liv så. Jag hade bestämt mig för att skaffa en till hund, men var nog mest inne på jaktlabbe. Något snabbt och energifullt ville jag ha, med hög arbetskapacitet. Kelpie var ju lite intressant också, men jag hade aldrig träffat någon på nära håll och visste inte så mycket om rasen. 
 
Jag kommer att vara evigt tacksam till Susy som såg till att jag följde med på den där tävlingen i Strängnäs en sommarkväll för ungefär tre och ett halvt år sedan. Hon tyckte att jag skulle kolla på en helt fantastisk brun kelpie som tillsammans med sin duktiga matte håvade in skyhöga poäng på tävlingsplanerna. Hon visste att kelpien var parad och kanske skulle det bli valpar om ett tag. Det var mitt första möte med Kylie och Maria.
 
Jag blev mer än imponerad av de där två, och trots att det tills slut var helt kolsvart på tävlingsplanen stod jag entusiastiskt och kunde inte se mig mätt! Jag hade tur som hittade några andra kelpieägare som hela kvällen babblade om alla fördelar med rasen och hur bra de var. Det spelade dock ingen roll, jag var redan fast! Det var ju en sån här jag letade efter, en sån som Kylie!
 
Det visade sig att hon var dräktig och efter ett hembesök hos Maria & Kylie fick vi förtroendet att bli med valp, lycka!!
 
Efter det har de deltagit på tre lydnads-SM, varav två ända till final, vilken prestation! Det har alltid varit en fröjd att se dem inne på planen, och det är så jag kommer att minnas henne. Finaste Kylie. Sov gott!!
 
 
Bara en hund
Jag stryker över din bruna päls,
men svansen din viftar inte mer.
Ögonen dina är stängda
över ögon som inte ser.
Ditt gyllene hjärta har slutat att slå
aldrig mer hoppa, springa eller gå.
Allt är slut, det är över nu.
 
Jag lägger mitt huvud ned mot ditt,
och tårar droppar som blod.
Aldrig mer ska det bli som förr,
aldrig mer vi två.
Som isande kyla inom dej,
känner jag något som dör i mig.
 
Jag reser mig upp och går mot en dörr,
därute är livet exakt som förr.
Du kan inte komma själv om du vill.
Skriket vill ut, men jag stänger min mun.
Vem var det som sa: Bara en hund.
 
Författare:okänd
 
Hittade några bilder i mitt arkiv....
 
 
SM i Stockholm 2011
 
 
SM i Borlänge 2012

 
Spårträning sommar 2011
 
 
Härligt med slutbelöning!!
 
 

Maria och Kylie på kennellägret i september 2013.
 
 
/Cissi

Bildboost!

Här kommer ytterligare bilder från helgen...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
/Cissi

Valphelg

En helg på landet med kennelliv är till ända. Riktigt mysigt när vädret är fint och det inte är lera överallt!! Har såklart blivit massor av valpgullande, men även lite träning av mina doggies. 
 
I lördags förmiddag var vi iväg en sväng till trevliga Enköpings BK för ett lydnadspass med Jenny & Ayla och Susanne & Edda. Jag fokuserade på de moment som just nu inte funkar särskilt bra, Z:at, vittringen och fria följet. Det sistnämnda kändes väldigt oengagerat och trist, kanske har det blivit för tråkigt i och med att jag har bytt till luuugna belöningar och bara gått långa trista raksträckor (med målet att hon inte ska pipa/gnälla, ha en lugn känsla i kroppen). Det är en ständig balansgång det där, och nu har det visst slagit över åt andra hållet! Ska testa att höja belöningarna i några dgr och förhoppningsvis få tillbaka engagemanget, men inte ljuden...hmm. Svårt. 
 
Det blev en trevlig förmiddag och jag hade gärna stannat längre om inte valparnas lunchtid närmade sig. Så hem och mata valpar, och lägga spår till båda hundarna. 
 
Lyra fick ett på åker och kalhygge, med godisburkar, godis, pinnar och leksaker i spåret. Längre liggetid än tidigare. Hon tog det lugnare, men brydde sig varken om pinnar eller burkar. :( men blev glad över slutbelöningen (=boll). I dag fick hon ett nytt spår på kalhygge som var jättesvårt tydligen. Mycket vilt där, och hon virrar bort sig på de spåren hela tiden.....
 
Rissie, mattes hjärta, spårade fint efter sin hjortklöv och brydde sig varken om fasanen eller haren som synligt korsade spåret framför henne!!
 
Nu är vi trötta alla tre! Här är lite mobilbilder från helgen, mer kommer när jag kollat kameran. 
 
 
Träning! Foto:Jenny Eriksson
 
 

Lyra tar rätt vittringspinne! Foto: Jenny Eriksson

 


Nytvättade djur på tork i solen....
 
 
Vi vill ut och spåra!
 
 

Lyra tränar platsliggning...
 
 

Två är bättre än en!
 
 
/Cissi

 

Ljust över sju!

I kväll har vi ledigt från lydnaden, det är skönt ibland. Jag la istället ett 500 m spår till Lyra med sju pinnar på en närbelägen stubbåker med liggetid på ca en timme. Problemet vi har är att hon spårar lite väl yvigt och därmed missar de utlagda pinnarna och jag tänkte att det blir lite lättare att göra rätt på en åker än i skogen. Dessutom har hon markerat pinnarna lite för snabbt. 

Som vanligt var det full fart iväg, motivationen är det inget fel på!! Spåret gick helt okej, alla pinnar hittades men fem av dem var det jag som plockade upp...suck. Men vi jobbar vidare....

Avslutade med en härlig skogspromenad i ljuset, fast klockan var över 19, fantastiskt!

Klockan är 19.20 och det är fortfarande ljust!!


Härligt att rusa i skog och mark!Har skaffat mig ett bibliotekskort och lånat ett gäng spännande böcker om idrottspsykologi som ska plöjas igenom! Ett projekt på gång, för att styra hjärnan.....


Hej hopp!

/CissiNär man behöver inspiration!

Ibland tappar jag inspirationen i träningen. Då kollar jag oftast runt på youtube som verkligen är en skattkista!! Jag kan fastna i timtals tittandes på olika videos där folk visar hundträning på olika sätt, kelpies som vallar i Australien, duktiga ekipage som har filmat sina tävlingar i olika grenar, eller något helt annat...som t ex det här:
 
 
 
 
Här finns fler videos på både rått-, hund- och katträning att bli inspirerade av, kan verkligen rekommenderas!!
https://www.youtube.com/user/nanabordercollie
 
I går tränade vi med Jenny och Vanessa i Tungelsta. Vi fick en jättefin kväll i solen, härligt att det nu är ljust så länge!! Man blir inte så stressad utan kan köra på utan att behöva tänka på att alla ska hinna träna innan det blir mörkt. Väldigt skönt. I kväll blir det träning på klubben med Anne-Marie så att Lyra får träffa lite kelpies! :)
 
Vi värmer upp med lite koncentrations- och balansövningar....
 
Inga problem för en liten smidig kelpie att sitta på span uppe på en stolpe....
 
..eller stå heller för den delen. Nästa steg får bli att lyfta en tass och stå på tre ben kanske!
 
Rissie njöt av solen och vaktade träningsväskorna.
 
Så härligt med ljusa och soliga kvällar! Nu väntar vi bara på värmen också!!
 
/Cissi
RSS 2.0