Mera vallning!

I går var vi iväg och vallade igen! Nu var vi bara 4 st, jätteskönt! Fick vara på stoora fältet, lite annorlunda mot de mindre hägnen vi var i förra gången.

Fick till tre pass med Lyran och hon var duktig. Trots att hon var rätt "på" när vi gick in i hagen så kunde jag utan problem koppla loss henne, sätta henne och gå ifrån (och hon satt kvar) fram till fåren, mkt nöjd med det! Själva vallandet såg väl ut ungefär som sist, hon sprang mest och cirkulerade runt flocken, har svårt att få henne att vända åt ena hållet än så länge. Passen var lite längre än sist så hon blev rätt trött. Hon behöver nog mogna en del innan hon förstår vad hon egentligen ska göra, det får ta den tid det tar.

Har inte hunnit med någon lydnadsträning av varken Lyra eller Rissie på hela veckan, och nu åker jag på tjänsteresa onsd-fred så det blir långpaus för dem. Kanske kan vara bra ibland.

Är just nu helt slutkörd i huvudet, dubbla jobb är aningen tröttsamt!! På måndag blir det dock flytt av kontorsrum och ska försöka koncentrera mig enbart på det nya. Men nu bär det av till vår konf.anläggning Marholmen i Norrtälje för jobba jobba jobba fram till fredag!!


Fåren!


Vi fick vara på stoora fältet...


Husse och Rissie var supportar.


Är det inte min tur snart?! :)

Och så en liten film på den springande Lyran..../Cissi

Vallningsdebut!

Vad härligt det är med TRÖTTA hundar efter en skön promenad! Har varit i "klätterskogen" så även jag fick ordentlig träning, perfekt!

I dag har så Lyra och jag haft vår vallningsdebut!!! Vi har varit hos Lisbeth Cederberg på Färingsö (kelpieuppfödare) tillsammans med ett gäng aussies, två bearded collies och en till kelpie. Himla skoj att se skillnaderna i hur de olika raserna vallar.

Vi började med en flock på 10 får och Lyra fick bekanta sig med dem i långt koppel, efter någon minut släppte jag henne lös för att tända henne lite, och hon satte igång att runda dem, sprang väldigt harmoniskt och höll sig på bra avstånd från fåren. Sen lite paus och pass nr 2 tog vi samma flock och då fick jag testa att vända henne i tid, så att hon inte cirkulerar runt flocken utan pendlar bakom...det gick faktiskt helt okej och hon började verkligen att tänka! Fortfarande jättefin fart och inte alls i närheten av att gå på fåren. En paus till och pass nr 3 gjorde vi på en annan lite mindre flock med något springigare får, inte helt enkelt att hålla sig på benen när man ska springa baklänges bland en massa får... Denna gång fick hon mest springa och ha riktigt kul, och såå himla duktig var hon, jättekul!!!

Vet inte om jag har tid att lägga på vallningen egentligen, men kanske kan jag hitta får lite närmare än längst ut på Ekerö sen!

Eftermiddagen ägnades åt att måla lite rött ute, ännu en sektion HELT KLAR, underbart!

Hade varken finkameran eller någon personlig fotograf med mig till fårhagen, så inga bilder på stjärnvallaren in action denna gång...


Lyra kollar hur det ska gå till...


En kelpie som vallar.


En aussie i vallningstagen!


Flämtande får... Några var visst lite sommarfeta och ur kondition!


En annan uppsättning!


Någon är lite får-fixerad...

Husets status i dag:


Altanen.


Utgång vid altanen.


Baksidan!

/Cissi

Sommar igen!

Va härligt att gå på kvällspromenad i shorts & linne igen, så varmt ute!! Fast MÖRKT, typ kolsvart!

I dag har jag målat sista delen av vardagsrummet, äntligen! Blev himla bra, så nu är det bara murstocken som ska fräschas upp med vitfärg. Har även målat en hel del ute, det röda runt fönster och på vindskivorna, har tagit lite tid att få målandet klart pga vädret men idag har solen strålat hela dagen, nu är det inte mkt kvar!!

Passade på att promenera & träna hundarna på Gubbängsfältet när jag ändå skjutsade in Micke till stan. Gjorde lite "tigga träning"-övning med Lyra och startet i fria följet, funkade bra. Fast hon har lite svårt för så stooora ytor, är så mkt att hålla koll på för henne... Rissie fick också lite träning, kändes ganska taggad, kul!

Efter den här härliga träningssommaren måste jag nu sätta mig ner och fundera på en träningsplan för Lyra inför hösten. Har ju varit hos så duktiga instruktörer (Niina, Maria & Mona, alla med i landslaget, och så Anne såklart) och fått såå mkt feedback, bra övningar och tips!! Alla har samma grundfilosofi och är rätt så lika i sina träningssätt, men har lite olika vinklingar. Jag börjar verkligen lära känna min lilla kelpie och nu ska jag försöka plocka det bästa från alla... 

Fast nu är det dags att hoppa i säng, imorgon blir det debut i fårhagen för Lyra!!!!

Här är några bilder från gårdagens kursdag med Mona:


Fritt följ med Mona som kollar positionen...


Kontrollanter från alla håll.


Mona demonsterar hur mkt luft jag har tänk mig mellan mina ben & Lyra.


Svårt att hålla den här positionen långa stunder...


Rak och fin iallafall!


Två typer som har låst blicken mot rutan!


Nä, jag friar inte till Mona...men lyssnar gärna på hennes kloka ord! :)


Kerstin & Onnis tur!


Fina Onni


Vår camp!


Rissie är trött efter att ha agerat statist många gånger, hon & Kerstins Laerke fick spela "de snälla hundarna som sitter kvar trots att andra kastar bollar åt sin hund i oväntade situationer"...

/Cissi