Pyntat och ljust i stan!

Det blev en eftermiddagspromenad i stan för att njuta av all vacker julbelysning! Lyra gillar inte riktigt så mycket liv och rörelse, men gick duktigt med oss på röda mattan på Biblioteksgatan, längs med Nybrokajen och Drottninggatan och framför slottet. Rissie skulle klara sig bättre som citydog, hon bryr sig inte alls om allt ståhej.
 


 
 Sedan åkte vi hem och tittade på film. Nu har Micke dragit till jobbet och hemma pyntas det litegrann...
 
 


/Cissi

Lördag morgon

Helg igen och i dag är det INGENTING inbokat! Tänker anstränga mig för att ta det så lugnt som möjligt. 
 
Har bara blivit två ordentliga träningspass med hundarna under veckan då det varit lite annat på schemat med bl a jobbmiddag och i går tjejmiddag hemma. Lyra har varit riktigt duktig i gruppmomenten, trots en del jobbig störning. Hoppas verkligen att det är på väg åt rätt håll, det ser ut så iallafall!
 
I kväll blir det bad och föning av Rissie och i morgon packar jag bilen full med hundar, hage, bur, stol, kardor, saxar, nykokt lever och fika, det är utställningsdags!! Ska bli så skoj att träffa massa trevliga utställningsvänner och titta på fina hundar!
 
 
Skön frostig morgonpromenad i soluppgången....
 
 
Fina blommor fick jag i går av tjejerna när jag hade tidig födelsedagsmiddag hemma! 

 
Har äntligen shoppat en egen tygbur till Lyra, så slipper jag låna varje gång vi ska iväg. Lärde in kommandot "buuuren!" (spring in och stanna i buren) på ca 2 min, kul tyckte lilla brun.
 
 

Ny mobil, nytt skal såklart!! Bra att ha lite sommarbilder att ha i fickan när vintern kommer...
 
/Cissi

Mörkret kommer fort nu...

Började dagen med träning i Haninge hundhall tillsammans med delar av träningsgänget. I dag var det dags att göra sitt och ligg i grupp för Lyra under full tid (dock utan grupp, bara själv), det var några veckor sedan sist. Har jobbat mycket med att försöka få henne trygg i de momenten och jag tror absolut inte att vi är i mål än, men dagens övning gick bra och hon såg avslappnad ut. Störningen för dagen var tyyystnad (vilket ibland nog kan vara jobbigare än massa ljud). 

Sedan blev det rutan, vittring, hopp-apport, vittring igen, lite fjärr och sedan gruppmomenten igen (med andra hundar en bit bort) Är nöjd med dagens pass!

Dagarna går så fort nu när mörkret lägger sig så tidigt, men hann shoppa lite, gå en skön skogspromenad, umgås med Micke, få upp en ljusslinga på tomten och äntligen få loss den dumma taggiga stora busken som jag kämpat med ett tag, tack för lånet av tigersågen pappa! Vem vill egentligen ha en buske med typ 5 cm taggar överallt, varför finns de överhuvudtaget?!? De sticker en när man kommer nära, river sönder kläderna och fastnar i hundarnas tassar. :( Men nu är den väck!!

Passade på att testa nya telefonens (fick ny jobbmobil härom dagen) kamera på skogspromenaden, kvaliteten är helt ok! Och såhär upplyst blev altanen nu!


/Cissi

Uthållighet

Ikväll har vi tränat med Jenny och Ayla. Oberoende av varandra hade vi planerat in lite uthållighetsträning, inspirerad av helgens övningar.
 
För min och Lyras del blev det ett låångt moment som bestod av: Ingång på plan-Z-fritt följ-sitt i grupp 1 min-fritt följ-fjärren från klass 2-apportering m dirigering-Z-BELÖNING! Lyra var lite smått konfunderad och det blev en hel del småslarv såsom sneda sättanden, blicksläpp osv, men jag körde vidare utan vare sig bryt eller belöningar och höll min plan.
 
Hon har nog inte riktigt fattat konceptet ännu men hon hänger med bra hela tiden och är uppmärksam. Förhoppningsvis blir det bättre och bättre när hon inser att momenten kan se ut lite hur som helst och det gäller att lyssna och göra som matte säger! Det är riktigt roligt att planera in sån här träning, man kan ju verkligen hitta på vad som helst! Eftersom hon inte gillar gruppmomenten så tänkte jag att det var en bra idé att lägga in det mitt i ett fritt följ så att det kanske avdramatiseras litegrann. Det ska jag prova att göra fler gånger och se om det ger något bra resultat. Ska också komma ihåg att lägga in lite "engagemangs-övningar" i detta, t ex target, runda en kon eller liknande.
 
Efter detta blev det lite träning på fjärren och så belönade jag upp fria följet. Eftersom hon hade en del slarv i den långa kedjan ville jag inte få det som sista känsla utan jag tror att det är jätteviktigt att efteråt belöna vissa detaljer, så att inte det här blir någon slags "avträning". Lyra svarade bra på det och roligt var det nog för oss båda!!
 
Här är en film på en liknande kedja jag gjorde i helgen, den består av: Fritt följ, sättande under gång-fritt följ-rutan-fritt följ-ställande under gång-fritt följ-rutan-fritt följ. Det var svårt med så mycket störning, det tränades överallt, en lös hund sprang på planen och hela upplägget var ju helt nytt. Svårt, men intressant och kul!
 
 
/Cissi

Fotboll och film

I går kväll var jag på Friends arena tillsammans med en del arbetskamrater och kollade på den superviktiga matchen Sverige-Portugal! Kul men satan vad kallt!! Tidigare när jag varit där så har taket varit stängt, men nu var det öppet och det blåste till och med där inne, brrr!!!
 
Matchen gick åt skogen, men spännande och kul ändå. Kom hem runt midnatt så i dag är jag lite trött.
 
I kväll blir det träning med Fia & Alva. Jag har planerat in ett detaljpass i dag, ett länkning/uthållighetspass för i morgon då vi tränar med Jenny och Anette, och på fredag blir det ett lekpass på egen hand! På lördag ska vi träna i hundhallen igen, återstår att se vad jag ska planera in tills dess....
 
Här är förresten en film från minitävlingen i söndags. Det var mycket störning för en liten brun, med publik, applåder, jubel och andra hundar som värmde upp eller belönade i närheten. Är mycket nöjd!
 
 
 
 
Stort tack till Susanne som filmade oss!
 
 
/Cissi

Rapport från talanglägret

Måndag morgon och vaknar till strömavbrott hemma. Kolsvart både inne och ute, och inget vatten. Fick hoppa över duschen och istället sminka lite snabbt i ljuset av en ficklampa, blev nog jättefint... Fortfarande reducerad tågtrafik efter förra veckans urspårning så det var ingen idé att ens försöka åka pendeltåg till jobbet än, utan tog bilen till Tyresö och sedan buss därifrån. Fick stå på bussen hela vägen in till centralen. ... Bättre start på veckan kunde man ha haft!!
 

Men nu ska här inte suras, jag har ju världens bästa känsla i kroppen efter en riktigt kul och givande helg i Vårgårda med alla i Talangtruppen och Spetsgruppen!!

 

Jag och Jenny rullade iväg i fredags morse, förväntasfulla och träningssugna!! Resan ner på 45 mil kändes inte så jobbig när man har mycket att babbla om och vi kom fram till Tånga Hed i god tid innan samlingen. Vi hade i förväg blivit inplacerade i rummen på vandrarhemmet med någon vi inte kände, jag och Lyra fick dela rum med Anna från Värnamo, och hennes border collie Mil samt tervurensvalp Yackie, en trevlig ny bekantskap!! Rummen var små med en våningssäng och lite tight att få plats med tre hundburar på golvet, men alla hundar var så snälla så de funkade riktigt bra.

 

Innan samlingen kl 17 hann jag ta in Lyra i den otroligt fina Tångahallen och testa på underlaget, såå härligt!! Fredagkvällen spenderades i lektionssalen där vi lärde känna varandra med presentationer, lekar och grupparbeten, och vi fick en genomgång av Anders Kjernholm vad som förväntas av en, samt vad hela projektet med talangerna går ut på, samt en hel del annat. Lördagens träning planerades in tillsammans i våra grupper och jag drömde nog om hundträning hela den natten...

 

Det är så kul när man får inspiration att testa nya saker, så på lördagen började jag med att göra en apporteringsdirigering (vänster) och sedan direkt en ruta (vänster) med samma kon. Det är ju lite klurigt att tänka om när momenten är så lika, men Lyran klarade detta med bravur och hela min grupp var rejält impade av denna lilla kelpies fart och snabba stopp, lilla racerråttan!! Vi tränade även på att ha samma fart i rutans alla delar, dvs från mig till konen, från kon till ruta och från ruta till mig, det var lätt tyckte Lyra, det är ju bara att springa fooort hela tiden!!! Träningen i grupperna pågick hela dagen med lite paus för lunch och några kort avstämningssamlingar i storgruppen. På en av dessa samlingar fick jag och Lyra visa upp för gruppen hur snabba och snygga ingångar ska se ut! Anders hade väl spanat in oss när vi tränat och sett att vi hade kvalitet i dessa, kul att ha fått till något så fint och få glänsa lite! :) Det var intensiva timmar då vi alla i gruppen hade uppgifter, en tränade sin hund, en filmade, en kommenderade, en tog tid, en kommenterade...och sen byttes man om var 10:e minut och körde rullande varv efter varv. Snacka om slut i skallen efter ett tag! Men såå jäkla kul och inspirerande och i vår grupp hade vi många diskussioner med en hel del olika åsikter, vilket var mycket utvecklande!

 

På lördagkvällen pratade Anders mycket om hur man ska coacha varandra vilket ju är en stor del när man ingår i ett lag/trupp. Vi fick även lyssna på ödmjuka Lillemor Edström som var inbjuden över hela helgen för att coacha Spetsgruppen. Hon har deltagit i otroliga 16 lydnadsmästerskap med sina två hundar och berättade om hur hon lägger upp träningen inför dessa mästerskap. Vi fick chansen till en trevlig frågestund om lite av varje och sedan pratade Anders om länkning och uthållighet. Det var riktigt inspirerande att lyssna till dem båda och jag fick många nya tankar om hur jag ska lägga upp Lyras träning framöver. Mer annorlunda länkning, uthållighetspass, lekpass, detaljpass och helhetspass, ja ett helt nytt tänk i hela träningen alltså!!!

 

På söndagen var vi indelade i nya grupper, jättebra så att man hann lära känna fler och fick ta del av ännu mer tankar och erfarenheter!! Dagen startade med en minitävling, så det låg en viss nervositet i luften, nu skulle man ju prestera! Inom grupperna skulle det hjälpas till med uppvärmning, peppning, filmning, analyser efteråt m m. Alla körde samma moment; fritt följ, inkallning och hopp-apport och Anders + Lillemor förde anteckningar om varje ekipage. Jag värmde upp Lyra med leksak och fritt följ och fick sedan kommendering av en gruppkamrat ända in på planen, ett nytt och intressant sätt att starta på. Lyra skötte sig utmärkt och vi hade en riktigt fin känsla inne på planen, är mycket nöjd med koncentration, momenten, transporterna och min plan!!! Efter tävlingen tränade vi några timmar i grupperna igen och under tiden fick var och en gå ifrån och ha ett "kvartsamtal" med Anders om vad han tyckt om ens tävling. Det var väldigt bra att sitta ner en stund och prata igenom och få lite bra tips.

 

På träningstiden var det då dags att sätta en del av alla nya tankar i verket och träna uthållighet!!! Hur kul som helst egentligen, bara fantasin som sätter gränser! Jag gjorde en lång kedja med fritt följ-läggande under gång-fritt följ-rutan-fritt följ-ställande under gång-fritt följ-rutan-fritt följ-belöning! Allt gick i ett, som ett enda långt moment som pågick i ELVA MINUTER!!! Hur spännande som helst och Lyra höll ju faktiskt ihop jättebra! Detta ska vi definitivt köra mer framöver, dels för att träna ordförståelse och uppmärksamhet (att momentet kan se ut hur som helst, lyssna på mig) och så uthålligheten. Hann även med ett pass av störningsträning och lite fjärrdirigering innan det var dags att återsamlas i storgruppen för avslutande snack och utvärdering.

 

På den fem timmar långa och mörka hemresan hann jag och Jenny utvärdera dagarna och bolla många nya tankar med varandra, nu var det bara hem och skriva träningsplaner!!!! Jag har fått med mig mycket av dessa dagar, många skratt och nya kontakter, en lång lista på saker att träna på och även en härlig känsla av att vi är på rätt väg mot målen. Jag är tacksam över att ha fått möjligheten till att vara med och det satt precis rätt i tiden i min och Lyras utveckling. Stort tack till LL Sverige, Anders och Lillemor, till alla talanger, till min res- och träningkompis Jenny och även till vår hemmaklubb Sthlm Södra BK som valde att sponsra oss två med hela lägeravgiften!

 

Nu är det full fart med träningen fram till den 11 januari då vi ska tävla i Växjö tillsammans med de andra talangerna!

 

 

Den fina Tångahallen! 
 
Kul att det var så anpassat efter hundlivet, till och med en egen dusch!
 
Men budskapet i hallen var lite konstigt...inga hundar på planen?!
 
Jo, vi fick vara överallt! Här känner vi lite på underlaget på fredagkvällen.
 
Rummen på vandrarhemmen var inte stora....
 
Träning på lördagen. Kajsa och Ylva.
 
Gott om plats fanns det!
 
Avstämning då och då med storgruppen.
 
De tvåbenta ska väl också ha lite belöning efter hårt arbete!?
 
Minitävlingen var kul och spännande, med applåder, jubel, anspänning och glädje!
 
Sedan fortsatte träningen på olika sätt....
 
Hejdå fina hallen!
 
 
/Cissi

Dags för talangläger!

Tränat Lyra ikväll med Laila och en härligt glad och tänd Qenzo! I går blev det träning med Jenny. Själv har jag lyckats få till två bra löppass denna vecka, och det helt utan knäont! I morse hade jag dessutom ny musik i lurarna så de 7 kilometrarna jag sprang gick som en dans. 

Nu känner vi oss laddade för helgens talangläger, i morgon bär det av mot Vårgårda! Tur att vi har sällskap av Jenny & Ayla, så inte bilresan känns så lång.

Återkommer med rapport!Har börjat packa det viktigaste inför en bra hundträningshelg; skrivblock, kamera med flera objektiv, massor av godis,chips och kakor, och lite vin!


/Cissi

Det ska vara tryggt!

Ny vecka, nya möjligheter!

 

Helgen började med några timmar med träningsgruppen i Haninge Hundhall. Fokus för vår del var störningsträning och trygghet i det. Lyra fick träna på sitt och ligg kvar, med godis liggande framför och jag som gick iväg och var halvgömd. Några personer som störde lite genom att röra sig bakom henne. Målet är TRYGGHET och arbetet långsiktigt. Har ju bara tränat där en gång tidigare så jag ville inte utmana så mycket, men hon såg lugn och fin ut.

 

Blev även störningsträning i fjärren, av den jobbigaste sorten, nämligen när någon kommer eller går iväg i andra änden av planen/hallen. Den sortens störning som är nära är inte alls lika jobbig, utan händer något långt bort så bara måste hon ju ha koll på det (tycker hon!), och tappar fokus.

 

Blev även fritt följ och gå mot väggar, nära folk osv, lite jobbigt för lilla brun men det kändes bra.

 

Rissie var såklart med och fick lite lek och gruppmoment, det som hon är bäst på! :)

 

På söndagen tog jag med hundarna till Haninge brukshundklubb för att kolla när vår träningskompis Camilla skulle tävla eliten med sin Tista. Det var en ruggig och småregnig förmiddag men trevlig ändå när det alltid finns så många man kan socialisera sig med! Jag passade på att träna sitt och ligg kvar bredvid planen med Lyra, på ett ställe där det gick lagom mycket folk bakom henne. Det var ju på den här klubben som vi tävlade senast och som hon sprang iväg till bilen när det kom ett otrevligt skott-ljud i platsliggningen. Därför var det extra intressant att träna just här. Inga spår av osäkerhet såg jag, men jag gick å andra sidan inte och gömde mig heller. Men det kom både folk med hundar, barnvagnar och en häst förbi och hon lyfte inte hakan från marken en enda gång! Blev en lyckad träning alltså!

 

Efteråt blev det en skogspromenad, och självklart hittade jag massor av trattkantareller, bara för att jag för en gångs skull INTE hade en enda hundbajspåse i fickorna!! Så de fick stå kvar där. :(

 

Avslutade helgen med Farsdagsmiddag hos mamma och pappa tillsammans med Micke, Andrea och Patrik.

 

Den här veckan tror jag blir relativt lugn på jobbfronten, inte många möten eller saker som ligger, och dessutom är den lite kortare än vanligt då jag har semester på fredag! Varför? Jo, för då blir det roadtrip med Jenny och en hel helgs tränande i Tånga Hed på talangläger!!!

 

Men först ska det nog hinnas med några träningspass här hemma.

 

Lördagsträning i hallen avslutades med gruppmoment, här Sitt i grupp.
 
Två kompisar på skogspromenad! Lite skogsagility över stock och sten är roligt!
 
Sista skörden av jordärtskockorna, blev verkligen hur mycket som helst från varje planta! Mmm mm.
 
Höstig kaka made by me; Chokladkolapaj med lingon, med kanelgrädde. Smaskens!
 
/Cissi
 
 
 
 
 
 

Fredagsgott

Avslutade ett intensiv arbetsvecka med lite öl på vårt stammishak vid jobbet. Det är ett trevligt sätt att börja helgen på!

Sedan hem till glada hundar, som blev ännu gladare över att få vara med i köket när det nyinköpta hundgodiset skulle tillredas. Vår närmsta mataffär är så himla bra eftersom de säljer en massa smarrigheter i kyldisken. Jag undrar bara, är det en service till oss hundfolk eller köper folk det och äter själv?? Jag tycker att det känns bra att köpa inälvsmat och rent kött att ge till hundarna vid träning, det blir ju ändå ganska mycket godismatning varje vecka under träning, och då slipper de få i sig allt onödigt som finns i typ köttbullar och korv. Och så är det ju så smaskigt!! Visst får de sådant ibland också, men inte ofta. 

I dag blev det kycklinghjärtan, oxhjärta och kalvnjure som kokades och ugnstorkades. Nu åker det mesta in i frysen för kommande träningspass, och en del sparar vi till imorrn, då vi ska nya fina Haninge hundhall och träna! 


Smaskens!


Fick en leverans i dag från arbetskamrat som varit utomlands! Så nu längtar jag till våren!!


/Cissi

Bonnie finns nu bara i minnet....

I dag har Rissies mamma Bonnie fått vandra över regnbågsbron, bort till alla de andra kompisarna som inte heller längre finns här med oss. Hon hade varit gammal och småskruttig ganska länge, men ändå hängt med bra, ätit och varit rätt nöjd. Det gick fort på slutet. Nu är alla gamlingarna borta på kenneln.

Bonnie var speciell för mig. Hon var inte bara mamma till många fina hundar inkl mina hjärtegull Rissie och avlidna Tino, hon har funnits hemma på kenneln ända sedan jag börja hjälpa Henric för elva år sedan!! Hon har liksom varit en självklarhet där, någon som hör till livet i det där röda huset på landet. 

Hon var en hund som sällan utmärkte sig, har alltid varit den lugna typen och en av de få som kunde gå lugnt och fint i koppel när man genom åren dragits runt av de andra mer utåtriktade hundarna... Jag ser så väldigt mycket av Bonnie i Rissie, både i utseendet men framförallt i sättet. Det lugna och mjuka, och viljan att bara stillsamt vara nära.

När jag för tre veckor sedan bodde några dygn på kenneln passade jag på att spendera mycket tid med Bonnie, hon och jag satt ute på trappan och filosoferade och strosade tillsammans runt på gräsmattan när alla de andra var inne. Till kvällen fick hon alltid ett extra godnattkex, efter att de andra fått sina. 

Nätterna tillbringade hon tillsammans med Rissie på nedervåningen, Rissie vägrade gå därifrån utan valde Bonnie istället för mig. Kanske kände hon på sig att det snart var dags. 

Ikväll tänder vi ett ljus för fina fina Bonnie och jag kramar extra mycket på mina kompisar här hemma, som är det bästa jag har.

Sov gott Bonnie!


Rissie (liggandes) och Bonnie.


/Cissi

Höstfeeling

Regn och mörkt mest hela dagen, tur att vi tränade i går och tog träningsvila i dag! 

Det jobbiga med hösten är mörkret och regnet.

Det bästa är att man kan tända massor av ljus, dricka te uppkrupen i soffan iklädd fleecebrallor, och frossa i rotfrukter, grytor och höstiga smaker! 

Och nöta på träningsdetaljer i vardagsrummet....

/Cissi

Ledig fredag

Superskönt med långhelg!! Började denna komplediga fredag med långpromenad på Djurgården tillsammans med Hans och Ecko! Solen strålade varmt när vi åt vår medhavda frukost på Hunduddens klippor, hundarna badade och var nöjda. En bra start på dagen alltså!

Svängde förbi jobbet på vägen hem och tvättade bilen, väldigt länge sedan sist (fast den var inte särskilt skitig). 

På eftermiddagen kom Peter och Madde över på en snabbfika och sedan åkte Micke och jobbade. Passade på att träna hundarna på tomten innan mörkret föll och drog igång gårdagens idéer med Lyra. 

Först lite ljudträning med båda hundarna, dvs "nu kommer det LJUD!", litet PANG och sen godis. Om och om igen. Därefter fick de göra gruppmoment, Lyra med en godis ca 2 m framför sig för koncentrationen, och så gömde jag mig och pangade lite lätt. Belöningar både när jag var gömd och kom tillbaka. Funkade bra och såg tryggt ut. Bra början!

Därefter blev det teknikträning av STÅ i inkallningen. Vill att Lyra ska stanna mycket mer distinkt och med tryck, det borde hon kunna med den kvickheten hon har i kroppen! Tipset jag fick från Niina i går var att ha en targetplatta som hon stampar på vid ställandet (mellan mig och Lyra) och sedan belöna bakåt med boll. Testade det på olika avstånd och olika slags belöningar och tror att det kan bli riktigt bra faktiskt! Hon glömde bort plattan ibland och låste sig gärna på att bollen var där, men när hon väl fattar grejen kommer det nog bli snyggt!

Avslutade med lite freestyleträning för Rissie och slalomträning för Lyra, bara för att det är så skoj! 

Nu tror jag att det får bli godis och soffa resten av kvällen. 


Morgonmys vid havet! Det spökar visst hemma - Halloween ikväll...


/Cissi

RSS 2.0