Alundaträning

Åh vad skönt det är att ta ledigt från jobbet ibland och bara träna hund istället!! I dag var en sådan dag då det var dags för ännu en hel träningsdag hos Niina i Alunda. 
 
Tidigare har vi alltid hållit till på Olandstraktens brukshundklubb när vi tränat för Niina, men i dag fick vi (jag, Jenny, Anette och Camilla) möjlighet att istället träna i deras nybyggda fina hall!! Tänk ändå om man skulle ha en sådan hall typ 100 meter från husknuten...inte helt fel! Hallen var inte riktigt färdigisolerad så det var ungefär lika kallt där inne som utomhus, men betydligt torrare, ljusare och trevligare än ute!!
 
Jag åkte dit med en önskan om att få lite ny inspiration och lust att träna igen, då det har dalat en hel del den senaste tiden. Hade lite funderingar på vissa moment att kolla på, men främst ville jag prata om hur jag ska försöka skapa trygghet hos min lilla bruna, i alla olika situationer.
 
Vi diskuterade och funderade på lite av varje och Niina tyckte att jag var på rätt väg med mina idéer kring ljudträningen. Jag vet att jag måste ge det låång tid så vi får väl utvärdera det i vår när vi ska dit igen.
 
Fick med mig bra verktyg för gruppmomenten, vittringen och teknikträning i inkallningens ställande. Ska blir spännande att se hur det utvecklas! Mitt "hatmoment" fjärrdirigeringen fick jag bakläxa på och bara fortsätta som jag gör, för att få till ett vettigt stå-sitt (som är sååå svårt!!) och idéer kring att hon låser sig i vissa situationer.
 
Ja, det var en bra dag och iallafall liiite mer inspirerad åkte jag hemåt med tankar kring kommande dagars träningspass. Det är bara att ge sig ut och träna, om två veckor åker vi ju på talangläger!
 
 
Härligt att träna i den nya fina hallen!!
 
 
Glömde att ta med mig kameran, så det blev inte mkt fotande tyvärr...
 
/Cissi

En måndag i oktober

Jetlaggad av övergången till vintertid. Som alltid. Vaknat klarvaken flera gånger i natt och var ändå märkligt pigg när det var dags att gå upp vid 05.15. 
 
Började dagen med utvecklingssamtal med min chef på på jobbet. Inte Lenita som jag jobbar åt, utan en annan chef som sätter min lön. Lite konstigt men så är det, just nu iallafall. Av det poängsystem som cheferna ska använda sig av, som bygger på många delar t ex hur man är och kvaliteten på arbetet osv, så fick jag hela 47 poäng. Maxgränsen är 48. Yeay! Grattis till mig.
 
Blev bjuden på dyr men fantastiskt god finlunch på restaurang Råkultur och fick åka sprillans ny MiniCooper suv, gullig.
 
Satt på eftermiddagen för första gången med på videokonferens med Kommunals alla chefer i landet och förde anteckningar, en av mina nya/utökade arbetsuppgifter i att hjälpa vår kanslichef. 
 
Kom från jobbet alldeles för sent och dessutom var det tågförseningar hemåt. Möttes av hungriga och leksugna hundar.
 
Nu ska jag klä på mig och hundarna alla regnkläder som finns att tillgå och ta en mörk och väldigt blåsig promenad. Sådana här dagar skulle jag vilja ha en inomhusrastningshall....
 
/Cissi

Bättre och bättre

Ännu ett lyckat och kul vallningspass på Färentuna i kanonväder! Lyra var riktigt taggad och koncentrerad och de små övningar jag testar funkar bättre och bättre! Både hon och jag börjar förstå lite mer varje gång, fast jag känner mig fortfarande som en riktig gröngöling...

I dag har min beställning av knallpulverpistoler kommit, som jag tänkte använda till skotträning med Lyra, få se hur det går! Blir även spännande att smyga runt med pickadoller i handen utan att bli tagen för en skjutglad galning...
Nu är det snart dags för en ny vecka! Det blir bara tre arbetsdagar eftersom jag är ledig torsd och fred, härligt!! Vad ska man då göra? Hundträning såklart!!

/Cissi


Kelpieträff

I dag har vi varit en sväng på Kelpieklubbens Östra lokalområdes kelpiedag! I år passade det extra bra då den arrangerades på min hemmaklubb Sthlms Södra BK, praktiskt!!

När jag och hundarna kom dit tränades det lydnad, rallylydnad, freestyle och spår, det var säkert 20-25 kelpisar där, minst. Jag nöjde mig med att titta på och "bara vara" eftersom det sköts i skogen (var mentalbeskrivning) och Lyra tyckte att det var lite jobbigt. Så vi tränade lite enkla platsliggningar, pratade och tittade på de andra, för att skapa en bra känsla. 

Efter en fika med uppföderskan Maria så var det sedan femkamp på eftermiddagen och vi blev indelade i lag. Det var roliga grenar såsom inkallning med ställande där det gällde att pricka in på ett visst antal meter (olika för varje ekipage), hoppa hindret så många ggr som möjligt på tid, samla in föremål på tid, apportera tennisbollar med olika nr på och gå på klurig skogspromenad med kopplad hund i ena handen och pingisboll på sked i andra.... 

Lyra var duktig och vann kampen i vår grupp! Gick ett varv med Rissie också och hon ledde i sin grupp fram till sista grenen där vi nollade (hämtade massor av tennisbollar men de hade fel nr på sig) och kom istället sist då, det kan svänga snabbt! 

Precis när vi var klara så började det att regna, vilken timing! Det kändes bra att åka hem och äta pizza med Micke och ha en lugn kväll i soffan efter det!

I morgon blir det vallning och sedan fikabesök. Skulle vilja hinna med lite lydnad också, får se hur det blir med det...

/Cissi

Agilityn slut för säsongen

Sista tillfället på agilitykursen i dag, tänk vad nio veckor kan gå fort!! I dag nötte vi lite på framför-, bakom- och blindbyten i små banor med hopp och tunnlar. Lyra var lite tveksam till hoppandet, lite konstigt eftersom hon ju gillar hopp. Kanske var den halvskumma belysningen anledningen, eller att det var lite geggigt och halt, eller att de körde en kurs bredvid oss som hon störde sig på? Hoppas att hon inte har ont någonstans bara...får ha lite koll ett tag. 

Nu får det väl bli agilityvila över vintern antar jag och sen hoppas jag att vi kommer med på en fortsättningskurs till våren!

I går tränade jag och Jenny på klubben. Jag var inte så peppad och dessutom var det jättekallt (minusgrader och frostig plan), men Lyra var glad och jätteduktig så det smittade såklart av sig. Full fart och snabba reaktioner, fin vittring och galopp in hela vägen tillbaka, yes! 

Testade även en ny belöningsplats i Sitt i grupp. Vill att hon ska bli tryggare i momentet men har haft lite svårt att belöna på annat sätt än att gå fram från mitt gömställe och ge godis från mig. Hon har ett starkt drag mot mig så jag vill inte gömma belöningen där, men hon har även ett drag bakåt (dels för att jag i början hade boll där, innan jag insåg att hon satt och vaktade den, dels för att hon vill ha stenkoll på vad som händer bakom henne) så där vågar jag inte heller ha belöningar. Testade att ha en liten godisburk precis vid henne och belönade när jag var gömd, hon satt verkligen fint! Få se om det kan vara en bra metod, har tänkt lägga på ljud sedan, så då får vi se....

/Cissi


Bästa vallningsträningen hittills

Söndag kväll och lugnet har lagt sig, hundarna sover i varsin soffa...Vi har varit ute nästan hela dagen och småfrusit till och från, var ju faktiskt minusgrader i morse!!
 
Har varit en bra helg som började med en AW med arbetskamrater i fredags, alltid trevligt att sluta arbetsveckan så. I lördags åkte jag och Micke in till Clarion Hotel för en spontanfrukost, som efterföljdes av lite shopping och sen grejandes på tomten. Fick avsluta dagen med att njuta av god mat och inspektion av gudson Edvin hemma hos Maria på middag med tjejgänget, mycket trevligt!
 
Trots sen lördagkväll vart det ingen sovmorgon i dag, för vi hade vallning på Färingsö på schemat hela förmiddagen, tjoho! Lyra var taggad och verkligen jätteduktig med koncentration, intensitet och balansering! Vårt bästa träningspass hittills, kanske polletten har trillat ner! På plats fanns en annan kelpietik som Lyra fattade tycke för, och vice versa. Oj, vad de lekte och hade kul, hur länge som helst!!
 
Åkte förbi Andrea, Patrik och alla barnen på vägen hem för en fika och sedan har det blivit lite mer höstpyssel på tomten, och nötande på agilityn...som börjar ta sig!
 
Har skördat några av de fina plantorna med jordärtskockor jag har odlat, mmm! I dag blev det ugnsrostat, i morgon soppa!
 
Micke kommenderades och regisserades igenom en fotosession av mig och Rissie. Lite överexponerade bilder men annars fina!
 
 
 

 
/Cissi

Mest lite bilder...

Hemma igen efter några dagar på landet. Lite bilder kommer här!
 
Cabus, Rissie och Bonnie!
 
Fancy och Rainy.
 
Rissie och hennes mamma Bonnie.
 
Fina gamla Bonnie!
 
Sötaste Fancy!
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite höstiga bilder...
 
 
 
 
När jag kom hem fick Micke i uppdrag att ta lite bilder på mig och Lyra. Ska ta tillsammans med Rissie också någon dag.
 
 
 
 
/Cissi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vallbilder

 
Vallade i går på Färingsö. Vi var inte så många så det blev mycket tid med fåren. Lyra och jag fick vara i den största inhägnaden, och fick prova på att ta ut fåren från det lilla hägnet (gick inte...) och sedan få in dem igen där efter avslutat pass (gick bättre!). Vädret var fantastiskt, hundarna duktiga och vi tvåbenta hade det trevligt.
Direkt efter det åkte jag och hundarna vidare till Västerås för några dagars kennelliv. I dag har jag jobbat några timmar med datorn, läst en bok om skottberörda hundar, koppeltränat de två juniorerna som finns här, gullat med de ulliga underbara 7-veckorsvalpisarna och gått lite promenader med övriga. Lyra har varit lite låg, försökte träna men hon ville inte.
 
I morgon åker vi nog en sväng till närmsta brukshundklubb, Enköpings BK, för att träna lite agility på dagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Cissi

Nu tar vi paus

En härlig höstdag och jag och Lyra har tävlat på den närmsta klubben hemifrån, Haninge BK. Tyvärr blev det ytterligare en tävling att lägga bakom sig som en besvikelse. 

Vi hade startnr 6 så det blev gott om tid för uppvärmning medan nr 1-4 gjorde gruppmomenten. Under den tiden kom det ett skott, vet inte om det smällde från någon pågående jakt i skogen, från den stora brasan som brann, eller vad det var. Men det ogillades starkt av en liten brun kelpie, som med svansen mellan benen och darrandes blev okontaktbar... :( Som tur är så kommer hon över sina rädslor ganska fort, som det ser ut iaf, så hon hann lugna ner sig tills det var dags för oss att göra gruppmomenten. 

Snacka om orolig jag var inför Sitt i grupp, som ju strulat mycket och speciellt på tävling (trots MASSOR av träning på olika sätt). Och oj vilken lättnad att hon satt fint hela tiden och fick fullt betyg, yes!!

Ligg i grupp är ju mer stabil så jag hade precis börjat slappna av vid vårt gömställe när det hördes ett...skott. Sekunden efter springer Lyra från sin plats, förbi domaren, längs hela planen och bort till min bil. Fan fan fan. Emma W som stod och tittade där lyckades locka till sig henne och hålla henne tills jag kom, tur att just hon stod där som vet vad Lyra heter (hon går inte gärna fram till okända personer)! 

Bestämde mig ändå för att köra igenom programmet, för att hitta en bra känsla igen. Förra tävlingen (på Södra) kändes ju inte alls kul och jag tycker att det skiljer sig åt i hur det börjar kännas nu, om jag jämför med de första tävlingarna då vi hade riktigt skoj. Då blev det visserligen ibland "fort och fel", men kul hade vi! Såklart känner jag ju en helt annan press nu också, man vill ju prestera och att målen uppnås, inte att det blir sämre!!

Nåväl, inne på programmet var hon lite okoncentrerad, vilket visade sig i konstiga småsaker som annars inte är problem. Hon stod inte stilla i Z:ats ena skifte, hon lade sig inte i inkallningen, och hon struntade helt i att hon skulle till konen först i apporteringen...detta brukar vi inte ha problem med! Sen låste hon sig i fjärren och gnällde lite i fria följet... (Det är dock kända problem).

Det som var bra var fina skiften i hela Z:at, en bra ruta och hopp-apport och en helt ok sortering i vittringen. 

Här är poängen.
Sitt i grupp -10 p
Ligg i grupp - 0 p Lämnar platsen
Fritt följ - 8,5 p Ngt gnäll
Z - 8 p Står ej still
Inkallning m stå & ligg - 7 p Stannar ngt sent. DK på ligg
Rutan -10 p
Apporteringsdirigering - 0 p Stannar utanför cirkeln 
Hopp-apport - 9,5 p Tempot
Vittringsprov - 7,5 p Ngt tugg, ngt långsamt tempo in
Fjärrdirigering - 5 p Ligger ej, flera DK
Totalt 218,5 p (3:e pris)

Jag hade en riktigt trist känsla efteråt, och trots massa peppande snack med Jenny (tack kompis!!!) så känns det ändå helt värdelöst. Dels att vi inte lyckas få till det på tävling (men det kommer väl med tiden...), men framförallt är det väldigt oroande med alla dessa ljudreaktioner! Ska det bli vårt fall, att vi inte kommer längre såhär vare sig i lydnaden eller brukset? Ska hon bli räddare varje nyårsafton och få en besvärlig vardag så fort det kommer plötsliga ljud?

Det är också lite av en personlig förlust, då jag inte lyckats hela vägen med Rissie. Och med Otto (som dog innan vi hann starta elit). Kanske därför jag tar det extra hårt. Så mycket tid, energi och pengar som man lägger på det här intresset, så jobbigt blir det också när det inte funkar.

Nu tar vi en paus från tävlandet (och ställer in nästa helgs planerade tävling). Imorgon börjar vi dagen med vallning och sen åker vi till Västerås för hundpassning några dagar. Då ska jag gulla med valpar, läsa böcker, jobba lite och tänka på annat. Kanske passar på att träna på ngn brukshundklubb i närheten, eller så struntar vi i lydnaden och lägger tid på spår istället.

/CissiHösten på Marholmen

Hemma igen efter tre riktigt bra dagar ute på vår konferensanläggning Marholmen tillsammans med våra avtalsansvariga ombudsmän (en från varje avdelning från landet, 13 st).

Hårt jobb, för lite sömn och en del vin gör en ganska trött...så nu är det sovdags! 

Lyx att få tillbringa tre dagar i underbara jugendvillan Villa Berg!Hårt jobbande ombudsmän och mycket prat om implementeringen av Kommunals nya lönepolitik, spännande framtid att se fram emot!Vackra vyer på morgonpromenaden....


Älskar närheten till havet...


...och den vackra naturen.

/Cissi


Söndagsvallning!

Det har redan gått ett helt år sedan vi vallade sist!! Det har helt enkelt inte blivit av, och dessutom bestämde jag mig för att ta en lång paus från vallningen efter att Lyra inte riktigt "tände till" på fåren sista träningstillfället förra hösten.
 
Men i dag åkte vi ut till Färentuna igen för ett lärorikt träningspass! Kelpieklubben anordnar vallningsträffar som man får komma och träna, antingen på egen hand eller få hjälp av Lisbeth som håller i träffen, vilket är jättebra! I dag var vi fyra nybörjarkelpies och så ett gäng border collies som var mer eller mindre vana. Vi kunde välja på att träna i ett litet hägn, i en mindre hage (25x25 m) och en större hage.
 
Jag testade Lyra först i den mindre hagen med tre lugna får och hon skötte det bra, var lugn och ganska intresserad, men hon behövde nog mer yta för att komma igång bättre. Så andra passet gjorde jag i stora hagen med några får som sprang liite mer, och då jobbade hon på riktigt bra!! Fick iväg henne att hämta dem åt mig och höll ihop flocken bra, balanserade och såg taggad ut, kul! Problemet är bara att man själv måste vara lite snabbare då också...inte helt lätt att springa baklänges i en flock av får utan att ramla....
 
Nu skulle jag bara vilja hitta får lite närmare än längst ut på Färingsö!!! Och en instruktör som kan kelpievallning.
 
I väntan på vallning...
 
Snart kommer hundarna!
 
Hägnet.
 
En av nybörjarhundarna sköter sig bra.
 
Lisbeth och hennes hund Malin hjälper till lite.
 
 
Lyra undrar om det inte är hennes tur snart...
 
Rissie ute på en åker tidigare på dagen.
 
Fina Rissie!
 
Lyra poserar hemma på tomten.
 
 
 


 
/Cissi
 

Tveksam comeback

Då var det dags att testa Rissie ute på tävlingsbanan igen. Vi har nog inte tävlat lydnad på 1,5 år, och sista gångerna tyckte hon inte alls att det var roligt. Sedan dess har hon fått sin sista valpkull och sedan bara fått hänga med när jag tränat Lyra, tittat på och fått leka lite, göra superroliga övningar utan press. Men min längtan efter att få det där tredje 1:a priset i elit (som behövs för ett championat, hon har ju två 1:a pris sedan tidigare) har inte försvunnit, det skulle ju vara så roligt att lyckas med det!!

Så jag bestämde mig för en oktobertävling, inte för varmt och förhoppningsvis inte för blött eller kallt...bra förutsättningar alltså! Har sen tränat lite mer koncentrerat med Rissie de senaste veckorna. Hon kan ju alla moment så det jag har behövt träna upp är mest attityden och så lite uppfräschning av vissa saker, t ex vittringen. Hon har svarat bra och blivit riktigt häftig och jätteglad och busig, så härligt att se!!

Jag hade därför en bra känsla inför dagen när vi drog iväg till Södertälje brukshundklubb tillsammans med Fia och Alva, som skulle debutera i eliten. På plats var även Maria och Lyras syster Lenka, alltid lika trevligt att ses!!

Vi fick startnr 3 av 7, helt perfekt. Gruppmomenten gick bra, full poäng på båda. När det sedan var vår tur så kändes Rissie taggad. Jag kan verkligen inte förstå hur jag ska värma upp henne på bästa sätt, har testat en hel del genom åren, men inget har gett särskilt hållbart resultat tyvärr. Men nu kändes det ändå bra. 

Snacka om förvånad jag blev när hon sen inte ALLS var med mig i fria följet, hade inte alls den där häftiga känslan vi har på träning, hon stod upp i flera halter, blev alldeles för luftig, satt snett (just detta är iofs vanligt) och sackade i språngmarsch! Trist början och en tråkig känsla. I Z:at missade hon första skiftet (sitt) och när hon sen inte ville göra nästa skifte heller (ligg) så stannade jag upp, vände mig och röt i "LIGG!" och visade med hela kroppen...då vaknade hon till och insåg att oj, vi ju faktiskt var här tillsammans! Blev 0 p på momentet såklart, men jag behövde väcka henne! Inkallningen ok. Rutan fin, MEN den hon lade sig tyvärr BAKOM den, utanför...morr. Den stod lite konstigt till i en sluttning så kanske påverkade det henne. Apporteringsdirigering tog hon en för vid sväng, men hämtade in rätt. Hopp-apport fint. Vittring, började fint men hon slarvade och tog fel pinne. Fjärren ok. 

Så totalt sett gick det ju alltså rätt dåligt, men jag försökte hela tiden hålla hennes humör uppe och hon var faktiskt GLAD hela tiden, så jag tror att HON hade kul iallafall (jag var mest frustrerad men försökte dölja det för henne). Så på något sätt var väl det ändå en liten vinst, om jag ska hitta positiva saker.... Men rätt så trist ändå, ska vi verkligen inte lyckas med det här?!? :(

Tyvärr blev det inget 1:a pris för Fia/Alva heller (men en del fina saker att ta med till framtiden, och massor av bra erfarenhet!) och Maria/Lenka bröt, efter att L inte riktigt ville samarbeta....

Eftermiddagen har ägnats åt eldning på tomten tillsammans med Micke. Vi fick fikabesök av mamma, Andrea, Estrid och Elsa, som kom med nybakta bullar! Till slut blev det mörkt och regnigt, men lite har högarna minskat iallafall!

Maria & Lenka i Z:at.Kid, Lenka & Rissie tränar sitt i grupp efter tävlingen...Elsa & Estrid är på bullbesök! (Rissie har bjudit in sig själv...)


Mysigt att elda i mörkret! 


/Cissi

Vi är talanger!

Härligt att vakna i morse och läsa mejlet, att vi blivit uttagna till Talangtruppen i lydnad! Truppen har funnits några år och är tänkt att fånga upp lovande ekipage som eventuellt kan bli föremål för landslag i framtiden. Det är också ett bra tillfälle att få åka på läger, träffa andra duktiga lydnadsnördar och få nya idéer och tankar kring hundträning! Antagning sker två gånger per år och att vara med innebär väl mest att man deltar i ett läger och även en tävling. 

Jag har inte tidigare varit intresserad av att söka, men denna gång kändes det rätt. Vi har kommit en bra bit i träningen och behöver lite  nya tankar, mål och inspiration. Så på kennellägret filmade vi ett helt elitprogram som jag skickade in tillsammans med ett brev om oss. Och nu fick vi alltså svar att vi kommit med, kul!! 

Både Lyras mamma Kylie och syster Lenka har ingått i tidigare trupper med uppföderskan Maria, så nu får vi bära både kelpiefanan och Team Walkabout-äran högt! Roligt också att vår träningskompis Jenny med Ayla är med, känns tryggt! :)

Fredag kväll nu, jag och hundarna myser i soffan och lyssnar på blåsten utanför i mörkret. I morgon ska jag och Rissie tävla i Södertälje, och så ska vi heja på Fia och Alva som ska debutera i eliten!!


Kanelbullens dag - och smarriga bullar på jobbet!


Lyra tar det här med talangtruppen med ro....

/Cissi

Rissie fyller veteran!

I dag fyller min älskade fina Rissie 8 år! Vart har tiden tagit vägen?? 

Min fina kompis, min ständiga följeslagare, min andra hälft!! Vi har upplevt en hel del ihop, Rissie och jag. Vi har bott på tre olika ställen, vi har rest genom Europa, badat i salta hav på franska rivieran, gått långpromenader i Finland och känt blåsten i öronen på västkustens klippor. Vi har seglat ihop, testat skidspåren ihop, jag har försökt löpträna ihop men Rissie har helst gjort annat än just springa långa tråkiga sträckor... 

Med Rissie har jag tävlat för första gången i viltspår, och vi klarade anlagsprovet med bravur! Hon är också den hund som jag startat med i lydnadens elitklass för första gången, och klarat det!! Det var jag som visade Rissie på utställningen där hon fick sitt första cert, några utställningar senare blev hon utställningschampion!

Efter tre valpkullar och ett lagom aktivt liv är det nu dags att fylla veteran. Men bara för det behöver man ju inte bli pensionär!! Kanske ska jag passa på att äntligen starta nästa klass i viltspåret, göra en liten comeback i utställningsringen och testa någon ny gren som t ex rallylydnad? Vi får väl se hur framtiden ter sig. Oavsett vad vi gör så hoppas jag att vi har många år kvar tillsammans! 

Grattis Rissie! 

/Cissi


RSS 2.0